UEFA, "bozkurttan" rahatsız oldu: Türkiye'den çok sert Merih Demiral tepkisi

UEFA, Türkiye'nin EURO 2024'te Avusturya ile oynadığı maçta yaptığı gol sevinci nedeniyle Merih Demiral ile ilgili soruşturma başlattı. Demiral'a soruşturma kararına MHP lideri Bahçeli sert tepki gösterdi.

GİRİŞ 03.07.2024 16:39 GÜNCELLEME 04.07.2024 09:14
Bu Habere 503 Yorum Yapılmış

EURO 2024'te son 16 turu maçında Avusturya'yı 2-1 mağlup eden A Milli Takım'da galibiyet gollerine imza atan Merih Demiral hakkında UEFA soruşturma başlattı.

Dışişleri Bakanlığı, UEFA'nın kararına ve Almanya'dan yapılan açıklamalara tepki gösterdi. Bakanlıktan yapılan açıklamada, "UEFA'nın Merih Demiral'a soruşturması kabul edilemez. Alman makamlarının tepkileri yabancı düşmanlığı" ifadeleri kullanıldı. 

UEFA'DAN DİSİPLİN SORUŞTURMASI

Golden sonra bozkurt işareti yapan başarılı futbolcu için UEFA, yaptığı açıklamada, "2 Temmuz 2024 tarihinde Almanya'nın Leipzig kentinde oynanan 2024 UEFA Avrupa Şampiyonası Son 16 Turu Avusturya-Türkiye karşılaşmasıyla ilgili olarak, Türkiye Futbol Federasyonu oyuncusu Merih Demiral'ın iddia edilen uygunsuz davranışları nedeniyle UEFA Disiplin Yönetmeliği'nin 31(4) maddesi uyarınca soruşturma açılmıştır . Konuyla ilgili olarak ilerleyen günlerde daha detaylı bilgi verilecektir." ifadelerine yer verdi.

Merih Demiral kimdir ve aslen nerelidir? Merih Demiral hangi takımda? Annesi ve babası...Merih Demiral kimdir ve aslen nerelidir? Merih Demiral hangi takımda? Annesi ve babası...

MERİH DEMİRAL'DAN GOL SEVİNCİ AÇIKLAMASI

Merih Demiral, maçtan sonra yaptığı açıklamada gol sevincinde bozkurt işareti yapması ile ilgili şu ifadeleri kullanmıştı:

"İki gol attığım için çok mutluyum. Bir gol sevinci vardı aklımda onu yaptım, Türklükle alakalı. Türk olduğum için çok gurur duyuyorum, o yüzden golden sonra bunu iliklerime kadar hissetim. Öyle bir şey yapmak istedim, yaptığımdan dolayı çok da mutluyum. Bütün taraftarlarımız bizimle gurur duyuyor. Tribünde görmüştüm yapan taraftarlarımızı, onları gördükten sonra daha çok yapasım geldi, çok mutluyum. Tribünlerde de yapanları gördüm. Türkiye’de hepimiz Türk'üz, Türk olmaktan da gurur duyuyorum, bunu her seferinde de belirtiyorum. O yüzden gol sevincini de öyle yaptım. Gayet normal, Türk taraftarlarımız da bizimle gurur duyuyor. İnşallah yapmaya devam ederiz. Herhangi bir mesaj yok, sadece ne kadar gururlu ve mutlu olduğumu göstermek istedim." 

"UEFA'NIN SORUŞTURMASI KABUL EDİLEMEZ"

 

Dışişleri Bakanlığı, UEFA'nın Merih Demiral'a soruşturma kararına tepki gösterdi. Bakanlıktan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: 

"2024 Avrupa Futbol Şampiyonası kapsamında A Milli Futbol Takımımız ile Avusturya A Milli Futbol Takımı arasında dün (2 Temmuz) oynanan futbol maçının ardından UEFA tarafından milli futbolcumuz Merih Demiral hakkında disiplin soruşturması açılması kabul edilemez.

Diğer taraftan, Alman Federal Anayasayı Koruma Teşkilatının Eylül 2023’te yayımladığı raporda, her bozkurt işareti yapanın aşırı sağcı olarak nitelendirilemeyeceği vurgulanmışken ve “bozkurt” işareti Almanya’da yasaklı bir simge değilken, Sayın Demiral’a Alman makamları tarafından gösterilen tepkilerin bizatihi kendisinin yabancı düşmanlığı içerdiği değerlendirilmektedir.

Bir spor müsabakasındaki sevinç kutlaması sırasında, tarihi ve kültürel bir sembolün, hiç kimseyi hedef almayan biçimde kullanılmasına yönelik siyasi amaçlı tepkileri kınıyoruz."

ADALET BAKANI TUNÇ'TAN MERİH DEMİRAL AÇIKLAMASI

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, milli futbolcu Merih Demiral'ın gol sevinciyle ilgili Almanya İçişleri Bakanının yaptığı açıklama ve UEFA'nın başlattığı soruşturmanın kabul edilemeyeceğini belirtti.

Tunç, UEFA'nın hakkında disiplin soruşturması başlattığı milli futbolcu Merih Demiral'a ilişkin sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Gururumuzsun Merih Demiral, daima yanındayız." ifadelerine yer verdi.

2024 Avrupa Futbol Şampiyonası'nda A Milli Futbol Takımı'nın Avusturya'yı 2-1 yendiği maçta Demiral'ın iki gole imza attığını anımsatan Tunç, "Futbolcumuz Merih Demiral'ın gol sevinciyle ilgili Almanya İçişleri Bakanının yaptığı açıklama ve UEFA'nın başlattığı soruşturma asla kabul edilemez." değerlendirmesinde bulundu.

BAK'TAN ANLAMLI TWEET

Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak X hesabından şu paylaşımı yaptı:

"UEFA'NIN SORUŞTURMA KAPSAMI MAKSATLI"

Milli futbolcuya MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de UEFA'nın şer kervanına katıldığını söyledi. Merih Demiral'ın hareketinin Türk milletinin dünyaya mesajı olduğunu vurgulayan Bahçeli, şu ifadeleri kullandı: 

"Dün akşam attığı gol ve oynadığı futbolla milletimizin takdirini ve haklı övgüsünü kazanan Merih Demiral evladımızın, gol sevincini Bozkurt işaretiyle paylaşması anlaşılan içimizde ve dışımızda pek çok hastalıklı çevreyi rahatsız etmiş, bu suretle farklı arayış ve açıklamaların bahanesi olmuştur. Türk ve Türkiye husumeti aşikar olan dahili odakların yanı sıra UEFA’nın da bu şer kervana iştiraki son derece yanlı ve yanlıştır. Merih evladımızın fileleri havalandırmasını müteakiben yaptığı Bozkurt işareti Türk milletinin dünyaya mesajı olup UEFA’nın bu kapsamda soruşturma başlatması hem maksatlı hem de son günlerde tehlikeli şekilde mesafe alan zincirleme provokasyonların bir ara istasyonudur. UEFA’nın başlattığı soruşturmayı kınamakla birlikte sahadaki mücadelemizin masa başında heder edilmemesi için herkesin, her insanımızın sağduyulu ve soğukkanlı davranması milli bir zarurettir. Her zeminde ülkemizin önünü kesmek, iç huzur ve barış ortamımızı bulandırmak isteyen fırsat düşkünlerinin tahrik ve tacizlerine kapılmamak ortak sorumluluğumuzdur." 

ÖMER ÇELİK: BU SORUŞTURMA KABUL EDİLEMEZ

Merih Demiral'ın soruşturması ile ilgili AK Parti sözcüsü Ömer Çelik'ten de paylaşım geldi.

Çelik, X hesabından "Almanya İçişleri Bakanı Nancy Faeser’ın Milli futbolcumuz Merih Demiral’ın gol sevincini hedef alarak yaptığı açıklama ve UEFA’nın başlattığı soruşturma kabul edilemez. Irkçılık ve faşizm arayanların Avrupa’da son zamanlarda farklı ülkelerdeki seçim sonuçlarına odaklanmaları yerinde olacaktır." ifadeleri ile karara tepkisini dile getirdi.


MERİH DEMİRAL: NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE

Yaşananların ardından milli futbolcumuz Merih Demiral da, kendi sosyal medya hesabından bir paylaşımda bulundu.

Merih, UEFA'nın kendisine soruşturma başlatması sonrası gollerinden kesitler paylaştı ve "Günaydın Türkiye'm. Ne Mutlu Türküm Diyene" ifadesini kullandı.

KAYNAK: HABER7
Osman Kocaer Haber7.com - Spor Editörü
Haber 7 - Osman Kocaer

Editör Hakkında

26 Temmuz 1997'de Ankara'da doğdu. Lisans eğitimini 2020 yılında Selçuk Üniversitesi Radyo Televizyon Sinema bölümünden mezun olarak tamamladı. Gazeteciliğe 2017 yılında Konya'da başladı. 2022'nin Haziran ayından itibaren Haber7.com'da spor editörü olarak çalışmaya devam etmektedir.
YORUMLAR 503
  • Mustafa 1 gün önce Şikayet Et
    İçimizdeki kırıntılar bile rahatsız uefaya gelince akşam olur.
    Cevapla
  • Vat. 1 gün önce Şikayet Et
    Hollanda maçında bütün futbolcu ve taraftarlar bozkurt işareti yapsın.
    Cevapla
  • Kemalettin 1 gün önce Şikayet Et
    O kadar genc ve dinamik ki goren dosta guven dusmana korku saliyor
    Cevapla
  • Oflu 1 gün önce Şikayet Et
    Helal olsun. Bu kadar haini kudurttunya Allah razı olsun.
    Cevapla
  • sasonlu 1 gün önce Şikayet Et
    bence yanlış bi hareket ben katılmıyorum futbol baska bişey
    Cevapla
  • Neden!! 1 gün önce Şikayet Et
    Hayırdır, sana uymayan tarafı ne ki? Bir Rus oyuncu Rusların simgesi olan ayıcık sallasa eliyle sevincinden, ya da başka bir oyuncu kendi milli simgesi olan başka bir hayvan ya da kuş resmini işaretini gösterse bunun yanlış olan tarafı ne? Batılı ülke takım futbolcuları gol attıklarında ya da galip geldiklerinde haç çıkarıyorlar ya da üçleme~teslis yapıyorlar sevinçlerini göstermek için.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle