Madalyası çok, parkuru yok

Olimpiyatlarda 96 madalya dağıtılan kürek ve kanonun, Türkiye'de uluslararası standartlarda yarış parkuru bulunmuyor.

Madalyası çok, parkuru yok
Madalyası çok, parkuru yok
GİRİŞ 08.12.2012 11:39 GÜNCELLEME 08.12.2012 12:12

Kürek Federasyonu Başkanı İlhami İşseven, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Sakarya'da parkur yapılmasının planlandığını belirterek, bu çalışmanın tamamlanması için gereken hazırlıkların hızlı şekilde yapılması gerektiğini söyledi.

Parkurun olmaması nedeniyle verimli bir şekilde antrenman yapamadıklarını anlatan İşseven, parkur yapılması durumunda, uluslararası düzeyde sporcu yetiştireceklerini kaydetti.

İşseven, yapılacak parkurun kürek ve kano sporunu ayağa kaldıracağını vurgulayarak, ''Bir olimpik parkur maalesef Türkiye'de yok. Bu iki branş, olimpiyatlarda çok sayıda madalyaya sahip ancak parkur olmadığı için istediğimiz başarıyı sağlayamıyoruz. Bu parkurun yapılmasıyla iyi bir ivme kazanıp dünya standartlarında sporcular yetiştireceğiz'' dedi.

Parkurun Türkiye için elzem bir hal aldığını ifade eden İşseven, Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç'ın da parkurun tamamlanması adına büyük çaba sarf ettiğini dile getirdi.

İşseven, federasyon olarak parkur olmadığı için uluslararası şampiyonaları Türkiye'ye getiremediklerine dikkati çekerek, ''Yurt dışında yapacağımız yarışmalara hazırlanamıyoruz. Daha kötüsü uluslararası yarışma getiremiyoruz. Ne kadar çok uluslararası düzeyde yarışı düzenlerseniz, ülke sporu o kadar gelişir. Parkurumuz olmadığı için böyle bir imkanımız bulunmuyor'' diye konuştu. 

İngiltere'nin son olimpiyatlarda kürekte toplam 9 madalya kazandığını anlatan İşseven, bu şekilde İngiltere'nin olimpiyat sıralamasında üst sıralara tırmandığını kaydetti.

''Şu an Türkiye olarak kano ve kürek sporunda çok gerilerdeyiz'' diyen İşseven, ''Bize önem verilmesi gerekir. Bu önem verilirse biz de bu düzeylere ulaşırız. Kürek ve kanonun istenilen çizgiye ulaşabilmek için bu yatırımı alması gerekiyor'' ifadelerini kullandı.

-''Olimpiyatlarda dereceye girecek sporcular yetişecek''-

İşseven, Türkiye'de kürek ve kano sporunun çok sevildiğini belirterek, Sakarya'nın coğrafi yapısı nedeniyle büyük avantajlara sahip olduğunu ve ufak düzenlemelerin ardından parkurun hazır hale geleceğini söyledi.

Türkiye'nin olimpiyatlarda başarılı olması için bu parkurun şart olduğunu dile getirerek, şunları kaydetti:

''Bu parkur hizmete girerse olimpiyatlarda dereceye girecek sporcular yetişecek. Kano ve küreğin toplam 96 madalyası var. Biz de bu madalyalara talip olabiliriz, yeter ki parkurumuz olsun ve uluslararası düzeyde yarışma imkanı bulalım. Yunanistan bizim gibi gerilerde kalan bir ülkeydi. Onların da parkuru yoktu ancak olimpiyat yarışları için bir parkur yaptılar. Parkurları olmadığı dönemlerde Türkiye, Yunanistan'dan daha başarılı bir ülkeydi. Ancak parkura kavuştular ve geçen 8 yılın ardından Yunanistan, olimpiyat ve dünya şampiyonu olmaya başladı. Yatırım yapmadan başarı gelmez.''

İşseven, kısıtlı imkanlarla faaliyetlerini sürdürdüklerini ve bu nedenle başarılı olamadıklarını dile getirerek, ''Bu imkan oluşturulursa Türkiye olarak uluslararası yarışmalarda adımızdan söz ettireceğiz. Biz de Yunanistan gibi dünya ve olimpiyat şampiyonu çıkarmaya başlarız. Kano ve kürek bu parkurla harekete geçecektir. Ancak elimizden tutulursa biz de başarıyı yakalarız'' şeklinde konuştu.

2012 Londra Olimpiyatları'nda 2 altın, 2 gümüş ve bir bronz madalya kazanan Türkiye, kürek ve kanoda oyunlara sporcu gönderememişti.

AA