Özaltındere: Mondragon gibisi gelmedi

Galatasaray'ın eski kalecisi ve antrenörlerinden Eser Özaltındere, Mondragon'un çok özel bir eldiven, Fernando Muslera'nın da 'takım kurtaran' bir kaleci olduğunu söylüyor.

Özaltındere: Mondragon gibisi gelmedi
Özaltındere: Mondragon gibisi gelmedi
GİRİŞ 22.07.2013 09:19 GÜNCELLEME 22.07.2013 11:49

70'li yılların ortasında Gençlerbiriliği, bir kaleciyi genç takımdan A takım kadrosuna aldı. Ben de o zaman Gençlerbirliği'nin kaptanıydım. Mükemmel bir fiziğe sahip olan bu genç kaleci yıllar yılı kovaladı ve Türkiye'nin en iyi eldivenlerinden biri olarak futbol tarihimizdeki yerini aldı. Bu kalecinin adı Eser Özaltındere... Gençlerbirliği'nde başlayıp Adana Demirspor'da gelişen ve G.Saray'da zirve yapan bir kalecilik öyküsü... Yakışıklılığıyla da adı ünlü Fransız aktörü Alain Delon'a çıkan ve ismiyle müsemma şekilde kalede 'Eser' bırakan bir isim... Fatih Terim ve Lucescu'nun ekibinde kaleci antrenörü olan Özaltındere ile geçmişten bugüne uzanan bir yolculuğa çıktık...

'HER KATEGORİDE KALEYİ KORUDUM'

Gençlerbirliği Genç Takımı'nda başlayan serüveni Eser Özaltındere, şöyle özetliyor: "G.Birliği'nden sonra Çukurova'nın yolunu tuttum ve Adana Demirspor'a transfer oldum. Burada ortaya koyduğum performans Galatasaray'ın dikkatini çekti ve teklif aldım. G.Saray'dan sonra sırasıyla Sakarya, A.Üsküdar, Yalova, Feriköy'de oynadıktan sonra Galata'da noktayı koyduk. Yani 3. lig dahil her kategoride kaleye geçtim. Bizim zamanımızda çok maç oynanmadığı için ancak 9 kez milli formayı giydim. 38 yaşına kadar futbol oynadım."

'MONDRAGON TAKIMA ÇOK ŞEYLER KATTI'

Özaltındere yıldızlaştığı Aslan'da 1994'ten 2004'e kadar kaleci antrenörü olarak da çalıştı. Eser Özaltındere, hocalığını yaptığı kalecilerden Mondragon'u ayrı bir yere koyuyor: "O dönem Kerem İnan vardı genç takımda. A takıma çıkmasını sağladık. Belki de G.Saray'da gerçek anlamda altyapıdan üste çıkıp maç oynayan tek kişiydi. Sonrası gelmedi. Mondragon özel biriydi; iyi bir profesyoneldi. G.Saray'a da çok şey kattı. Bizim adımıza da bir şans oldu. Taffarel'in de nasıl bir kaleci olduğunu söylemeye gerek yok. Dünya çapında. Bir ara Friedel ile de çalıştım."

UEFA Kupası başarısını aştılar

Galatasaray, şampiyonlar ligi'nde nereye kadar gidebilir bilmiyorum ama UEFA başarısını tekrar yakalayabilir. Galatasaray o seviyeyi aşma durumunda. Tabii Şampiyonlar Ligi biraz daha kaliteli oyuncu ihtiyacı doğuruyor. Orası farklı bir formatta oynanıyor ve kalite eksikliği hemen belli oluyor.

Kaleleri yabancı futbolcular işgal etti

Türkİye'de var olan kaleci potansiyeli konusunda Özaltındere umutsuz değil: "Elit kaleci kadrosu iyi bir kadro. Milli Takım'ın ihtiyacını karşılayacak bir kadro bu. Onur, Tolga, Volkan, Cenk ve Mert iyi kaleciler. Sinan Bolat'ı da sayabiliriz. Ama kulüpler açısından bakıldığında sıkıntılar çıkıyor. Nedir o sıkıntılar? Geçen seneyi baz aldığımızda 12-13 takımın kalecisi yabancı. Geçmişte bu yarı yarıyaydı. Geçen sene uçurum oluştu. Bu tehlikeli ama kulüpleri de suçlamak mümkün olmuyor. Bizler kaliteli kaleci tabanını oluştursaydık yabancıya ihtiyaç kalmayacaktı."

Muslera özel maçları kurtarıyor

Muslera, takımını kurtaracak özel maçları çeviriyor. Geçen yıl Eskişehirspor maçındaki kurtarışları sayesinde Galatasaray puan aldı. Çok özel kurtarışlardı. Mondragon'dan sonra bir dönem Orkun ve Aykut oynadı ama az oynadı. Bu yanlış bence. O sene şampiyon ve en az gol yiyen takımdılar. Bu kalecilerin de katkısıdır. Feldkamp kısa dönem için gelmişti ve kalecilere yöneldi. Orkun'da düşüş olduğunda Aykut'la devam ettiler. De Sanchez'i gönderip Leo Franco'yu getirdiler. Sonunda da Muslera... Ara dönemler boşa geçti...

Galatasaray kalesinde 6 yıl

1954'de Ankara'da doğdu. Profesyonel kariyerine 1976'da G.Birliği'nde atım attı. 1976-78 arasında Adana Demirspor'da forma giydikten sonra Galatasaray'a transfer oldu. 1984'e kadar 129 maçta Aslan'ın kalesini koruyan Özaltındere, Sakaryaspor, Ü. Anadolu, Yalova, Feriköyspor ve Galata oynadı ve 1992'de futbolu bıraktı. 9 kez A milli oldu. 1994-2004 arası Galatasaray'da antrenörlük yaptı.

Valdes, Rüştü'nün şanssızlığıydı

Avrupa'ya transfer olan bir tek Rüştü var. O da çok kısa bir süre kalabildi. Çünkü gittiğinde genç yetenek Victor Valdes piyasaya çıkmıştı ve Barcelona onu oynatmak istiyordu. Genç de olsa kaleci iyi olduktan sonra onu kaleye koyuyorlar ve onu koruyorlar. Rüştü'nün orada şanssız olmasının sebebi Valdes'in piyasaya çıkmasıydı. Real Madrid de Casillas'a genç yaştan itibaren formayı teslim etti. Onu da Del Bosque piyasaya çıkardı zaten.

Antrenörleri eğitiyor

Eser Özaltındere 6 yıldır Türkiye Futbol Federasyonu'nda çalışıyor. Eski eldiven genç milli takımların kaleci antrenörlerini eğitiyor.

(hürriyet)