2012 Olimpiyatları nerede yapılacak

Uluslararası Olimpiyat Komitesi, 2012 Olimpiyat oyunlarına ev sahipliği yapacak şehri belirledi. Finalde Londra ve Paris iki aday olarak kaldı. Ve sonuçta olimpiyatları....

2012 Olimpiyatları nerede yapılacak
2012 Olimpiyatları nerede yapılacak
GİRİŞ 06.07.2005 14:52 GÜNCELLEME 06.07.2005 14:52

Uluslararası Olimpiyat Komitesi’nin 116 üyesi Singapur’daki seçimde 2012 Olimpiyat oyunlarına Londra’nın evsahipliği yapmasına karar verdi.

Paris, Madrid, New York ve Moskova’yla yarışan Londra yaptığı sunumla ipi göğüsledi. İngiltere'nin başkenti Londra'da sokağa dökülen İngilizler, Olimpiyat oyunlarının Londra'ya verilmesini kutlamaya başladı.

Bugünkü oylamada IOC üyesi 100'e yakın ülke oy verdi. Aday ülkeler ve Uluslararası Olimpiyat Komitesi Başkanı’nın seçimde oy kullanma hakkı bulunmuyordu.

KARAR İNGİLİZLERİ BÜYÜK SEVİNCE BOĞDU

2012 Yaz Olimpiyat Oyunları'nın İngiltere'nin başkenti Londra'da yapılmasıyla ilgili karar, İngilizleri büyük sevince boğdu.

Singapur'da açıklanan kararı, Londra'nın ünlü Trafalgar Meydanı'nda kurulan dev ekrandan canlı olarak izleyen İngilizler, sevinçlerini çığlıklar atarak ifade ettiler.

Kararın açıklanması sırasında Singapur'da bulunan SKY TV muhabiri çığlıklar atmaya başlarken, muhabirle yanında bulunan kişinin öpüşme sesleri de canlı yayına yansıdı.

Bu arada Trafalgar Meydanı'nda kurulan dev ekranın etrafından havaya renkli dumanlar sıkılmaya başlandı. Meydan yukarıdan atılan konfetilerle rengarenk bir yağmurun altında kalmış gibi görünürken, binlerce kişi birbirine sarılarak dans etmeye başladı.

Bu sırada meydanın ortasına kurulan sahnenin önünde olimpiyat renklerini taşıyan bez bir pankart açıldı. Pankartta Londra halkının karara duyduğu şükranı ifade eden "Thank You" ibaresinin bulunduğu görüldü.

Meydan ortasındaki dev ekrandan ünlü sanatçıların klipleri yayımlanmaya başlanırken, Londralılar müziğe dans ederek eşlik etti. Sahne üzerinde bulunan ve çeşitli okullardan getirilmiş öğrenciler de kutlamalara katıldı.

OYLAMA SÜRECİ

İlk üç tur oylama sonucunda Moskova, New York ve Madrid elendi. Finalde Londra ve Paris iki aday olarak kaldı. Uluslararası Olimpiyat Komitesi, 2012 Olimpiyat oyunlarına ev sahipliği yapacak şehri belirledi. Olimpiyatlar İngiltere'nin başkenti Londra'da.. Paris finalde elenen şehir oldu.

Singapur'da bugün yapılan oylama sonucunda, İspanya'nın başkenti Madrid, Rusya'nın başkenti Moskova ve New York'un elenmesinden sonra Fransa'nın başkenti Paris ve İngiltere'nin başkenti Londra arasında yaşanan büyük çekişme, sonucun, planlanandan daha geç açıklanmasına neden oldu.

IOC Başkanı Jacques Rogge, sonucu, "IOC, 2012'de yapılacak 30. Yaz Olimpiyat Oyunları'nın Londra'ya verildiğini açıklamaktan onur duyar" diyerek ilan etti.

Kararın açıklanmasıyla Londra'nın meşhur Trafalgar Meydanı'na kurulan dev ekrandan oylamayı izleyen yaklaşık 10 bin İngiliz, adeta sevince boğuldu.

Uluslararası ajanslar, sonucu, son iki gününü Singapur'da geçirerek komiteyi yakından takip eden İngiltere Başbakan'ı Tony Blair'in kişisel zaferi olarak değerlendirdi.

Blair gibi, komite üyeleriyle yakından ilgilenen Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac'ın çabaları ise yeterli olmadı. Londra, 1908 ve 1948 yıllarından sonra 3. kez oyunlara evsahipliği yapacak.

KIRAN KIRANA REKABET

2012 Olimpiyatları'na evsahipliği yapacak şehri belirleme seçimi, süper devletler arasında kıran kıran bir yarışa dönüştü.

Aday ülkelerin liderlerini birbirine düşürecek kadar sert geçen Olimpiyat rekabeti için Beckham çiftinden Hillary Clinton’a, Muhammed Ali’den Jacques Chirac’a kadar herkes Singapur’a gitti.

Fransa Cumhurbaşkanı Chirac, İskoçya’nın Edinburgh kentinde yapılan G8 Zirvesi öncesi kulis çalışmaları için Singapur’daydı. İngiltere Başbakanı Tony Blair'de Londra'nın şansını artırmak için dün Singapur'a gitmişti.

Moskova’nın ipi göğüslemesini isteyen Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise ilk defa İngilizce sunum yaptı. İspanya, olimpiyat oyunlarının Madrid’te yapılması için Kraliçe Sophia’yı Singapur’a gönderdi.