Max Verstappen kimdir? Formula 1’de uzun süre unutulmayacak son!

Max Verstappen kimdir? Formula 1 2021 sezonunda adından sıkça söz ettiren Hollandalı pilot, bir gün önce motor sporunun yaşayan efsanelerinden Lewis Hamilton’un önünde sezonu 1. sırada tamamladı. Formula 1’in sıkı takipçileri Mercedes’in yenilgisi karşısında hayrete düşerken, Verstappen padokun yeni lideri oldu. Genç pilotun başarısının arkasında babası Jos Verstappen’in de olduğu düşünülüyor. İşte, Max Verstappen’in hayatı, yıllık kazancı ve babasına dair merak edilen her şey…

Max Verstappen kimdir? Formula 1’de uzun süre unutulmayacak son!
Max Verstappen kimdir? Formula 1’de uzun süre unutulmayacak son!
GİRİŞ 13.12.2021 12:50 GÜNCELLEME 13.12.2021 12:50

Max Verstappen kimdir? Avusturya menşeili Red Bull Racing Honda takımının Formula 1 pilotu Max Verstappen, bir gün önceki Abu Dhabi GP’den sonra internet dünyasının en çok konuşulan isimlerinden biri haline geldi. Uzun süreli Mercedes hegemonyasını padokta yıkan genç pilot, Birleşik Arap Emirlikleri’nde düzenlenen yarışta, motor sporunun usta ismi Lewis Hamilton’u sansasyonel biçimde geride bıraktı. Yarışın büyük bölümünü önde götüren Hamilton, beklenmedik “güvenlik aracı”nın kurbanı olurken, Verstappen ülkesini sevince boğdu. Öte yandan, bu genç pilotun hayatı, yaşı; yıllık kazancı ve babası Jos Verstappen’le olan ilişkisi merak edilenler arasında. İşte, son dönemin en çok konuşulan F1 pilotuna dair cevap arayan her şey.

Max Verstappen kimdir?

Max Verstappen, 30 Eylül 1997’de Belçika’nın Hasselt kentinde ünlü Formula 1 pilotu Jos Verstappen ile Sophie Kumpen’in oğlu olarak dünyaya gelmiştir. 2006 yılında annesi ile babası beklenmedik bir şekilde boşanınca, Verstappen’in eğitimi daha çok babası yoluyla olmuştur. Dayısı ve babası gibi motor sporları ile çocuk yaşta uğraşan genç pilot, zaman içerisinde her ikisinin de ününü aşacak derecede popüler hale gelmiştir. Formula 1’e Scuderia Toro Rosso ile adım atan Hollandalı, 16 yaşındayken padoka çıkmış ve bu sporun en genç yarışçılarından biri olmuştur. 2015 ve 2016 sezonlarındaki başarılarından sonra Red Bull Racing Honda’nın radarına giren Verstappen, son 5 sezondur Avusturya takımı için mücadele etmektedir. 5 yıldır Mercedes’in gerisinde sezonu kapatan Verstappen, bu yıl şeytanın bacağını kırdı ve sezonu şampiyonlukla noktaladı. Sezonu 395.5 puanla kapatan yarışçı, 22 yarışın 10’unu liderlikle tamamladı.

Verstappen’in yıllık kazancı ne kadar?

Max Verstappen, Red Bull Racing Honda takımından senelik 30 milyon Euro kazanmaktadır. Takımın diğer pilotu Meksikalı Sergio Perez de, Verstappen’den oldukça az, yıllık 2 milyon Euro gelir elde ediyor. Formula 1’deki bu adaletsiz ücret dağılımı çoğu kez gündeme taşınsa da takımların yakın gelecekte süreci iyileştirecek pozitif bir adım atacağı düşünülmüyor.

Babası Jos Verstappen kimdir?

Max Verstappen’in çok konuşulan başarısının ardında koca Red Bull Racing ekibinin olmasına karşın, bu geniş ekipte öne çıkan tek bir isim var: Jos Verstappen. Oğlunu küçük yaştan itibaren Formula 1 yarışçısı olarak eğiten baba, uzun süredir Max’a akıl hocalığı yapıyor. Tıpkı oğlu gibi kendisi de döneminin ünlü pilotlarından biri olarak görülen Jos Verstappen, Benetton, Simtek; Footwork, PIAA, Ford, Arrows gibi takımlar için mücadele etmiştir. Oğluna nazaran daha göz ardında bir kariyer geçiren baba Jos, 2009 yılında tüm motor sporlarından emekliye ayrıldı. Bu tarihten sonra oğlunun gelişimiyle ilgilendi. Ve Toro Rosso serüveninden beri oğluna akıl hocalığı yapmakta.

Kıyasıya rekabet beklenmedik şekilde sonlandı

Sezonun büyük bölümünü önde götüren Max Verstappen, Mercedes’in tecrübeli pilotu Lewis Hamilton ile son haftaya aynı puanda girdi. İkilinin son haftalarda temasa varan rekabeti, son hafta da benzer şekilde sonlandı. Bir gün önceki şampiyonluk yarışının son turlarında, Williams’ın Kanadalı pilotu Nicholas Latifi bariyerlere girince güvenlik aracı çıkarıldı. Hamilton’un 13 saniye gerisindeki Verstappen, bu fırsatı iyi değerlendirip aradaki farkı saliselere düşürdü. Güvenlik aracının tekrar pitten ayrılmasıyla rakibine hızlı atak yapan genç pilot, son turu ve 58 turluk yarışı lider kapattı. Yarışın akabinde Verstappen şampiyon olurken, Hamilton ikincilikle yetindi. Abu Dhabi GP ile beraber uzun süreli Hamilton egemenliği yıkılmış oldu.

Yumuşak lastik hamlesi işe yaradı

Güvenlik aracı uyarısıyla beraber Red Bull Racing tarafı, genç pilotu pite çağırırken, Meksikalı Sergio Perez’i yarıştan çekti. Mühendisler, son turlarda avantaj sağlaması açısından Max Verstappen’in orta lastiklerini alıp yumuşakla değiştirdi. Mercedes takımı bu hamleyi izlemekle yetindi. Son turlarda taze lastikle padoka dönen Hollandalı, her şeyi belirleyen 58. turda İngiliz Hamilton’a fark attı.