Avrupalı gözünden yavru Kartallar!

Avrupa Kulüpler Birliği (ECA), Avrupa'nın en başarılı altyapılarına ve akademilerine sahip futbol kulüplerini masaya yatırdı.

Avrupalı gözünden yavru Kartallar!
Avrupalı gözünden yavru Kartallar!
GİRİŞ 11.10.2012 07:51 GÜNCELLEME 11.10.2012 11:32

Türkiye'de de Beşiktaş örneği üzerinde duran ECA, siyah-beyazlı kulübün altyapıda neden başarılı olduğu sorusunun üzerinde durdu ve ayrıntılı bir rapor hazırladı. Raporda , Türk kamuoyunun çok az bildiği veya hiç bilmediği gerçekler yer aldı.

Raporda, Beşiktaş altyapısının yıllık 750 bin euroya mal olduğu belirtilirken, siyah-beyazlı kulüp için başarının tek amaç olmadığı ve sürdürelebilir bir başarı için genç oyuncuların gelişimi ve eğitiminin ana hedef olduğu yorumu yapıldı.

Beşiktaş'ta antrenörlerden istenenler

* Oyuncuların ve ailelerin güvenini kazanıp, genç oyuncular için iyi bir rol model olmak. *Oyuncuların farklı yaş gruplarında farklı fiziksel özelliklere sahip olduklarının farkında olmak ve yeteneklerini bu yönde geliştirmek. * Sosyal ve kültürel gelişimin futbol gelişiminden ayrı tutulamayacağını bilmek. * Sabırlı ve gayretli çalışma. * Oyuncuların ağır baskı ve eksik eğlenceyle çalışmak istemeyebileceğini düşünmek. * Oyuncuların teknik hareketleri daha hızlı yapmasını sağlamak için bu hareketleri öğretmek. * Asıl hedefin başarılar kazanmak değil oyuncunun uzun vadede gelişimin sağlamak olduğunun farkında olmak. * Oyunculara hakemlere yapılan saygısızlığın oyuncu gelişmine negatif etkisi olduğunu bilmek. * Oyunculara neyi iyi yapıp, neyi iyi yapmaları ve geliştirmeleri gerektiğini detaylıca anlatmak. * Sürekli eleştiriden çok pozitif yaklaşımın oyuncuların üzerinde daha pozitif etkileri olduğunu bilmek.

Vizyon ve Felsefe

Beşiktaş, Türk futbolu için yeni oyuncular bulmak ve geliştirmek istiyor. Sloganları, 'İyi bir oyuncu, iyi bir insan ve iyi bir vatandaştır' olabilir. Modern futbolda profesyonel oyuncular, futbolda olduğu kadar hayatta da zorluklarla karşılaşıyor. Beşiktaş bu oyuncuların günlük hayatlarında karşılaştığı zorluklara da yardımcı olmaya çalışıyor.  Beşiktaş oyuncuların kişiliklerini de profesyonel psikiyatrist ve psikologlar da geliştirmeye çalışıyor. Kulüp, 'Yıldız Haftası' adıyla anılan organizasyonlar düzenleyip genç oyuncu adaylarının rol model olarak gördüğü eski Beşiktaşlı oyuncularla buluşturuyor. Eski oyuncular, gençlerle beraber antrenmanalara çıkıyor. Futbolcuların aileleriyle de periyodik olarak görüşüyor. Onlara kulübün vizyonu aktarılıyor ve ailelerinden oyuncuların gelişimi üzerine fikirler alınıyor. Türkiye'de gözlemlenen en önemli eksiklik, oyuncuların basit futbol yeteneklerinin kısıtlı olması... Bu eksiklik, oyuncuların potansiyellerine erişememesine neden olmakta. Beşiktaş alt yapısında antrenörler buna büyük önem verip U 14 takımından itibaren bunun eğitimini verilmekte. Altyapıda bütün oyuncular A Takımın oynadığı gibi 4-4-2 diziliminde çalışmakta...

Altyapının karnesi

Kuruluş: 1965 Antrenman sahaları: 2 çim, 1 suni çim saha Gözlemci sayısı: 4 Hakim olduğu bölge: İstanbul Yaklaşık oyuncu sayısı: 200 Oyuncu milliyet: Çoğunlukla Türk Antrenör sayısı: 16 Taktik diziliş: 4-4-2 Antrenman sayısı: U13 için haftada 4, U16 için haftada     5 ve 1 bireysel antrenman Yıllık maliyet: 750 bin euro

153 futbolcu forma giydi * Beşiktaş akademisi 1965 yılında kuruldu ve Türkiye'deki en eski futbol akademilerinden birisi... 90'ların başında Beşiktaş altyapısından gelen 8 oyuncuyla üst üste üç kere şampiyon oldu. Bu başarı, yönetimin altyapıya önem vermesine neden oldu. * Beşiktaş altyapısında ilginç olan şey, antrenörlerinin büyük bir çoğunluğunun eski Beşiktaş oyuncusu olmaları. Bu, Beşiktaş kulüp kültürünün istikrarlı bir şekilde genç kuşaklara aktarılmasını sağlıyor. *2011-12 sezonunda Beşiktaş altyapısından çıkan 153 oyuncu, Türkiye'nin çeşitli kulüplerinde forma giydi.

HEDEFLER

* Beşiktaş altyapısının asıl hedefi, her yıl A takıma en az bir oyuncu vermek.

* Futbolda başarı yeterli değil. Oyuncunun gelişimi ve eğitimi çok önemli.

* Oyuncunun gelişiminde aileler kilit bir rol üstleniyor.

*Antrenörlerin kalitesi başarının çekirdiğini oluşturuyor. Bu yüzden antrenörler haftada en az üç kez 'yaşam boyu öğrenim' adı verilen programa dahil olup kendilerini geliştirmeye devam ediyorlar.