Özbek: '340 milyon TL'nin 330'u borca gitti'

Galatasaray Spor Kulübü Başkanı Dursun Özbek, Mart Ayı Olağan Divan Kurulu Toplantısı'nda gündeme dair açıklamalar yaptı.

Özbek: '340 milyon TL'nin 330'u borca gitti'
Özbek: '340 milyon TL'nin 330'u borca gitti'
GİRİŞ 08.03.2017 15:29 GÜNCELLEME 08.03.2017 15:43
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Sözlerine eski başkanlardan Ali Tanrıyar'a şifalar dileyerek ve Dünya Kadınlar Günü'nü kutlayarak başlayan Galatasaray Spor Kulübü Başkanı Dursun Özbek'in sözleri şu şekilde:

"GAYRİMENKUL GELİŞTİRME PROJESİ"

Riva ve Florya'da ne yaptığımız konusunda sizi bilgilendirmek istiyorum. Camiamızda bilgi kirliliği olduğunu görüyorum. Defalarca izah ettim; bir kere daha izah etme gereği duyuyorum. Sizlere verdiğim söz çerçevesinde, bu emaneti bana verdiniz. Ben de buna bağlı olarak 'Ben emanetçiyim. Dolayısıyla her ne yaparsam yapayım; yetkim var veya yok, önemli değil, sizlerin önüne getireceğim. Tekrar tekrar tartışıp ortak karar çerçevesinde hareket edeceğim' demiştim. Seçildikten sonra hangi yetkiyi aldığım önemli değil. Dinamik bir dönemden geçiyoruz. İşi, malın asıl sahibinin önüne getirmek kadar doğal bir şey olamaz. 22 Ekim'deki Genel Kurul'da çok net ve şeffaf bir şekilde ne yapmak istediğimi ve geldiğimiz durumu anlattık. 'Son kurşunumuz', 'Yolun sonuna geldik' sözleriyle durumu anlatmıştım. Riva ve Florya için sahibi olduğumuz gayrimenkullerin değerlendirilmesinden başka çaremiz olmadığını söyledim. Sunduğum projeyi kabul ettiniz; ben tekrar teşekkür ediyorum. Bu bir arsa satışı, gayrimenkul satış projesi değil; gayrimenkul geliştirme projesi. Riva'da 1 milyon metrekarenin üzerinde bir arsamız var. Ne maksatla alınmış bu arsa? Büyüklerimiz Galatasaray'ın ileride yaşayabileceği sıkıntıları düşünerek 40 yıl evvelinden planlamışlar.

"GÜÇ BİRLİĞİ YAPMALIYIZ"

Muhatap firma Emlak Konut AŞ bir gayrimenkul geliştirme şirketi. Ortaklığa girdiği kişilerin arsalarını alarak buraya projeler uyguluyor; satışa koyuyor ve satışı paylaşıyor. Bizim yaptığımız anlaşma hasılat paylaşımı anlaşması. İşin sonunda karlılığın yüzde 80'i Galatasaray'ın yüzde 20'si Emlak Konut'un... Muhatap firmamız kamuya açık önemli işler yapan bir firma. Bunu defalarca anlattık. Yaptığım işten ve taşıdığım sorumluluğu almak üzere hareket ediyorum. Galatasaray'ın kılına zarar gelmesine; heba olmasına müsaade etmeyeceğim. Taşıdığım emanetin ne kadar yüce olduğunu defalarca ifade ettim. '508'e sattı 340'a sattı' deniyor. Benim burada elde ettiğim şeyler, yapmak istediğim şeyler Galatasaray'ı zor günlerden çıkarmak. Zoru gördüğüm zaman terk eden ya da kaçan bir karakterim yok. Söz verdiğim her şeyi sonuna kadar sürdüreceğim merak etmeyin. Daha fazla bilgi almak isteyene kapım her zaman açık. Yapılan işlerin detaylarını kurullarla da paylaştım. Gizli saklı hiçbir şey yok. 'Çamur at izi kalsın' sevdasından vazgeçmek lazım. Beklenti, bu zor zamanda tek yumruk halinde olmamız. Bana emanet ettiğiniz bu değerli varlığı selamete çıkarmak için güç birliği yapmaktır.

"KİMSE GERÇEKLERİ BOZMASIN"

Riva ile ilgili projeler aşağı yukarı bitti, yakında ihaleye çıkacak. Hak edişlerimizi aldık. İhale ve sonrası ise ikinci ve üçüncü dilimi alınacak. Çizdiğimiz istikamette ve yaptığım açıklamalarda en ufak bir değişme yok. Kimse gerçekleri bozarak, bilgi kirliliği yaparak Galatasaray'a zarar vermeye kalkışmasın.

"ÇOK AMAÇLI BİR SALON OLACAK"

Diğer bir projemiz spor salonu ile ilgili. Her ne yaparsam yapayım Genel Kurul'a getireceğime söz verdim. Projemiz bitti. Sarıyer Belediyesi'ne ruhsat müracaatında bulunduk. Salonun bir sponsorla yapılması şartımız vardı. Bu seviyede bir gayrimenkul yatırımı yapmamız mümkün değildi. Bir sponsor ve isim hakkının kullanılması suretiyle salonu yapmak arzusundayız. Sponsorluk görüşmeleri devam ediyor. Genel Kurul'da önünüze getireceğim. Nasıl yapılacağını da oylarınıza sunacağım. Bu salonu yaparak neler kazanacağımızı da açıklamıştım. Bilindiği gibi çatı problemi var. Stadın üzeri açılır kapanır projelendirilmiş ama açılış erkene alınınca yapılmamış. Çatının üstünün kapanması ertelenmiş; 14-15 milyon Euro civarındaki para başka yerlere harcanmış. Bu konuda da taahhüt verilmiş. Borç, Gençlik ve Spor Müdürlüğü nezdinde kayda geçmiş. 6 yıldır da orada bekliyor. Güncel rakamlar üzerinden faiz yürütülmüş, türlü davalar açılmış. Seçim sonrası bir öneri getirdim. Borç yaklaşık 70 milyon TL seviyesine gelmiş. İrtifa hakkına da bedel konulmuş. Burada bir salon yapalım, bu rakamı da katkı payı olarak kullanalım önerisi getirdim. Bu suretle salonu yapmak üzere harekete geçtik. Ruhsatın alınmasına müteakip projeyi önünüze getireceğim; onayınız olursa devam edeceğim. Burası çok amaçlı, fonksiyonlu bir salon. Genel Kurul'da sunumunu yapacağım. Ayrıca salonun alt mekanlarında kiraya verilebilecek sabit gelir sağlanabilecek bir salon. Detayları zaten göstereceğim.

"UYGUN DÖNEMİ BEKLİYORUZ"

Bir diğer gayrimenkul ise otel inşaatı. Ülkemizde bugün itibariyle turizm alanı biraz zayıf. İnşaat durmuş değil. İnşaat yürüyor ama benim arzu ettiğim hızda yürümüyor. Bunun finansal yapı ile alakası yok. Finansmanı şöyle hallettik; Denizbank'a gittim ve bu gayrimenkulü geliştirmek istediğimizi söyledik. Oradan sadece bu inşaatın yapılmasında kullanılmak üzere bir kredi oluşturduk. Bu kredide benim şahsi kefaletim var. Daha önceki yönetim aynı maksatla para aldı ama inşaatı yapmadı. Biz size aynı şekilde vermeyiz; 'Dursun Özbek olarak kefalet imzası koyarsan otel işletmeye açıldığında kefalet çözülür' dediler. Amacım belli; hiç çekinmeden altına imzayı attım. Ne kadar sıkıntıda olursak olalım o fonu kullanmadım. Çünkü sizlere ve finansal kurumlara verdiğim söz itibariyle bu para bu inşaatın tamamlanması için kullanılacaktı. İnşaatın parası orada, isteyen bakabilir. Yalnız uygun dönemi beklemek zorundayız.

"YENİ TESİSLER STADA YAKIN OLACAK"

Florya'daki gayrimenkulü geliştirdik… Sıkıştığımız Florya'nın daha geniş bir yere taşınması zorunluluğu var demiştim. Stada daha yakın olma gereksinimi de var. Florya'dan çıkan takım yaklaşık 1 buçuk saatte stada gelebiliyor. Ankara'da bakan seviyesinde yetkililere Türk Telekom Arena'ya yakın yerden arsa istediğimiz iletmiştim. Stada 8 dakikalık mesafede 6 tane normal ebatta futbol sahası ve gerekli konaklama tesislerimizi olacak. Müzakereleri yürüttük, dün itibariyle bu tahsisin yapılması için başvurumuzu Maliye Bakanlığı nezdine ilettik.

"YOĞUNLUK KAYNAKLI BİR GECİKME VAR"

Bizim muhatabımız olan Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü, Arena'nın irtifakının verilmesi için onay verdi. Sayın Müsteşar ve Sayın Bakan imzaladı. İstanbul İl Müdürlüğü'ne tescil için gönderildi. Sarıyer Tapu Dairesi ise eksik evrak olduğunu iletti. 2012 'de çıkan genelge ile verilen gayrimenkullerin Başbakanlık onayının gerekli olduğunu ilettiler. İrtifa hakkı verilmiş zaten. 2012'deki genelge dolayısıyla Sayın Başbakan'ın onayına gitti. Sadece yoğunluk itibariyle bir gecikme var. Sayın Divan Başkanı'na da 'Her an Ankara'ya çağırabilirler' dedim. Stadın irtifa hakkı için evrakı getirip kısa sürede alacağız.

"HEDEFLERDE SAPMA YOK"

Yaklaşık bir buçuk seneden bu yana faaliyet içindeyiz. İcraat halinde olduğumuz için hatalarımız ve yanlışlarımız oldu. Bu yanlışların hepsinden bir ders çıkarma ve esasta Galatasaray'a hizmet etme yönünde en ufak bir sapma yok. Eğer bir proje ve öneri varsa lütfen gelin. Yanlış yaptığımız hususları, doğru yaptıklarımızı da tartışalım. Önerilerinizi getirin nasıl hayata geçireceğimizi konuşalım.

"VERİLEN SÖZLERİN DIŞINA ÇIKMADIK"

Bu süreçte bir şeye sizi inandırmak, ikna etmek istiyorum. Başkanlık öncesi başkan yardımcısı olarak görev yaptım. Galatasaray'ın maliyesi bana bağlıydı. 'Bizim mali sıkıntımız yok' dedim. Seçim bildirgemde de ifade ettim. Yapmak istediğimiz projeler nedeniyle sıkıntılı durumdan çıkabiliriz demiştim. Şu anda yaptığım o. Verdiğim söz dışında en ufak hareketim yok. Ben ve yönetim kurulum Galatasaray'a bu suretle refaha çıkacağını size verdiğim söz çerçevesinde yürütüyorum. Kimsenin tereddüttü olmasın. Senelik faiz ve kur farkından gelen yükümüz konsolide bakıldığında 120 milyon TL Devamlı söylüyorum…

"340 MİLYON TL'NİN 330'U BORÇLARA GİTTİ"

Amatör sporlar bizim sırtımızda bir yük. 20 milyon dolar civarında zarar ediyor ama bundan vazgeçmiyor. Bunu hükümete, Sayın Spor Bakanı'na ve Sayın Cumhurbaşkanı'na ifade ettim. Yakında çıkacak yasayla buna destek verilecek. Bu sadece Galatasaray'da mı böyle? Hayır... Rakamlar incelerken bunların dikkate alınmasını istiyorum. Galatasaray Spor Kulübü olunca bunların hiçbirinden vazgeçemezsiniz. Tarih, Galatasaray'a böyle bir sorumluluk yüklemiş. Biz Emlak Konut'tan gelen 340 milyon TL civarındaki paranın size söz verdiğim gibi 330 milyon TL'si ile banka borçlarını ödedik. Faiz sarmalından çıkılması için... Biz 330 milyon banka borcu sayesinde bazı temliklerimiz açığa çıktı. Spor Toto gelirleri, naklen yayın gelirleri ve gişe bilet hasılatı gelirlerimiz açığa çıktı. Ayrıca 330 milyon TL gelen parayı da sermaye avansı olarak Sportif AŞ'nin içine koyduk. SPK'ya sermaye artırımı yapmak üzere başvurduk, bunu da açıkladık.

"BEN BU SAVAŞA ÇOK İNANIYORUM"

Galatasaray Spor Kulübü Başkanı ve Yönetim Kurulu olarak mali bağımsızlık savaşı içindeyiz. Ben bu savaşa çok inanıyorum. İnandığım için elimi, kafamı, bedenimi bu taşın altına koydum. İnandığım bir savaş için yaklaşık 80 milyon TL olan kasa kolaylığı sağlıyorum. İnandığım için 200 milyon TL civarında kefalet veriyorum. Ben hepinizden arkamızda durmanızı, hepinizden kuvvet almak istiyorum.
 

YORUMLAR 3
  • amca 7 yıl önce Şikayet Et
    futbolcularla yapılan sözleşmelerle ilgili politikayı gözden geçirin sayın başkan. önce futbolcuya toplam ne kadar bütçe ayırdığınızı hesaplayın. daha sonra bu paranın maksimum %25 ini senelik garanti ücret olarak verin. kalanını maç başı ve başarı bonusu olarak dizayn edin. futbolcuların performansının ve motivasyonunun otomatik olarak yükseldiğini göreceksiniz.
    Cevapla
  • Belcika Cenk 7 yıl önce Şikayet Et
    Bu adam calisiyor arkadas, futboldan pek anlamiyor, ama ekonomi yonden bu isi artik cozecek..
    Cevapla
  • tito 7 yıl önce Şikayet Et
    Milleti soy soy nereye kadar
    Cevapla