Süper Lig TV nedir? Maçlar şifresiz mi yayınlanacak? Dört büyük kulübün başkanı görüşecek…

Türkiye Futbol Federasyonu’nun başlattığı Süper Lig yayın ihalesi için firmaların görüşmeleri sürüyor. Yeni sezonda teklifin 2 milyar TL’nin altında kalacağı açıklandıktan sonra kulüpler beyaz bayrak çekti. Yayın Hakları İhale Komisyonu’nda görev alan dört büyük kulüp başkanı yeni projeyi öne sürdü. Kulüpler Birliği başta olmak üzere Süper Lig TV projesi öne atıldı. Peki, Süper Lig TV nedir ve maçlar yeni dönemde şifresiz mi yayınlanacak?

Süper Lig TV nedir? Maçlar şifresiz mi yayınlanacak? Dört büyük kulübün başkanı görüşecek…
Süper Lig TV nedir? Maçlar şifresiz mi yayınlanacak? Dört büyük kulübün başkanı görüşecek…
GİRİŞ 16.02.2022 12:54 GÜNCELLEME 16.02.2022 12:54

Futbol tutkunlarının merakla beklediği Süper Lig ihalesi için on beş firma ile görüşmeler devam ediyor. Şimdiye dek çeşitli öneriler ortaya atılsa da, yeni sezon için kulüplere 2 milyar TL’nin altında ödeme yapılacağı iddiaları ortaya çıktı. 2021-22 futbol sezonunda dahi kulüplere 2 milyar 650 milyon TL ödenmesinden ötürü yeni rakam makul bulunmadı. Yayın Hakları İhale Komisyonu’ndaki dört büyük kulüp başkanı ve Başakşehir FK Başkanı Göksel Gümüşdağ, Süper Lig TV projesini öne sürdü. Buna göre, kulüplerin kendi maçlarını yayınlama veya ihaleyi kazanan firmalara kendi dekoderlerini satmaları gündemde. Peki, Süper Lig TV nedir ve önümüzdeki sezonda maçlar şifresiz mi yayınlanacak?

Kulüplerin Gündemindeki Süper Lig TV Nedir?

İlk olarak Kulüpler Birliği Vakfı’nın değindiği Süper Lig TV formatı, Süper Lig ve TFF 1. Lig ekiplerinin bazı yayın kuruluşlarından teknik destek alarak kendi maçlarını yayınlamasını içeriyor. TFF’deki Yayın Hakları İhale Komisyonu’nda görev alan dört büyük kulüp başkanı ve Başakşehir FK Başkanı Göksel Gümüşdağ, yeni sezonda teklifin düşük olması halinde yeni planları değerlendirmeye aldı. Son olarak, TFF Başkanı Nihat Özdemir de, Süper Lig TV adlı olası yeni platformu bugünkü konuşmasında dile getirdi. Yani, ihaleye katılan on beş firma Cuma gününe kadar tekliflerini revize etmezse 2022-23 futbol sezonunda iki lige de yeni yayıncılık formülü getirilebilir.

Süper Lig TV nedir?

Süper Lig TV Projesi Ne Zaman Belli Olacak?

14 Şubat Pazartesi günü yapılan toplantıda on beş firma yeni dönem tekliflerini TFF’nin ilgili komisyonuna iletti. Ancak, TFF Başkanı Nihat Özdemir ve Kulüpler Birliği; yeni teklifin 2 milyar TL’nin altında olmasından ötürü itirazlarını dile getirdi. Başkan Özdemir, Cuma günü yapılacak toplantıyı işaret ederek; “Eğer tekliflerden umduğumuzu bulamazsak Süper Lig TV kurulur” yorumunu yaptı.

Nihat Özdemir Süper Lig TV

Maçlar Şifresiz Mi Yayınlanacak?

Süper Lig ve TFF 1. Lig’deki takımlara gönül veren futbolseverlerin merak ettiği bir diğer nokta da maçların şifresiz yayınlanıp yayınlanmayacağı yönündeydi. Gelinen noktada, şifresiz yayın öngörülmemekle birlikte; olası platform Süper Lig TV’nin aylık ve yıllık ücretlendirme ile hizmet vereceği düşünülüyor. Ancak, şimdiye dek konuya ilişkin herhangi bir açıklama yapılmadı. Diğer nokta da, kulüplerin kendi dekoderlerini satmasıyla ilgiliydi.

Süper Lig maçları şifresiz mi yayınlanacak?

Kulüpler Dekoder Satabilir

Süper Lig ekiplerinin yıllık kazancının önemli bir bölümünü yayın gelirleri oluşturuyor. Sadece Türkiye’de değil, Avrupa’da ve dünyadaki kulüplerin tamamı; yayın satışıyla taraftar gelirlerinden daha fazla kazanç elde ediyor. Bu noktada, yıllık 2 milyar TL’nin altında kalan teklifler, dekoder projesiyle arttırılabilir. Yani, her kulübün kendi dekoderini, anlaşma sağlanacak firmalara satması ve dekoder üzerinden belirli gelir elde etmesi konuşuluyor.