Yağlı güreşin başkenti bu yıl başpehlivansız

SALİH BARAN - CİHAN DEMİRCİ - "Yağlı güreşin olimpiyatı" kabul edilen Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'ne ev sahipliği yapan Edirne'den, baş boyunda güreşen başpehlivanın kalmaması eleştiri konusu oldu.

Yağlı güreşin başkenti bu yıl başpehlivansız
Yağlı güreşin başkenti bu yıl başpehlivansız
GİRİŞ 23.07.2015 12:24 GÜNCELLEME 23.07.2015 12:46

Ev sahibi Edirne'den, Cumhuriyet'in ilk yıllarındaki Edirneli Himmet Pehlivan, Geçkinlili Yusuf, Edirneli Karaemin gibi efsaneler dışında Kırkpınar'da adından söz ettiren başpehlivan çıkmaması güreş otoritelerince yadırganıyor.

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kırkpınar'ın yaşatıldığı Edirne'den başpehlivan çıkmamasının üzüntü verici olduğunu söyledi.

Gelecek yıllarda da aynı üzüntünün yaşanmaması için belediye olarak çalıştıklarını belirten Gürkan, "Kırkpınar'ın gerçekleştiği ve yaşatıldığı şehirden bir başpehlivanın olmaması üzüntü verici. Ancak başpehlivan denildiği zaman bir anda yetişmiyor, yıllar alıyor. Edirne Belediyesi olarak gelecek yıllara yatırım anlamında çok genç güreşçimiz var, onların yetişmesi için destekliyoruz" diye konuştu.

Gürkan, sporculara gerekli destekleri verdiklerini vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Antrenman, yeme içme, kıyafet ve yolluk noktasında güreşçilere katkı sağlıyoruz. Umut ediyorum ki bir değil birden fazla Edirneli başpehlivanlarımız olacak. Tabii ki bu zaman alıyor. Başaltında güreşen Soner Toto yetişiyor, Ahmet Yavuz yaş haddinden ayrıldı. Arkadan da genç güreşçilerimiz geliyor. Edirne Belediyesi olarak hedefimiz bu."

 

- "Benim hayalim hep birinci olmaktı"

 

Başpehlivan Ahmet Yavuz (41) da Kırkpınar'da ilk 16'ya kalan güreşçilerin 45 yaşına kadar Sarayiçi Er Meydanı'na çıkabildiğini hatırlatarak, "İlk 16'da yer almadığım için artık Kırkpınar'da güreşemeyeceğim" dedi.

Edirne'nin başpehlivanlarının bir değil birden fazla olması gerektiğinin altını çizen Ahmet Yavuz, şöyle konuştu:

"Kırkpınar bizim için ne yazık ki bu yıl son oldu. Edirne'de Cumhuriyet tarihinde başa güreşen sporcu yok. İnşallah, bundan sonrada Edirne'de çalışan kardeşlerimiz başa güreşir. Ama bir taraftan da çalışmadıklarını düşünüyorum. Bu iş özveri istiyor. İki iş bir arada yürümüyor. Gençlerimizin eğlenceyi bir yana bırakmaları gerekiyor. Bizim çocukluğumuzda bir amacımız vardı, kafeteryada vakit geçirmez antrenman yapardım. Benim hayalim hep birinci olmaktı."

Kuralların değişmesi halinde tekrar Kırkpınar'da güreşebileceğini anlatan Ahmet Yavuz, Edirne halkından kentin pehlivanlarına maddi, manevi destek vermelerini istedi.

Başpehlivan Ahmet Yavuz, "Antalya'dan, Samsun'dan otobüslerle Edirne'ye güreşleri izlemeye geliyorlar. Kulüplerine, sporcularına destek oluyorlar. Edirne'de vatandaşlar ve sporcular güreşlere özen göstermiyor" değerlendirmesinde bulundu.

 

- "Altyapı eksik"

 

Edirne Güreş İl Temsilcisi Önder Yücel de güreş için kentte altyapı eksikliğinden yakındı.

Edirnelilerin güreşe ve güreşçiye daha fazla sahip çıkması gerektiğini vurgulayan Yücel, "Edirneli vatandaşlar güreşlere ilgi göstermiyor. Aile çocuğunu da alıp yazlığa gidiyor. Edirneli aile güreşleri izlemeyince çocuğu da güreşe merak duymuyor. Sadece kent merkezi değil Keşan, İpsala, Lalapaşa, Süloğlu, Enez ve Havsa ilçelerimiz olarak bu işe sahip çıkmalıyız" ifadelerini kullandı.

 

KAYNAK: AA