4. Dünya Göçebe Oyunları'nda final günü

Bursa’nın İznik ilçesinde düzenlenen 4’üncü Dünya Göçebe Oyunları’nın 4. ve son günü Kazak güreşi, Tatar güreşi ve Kökbörü yarışlarıyla başladı.

GİRİŞ 02.10.2022 13:16 GÜNCELLEME 02.10.2022 21:20
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

İlk 3'üne Kırgızistan'ın ev sahipliği yaptığı Dünya Göçebe Oyunları’nın 4’üncüsü bu yıl "Gelenekten Geleceğe Bir'iz” sloganıyla Bursa'nın İznik ilçesindeki İznik Gölü'nün kıyısında düzenleniyor.



13 branşta 102 ülkeden 3 binin üzerinde sporcunun katıldığı 4’üncü Dünya Göçebe Oyunları’nın 4'üncü ve son günü alış güreşi, kapışmalı aba güreşi ve atlı okçuluk yarışlarıyla başladı.

Yüzlerce sporcu galip gelebilmek için birbirleriyle kıyasıya mücadele etti. Oyunları izlemeye gelen sporseverler ise heyecanlı anlar yaşadı.

Öte yandan saat 20:00'da 4'üncü Göçebe Dünya oyunlarının kapanış programı düzenlenecek.

4. Dünya Göçebe Oyunları'nda final günü4. Dünya Göçebe Oyunları'nda final gününden kareler

Kırgızistan'ı yenen Kazakistan şampiyon oldu

Dünya Göçebe Oyunları Komitesince Bursa'nın İznik ilçesinde dördüncüsü düzenlenen Dünya Göçebe Oyunları'da kökbörü (kökpar) müsabakaları sonunda Kırgızistan'ı 4-3'lük skorla yenen Kazakistan Milli Takımı şampiyonluğa ulaştı.

İznik Gölü kıyısında başlayan oyunlar kapsamında Türklerin ata sporlarından olan ve "at üzerinde oğlak yakalama" olarak bilinen kökbörü mücadelesi finali yapıldı. Sporcular, oğlak derisinin içinin doldurulmasıyla hazırlanan yaklaşık 30 kilo ağırlığındaki temsili oğlağı, yerden kaparak at üzerinde taşıyıp rakibin kalesine bırakmaya çalıştı.

Oyunların son gününde Kazakistan ile Kırgızistan milli takımları finalde mücadele etti. Kıyasıya geçen karşılaşmada zaman zaman kazalar da meydana geldi. Oyun alanından taşan mücadele sonucu bazı atlar seyircilerin bulunduğu alana çıktı.

Kırgızistan'ı 4-3'lük skorla yenen Kazakistan Milli Takımı oyuncuları, mücadele sonunda büyük sevinç yaşadı.
 

5. Dünya Göçebe Oyunları Kazakistan'da yapılacak5. Dünya Göçebe Oyunları Kazakistan'da yapılacak


Kazak güreşi müsabakaları yapılıyor

Dünya Göçebe Oyunları Komitesi tarafından bu yıl dördüncü kez düzenlenen Dünya Göçebe Oyunları'nda Kazak güreşi müsabakaları gerçekleştiriliyor.

Türk kökenli güreşin şimdiki Kazakistan topraklarında uygulanan geleneksel türlerinden biri olan bu branşta sporcular, rakibin omuzlarını yere getirmeye çalışıyor.

Kendine has kıyafeti ve kuralları olan Kazak güreşi kuşak tutma şekliyle diğer güreşlerden ayrılıyor. Kazak güreşi kurallarına göre diz üstünden hareket yapmak ve ayaktan tutmak yasak.
 

4. Dünya Göçebe Oyunları'nı yaklaşık 1 milyon kişi ziyaret etti!4. Dünya Göçebe Oyunları'nı yaklaşık 1 milyon kişi ziyaret etti!


 

Farklı sıkletlerdeki güreşçilerin birbirine rakip olduğu ve kıran kırana geçen güreşler, büyük ilgiyle takip ediliyor.

Minder üzerinde yapılan güreşlere 20 ülkeden 65 sporcu katılıyor.

Mehmet Can Belören Haber7.com - Spor Sorumlusu
Haber 7 - Mehmet Can Belören

Editör Hakkında

Gazeteciliğe 2007 yılında Marmara FM'de başladı. 2009 yılından bu yana Haber7.com kadrosunda yer alıyor. Haber7.com'da gündem editörü, görsel editör, spor editörü görevlerinde bulundu. Şu an Haber7.com Spor Sayfası sorumlusu olarak meslek hayatına devam etmektedir. Mehmet Can Belören; Medya ve İletişim ile Uluslararası İlişkiler bölümlerinden mezundur.
YORUMLAR 1
  • Mehmet 1 yıl önce Şikayet Et
    Göçebe oyunları çok güzeldi ilk gün açılışta kullanılan yer süper yapılmış ama tek gece kullanıldı gelen seyirciden fazla polis teşkilatı vardı yurt dışından gelen misafirler çok candandilar tek sevmediğim katarlilardi nedenine gelince iki tazı iki şahin ve nargile başka bir etkinliği yoktu kazak genckerinin at üzerinde yaptığı gösteriler. İr harikaydi
    Cevapla