Ali Akman kimdir?

Galatasaray'ın radarındaki Ali Akman kimdir? Kariyerini Almanya Bundesliga ekibi Eintracht Frankfurt'da sürdüren Akman, geçtiğimiz yıl Eredivisie takımlarından NEC Nijmegen'e kiralanmıştı. Burada 6 kez gol sevinci yaşayan genç forvet, kontratının sona ermesiyle takımına geri döndü. İşte, Ali Akman'ın kariyeri ve istatistikleri...

Ali Akman kimdir?
Ali Akman kimdir?
GİRİŞ 22.07.2022 16:30 GÜNCELLEME 22.07.2022 16:30

Yaz transfer döneminde Abdülkerim Bardakcı, Kazımcan Karataş, Sergio Oliveira, Haris Seferovic ve Leo Dubois'i renklerine bağlayan Galatasaray, son olarak Ali Akman için devreye girdi. 8 Mart 2021'de bedelsiz olarak Eintracht Frankfurt'a katılan oyuncu, uzun süre gündemde kalmış; yerli ve yabancı basında Bursaspor'la yaşadığı gerilimden ötürü öne çıkmıştı. Peki, Ali Akman kimdir ve kaç yaşındadır? İşte, genç futbolcunun kariyeri ve istatistikleri...

ALİ AKMAN'IN BİYOGRAFİSİ

Ali Akman, 18 Nisan 2002'de Bursa'nın İnegöl ilçesinde dünyaya geldi. Babası Aydın Akman eski mobilyacı, annesi ise ev hanımıdır. Galatasaray'ın eski futbolcularından Ayhan Akman'ın yeğenidir. Kariyerini Eintracht Frankfurt'ta sürdüren genç oyuncu, Temmuz 2022 itibariyle 20 yaşındadır.

KARİYER ÖYKÜSÜ

Ali Akman futbola doğduğu ilçenin takımı İnegölspor'da başladı. Küçük yaşlarda profesyonel futbolcu olmak isteyen genç forvet, İnegöl altyapısına 11 yaşında kaydoldu.

Evander kimdir?Evander kimdir?

Futbola başlamasında babasının etkisi büyüktü. Yıllar sonra İnegölspor'a kaydolma sürecini anlatan genç yıldız adayı, "Evet, babam en başından beri bana inanan, beni anlayan ve en büyük desteği veren insandır. Yeteneğimin farkına varan ilk kişi kesinlikle babamdır" diye konuştu. 

Ali Akman, Ümit Milli Takım

2013 yılında geldiği İnegölspor'da 2 yıl süreyle eğitim aldı. Bir yandan İnegöl'deki özel bir okulda da eğitim öğretim hayatını sürdürüyordu. Buradaki 2 yılın akabinde kariyerini değiştiren olay, Bursaspor'la oynadıkları maçta yaşandı.

Bursaspor'un altyapı ekibi İnegöl'e gelmiş ve iki takım arasında hazırlık maçı planlanmıştı. 2015'teki bu maçta Ali Akman, İnegölspor saflarındaydı. O müsabakada attığı gol Yeşil-Beyazlıların dikkatini çekti. 9 Eylül 2015'te de kentin en popüler ekiplerinden Bursaspor'la anlaşmaya vardı.

Leo Dubois kimdir?Leo Dubois kimdir?

13 yaşında Bursaspor'a geçen Ali, takımdan ayrıldığı 2020-2021 sezonuna kadar Yeşil-Beyazlıların başarısı için mücadele etti. 5 yıllık süreçte Bursaspor'un çeşitli yaş kategorilerinde forma giydi. İlk resmi maçına da 17 Ağustos'ta Karagümrük karşısında çıktı.

Ali Akman'ın Bursaspor dönemi

17 yaşında A Takım'a yükseltilen Ali, ilk yılında çıktığı 25 maçta 4 gol atarken 1 asist yaptı. Akhisarspor'a ve Giresunspor'a Süper Lig'de 1'er gol, Türkiye Kupası'nda da BB Erzurumspor'a 2 gol birden attı. Tek asistini de Balıkesirspor karşısında yaptı.

Genç yaştaki bu istatistiği Süper Lig ve Avrupa ekiplerinin dikkatini çekti. Almanya Bundesliga, İngiltere Premier Lig ve LaLiga takımlarıyla anılıyordu. O dönem kulübüyle olan kontratı da 2020-2021 sezonunda sona erecekti. Fakat Bursaspor'un sözleşme teklifini reddediyordu.

Haris Seferovic kimdir?Haris Seferovic kimdir?

2020-2021 sezonu Ali Akman açısından belirleyici oldu. TFF 1. Lig'de 18, Türkiye Kupası'nda 2 maça çıktı. 20 maçta 10 gol atarken 4 kez asist yaptı. Fakat Ocak 2021'de FIFA kuralları gereğince başka ekiplerle ön sözleşme görüşmelerine başlamasının yolu açılıyordu.

Ali Akman, Eintracht Frankfurt

Süreci iyi yönetebilmek adına Ümit Milli Takım'dan arkadaşı Ozan Kabak'la konuştu. Ozan, Ali'ye Almanya için: "Burası çok farklı. Geldiğinde göreceksin. Hiç düşünme bile" diye konuştu. Ozan'ın bu açıklamalarından etkilenen genç futbolcu, Eintracht Frankfurt'un teklifini kabul etti.

Frankfurt'un eski Sportif Direktörü Fredi Bobic de Ali Akman transferi için: "Türk futbolundaki en büyük yeteneklerden birisini kazandık, çok mutluyuz" yorumunu yaptı. Ali'nin Frankfurt'a bonservissiz transferi Bursaspor'la arasının açılmasına neden oldu.

Yeşil-Beyazlılar önce Ali Akman'ı kadro dışı bıraktı. Devam eden süreçte oyuncunun kontratı feshedildi. Normal takvimde sezon sonu Frankfurt'a katılması beklenen Ali, 8 Mart 2021'de Almanya'da antrenmanlara başladı. Takımla da aynı dönemde 4 yıllık mukavele yaptı. 

Ali Akman, NEC Nijmegen formasıyla SC Heerenveen karşısında

Eintract Frankfurt, 2021-2022 sezonu için Ali Akman'ı Hollanda Eredivisie ekibi NEC Nijmegen'e gönderdi. Burada 28 maça çıkarken 6 kez gol sevinci yaşadı.

1,5 milyon Euro değerinde gittiği Nijmegen'de 1,2 milyon Euro bandına kadar geriledi. Sezon bitiminde Frankfurt'a dönmesine karşın Bundesliga ekibinin Ali'yi kiralaması veya takımdan göndermesi bekleniyor.

ALİ AKMAN'IN İSTATİSTİKLERİ

Ali Akman, profesyonel futbol kariyeri boyunca 84 maça çıkarken 22 gol atıp 5 asist yaptı. Toplam 4 bin 576 dakika süre bulurken 10 kez Ümit Milli Takım'da forma giydi. Şimdiye dek İnegölspor, Bursaspor, Eintracht Frankfurt ve NEC Nijmegen kulüplerinde oynadı. Frankfurt'taki kontratı 2025 yılına kadar devam ediyor.

20 yaşındaki futbolcu, Galatasaray'dan Hamza Yiğit Akman ve Efe Akman'la kuzen; eski futbolcu Ayhan Akman'ın da yeğenidir. 

Ramazan Dengiz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Ramazan Dengiz