Srebrenitsa ormanlarından Barcelona parkelerine

İkinci Dünya Savaşı'nın ardından Avrupa'da yaşanan en büyük soykırım olarak kabul edilen ve 8 binin üzerinde Boşnak'ın katledildiği Srebrenitsa soykırımının yaşandığı günlerde, karnındaki bebeği yaşatmak için kaçan bir annenin ormanda dünyaya getirdiği Emir Suleymanoviç, gelecek sezon Barcelona Basketbol Takımı'nda oynamaya hazırlanıyor.

Srebrenitsa ormanlarından Barcelona parkelerine
Srebrenitsa ormanlarından Barcelona parkelerine
GİRİŞ 15.07.2013 11:53 GÜNCELLEME 15.07.2013 11:53

Katalan ekibiyle 3 2 yıllık ön sözleşme imzalayan ve 20 Temmuz'da Barcelona'ya giderek transfere imzayı atacak Suleymanoviç'in hayat hikayesi acılarla dolu.

Srebrenitsa, Sırp askerleri tarafından işgal edilince, karnındaki bebeğini Sırplar'dan korumak için Boşnakların kontrolündeki bölgeye gitmeye çalışan annesi tarafından ormanda dünyaya getirilen Suleymanoviç, annesi Vahdeta Suleymanoviç'in tüm zorluklara göğüs gererek Boşnak askerlerinin kontrolündeki bölgeye geçmeyi başarması sayesinde hayata tutundu.

Suleymanoviç, Sırplara karşı halkı için cephede çarpışırken esir düşen ve Sırbistan'daki Mitrovo Polye Toplama Kampı'nda tutulan babası tarafından aylar sonra Finlandiya'da kucağa alındı. Talihsizliğin yakasını bir türlü bırakmadığı Suleymanoviç, annesini daha 5 yaşındayken kaybetti. 

''Bosna artık güzel şeylerle anılmalı''

Suleymanoviç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, savaşın ardından ailesinin yaşamını Finlandiya'da sürdürmeye başladığını, annesini erken yaşta ölmesi üzerine babasının işini bırakarak hayatını kendisi ve ağabeyi Semir'e adadığını belirtti.

Annesiz yaşamanın ve spor yapmanın çok zor olduğunu ifade eden Emir Suleymanoviç, başarılı bir basketbolcu olmasını babasına, ağabeyine ve Union Olimpija'ya transfer olmadan önce formasını giydiği Finlandiya'nın Ura Basket takımı antrenörü Antti Saarinen'e borçlu olduğunu anlattı.

Saarinen'in kendisini evden alarak antrenmanlara götürdüğünü ve antrenmanlarda kendisine özel ilgi gösterdiğine işaret eden Suleymanoviç, Saarinen'in kendisi ve ailesi için çok özel biri olduğunu ifade etti.

Suleymanoviç, Finlandiya Basketbol Genç Milli Takımı'nda forma giyerken, Bosna Hersek A Milli Basketbol Takımı Başantrenörü Aleksandar Petroviç'in dikkatini çektiğini söyledi.

Bosna Hersek Basketbol Federasyonu Genel Sekreteri Harun Mahmutoviç'in kendisiyle irtibat kurmasının ardından, Bosna Hersek A Milli Basketbol Takımı için oynamaya başladığını belirten Suleymanoviç, yakın zamanda da Barcelona forması giyeceğini kaydetti.

Çocuk yaştan itibaren hem futbolda hem de basketbolda Barcelona taraftarı olduğunu söyleyen Emir Suleymanoviç, Barcelona'ya transferiyle çocukluk hayallerinin de gerçekleştiğini kaydetti.

Suleymanoviç, "Barcelona, yaşamak için güzel bir şehir. Güçlü ve gelişimime katkı sağlayabilecek bir kulüpte oynayacağım için mutluyum. Babama hep İspanya'dan bahsederdim. Orası benim ilk hedefimdi, ikinci hedefim ise NBA" şeklinde konuştu.

Suleymanoviç, sadece kendisi için değil ülkesinin adını dünyaya duyurmak için de çalıştığını ve Bosna'nın artık güzel şeylerle anılmasını istediğini dile getirerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ben Bosnalıyım ve nerede olursam olayım Bosna'yı tanıtacağım. Her yıl ülkeme giderek, Srebrenitsa yakınlarındaki ormanlık alanda, doğduğum yeri ziyaret ediyorum. Birçok insanın hayatını kaybettiği bu yeri ziyaret etmek iyi bir his vermiyor ama doğduğum yer orası. Bir gün büyük bir yıldız da olsam, Avrupa'da büyük bir kariyerim de olsa ya da NBA'de de forma giysem, her yıl soykırımı anma törenlerine katılacağım. Burada kurbanları anacağım, Srerenitsa'nın unutulmasına izin vermeyeceğim ve başkalarının da yaşamaması için insanları uyaracağım. Bir gün ölüm yürüyüşüne de katılmayı düşünüyorum."

KAYNAK: AA