CAS Galatasaray kararını açıkladı! - CAS'dan Galatasaray için tarihi karar!

Bilindiği üzere mali yapısıyla başı dertte olan Galatasaray Kulubü geçen yıl UEFA tarafından finansal fair player kapsamında Avrupa'dan men cezası verilmişti. Akabindeki süreçte Galatasary Kulubü'nün CAS'a cezay ilişkin red başvurusu bugün sonuçlandı. Galatasaray'ın 1 yıl Avrupa'dan men cezasına ilişkin CAS'a yaptığı başvuru reddedildi. İşte tüm gelişmler haber7.com'da..

CAS Galatasaray kararını açıkladı! - CAS'dan Galatasaray için tarihi karar!
CAS Galatasaray kararını açıkladı! - CAS'dan Galatasaray için tarihi karar!
GİRİŞ 23.06.2016 17:28 GÜNCELLEME 23.06.2016 17:28
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Bilindiği üzere mali yapısıyla başı dertte olan Galatasaray Kulubü geçen yıl UEFA tarafından finansal fair player kapsamında Avrupa'dan men cezası verilmişti. Akabindeki süreçte Galatasaray Kulubü'nün CAS'a cezaya ilişkin red başvurusu bugün sonuçlandı. Galatasaray'ın 1 yıl Avrupa'dan men cezasına ilişkin CAS'a yaptığı başvuru reddedildi. İşte tüm gelişmler haber7.com'da..Galatasaray'ın UEFA'dan aldığı men cezasına CAS'ta yaptığı itiraz başvurusu reddedildi.

Sarı-kırmızılı kulüpten yapılan açıklamada, CAS'ın UEFA'nın verdiği men cezasını onadığı belirtildi. 

CAS'ın bu kararının ardından Galatasaray'ın gelecek sezon Avrupa kupalarında yer alamaması kesinleşmiş oldu. 

Galatasaray Kulübü'nden CAS kararına hakkında yapılan açıklama...

"UEFA Finansal Kontrol Kurulu (CFCB) Yargı Komisyonu'nun, "Kulübümüzün 2012-2013, 2013-2014 ve 2014-2015 sezonlarında mali kriterlere uymadığı gerekçesiyle 1 yıl süreyle UEFA turnuvalarından men edilmesi" yönündeki kararına, Galatasaray Sportif Sınai ve Ticari Yatırımlar AŞ'nin 11 Mart 2016 tarihinde Court of Arbitration For Sport'a (CAS) yapmış olduğu itiraz başvurusunun reddedildiği tarafımıza bildirilmiştir.

FİNANSAL FAİR PLAYER NEDİR

Futbol kulüplerinin gelirlerindeki dikey artış, giderleri de aynı ölçüde artırdı ve sorunların başlangıç noktasını teşkil etti. Artan bu gelir kalemlerinin etkin ve verimli şekilde kullanılmaması, üstüne bir de kötü yönetimlerle birleşince, kulüplerin mali disiplinleri zaman içinde yok olmaya başladı. Kaybolan bu mali disiplin ise kulüpleri altından kalkamayacakları mali bir kısır döngüye itti.

Birçok kulüp pahalı ve akılcı olmayan transfer harcamaları ile birlikte yaşadığı sportif rekabette kötü gidişatın esiri olup, kaynaklarını da etkin ve verimli şekilde kullanamayınca, şirket şekilde kurulduysa iflasa sürüklenerek, dernek şeklinde kurulduysa kapanarak ve tasfiye olarak yok olup gitti.

İşte günümüz futbolunda 100 milyon euro eden süper yıldızların, 40 milyon euroluk reklam anlaşmalarının bazen getiremediği o başarı köklü kulüpleri batma noktasına getirip, futbolu ticaret yapmak için kullanan kişilerin eline geçmesine neden olurken Uefa artık bu duruma dur demek için 2004 yılında Uefa kriterlerini devreye sokma kararı aldı. Kendisine bağlı lokal federasyonlar aracılığı ile kulüpleri mali, iktisadi, yönetsel, sportif ve tesis koşulları bakımından yönlendirmeye ve disipline etmeye yönelik kararları uygulamaya geçirdi. Bu sistem ile bugün mevcut olan kulüp lisanslama yöntemi kurulmuş oldu.

Kulüp Lisanslama Yöntemi ile kulüpler nisan ayının ilk haftasına kadar ;

  • İçinde bulunduğu yılın veya ara yılın mali tablolar listesini
  • Gelecek döneme ait mali tabloları
  • Nisan ayı ilk haftası itibarıyla vadesi geçmiş borç kontrollerini

Belirterek Uefa da oynayabilmek için lisans almak zorundadır. Bu kriterlerin alt evrakları mevcut olduğu gibi Denk Hesap Zorunluluğu ana şarttır.

Kulüp Lisans Sistemi uygulamada olmasına rağmen hepimizin bildiği gibi Türkiye Süper Liginde her sezon en az iki takım lisans alamamakta.

İşte tam da bu yüzden Uefa Kulüp Lisans Sisteminin de bu olumsuz mali gidişata çözüm olmadığını görerek Uefa Kriterleriyle beraber uygulanmak üzere 2009 yılında Financal Fair Play uygulamasını hayata geçirmek için çalışmalara başladı. Financal Fair Play uygulaması 2013-2014 yılı için uygulanması planlanırken Premier Lig takımlarının kısa sürede buna uyum sağlamakta zorlanacağını gündeme getirmesiyle bu uygulama 2014-2015 sezonuna ertelendi.

FFP Kriterleri Nelerdir?

  • Yöneticiler ve Kulüp başkanları kulüp için cebinden harcama yapamayacak. (Örn. Ferit Şahenk - Moussa Sow)
  • Kulüpler, kendi yöneticilerine veya iş ortaklarına ait borçlarını kaynaklarına iade edecekler. (Örn. Yıldırım Demirören - BJK)
  • 2012-2013’den itibaren kulüpler transferlere gelirlerinden daha fazla harcama yapmayacak. (Denk Bütçe)
  • Sadece kulübe hibe edilen ve kulübe ait gelirler değerlendirmede kulüp geliri sayılacak. (Örn. Başkanın kulübe borç vermesi gelir sayılmayacak)
  • Hiçbir futbolcu, kulüp ya da yasal otoriteye vadesi geçmiş borç bulunmayacak. Gelirden daha fazla borçlanılmayacak. Borçlanılırsa transfer yasağı cezası alınacak. (Örn.Galatasaray-SPK-Vergi)
  • Öz sermayenin eksiye düşmesine izin verilmeyecek.Kulüpler denk bütçe kapsamında ve yıllık gelir-gider tahmininde başa baş noktasını yakalayacak.(Sistemin oturması için ilk yıllarda istisnai olarak belli noktada zarar edilmesine-eksiye düşülmesine izin verilecek.)
  • Futbolculara yapılacak ücret, maaş ve prim ödemeleri, toplam gelirin yüzde 70 ini geçemeyecek.
  • Bütçesi 5milyon Euro’nun altındaki takımlar kriterlerden muaf olacak.
  • Kulüplerin fahiş yüksek ve fahiş düşük fiyatlarda yaptığı anlaşmalarla kurduğu şirket ilişkileri gelir-gider tablosuna katılmayarak, emsal fiyat esas alınacak.(Örn: M.City’nin Etihad ile olan 10 yıllık 642 milyon dolarlık sponsorluk anlaşması.)
  • Kulüplerin altyapı, stadyum ve antrenman sahası için yapacağı yatırım amaçlı harcamalar başa baş noktası hesaplamalarına dahil edilmeyecek.

Tüm bu kriterlere uyum ve başa baş noktasının denk bütçe ilkesiyle beraber uygulamasının kısa sürede kulüpler için zor bir geçiş olduğunu bilen Uefa bu nedenle kulüplere aşamalı bir geçiş imkanı sağlamış ve aşağıda ki tablo dâhilinde incelemelerde başa baş noktasının sapmasını göstermiştir.

 

 

YORUMLAR 3
  • Metin 7 yıl önce Şikayet Et
    Fatih Terim gelecek tüm dertler bitecek (!) Gerçi o bitti demeden bitermi? Belki bu sefer tutar bi deneyin
    Cevapla
  • salih 7 yıl önce Şikayet Et
    Hala da serdar aziz'e 4.5 milyon veriyoruz..
    Cevapla
  • yilmaz 7 yıl önce Şikayet Et
    Bu takım nasıl tffb den lisans alabiliyor ve istediği gibi transfer ediyor nerden buluyor bu paraları araştırılması lazim
    Cevapla