'Paket'in ucu spora da dokunacak

Sporda şiddetin ve taraftar gruplarına yönelik operasyonların konuşulduğu bu günlerde, Başbakan Erdoğan tarafından açıklanan demokratikleşme paketi içerisinde yer alan bir takım hükümlerin sporda şiddete yansıması ihtimali doğdu.

'Paket'in ucu spora da dokunacak
'Paket'in ucu spora da dokunacak
GİRİŞ 02.10.2013 11:12 GÜNCELLEME 02.10.2013 11:12

Konu ile ilgili görüşlerini açıklayan spor hukukçusu Avukat Emin Özkurt önemli tespitlerde bulundu. Özkurt, "Demokratikleşme paketinde yer alan nefret suçu kavramının ucu sporda şiddete dokunacak" diyerek şunları söyledi:

"Sayın Başbakan demokratikleşme paketi adı altında bir takım yeni düzenlemelerin yapılacağının sinyalini verdi. Bu düzenlemeler arasında yer alan ve yapılması düşünülen değişikliklerden biriside nefret suçlarıyla mücadeleye ilişkin düzenleme.

Başbakan'ın açıklamalarından anlaşıldığı kadarıyla yeni süreçte, nefret, ayrımcılık, yaşam tarzına müdahale gibi suçlarla daha etkin şekilde mücadele edilecek. Nefret güdüleriyle işlenmesi durumunda, belirli suçların cezaları daha da artırılacak. Belirli suçlar, kişinin, dili, ırkı, milliyeti, rengi, cinsiyeti, engelliliği, siyasi düşüncesi, felsefi inancı, dini veya mezhebi nedeniyle işlenirse, cezası daha da ağırlaşacak.

Bu düzenlemenin sporu ve spor kaynaklı şiddeti ilgilendiren kısmı bulunmaktadır. Kişinin sırf tuttuğu takım veya taraftarı bulunduğu spor kulübü nedeniyle bir takım saldırılarla karşı karşıya kalması da nefret suçu çerçevesinde değerlendirilmelidir. Zira, günümüzde taraftarlık olgusu diye ifade edebileceğimiz kavram o derece güçlü bir ruh halidir ki, kişinin tuttuğu takım pek çok kişi bakımından kendisini tanımlarken ilk ifade ettiği ve en belirgin unsurlardan birisi haline gelmiştir. Öyle ki, çoğu kimse için tuttuğu takıma dair hissettiği aidiyet duygusu siyasi düşüncesinden veya felsefi inancından önde gelmektedir."

"DEMOKRATİKLEŞME PAKETİ SPORDA ŞİDDETE DAİR CEZALARI AĞIRLAŞTIRACAK"

Avukat Emin Özkurt, "Bu bakımlardan konuyu ele aldığımızda, taraftarların birbirlerine karşı sırf başka bir takıma gönül verilmiş olması nedeniyle işledikleri suçların da Demokratikleşme Paketi'nin bu maddesi kapsamında değerlendirilmesi gerektiği ve bu tür saldırılar neticesinde verilecek cezaların daha da ağırlaştırılması gereği açıktır." diyerek, sözlerini şöyle tamamladı:

"Zira, Başbakan'ın açıklamalarında 'nefret güdüleriyle işlenmesi durumunda, belirli suçların cezaları daha da artırılacak' denilerek böyle bir düzenlemenin önü açılmıştır. Demokratikleşme paketi çerçevesinde beklenen yasal adımların atılmasının ardından, taraftar cinayeti veya taraftar şiddeti diye karşımıza çıkan olaylarda verilen cezaların daha da ağırlaştırıldığını göreceğiz.

Ümit ederiz ki demokratikleşme paketi bahsettiğimiz çerçevede, ne yazık ki son yıllarda örneklerine sıkça rastladığımız bu tür istenmeyen olaylara karşı daha caydırıcı cezaların gelmesi ile sonuçlanır ve Türk sporunda şiddeti daha az konuşur oluruz."

KAYNAK: CİHAN