Şampiyon Nijerya Afrika'da küllerinden doğdu

1994'te tüm dünyanın gündemine oturan efsane takımın ardından, tam 19 yıl sonra Nijerya yeniden küllerinden doğdu. Afrika'nın Kartalları, o dönemki takımın önemli oyuncularından Keshi'nin teknik direktörlüğünde yeniden kara kıtanın efendisi oldu.

GİRİŞ 12.02.2013 08:24 GÜNCELLEME 12.02.2013 08:27

1994'te tüm dünyanın gündemine oturan efsane takımın ardından, tam 19 yıl sonra Nijerya yeniden küllerinden doğdu. Afrika'nın Kartalları, o dönemki takımın önemli oyuncularından Keshi'nin teknik direktörlüğünde yeniden kara kıtanın efendisi oldu. Artık hedef genç jenerasyonla başarıyı sürdürülebilir kılmak.

90'ların başında Afrika futbolunun bayrağını Kamerun taşıyordu. Ancak 1994 yılında bir takım çıktı ve bütün dengeleri değiştirdi. Avrupa'da forma giyen Amokachi, Keshi, Yekini, Okocha gibi oyuncularıyla Nijerya artık Afrika futbolunun yeni efendisiydi. Nitekim 1994'teki Afrika Kupası şampiyonluğu yeni dönemin başlangıcıydı.

Nijerya külleriden doğdu

Aynı kadro 1994 Dünya Kupası'nın ikinci turuna yükseliyor, İtalya karşısında son dakikalara çeyrek final umuduyla giriyordu. Kişisel hatalarla gelen beraberlik golü ve uzatmalarda yaşanan hakem hataları büyük başarının kapısından döndürüyordu Nijerya'yı.

1996'da Güney Afrika'da düzenlenecek Afrika kupası'nın da en büyük favorisiydi "Kartallar". Ne var ki ev sahibi ülkenin devlet başkanı Nelson Mandela'nın Nijerya'daki insan hakları ihlalleri üzerine söyledikleri ortalığı karıştırdı. Nijerya Devlet Başkanı Abachi, milli takımının turnuvaya katılmasını engelledi. Kupayı Güney Afrika kazandı. Nijerya için ise 19 yıl sürecek bir kabus başladı.

Aynı yıl Olimpiyat Oyunları'nda elde edilen altın madalya heyecan yarattı. 1998 Dünya Kupası'nda da takımın yine ikinci tura çıkışı devamının geleceği umudunu sağlasa da 5-1'lik Danimarka yenilgisi rüyayı bitirdi. Belki de Nijerya için son büyük başarı 2000 Afrika Kupası finaliydi. Orada da Kamerun'a penaltılarla kaybettiler. Sonrası ise artık eski gücünde olmayan bir Nijerya.

1994 takımının yıldızlarından Stephen Keshi'nin teknik direktörlüğü bu turnuva öncesinde tartışılıyordu. Özellikle Nijerya Ligi'nden 6 oyuncuyu kadroya çağırması yüzünden kovulabileceği bile söylendi. Halbuki bu oyunculardan "Emba" finalde şampiyonluğu getiren golü atacaktı. Avrupa'dan gelen oyuncuların son yıllarda Afrika Kupası'ndaki isteksizliği tüm takımlarda sıkıntı yaratırken Nijerya bu rüzgarı hissetmedi bile.

Rusya Ligi'nin kış tatilinde olması sayesinde kulübünden baskı yemeyen Emenike de golleriyle şampiyonluğa katkıda bulundu. Nijerya, şampiyonluk yolunda kıtanın en güçlü kadrosuna sahip takımı Fildişi Sahili'ni çeyrek finalde geçti. 19 yıl sonra Keshi, bu kez teknik adam olarak zafere ulaştı. Mısırlı Mahmud Al Gohari'yle birlikte bu başarıyı elde eden ikinci fuıtbol adamı oldu. Milli takım için seçtiği başta "Emba" olmak üzere yerel lig oyuncularının Avrupa'ya transferi de artık ihtimal dahilinde. Kısacası Keshi, hem tarih yazdı hem de dünya futboluna yeni isimler kazandırdı.

(ntvspor)