Halo sistemi nedir?

Formula 1 2022 sezonunda Alfa Romeo pilotu Guan Yu Zhou'nun korkutucu kazasından sonra halo sistemi yeniden gündeme geldi. İlk kez 2016 yılında araçlarda test edilen bu sistem, pilotun yarış sırasında yaşayabileceği kazanın etkilerini minimuma indirmeye çalışıyor. Peki, halo sistemi nedir?

Halo sistemi nedir?
Halo sistemi nedir?
GİRİŞ 03.07.2022 17:54 GÜNCELLEME 03.07.2022 17:54

Formula 1 2022 Britanya GP'de Guan Yu Zhou'nun ilk virajda yaşadığı büyük kaza, dünya genelinde gündeme oturdu. Mercedes AMG F1 Takımının pilotu George Russell ile yaşadığı temastan sonra aracının hakimiyetini kaybeden Zhou, metrelerce sürüklendi. O anlarda Çinli pilotun aracının ters dönmesi ve kumul üzerinde sürüklenip bariyerlere girmesi herkesi derinden etkiledi. Dakikalar içinde de Zhou'nun bilincinin açık olduğu belirtilirken halo sisteminin önemine dikkat çekildi. Peki, halo sistemi nedir?

HALO NEDİR?

Halo ya da Formula 1 mühendislerinin kullandığı şekliyle "ikincil silindir yapı", kokpit bölümü açık araçlarda maksimum güvenliği sağlamaya yönelik bir sistemdir. Genellikle üç ayaktan oluşan bu yapı, aracın şasesine sabitlenmektedir.

Kaza sırasında pilotun kafasından yaşayabileceği yaralanmaları minimuma düşürür. İlk kez 2016 yılında test edilen bu sistem, 2018 yılından günümüze Formula 1 araçlarında zorunlu tutuluyor.

Guan Yu Zhou, Britanya GP

7, 9 ve 13 kilograma kadar çıkan bu yapının hammaddesinde titanyum bulunuyor. Titanyum sayesinde hem maksimum güvenlik önlemi alınıyor hem de halo sisteminin araçtaki ağırlığı düşürülüyor.

Uluslararası Motorsporları Federasyonu'nun (FIA) açık tekerlekli araçlara yönelik yayınladığı halo sistemi gereksinimlerine göre, sistemin 12,5 tonluk yüklere dahi dayanıklı olması talep ediliyor. Diğer bir deyişle, halo sistemi sayesinde pilotların ölümcül kazalardan kurtulma ihtimalleri yüzde 17 daha da artıyor.

Jules Bianchi

2014'te yaşanan Formula 1'in son ölümcül kazasında Jules Bianchi'nin (Marussia-Fransa) komaya girip ölmesi, Felipe Massa'nın kafasına gelen bir parça nedeniyle pilotun uzun süre komada kalması halo sisteminin gerekliliğini öne çıkarttı. 2014'teki Bianchi'nin kazasından sonra da FIA Yönetimi halo sisteminin tasarısına başladı.

Fakat bu sistemi eleştirenlerin sayısı da bir hayli fazla. 3 kez Formula 1 Dünya Şampiyonluğu yaşayan Niki Lauda, halo sisteminin Formula 1'in özünü bozduğunu iddia etti. Son Dünya Şampiyonu (2021) Max Verstappen de şehir bisikletinin Formula 1 aracından daha tehlikeli olduğunu belirterek halo sistemini eleştirmişti. 

Ramazan Dengiz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Ramazan Dengiz