Başbakan'ı üzen tek takım hangisi?

Başbakan'ın gönül verdiği F.Bahçe 100. yılında şampiyon olurken, muhiti Kasımpaşa 43 yıl sonra Süper Lig'e çıktı, memleketi Rize son maçta kümede kaldı. Ancak biri üzdü.

Başbakan'ı üzen tek takım hangisi?
Başbakan'ı üzen tek takım hangisi?
GİRİŞ 02.06.2007 15:40 GÜNCELLEME 29.05.2020 18:46
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Mayısın son günlerinde Ayvalık’ta tatil yaparken Ege gazetelerini yakından izleme şansım oldu. Bir yanda paralarını alamayan basketbolcuların Karşıyaka'ya yaptığı haciz haberleri, diğer yanda Süper Lig’e yürüyen Altay’ın yarattığı heyecan yansıyordu gazete sayfalarına.

Atılan manşetlerden biri şöyleydi: Altay’a Kasımpaşa engeli. Özetle; Başbakan Recep Tayip Erdoğan’ın muhitinin takımı olan Kasımpaşa’nın kayrılacağı öne sürülüyordu.

Çarşamba akşamı Kasımpaşa’nın gerçekten kayrıldığına şahit oldum! Ama Başbakan değil, bizatihi Altay’ın kendisi kayırdı.

Süper Lig’e çıkacak son takımı belirleyen ekstra play-off maçında Altay, rakibinin 10 kişi olduğu ve 2-1 önde götürdüğü maçı, 90 dakikanın son 30 saniyesinde yediği golle 120 dakikaya uzattı. Oysa yedek kulübesinde sevinç gösterileri başlamıştı bile.

 

 

 

“Neyse, geç olsun, güç olmasın” şiarıyla oynayan Altay, yarım saatlik uzatma bölümünde 3-2 ile yine öne geçti. Yedek kulübesinde yine kutlamalar başlamıştı. Öyle ya, Süper Lig biletini almak için sadece 30 saniye kalmıştı. Tarih 30 dakika içinde tekerrür etti ve Kasımpaşa bir kez daha beraberliği yakalayıp maçı penaltılara taşıdı. Üstelik Altay, yediği bu 2 beraberlik golünün santrasını yapmaya bile zaman bulamadı.

 

Nihayetinde Kasımpaşa penaltılarda üstünlük sağlayıp, 43 yıl sonra tekrar Türkiye 1. Ligi’ne yükseldi.

 

Ege medyasının elinde patlayan şampiyonluk manşetleri, ertesi gün, semtinde “Bu âlemin kralı biziz” havaları eksik olmayan Kasımpaşalılar için atıldı.

 

 

 

İlk olimpiyat şampiyonu

 

Altay-Kasımpaşa maçı bir futbol maçının ötesinde anlamlar da taşıyordu. Bir yanda sahip olduğu potansiyele rağmen Süper Lig’de hiç takımı olmayan İzmir’in Altay’ı, diğer yanda İzmir’i “gâvur” gibi görmekle itham edilen Başbakan Erdoğan’ın muhitinin takımı Kasımpaşaspor. Veyahut “son İttihatçı” Celal Bayar eliyle İttihat ve Terakki’nin desteklediği Altay ile “futbol yıldızlığı” nasip olmayan Başbakan Erdoğan’ın Kasımpaşası. Türkiye’nin ilk olimpiyat şampiyonu güreşçisi Yaşar Erkan’ı çıkaran 86 yaşındaki Kasımpaşaspor'un güreş şubesinden birçok şampiyon çıktı. Hasılı Başbakan'ın şampiyon olan futbolculara 'Tuş yapınca bırakmayacaksın' demesi boşuna değil yani.

 

Kasımpaşaspor, 43 yıl önce de yine bir başka İzmirlinin; Karşıyaka’nın 2. Lig’e düşmesine neden oldu.

Şike skandalı

 

1960’ta 1. Lig’e çıkan Kasımpaşa'nın 1963/64 sezonunda küme düşmesi kesinleşmişti. Kasımpaşa, 24 Mayıs 1964’te İzmir’de Karşıyaka’ya 4-0 yenildi. Böylece Beykoz ile çekişen Karşıyaka ligde kalıyordu. Ama 2 gün sonra “Skandal” manşetleriyle çıkan gazetelerde “Şike yaptık” diyen Kasımpaşalı futbolcuların itirafları yer alıyordu.

 

 

 

 

Futbolcu Ali Çobanoğlu itirafıyla patlak veren skandalı üzerine Kasımpaşa, 14 futbolcusunu ve İtalyan çalıştırıcısı Renato Vignoli'yi savcılığa verir. İddialara göre Kasımpaşalı oyuncular yenilmek için 30 bin lira almışlardı. Kasımpaşa, ligin son maçında ancak 9 oyuncuyla sahaya çıkar ve Feriköy'e 3-1 yenilir. Ancak 9 kişiyle yaptığı mücadele alkış alırken tribünlerde 'Kasımpaşa'ya ihanet edenler kahrolsun' yazılı pankartlar dikkat çeker.

 

 

 

 

Karşıyaka ise 2. Lig’e düşürülür. Bu olay, Türk futbol tarihinde tescil edilen ilk şike olayı olur. 2 yıl boyunca hukuk mücadelesi veren Karşıyaka, 2 yıl sonra tekrar birinci lige dönmeye hak kazanır. Çünkü mahkeme Kasımpaşalı oyuncuların 'Şike yaptık demek için Beykoz'dan para aldık' dedikleri belirlendi.

 

 

 

 

 Gazeteci Eyüp Karadayı, o zaman Başbakan İsmet İnönü’nün de devreye girdiğini söylüyor. Karadayı, bu 2 yıllık kayıp nedeniyle Karşıyaka’ya tazminat ödendiğini de hatırlatıyor. O zaman şikenin hukuki bir tarifinin olmadığını söyleyen Karadayı, Karşıyaka-Kasımpaşa maçında yaşananın bir “hatır şikesi” olduğunu düşünüyor.

 

 

 

Centilmen Paşalılar

 

43 yıl önce şikeyi itiraf eden Kasımpaşalılar, çarşamba akşamı centilmenliğin de şampiyonu oldu. Kaptan Cihat’ın ağlamaktan bitap düşen Altaylıları teselli etme çabası şampiyonluk kadar kıymetliydi. İçinizden “Cihat mı?” diye sormalısınız ki ben de “UEFA Kupası’nı kazanan Galatasaray’ın Şampiyonlar Ligi’ndeki ilk golünü atan Cihat” diyeyim.

 

Kasımpaşa, 3 yılda 3. Lig'den Süper Lig’e çıktı.

 

 

 

 

 

 Bu muazzam yükselişte en büyük pay kuşkusuz azim ve alın terinin. Zaten bu hakkı rakipleri de teslim ediyor. Ancak bu 3 yıldaki yükselişin Başbakan Recep Tayip Erdoğan’ın 4.5 yıllık iktidarına rastlaması da bir tesadüf olamaz. Bu dönemde kulübe yapılan katkıların en somut örneği kulübün Ali Sami Yen’den bile daha konforlu olduğu söylenen stadıdır.

 

 

 

 

Vekili olduğu Siirt düştü

 

 

 

 

Başbakan’ın muhiti 3 yılda 3. Lig'den Süper Lig'e tırmanırken vekilliğini yaptığı Siirt’in takımı Siirtspor ise bu zaman zarfında dibe vurdu. Jet Fadıl namıyla bilinen Fadıl Akgündüz’ün Süper Lig’e çıkardığı Siirtspor, bu yıl 3. Lig'e düştü. Kulüp Başkanı Beşir İlçin, Başbakan Erdoğan’a kırgın olduklarını söylüyor. Aralarında işadamı Ethem Sancak’ın da bulunduğu işadamlarının Erdoğan’ın huzurunda yardım sözü vermelerine karşın bunun yerine getirilmediğini belirtiyor.

 

 

 

 

Beşir İlçin, Başbakan’ın bunun için araya girmemesine üzüldüklerini söyleyen İlçin, hâlâ Jet Fadıl’ın borçlarıyla boğuşan kulübün düşmesinin kentte büyük hayal kırıklığı yarattığını söylüyor. İlçin, “Buradaki gençlere futboldan başka bir şey sunamıyorduk. Şimdi onu da elimizden aldılar” diyor.

 

Başbakan’ın memleketi Rize'nin takımı Çaykur Rizespor son hafta aldığı beraberlikle Süper Lig’de kalmayı başardı. Başbakan bundan mutlu olmuştur ancak AK Partili Belediye Başkanı Menderes Türel’in himayesindeki Antalyaspor’un küme düşmesine de üzülmüştür.

 

 

 

 

Neyse ki bu boşluğu, Başbakan’ın bir dönem başkanlığını yaptığı İstanbul Belediyesi’nin bu yıl Süper Lig’e çıkan takımı İstanbul Büyükşehir Belediyespor dolduracak.

 

Süper Lig’den düşen AK Partililerin himayesindeki Kayseri Erciyespor, Süper Lig’den düşerek keder ama UEFA Kupası’nda Türkiye’yi temsil etme hakkı kazanarak da gurur yaşattı Başbakan’a.

 

 

 

 

Ve gelelim Başbakan’ın gönlünü kaptırdığı Fenerbahçe’ye.. Kanaryalar, 100. yıllarında Süper Lig’i şampiyon kapattı. Sakatlanmasaydı tarihe Fenerbahçeli santrafor olarak geçecek olan İETT’li eski futbolcu Recep Tayyip Erdoğan, böylece kendi iktidarında taraftar olarak 2 şampiyonluk yaşadı Sarı-Lacivertlilerle.

 

Kayseri takımları gibi Trabzonspor ve Ankara Büyükşehir Belediyesi de başındaki yöneticiler nedeniyle Başbakan’ın takımları statüsünde sayılabilir.

 

 

 

 

Kasımpaşa’nın 1. Lig Karnesi      
                 
Sezon O G B M A Y P Derece
59/60 38 9 15 14 31 8 33 13
60-61 38 10 14 14 27 35 34 12
61-62 38 12 15 11 44 41 39 9
62-63 22 2 6 14 17 47 10 12
63-64 34 6 9 19 16 61 21 8

Süper oldu mahalli lig

 

18 takımlı Süper Lig önümüzdeki sezon İstanbul-Ankara arasında geçecek. Fenerbahçe, Galatasaray, Beşiktaş, İstanbul Belediyesi ve Kasımpaşa ile 5 İstanbullu ve Ankaragücü, Gençlerbirliği, Ankaraspor ve Gençlerbirliği Oftaşspor ile 4 başkentli ligin yarısını oluşturuyor. Türkiye’nin futbol hinterland'larından kabul edilen İzmir ise bu sezon da Süper Lig’de temsil edilemeyecek.

 

 

 

 

İletişim Yayınları’ndan çıkan 'Futbol ve Kültürü' adlı kitabında Yaşar Aksoy, “Rıhtımına yanaşan çeşitli bandıralı gemilerle Avrupa’ya her türlü hazinesinin kaçırıldığı bir zevk ve eğlence beldesi! Rumların ve Ermenilerin egemen oldukları bir toplumsal yaşam ve Yunan emperyalizminin gittikçe pençesini geçirdiği bir ihtiras ülkesi! Evet İzmir buydu. Bunun için ‘Gâvur İzmir’ denmişti ona. Türk mahalleleri geri, yoksul, kimsesiz ve mazlumdu” diyor.

 

 

 

 

 

 

 

Kasımpaşa’nın 1. Lig Karnesi
       
Sezon Maç Puan Derece
59/60 38 33 13
60-61 38 34 12
61-62 38 39 9
62-63 22 10 12
63-64 34 21 8

 

Altay, Kasımpaşa’yı yenseydi İzmir gerçekten bir eğlence beldesi olacaktı. Ama Altay ihtiraslı değil, hovarda davrandı. Bu yüzden de futbol hesabında İzmir’in mahalleleri geri, yoksul, kimsesiz ve mazlum kaldı yine bu sezon.

 

Yaşar Aksoy, şöyle aktarıyor: “Altay, Garibaldi takımını 10-0 yenerek perişan etti. Böylece, İtalyan milli kahramanı Garibaldi küçük düştü diye, İtalyan Konsolosu Garibaldi kulübünü kapattı.” Bir zamanlar yabancı takımları kapattıran “Gâvur İzmir”in takımları yavaş yavaş iflas ederken “Bizans” Süper Lig’de 5’ledi…

 

YORUMLAR 5
  • Abdulkadir Bektaş 16 yıl önce Şikayet Et
    yalan. trabzonspor hiç bir zaman hiç bir iktidarın takımı olmamıştır.yalakalık bize ağır gelir.bizi biz yapan onurumuzdur kimseye boyun eğmeyişimizdir.Şunu unutmayın tayipe sırf trabzonspordan dolayı kızan halk belediyey başkanlığını akp den alıp chp ye vermiştir.bunu bilin ve ona göre haber yapın.
    Cevapla
  • Erkan DOĞRUCU 16 yıl önce Şikayet Et
    Editör sakın pas geçme. Sn. Editör; Israrla gavur İzmir yazılarını bir yerlerden alıp iliştiriyorsun sayfana. Ya sizde hiç utanma arlanma denen şey yokmu. Benim güzel memleketime, benim güzel insanıma sen nasıl GAVUR İzmir dersin veya böyle yazılmış bir yazıyı yayınlarsın. Şimdi senin bu yazıdan kazanacağın reyting vs. her neyse bir İzmir eder mi. Sizi şiddetle kınıyorum. Artık bırakalım bu GAVUR İzmir muhabbetini. Bir şeyi 40 sefer söylersen olurmuş. 39 oldu. Ona göre.
    Cevapla
  • salih saglam 16 yıl önce Şikayet Et
    yeter ama. Haber7 yakaladığı trajı korumak adına hertürlü başlığı ve haberi mubah yörüyor olmalı ki başlıkla konunun alakası olmayan bir haber verilmiş. İnsanların canını sıkmayın alternatif yok da zannetmeyin.
    Cevapla
  • Burak Özgöral 16 yıl önce Şikayet Et
    ... basbakanımızın ici temiz ondan :)
    Cevapla
  • Soner Belgin 16 yıl önce Şikayet Et
    . Editor bunu hep yapiyorsun ..Bi baslik atiyorsun sonra bir bakiyoruz yazinin baslikla alakasi yok veya baslik bilmem yazinin neresinde gizlenmis.yapmayin bunu lutfen!
    Cevapla