Nefesler tutuldu! EURO 2024'e son 1 gün kaldı: Türkiye'nin rakiplerini tanıyalım

Almanya'nın ev sahipliği yapacağı 2024 Avrupa Futbol Şampiyonası'nın (EURO 2024) başlamasına 1 gün kaldı. Turnuvanın açılış maçı 14 Haziran'da Almanya – İskoçya arasında Münih'teki Allianz Arena'da yapılacak.

GİRİŞ 13.06.2024 11:50 GÜNCELLEME 13.06.2024 13:54
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

UEFA Avrupa Futbol Şampiyonası (EURO 2024) 14 Haziran-14 Temmuz 2024 tarihleri arasında düzenlenecek.

Avrupa Şampiyonası’na Almanya’nın Berlin, Köln, Münih, Frankfurt, Hamburg, Dortmund, Leipzig, Gelsenkirchen, Stuttgart ve Düsseldorf şehirleri ev sahipliği yapacak.

EURO 2024'te 4'erli 6 grupta toplam 24 takım mücadele edecek. 6 grubu ilk iki sırada tamamlayan takımlar ve en iyi 4 grup üçüncüsü, adını son 16 turuna yazdıracak.

Son 16 turundan itibaren turnuvada, tek maç eleme usulüne geçilecek.



EV SAHİBİ ALMANYA - A GRUBU


2024 Avrupa Futbol Şampiyonası'nda A Grubu'nda yer alacak ev sahibi Almanya; İskoçya, Macaristan ve İsviçre ile mücadele edecek.

İlki 1960'ta yapılan ve 4 yılda bir organize edilen Avrupa Futbol Şampiyonası'nın 17'ncisi 14 Haziran-14 Temmuz tarihlerinde Almanya'da düzenlenecek.

Tarihinde 4 FIFA Dünya Kupası, 3 Avrupa Şampiyonası ve 1 Konfederasyon Kupası şampiyonluğu bulunan Almanya, ev sahibi olduğu EURO 2024'ün en önemli favorilerinden biri olacak.

İKİNCİ KEZ EV SAHİBİ

Almanya, bu yıl 17. kez düzenlenecek turnuvaya ikinci kez ev sahipliği yapacak.

Kuzey Batı Avrupa ülkesi, 2018'de turnuvayı düzenlemek için Türkiye ile yarıştı. UEFA İcra Komitesinde yapılan oylamada 4'e karşı 12 oy alan Almanya, turnuvayı düzenlemeye hak kazandı.

Batı Almanya'nın ev sahipliğinde düzenlenen 1988 Avrupa Futbol Şampiyonası, 8 takımın katılımıyla gerçekleştirildi. Dörderli 2 grupta oynanan ilk turda A Grubu'ndan ev sahibi Batı Almanya ile İtalya çıktı. B Grubu'nda ise Sovyetler Birliği ile Hollanda tur atladı.

Yarı finalde Hollanda, Batı Almanya'yı, Sovyetler Birliği ise İtalya'yı eleyerek finale yükseldi. Finali galip tamamlayan Hollanda, ilk Avrupa şampiyonluğunu elde etti.

Turnuva, Batı Almanya ve Sovyetler Birliği'nin katıldığı son şampiyona oldu.

EV SAHİBİ KONTENJANINDAN GELDİ

Almanya, EURO 2024'e eleme oynamadan katıldı.

Turnuvaya ev sahipliği yapacak ülke, statü gereği eleme maçı oynamayarak doğrudan katılım hakkı elde etti.

Almanya Milli Takımı'nın aday kadrosunda Türk asıllı 2 futbolcu yer alıyor.

Teknik direktörlüğünü Julian Nagelsmann'ın yaptığı Almanya'nın açıklanan aday kadrosunda Türk asıllı futbolcular İlkay Gündoğan ile Deniz Undav da bulunuyor.

İspanya temsilcisi Barcelona'da forma giyen İlkay, Almanya Milli Takımı'yla 75 maça çıkıp 18 kez gol sevinci yaşadı. Tecrübeli orta saha oyuncusu, mevcut kadro içinde 128 milli müsabakada 45 kez ağları sarsan Thomas Müller'in ardından en golcü ikinci futbolcu konumunda.

Almanya'da Stuttgart forması giyen Deniz Undav ise bu sezon 30 lig maçında 18 kez fileleri havalandırarak milli takıma kadar yükseldi. 27 yaşındaki santrfor, Almanya Milli Takımı'nda 1 maça çıktı.

Ev sahipliği yapacağı turnuva için teknik direktör Julian Nagelsmann'ın belirlediği 27 kişilik aday kadroda şu futbolcular bulunuyor:

Kaleci: Oliver Baumann (Hoffenheim), Manuel Neuer (Bayern Münih), Alexander Nübel (Stuttgart), Marc-Andre ter Stegen (Barcelona)

Savunma: Waldemar Anton (Stuttgart), Benjamin Henrichs (Leipzig), Joshua Kimmich (Bayern Münih), Robin Koch (Eintracht Frankfurt), Maximilian Mittelstadt (Stuttgart), David Raum (Leipzig), Antonio Rüdiger (Real Madrid), Nico Schlotterbeck (Borussia Dortmund), Jonathan Tah (Bayer Leverkusen)

Orta saha: Robert Andrich (Bayer Leverkusen), Chris Führich (Stuttgart), Pascal Grob (Brighton), İlkay Gündoğan (Barcelona), Toni Kroos (Real Madrid), Jamal Musiala (Bayern Münih), Aleksandar Pavlovic (Bayern Münih), Leroy Sane (Bayern Münih), Florian Wirtz (Bayer Leverkusen)

Forvet: Maximilian Beier (Hoffenheim), Niclas Füllkrug (Borussia Dortmund), Kai Havertz (Arsenal), Thomas Müller (Bayern Münih), Deniz Undav (Stuttgart).

MAÇ TAKVİMİ

Almanya, turnuvanın açılış maçında İskoçya ile karşılaşacak.

Ev sahibi ülkenin EURO 2024 A Grubu'nda oynayacağı maçların programı (TSİ) şöyle:

14 Haziran Cuma:

22.00 Almanya-İskoçya (Allianz Arena)

19 Haziran Çarşamba:

19.00 Almanya-Macaristan (MHP Arena)

23 Haziran Pazar:

22.00 İsviçre-Almanya (Deutsche Bank Park)



İSKOÇYA - A GRUBU

Tarihinde 1992, 1996 ve 2020 Avrupa şampiyonalarına katılan İskoçya, hiçbir turnuvada grup aşamasından öteye gidemedi.

İskoçya, EURO 2024'e eleme grubunu ikinci bitirerek katıldı. Avrupa Şampiyonası Elemeleri'nde A Grubu'nda yer alan İskoçya; İspanya, Norveç, Gürcistan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ile karşılaştı. Yaptığı 8 müsabakada 5 galibiyet, 2 beraberlik ve 1 yenilgi yaşayan İskoçya, lider İspanya'nın ardından ikinci olarak adını finallere yazdırdı.

Rakip fileleri 17 kez havalandıran İskoçya, kalesinde ise 7 gol gördü. Teknik direktör Steve Clarke'ın öğrencileri, grupta 25 gol atıp, sadece 5 gol yiyen lider İspanya'ya 2-0'lık skorla tek mağlubiyetini tattırdı.

İskoçlar EURO 2024'te; Almanya, Macaristan ve İsviçre ile A Grubu'nda karşılaşacak. 

ÖNE ÇIKAN OYUNCULARI

Kadrosundaki isimlerin çoğu Premier Lig takımlarında top koşturan İskoçya'da orta saha oyuncusu Scott McTominay ile santrfor John McGinn dikkati çekiyor.

EURO 2024 Elemeleri'nde 7 gol atan Scott McTominay ile 3 kez ağları havalandıran John McGinn, takımlarının başarısında önemli rol oynadı. Kuzey Avrupa ülkesinde, Lyndon Dykes, Kenny McLean, Callum McGregor, Ryan Porteous, Lawrence Shankland ve Stuart Armstrong birer kez ağları havalandırdı.

McGinn, mecvut kadroda 64 müsabakada attığı 18 golle en golcü oyuncu konumunda bulunuyor. Bu oyuncuyu 36 milli müsabakada 9 gol atan Dykes izledi.

Teknik direktör Steve Clarke'ın EURO 2024 için açıkladığı aday kadroda şu futbolcular bulunuyor:

Kaleciler: Zander Clark, Craig Gordon (Heart of Midlothian), Angus Gunn (Norwich), Liam Kelly (Motherwell).

Savunma: Liam Cooper (Leeds United), Grant Hanley (Norwich), Jack Hendry (Al-Ettifaq), Scott McKenna Kopenhag), Ross McCrorie (Bristol City), Ryan Porteous (Watford), Anthony Ralston, Greg Taylor (Celtic), Andrew Robertson (Liverpool), John Souttar (Rangers), Kieran Tierney (Real Sociedad).

Orta saha: Stuart Armstrong (Southampton), Ryan Christie (Bournemouth), Billy Gilmour (Brighton&Hove Albion), Ryan Jack (Rangers), John McGinn (Aston Villa), Callum McGregor (Celtic), Kenny McLean (Norwich), Scott McTominay (Manchester United).

Hücum: Che Adams (Southampton), Ben Doak (Liverpool), Lyndon Dykes (Queens Park Rangers), James Forrest (Celtic), Lawrence Shankland (Heart of Midlothian).

MAÇ TAKVİMİ

İskoçya'nın EURO 2024 A Grubu'nda oynayacağı maçların programı (TSİ) şöyle:

14 Haziran Cuma:

22.00 Almanya-İskoçya (Allianz Arena)

19 Haziran Çarşamba:

22.00 İskoçya-İsviçre (RheinEnergie)

23 Haziran Pazar:

22.00 İskoçya-Macaristan (MHP Arena)

MACARİSTAN - A GRUBU

Avrupa Şampiyonası finalleri tarihinde daha önce 4 kez yer alan Macaristan, iki kez yarı final oynama başarısı gösterdi.

İlk katıldığı 1964 Avrupa Şampiyonası'nda üçüncü olan Macaristan, 1972'deki turnuvada dördüncülük ünvanını aldı. Sonrasındaki 44 yılda bu büyük organizasyona katılamayan Macaristan, hasretini 2016'da dindirdi.

Bu şampiyonada son 16 turuna yükselen Macaristan, son olarak EURO 2020'de mücadele etti. Macarlar, son şampiyonada grup aşamasını geçemedi. EURO 2024, bir döneme damga vuran Macar futbolunun beşinci Avrupa Şampiyonası olacak.

ELEMELERDE BİLEĞİ BÜKÜLMEDİ

Macaristan, EURO 2024 Elemeleri'nde yenilgi yüzü görmedi.

Elemelerde G Grubu'nda yer alan Macaristan; Sırbistan, Karadağ, Litvanya ve Bulgaristan ile karşılaştı. Yaptığı 8 müsabakada 5 galibiyet, 3 beraberlik alan teknik direktör Marco Rossi'nin öğrencileri, topladığı 18 puanla grubunu lider tamamladı.

ÖNE ÇIKAN FUTBOLCUSU

Macaristan'da gözler Liverpool'un yıldız orta saha oyuncusu Dominik Szoboszlai'de olacak. Avrupa Şampiyonası Elemeleri'nde Macaristan'ın kaydettiği 16 gole 7 farklı futbolcu imza attı. Dominik Szoboszlai ile Barnabas Varga dörder, Martin Adam ile Roland Sallai ikişer, Adam Nagy, Willi Orban ile Balint Vecsei birer gol kaydetti. Mevcut kadroda Szoboszlai 40 milli maçta, Sallai ise 47 milli müsabakada 12'şer kez ağları havalandırarak takımın en golcü oyuncuları oldu.

Teknik direktör Marco Rossi'nin belirlediği Macaristan'ın aday kadrosunda şu futbolcular bulunuyor:

Kaleciler: Denes Dibusz (Ferencvaros), Peter Gulacsi (Leipzig), Peter Szappanos (Paks)

Savunma: Botond Balogh (Parma), Endre Botka (Ferencvaros), Marton Dardai (Hertha Berlin), Attila Fiola (Fehervar), Adam Lang (Omonia Nicosia), Willi Orban (Leipzig), Attila Szalai (Freiburg)

Orta saha: Bendeguz Bolla (Servette), Mihaly Kata (MTK), Milos Kerkez (Bournemouth), Laszlo Kleinheisler (Hajduk Split), Adam Nagy (Spezia), Zsolt Nagy (Puskas Akademi), Loic Nego (Le Havre), Andras Schafer (Union Berlin), Callum Styles (Sunderland)

Hücum: Martin Adam (Ulsan Hyundai), Kevin Csoboth (Ujpest), Daniel Gazdag (Philadelphia Union), Krisztofer Horvath (Kecskemat), Roland Sallai (Freiburg), Dominik Szoboszlai (Liverpool), Barnabas Varga (Ferencvaros).

MAÇ TAKVİMİ

Macaristan'ın EURO 2024 A Grubu'nda oynayacağı maçların programı (TSİ) şöyle:

15 Haziran Cumartesi:

16.00 Macaristan-İsviçre (RheinEnergie)

19 Haziran Çarşamba:

19.00 Almanya-Macaristan (MHP Arena)

23 Haziran Pazar:

22.00 İskoçya-Macaristan (MHP Arena)

İSVİÇRE - A GRUBU

Tarihinde daha önce 5 kez Avrupa Şampiyonası finallerinde yer alan İsviçre, son organizasyonlardaki çıkışıyla dikkati çekiyor. Kırmızı-beyazlı takım, 1996, 2004 ve 2008 Avrupa şampiyonalarında gruptan çıkamadı. 2012'ye katılamayan İsviçre, 2016'da son 16 turu, 2020'de ise çeyrek final oynama başarısı gösterdi.

İsviçre, EURO 2024'e elemelerde I Grubu'nu ikinci bitirerek geldi. Teknik direktör Murat Yakın'ın öğrencileri, elemelerde Romanya, İsrail, Belarus, Kosova ve Andorra ile karşılaştı. Eleme grubunda 10 müsabakada 4 galibiyet, 5 beraberlik yaşayan İsviçre, 1 maçtan da yenilgiyle ayrıldı.

Grupta 17 puan toplayan İsviçre, ikinci olarak adını Avrupa Şampiyonası finallerine yazdırdı.

ZEKİ AMDOUNİ KİLİT İSİM

Kırmızı-beyazlılarda eleme etabında Zeki Amdouni, attığı 6 golle takımının vize almasında başrolü oynadı. Ruben Vargas ve Renato Steffen üçer, Granit Xhaka, Xherdan Shaqiri ve Remo Freuler ikişer, Manuel Akanji, Silvan Widmer ve Cedric Itten ise birer gol kaydetti.

İsviçre Milli Takımı'nın kadrosunda Avrupa'nın önemli takımlarında forma giyen birçok futbolcu bulunuyor.

Kaleci konusunda Yann Sommer ve Gregor Kobel gibi üst düzey iki oyuncusu bulunan İsviçre'nin kadrosunda savunmada Manuel Akanji ve Fabian Schar, orta sahada Denis Zakaria, Granit Xhaka ve Xherdan Shaqiri, hücumda ise Breel Embolo, Noah Okafor ve Zeki Amdouni gibi yıldız oyuncular yer alıyor.

Teknik direktör Murat Yakın'ın belirlediği EURO 2024 aday kadrosunda şu futbolcular yer alıyor:

Kaleciler: Yann Sommer (Inter), Yvon Mvogo (Lorient), Gregor Kobel (Borussia Dortmund), Marvin Keller (Winterthur), Pascal Loretz (Luzern)

Savunma: Ricardo Rodriguez (Torino), Fabian Schar (Newcastle United), Manuel Akanji (Manchester City), Nico Elvedi (Borussia Mönchengladbach), Silvan Widmer (Mainz 05), Kevin Mbadu (Augsburg), Ulisses Garcia (Olimpik Marsilya), Cedric Zesigner (Wolfsburg), Leonidas Stergiou (Stuttgart), Aurele Amenda (Young Boys), Albuan Hajdari (Lugano), Bryan Okoh (Salzburg)

Orta saha: Granit Xhaka (Bayer Leverkusen), Xherdan Shaqiri (Chicago Fire), Remo Freuler (Bologna), Denis Zakaria (Monaco), Michel Aebischer (Bologna), Fabian Rieder (Rennes), Uran Bislimi (Lugano), Ardon Jashari (Luzern), Filip Ugrinic (Young Boys), Vincent Sierro (Toulouse)

Hücum: Breel Embolo (Monaco), Steven Zuber (AEK Atina), Ruben Vargas (Augsburg), Renato Steffen (Lugano), Noah Okafor (Milan), Zeki Amdouni (Burnley), Andi Zeqiri (Genk), Dan Ndoye (Bologna), Kwadwo Duah (Ludogorets), Joel Monteiro (Young Boys)

MAÇ TAKVİMİ

İsviçre'nin A Grubu'nda oynayacağı maçların programı (TSİ) şöyle:

15 Haziran Cumartesi:

16.00 Macaristan-İsviçre (RheinEnergie)

19 Haziran Çarşamba:

22.00 İskoçya-İsviçre (RheinEnergie)

23 Haziran Pazar:

22.00 İsviçre-Almanya (Deutsche Bank Park)

ARNAVUTLUK - B GRUBU

EURO 2024’teki ölüm grubunda kendini bulan Arnavutluk, Almanya’da sürpriz yapmak için bulunuyor.

Elemelerde Çekya ve Polonya'nın önünde lider olan ve Almanya biletini kapan Arnavutluk, şampiyonada ise ölüm grubuna düştü.

Tarihinde ikinci kez Avrupa Şampiyonası'nda boy gösterecek olan Arnavutlar grupta; İtalya, İspanya ve Hırvatistan ile mücadele edecek. 

ÖNE ÇIKAN OYUNCULARI

Inter'den Kristjan Asllani ve Fulham'da kiralık oynayan Chelsea oyuncusu Armando Broja takımın en değerli isimleri arasında yer alırken, gol yollarında Güney Kore'nin Gwangju ekibinde oynayan Jasir Asani elemelere dikkati çekmişti.

Bu oyuncuların yanı sıra Beşiktaş'ta forma giyen Ernest Muçi ile Sivasspor'un golcüsü Rey Manaj, milli takımları adına turnuvada boy gösterecek.

İşte, Arnavutluk’un kadrosu;

Kaleci: Etrit Berisha (Empoli), Thomas Strakosha (Brentford), Elhan Kastrati (Cittadella), Simon Simoni (Eintracht Frankfurt)

Defans: Berat Gjimshiti (Atalanta), Elseid Hysaj (Lazio), Ivan Balliu (Rayo Vallecano), Ardian Ismajli (Empoli), Arlind Ajeti (Cluj), Naser Aliji (Voluntari), Mario Mitaj (Lokomotiv Moskova), Enea Mihaj (Famalicao), Marash Kumbulla (Sassuolo)

Orta saha: Amir Abrashi (Grasshopper), Kristjan Asllani (Inter), Nedim Bajrami (Sassuolo), Medon Berisha (Lecce), Klaus Gjasula (Darmstadt), Qazim Laçi (Sparta Prag), Ernest Muçi (Beşiktaş), Ylber Ramadani (Lecce)

Forvet: Jasir Asani (Gwangju), Armando Broja (Fulham/Chelsea), Mirlind Daku (Rubin Kazan), Arber Hoxha (Dinamo Zagreb), Rey Manaj (EMS Yapı Sivasspor), Taulant Seferi (Baniyas)

MAÇ TAKVİMİ

Arnavutluk'un EURO 2024 B Grubu'nda oynayacağı maçların TSİ programı şöyle:

15 Haziran:

22.00 İtalya-Arnavutluk

19 Haziran:

16.00 Hırvatistan-Arnavutluk

24 Haziran:

22.00 Arnavutluk-İspanya

İTALYA - B GRUBU

Son şampiyon İtalya, turnuva tarihinde üçüncü kez mutlu sona ulaşmaya çalışacak. Futbolda turnuva deyince akıllara gelen ilk birkaç ülke arasında yer alan "Gök Mavililer", EURO 2024'te de zirve mücadelesi verecek.

Şampiyona tarihinde 2 kez mutlu sona ulaşan İtalya, ikişer kez final ve yarı final oynama başarısı gösterdi.

İtalya, B Grubu'nda İspanya, Hırvatistan ve Arnavutluk ile mücadele edecek.

ÖNE ÇIKAN OYUNCULARI

Dünya futboluna çok önemli hücum oyuncuları kazandıran İtalya, turnuvalarda savunma yönüyle öne çıkan bir ekip olarak dikkati çekiyor.

Uzun yıllar savunma tandemini oluşturan Giorgio Chiellini ile Leonardo Bonucci ikilisinden faydalanamayacak "Gök Mavililer", yine de savunmada gücünü koruyacak.

Kalesinde Paris Saint-Germain'den Gianluigi Donnarumma'yı bulunduran İtalya'da savunmada son şampiyon Inter'den Alessandro Bastoni yer alıyor.

Orta alanda Jorginho ve Nicolo Barella gibi oyunculara sahip İtalya'da, hücumda Federico Chiesa en tehlikeli isim olarak ön plana çıkıyor.

İtalya’nın EURO 2024’te yer alacağı kadro belli oldu.

Kaleci: Donnarumma, Meret, Vicario

Defans: Bastoni, Bellanova, Buongiorno, Calafiori, Cambiaso, Darmian, Di Lorenzo, Dimarco, Gatti, Mancini.

Orta saha: Barella, Cristante, Fagioli, Folorunsho, Frattesi, Jorginho, Pellegrini.

Forvet: Chiesa, El Shaarawy, Raspadori, Retegui, Scamacca, Zaccagni.

MAÇ TAKVİMİ

15 Haziran:

22.00 İtalya-Arnavutluk

20 Haziran:

22.00 İspanya-İtalya

24 Haziran:

22.00 Hırvatistan-İtalya



İSPANYA - B GRUBU

Bu yıl 17'ncisi düzenlenecek Avrupa Şampiyonası finallerinde 11 kez mücadele eden "Boğalar", turnuvanın en başarılı 2 takımından biri durumunda.

1964, 2008 ve 2012'de kupayı müzesine götüren İspanya, Almanya ile Avrupa Şampiyonası'nı en çok kazanan takım olarak dikkati çekiyor.

1984'te ikinci olan İspanya, 2020'de yarı final, 1996 ve 2000'de çeyrek final, 2006'da son 16 turu oynadı. İspanya, 1980, 1988 ve 2004'te grup aşamasını geçemedi. 2012 sonrası duraklama dönemine giren İspanya, 2022-2023 sezonunda UEFA Uluslar Ligi'ni alarak eski günlerine dönüş sinyali verdi.

ELEMELERDEN LİDER OLARAK GELDİ

İspanya, EURO 2024 Elemeleri'nde grubunu lider tamamladı. Elemelerde İskoçya, Norveç, Gürcistan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ile A Grubu'nda yer alan İspanya, 7 galibiyet, 1 mağlubiyetle 21 puan topladı. Yaptığı 8 maçta 25 gol atan İspanya, kalesinde sadece 5 gol gördü.

EN ÖNEMLİ SİLAH MORATA

"Boğalar"da elemelerde dörder gol atan Joselu ile Alvaro Morata, en golcü futbolcular oldu. Bu oyuncuları 3 golle Fernan Torres, ikişer golle Dani Olmo, Lamine Yamal ve Gavi takip etti. İspanya'da Mikel Merino, Nico Williams, Ohian Sancet, Alejandro Baena, Mikel Oyarzabal ile Robin Le Normand birer gol kaydetti.

Teknik direktör Luis de la Fuente'nin EURO 2024 için belirlediği aday kadroda şu futbolcular bulunuyor:

Kaleci: Unai Simon (Athletic Bilbao), David Raya (Arsenal), Alex Remiro (Real Sociedad)

Defans: Dani Carvajal, Nacho (Real Madrid), Jesus Navas (Sevilla), Robin Le Normand (Real Sociedad), Aymeric Laporte (Al-Nassr), Dani Vivian (Athletic Bilbao), Pau Cubarsi (Barcelona), Alejandro Grimaldo (Bayer Leverkusen), Marc Cucurella (Chelsea)

Orta saha: Rodri (Manchester City), Martin Zubimendi, Mikel Merino (Real Sociedad), Fabian Ruiz (PSG), Alex Baena (Villarreal), Pedri, Fermin Lopez (Barcelona), Marcos Llorente (Atletico Madrid), Aleix Garcia (Girona)

Forvet: Alvaro Morata (Atletico Madrid), Nico Williams (Athletic Bilbao), Lamine Yamal, Ferran Torres (Barcelona), Dani Olmo (Leipzig), Joselu (Real Madrid), Mikel Oyarzabal (Real Sociedad), Ayoze Perez (Real Betis)

MAÇ TAKVİMİ

İspanya'nın EURO 2024 B Grubu'nda oynayacağı maçların programı (TSİ) şöyle:

15 Haziran Cumartesi:

19.00 İspanya-Hırvatistan (Berlin Olimpiyat)

20 Haziran Perşembe:

22.00 İspanya-İtalya (Veltins Arena)

24 Haziran Pazartesi:

22.00 Arnavutluk-İspanya (Merkur Spiel Arena)



HIRVATİSTAN - B GRUBU

Hırvatistan; İspanya, İtalya ve Arnavutluk ile mücadele edecek. Son 2 FIFA Dünya Kupası'nda sırasıyla ikinci ve üçüncü olan Hırvatistan, Avrupa şampiyonalarında istediği performansı sergileyemiyor.

Doğu Avrupa temsilcisi, EURO 2024'te turnuvanın en zor grubunda yer alacak. Hırvatistan, 3 şampiyonluğu bulunan İspanya ve iki kez kupayı kazanan İtalya'nın yanı sıra Arnavutluk ile karşı karşıya gelecek.

Yugoslavya'nın dağılmasından sonra yapılan 7 Avrupa Şampiyonası'nın 6'sına katılan Hırvatistan, en iyi derecelerini 1996 ve 2008'de çeyrek final oynayarak elde etti. Hırvatistan, 2016 ve 2020'de son 16 turuna yükselirken, 2004 ve 2012'de ise grup aşamasından öteye geçemedi.

ELEMELERDE TÜRKİYE'NİN GERİSİNDE KALDILAR

Hırvatistan, EURO 2024 Elemeleri'nde Türkiye ile aynı grupta yer aldı.

Türkiye'nin yanı sıra Galler, Ermenistan ve Letonya ile D Grubu'nda mücadele eden Hırvatistan, 5 galibiyet, 1 beraberlik ve 2 yenilgiyle 16 puan topladı. Doğu Avrupa ülkesi, grubu Türkiye'nin ardından 2. sırada tamamlayarak adını finallere yazdırdı. Fenerbahçeli kaleci Dominik Livakovic ile eski Beşiktaşlı stoper Domagoj Vida'nın formasını giydiği Hırvatistan, rakip filelere 13 gol gönderirken, kalesinde sadece 4 gol gördü.

Teknik direktör Zlatko Dalic'in EURO 2024 için belirlediği aday kadroda şu futbolcular bulunuyor:

Kaleci: Dominik Livakovic (Fenerbahçe), Ivica Ivusic (Pafos), Nediljko Labrovic (Rijeka)

Defans: Domagoj Vida (AEK), Josip Juranovic (Union Berlin), Josko Gvardiol (Manchester City), Borna Sosa (Ajax), Josip Stanisic (Bayer Leverkusen), Josip Sutalo (Ajax), Martin Erlic (Sassuolo), Marin Pongracic (Lecce)

Orta saha: Luka Modric (Real Madrid), Mateo Kovacic (Manchester City), Marcelo Brozovic (Al-Nassr), Mario Pasalic (Atalanta), Nikola Vlasic (Torino), Lovro Majer (Wolfsburg), Luka Ivanusec (Feyenoord), Luka Sucic (Salzburg), Martin Baturina (Dinamo Zagreb)

Forvet: Ivan Perisic (Hajduk Split), Andrej Kramaric (Hoffenheim), Bruno Petkovic (Dinamo Zagreb), Marko Pjaca (Rijeka), Ante Budimir (Osasuna), Marco Pasalic (Rijeka)X

MAÇ TAKVİMİ

Hırvatistan'ın EURO 2024 A Grubu'nda oynayacağı maçların programı (TSİ) şöyle:

15 Haziran Cumartesi:

19.00 İspanya-Hırvatistan (Berlin Olimpiyat)

19 Haziran Çarşamba:

16.00 Hırvatistan-Arnavutluk (Volksparkstadion)

24 Haziran Pazartesi:

22.00 Hırvatistan-İtalya (Red Bull Arena)



*** TÜRKİYE - F GRUBU

Turnuvaya ilk kez 1996'da katılan ve grup aşamasında mücadele eden milliler, 2000'de çeyrek final, 2008'de ise yarı finale kadar yükseldi. Ay-yıldızlılar, 2016 ve 2020'deki son iki şampiyonada ise gruptan çıkamadı.

Türkiye Şampiyonada F Grubu'nda; Portekiz, Gürcistan ve Çekya ile mücadele edecek.

EURO 2024 BİLETİNİ GRUP LİDERİ OLARAK ALDIK

EURO 2024 Elemelerine Alman teknik adam Stefan Kuntz yönetiminde başlayan Türkiye, son 3 maçına İtalyan teknik direktör Vincenzo Montella ile çıktı ve EURO 2024 biletini grup lideri olarak aldı.

Elemelerde D Grubu'nda son Dünya Kupası yarı finalisti Hırvatistan'ın yanı sıra, Galler, Ermenistan ve Letonya ile mücadele eden Türkiye, yaptığı 8 karşılaşmada 5 galibiyet, 2 beraberlik, 1 yenilgi aldı. Rakip filelere 14 gol gönderen ay-yıldızlı ekip, kalesindeki 7 gole engel olamadı. A Milli Takım, eleme müsabakalarında 17 puan toplayarak, D Grubu'nu zirvede bitirdi ve Avrupa şampiyonasına katılma hakkını grup lideri olarak tarihinde ilk kez başardı.

ÖNE ÇIKAN OYUNCULARIMIZ

A Milli Futbol Takımı'nda birçok oyuncu ön plana çıkıyor. Takım kaptanı Hakan Çalhanoğlu, Inter'de geçirdiği iyi sezonla İtalya'da yılın orta saha oyuncusu seçildi. Real Madrid'den Arda Güler, Juventus'tan Kenan Yıldız ve Beşiktaş'tan Semih Kılıçsoy ise ay-yıldızlı ekibin genç yıldızları olarak değerlendiriliyor. Galatasaraylı Barış Alper Yılmaz ise farklı mevkilerde görev yapabilmesiyle Montella'nın jokerlerinden olacak.

Kaleciler: Altay Bayındır (Manchester United), Mert Günok (Beşiktaş), Uğurcan Çakır (Trabzonspor)

Defans: Mert Müldür, Ferdi Kadıoğlu (Fenerbahçe), Zeki Çelik (Roma), Abdülkerim Bardakcı (Galatasaray), Ahmetcan Kaplan (Ajax), Merih Demiral (Al-Ahli), Samet Akaydın (Panathinaikos)

Orta saha: Hakan Çalhanoğlu (Inter), İsmail Yüksek (Fenerbahçe), Kaan Ayhan (Galatasaray), Okay Yokuşlu (West Bromwich), Orkun Kökçü (Benfica), Salih Özcan (Borussia Dortmund)

Forvet: İrfan Can Kahveci (Fenerbahçe), Yunus Akgün (Leicester City), Kenan Yıldız (Juventus), Kerem Aktürkoğlu, Barış Alper Yılmaz (Galatasaray), Arda Güler (Real Madrid), Bertuğ Yıldırım (Rennais), Cenk Tosun, Semih Kılıçsoy (Beşiktaş), Yusuf Yazıcı (Lille)

MAÇ TAKVİMİ

Türk Milli Takımı'nın EURO 2024 F Grubu'nda oynayacağı maçların programı şöyle:

18 Haziran Salı:

19.00 Türkiye-Gürcistan (BVB Stadı-Dortmund)

22 Haziran Cumartesi:

19.00 Türkiye-Portekiz (BVB Stadı-Dortmund)

26 Haziran Çarşamba:

22.00 Çekya-Türkiye (Volkspark Stadı-Hamburg)



PORTEKİZ - F GRUBU

EURO 2016'da şampiyon olan, 2004'te final, 1984, 2000 ve 2012'de yarı final oynayan Portekiz, yıldız oyuncularla dolu kadrosuyla turnuvanın dikkat çeken ekiplerinin başında yer alıyor.

Cristiano Ronaldo'lu Portekiz F Grubu'nda; Türkiye, Gürcistan ve Çekya ile mücadele edecek.

KUPAYA KATILMA SÜRECİ

Belçikalı teknik adam Roberto Martinez yönetimindeki Portekiz, elemelerde Slovakya, Lüksemburg, İzlanda, Bosna Hersek ve Lihtenştayn ile mücadele etti.

Elemelerde çıktığı 10 maçın tamamını kazanan Portekiz, hanesine yazdırdığı 30 puanla EURO 2024 biletini aldı.

Bu müsabakalarda 36 kez fileleri havalandıran Martinez'in öğrencileri, kalelerinde ise sadece 2 gole izin verdi. İki golü sahasında kazandığı 3-2'lik Slovakya maçında yiyen Portekiz, 9 karşılaşmada ise kalesini gole kapattı.

ÖNE ÇIKAN İLK YILDIZ TABİİ Kİ RONALDO

Portekiz Milli Takımı denilince ilk olarak akla gelen isim şüphesiz Cristiano Ronaldo. Suudi Arabistan 1. Ligi takımlarından Al Nassr forması giyen Cristiano Ronaldo, bu sezon attığı 35 golle rekor kırdı ve Suudi Arabistan liginde bir sezonda en fazla gol atan futbolcu oldu. Daha önce EURO 2004, 2008, 2012, 2016 ve 2020'de mücadele ederek 14 kez ağları sarsan tecrübeli futbolcu, turnuva tarihinin en çok maça çıkan ve en fazla gol atan oyuncusu ünvanlarının da sahibi konumunda bulunuyor.

Roberto Martinez'in aday kadrosu, Avrupa'nın dev kulüpleri olan PSG'den 4, Manchester City, Manchester United ve Barcelona'dan 2'şer, Liverpool ve Milan'dan da birer ismi kadrosunda bulunduruyor. Savunmada Ruben Dias, orta sahada Bruno Fernandes ve Vitinha, forvette ise Bernardo Silva, Joao Felix ve Rafael Leao, ilk akla gelen isimler.

Kaleci: Diogo Costa (Porto), Jose Sa (Wolverhampton), Rui Patricio (Roma)

Defans: Antonio Silva (Benfica), Danilo Pereira (PSG), Diogo Dalot (Manchester United), Gonçalo Inacio (Sporting), Joao Cancelo (Barcelona), Nelson Semedo (Wolverhampton), Nuno Mendes (PSG), Pepe (Porto), Ruben Dias (Manchester City)

Orta saha: Bruno Fernandes (Manchester United), Joao Neves (Benfica), Joao Palhinha (Fulham), Otavio Monteiro (Al Nassr), Ruben Neves (Al-Hilal), Vitinha (PSG)

Forvet: Bernardo Silva (Manchester City), Cristiano Ronaldo (Al Nassr), Diogo Jota (Liverpool), Francisco Conceiçao (Porto), Gonçalo Ramos (PSG), Joao Felix (Barcelona), Pedro Neto (Wolverhampton), Rafael Leao (Milan)

MAÇ TAKVİMİ

Portekiz'in EURO 2024 F Grubu'nda oynayacağı maçların programı şöyle:

18 Haziran Salı:

22.00 Portekiz-Çekya (Leipzig Stadı-Leipzig)

22 Haziran Cumartesi:

19.00 Türkiye-Portekiz (BVB Stadı-Dortmund)

26 Haziran Çarşamba:

22.00 Gürcistan-Portekiz (Arena AufSchalke-Gelsenkirchen)



ÇEKYA - F GRUBU

F Grubu'nda Türkiye'nin rakiplerinden olan Çekya'nın kupaya katılma mücadelesi, öne çıkan oyuncuları, turnuva geçmişi ve kadrosuyla ilgili ayrıntılar şöyle:

KUPAYA NASIL KATILDI?

Ivan Hasek'in teknik direktörlüğünü yaptığı Çekya Milli Futbol Takımı, elemelerde Arnavutluk, Polonya, Moldova ve Faroe Adaları'yla mücadele etti. E Grubu'nda çıktığı 8 maçta 4 galibiyet, 3 beraberlik, 1 yenilgi yaşayan Çekya, 15 puan ve averajla ikinci sırada yer alarak EURO 2024 biletinin sahibi oldu. Bu müsabakalarda 12 kez fileleri havalandıran Çekya, kalesinde ise 6 gol gördü.

EN ÖNEMLİ HÜCUM KOZU PATRİCK SCHİCK

Çekya'nın turnuvada en önemli hücum silahı Almanya Bayer Leverkusen ile rüya gibi bir sezon geçiren ve etkili performans gösteren Patrick Schick. 28 yaşındaki Çekyalı golcü, hava toplarındaki etkinliği ve ceza sahasındaki bitiriciliği ile rakipleri tedirgin ediyor.

Kaleci: Vitezslav Jaros (Sturm Graz), Matej Kovar (Bayer Leverkusen), Jindrich Stanek (Slavia Prag)

Defans: Vladimir Coufal (West Ham United), David Doudera (Slavia Prag), Tomas Holes (Slavia Prag), Robin Hranac (Viktoria Plzen), David Jurasek (Hoffenheim), Ladislav Krejci (Sparta Prag), Martin Vitik (Sparta Prag), Tomas Vicek (Slavia Prag), David Zima (Slavia Prag)

Orta saha: Antonin Barak (Fiorentina), Vaclav Cerny (Wolfsburg), Lukas Cerv (Viktoria Plzen), Matej Jurasek (Slavia Prag), Ondrej Lingr (Feyenoord), Lukas Provod (Slavia Prag), Michal Sadilek (Twente), Tomas Soucek (West Ham United), Pavel Sulc (Viktoria Plzen)

Forvet: Adam Hlozek (Bayer Leverkusen), Tomas Chory (Viktoria Plzen), Mojmir Chytil (Slavia Prag), Jan Kuchta (Sparta Prag), Patrik Schick (Bayer Leverkusen)

MAÇ TAKVİMİ

Çekya'nın EURO 2024 F Grubu'nda oynayacağı maçların programı şöyle:

18 Haziran Salı:

22.00 Portekiz-Çekya (Leipzig Stadı-Leipzig)

22 Haziran Cumartesi:

16.00 Gürcistan-Çekya (Volkspark Stadı-Hamburg)

26 Haziran Çarşamba:

22.00 Çekya-Türkiye (Volkspark Stadı-Hamburg)



GÜRCİSTAN - F GRUBU

Türkiye, Portekiz ve Çekya ile F Grubu'nda mücadele edecek Gürcistan'ın kupaya katılma mücadelesi, öne çıkan oyuncuları ve kadrosuyla ilgili ayrıntılar şöyle:

Fransız teknik adam Willy Sagnol'un başında bulunduğu Gürcistan Milli Futbol Takımı, elemelerde İspanya, İskoçya, Norveç ve Kıbrıs Rum Kesimi ile mücadele etti. A Grubu'nda çıktığı 8 maçta 2 galibiyet, 2 beraberlik ve 4 yenilgi yaşayan Gürcistan, 8 puanla 4. sırada yer aldı. Bu müsabakalarda 12 kez fileleri havalandıran Gürcistan Milli Takımı, kalesinde ise 18 gol gördü.

Elemeler sonucunda EURO 2024 vizesi alamayan Gürcistan, UEFA Uluslar Ligi'ndeki sıralamasına göre play-off oynama hakkı elde etti. Play-off yarı finalinde Lüksemburg'u 2-0 mağlup eden Gürcistan Milli Takımı, finalde ise EURO 2004'ün şampiyonu Yunanistan ile eşleşti.

Normal süresi ve uzatma bölümleri 0-0 tamamlanan maçta Yunanistan'a penaltı atışları sonucunda 4-2 üstünlük kuran Gürcistan, tarihinde ilk kez Avrupa Şampiyonası'nda oynama hakkı elde etti.

ÖNE ÇIKAN OYUNCULARI

EURO 2024 vizesi alarak büyük bir sürprize imza atan Gürcistan'ın turnuvada en güvendiği isim, Napoli'nin yıldızı Khvicha Kvaratskhelia olacak. Elemelerde 4 gol kaydeden 23 yaşındaki sol kanat oyuncusu, şampiyonada sergileyeceği performansla iz bırakmayı hedefliyor. Valencia'da görev yapan kaleci Giorgi Mamardashvili ile Metz'de oynayan santrfor Georges Mikautadze de Gürcistan'ın etkili oyuncuları arasında yer alıyor.

100'ün üzerinde milli maça çıkan 36 yaşındaki kaptan Guram Kashia da savunmadaki tecrübesiyle rakiplerine geçit vermemeye çalışacak.

İşte Gürcistan'ın kadrosu:

Kaleci: Giorgi Mamardashvili (Valencia), Giorgi Loria (Dinamo Tiflis), Luka Gugeshashvili (Karabağ)

Defans: Solomon Kvirkvelia (Al-Okhdood), Giorgi Gvelesiani (Persepolis), Guram Kashia (Slovan Bratislava), Jemal Tabidze (Panetolikos), Lasha Dvali (APOEL), Luka Lochoshvili (Cremonese), Otar Kakabadze (Cracovia), Giorgi Gocholeishvili (Shakhtar Donetsk)

Orta saha: Gabriel Sigua (Basel), Giorgi Chakvetadze (Watford), Anzor Mekvabishvili (Universitatea Craiova), Otar Kiteishvili (Sturm Graz), Nika Kvekveskiri (Lech Poznan), Giorgi Kochorashvili (Levante), Sandro Altunashvili (Wolfsberger), Levan Shengelia (Panetolikos), Giorgi Tsitaishvili (Dinamo Batum), Saba Lobjanidze (Atlanta United)

Forvet: Zuriko Davitashvili (Bordeaux), Budu Zivzivadze (Karlsruher), Georges Mikautadze (Metz), Giorgi Kvilitaia (APOEL), Khvicha Kvaratskhelia (Napoli)

MAÇ TAKVİMİ

Gürcistan'ın EURO 2024 F Grubu'nda oynayacağı maçların programı şöyle:

18 Haziran Salı:

19.00 Türkiye-Gürcistan (BVB Stadı-Dortmund)

22 Haziran Cumartesi:

16.00 Gürcistan-Çekya (Volkspark Stadı-Hamburg)

26 Haziran Çarşamba:

22.00 Gürcistan-Portekiz (Arena AufSchalke-Gelsenkirchen)



DEV HEYECAN SADECE TRT'DE!

Avrupa Şampiyonası Almanya’nın 10 farklı şehrindeki 10 stadyumda toplamda 51 maç şeklinde oynanacak. EURO 2024'e Almanya'nın Berlin, Köln, Münih, Frankfurt, Hamburg, Dortmund, Leipzig, Gelsenkirchen, Stuttgart ve Düsseldorf şehirleri ev sahipliği yapacak.

Almanya’da 1 ay boyunca sürecek dev turnuvada oynanacak maçların tamamı; TRT 1, TRT Spor, TRT'nin dijital platformu tabii ve trtspor.com.tr'den canlı yayınlarla sporseverlerle buluşacak.

UEFA’nın yayın hakları sınırlılık ilkesi gereği, TRT 1 ve TRT Spor yayınının mevcut frekansı EURO 2024 maçları esnasında şifreleniyor.

Bu kapsamda, TRT yayınlarını Türkiye’den uydudan takip eden izleyicilerin maç yayınlarını şifresiz izleyebilmeleri için frekans bilgilerini güncellemeleri gerekiyor.

Daha önce frekans ayarlarını güncelleyen izleyicilerin, frekanslarını tekrardan güncellemeleri gerekmiyor.

İzleyicilerin yapacağı frekans güncelleme işlemiyle birlikte TRT 1 ve TRT SPOR kanallarının frekansları tek bir seferde güncellenmiş olacak.

TRT frekans bilgisi:

Uydu: TÜRKSAT 4A

Frekans: 11794

Polarizasyon: V Dikey

Sembol Oranı: 30.000

FEC: 3/4

Osman Kocaer Haber7.com - Muhabir
Haber 7 - Osman Kocaer

Editör Hakkında

26 Temmuz 1997'de Ankara'da doğdu. Lisans eğitimini 2020 yılında Selçuk Üniversitesi Radyo Televizyon Sinema bölümünden mezun olarak tamamladı. Gazeteciliğe 2017 yılında Konya'da başladı. 2022'nin Haziran ayından itibaren Haber7.com'da mesleki hayatına devam etmektedir.
YORUMLAR 6
  • Hasip 2 ay önce Şikayet Et
    Haberde ilk önce Türkiyeden bahsedilse çok mu zor oluuor?
    Cevapla
  • Misafir 2 ay önce Şikayet Et
    eyy montella, bizim defans çok kötü, barış alperi forvette harcama, nasıl olsa forvet çok. onu ortaya yada defansa çek takım daha güçlü olur, basit kolay göller yiyoruz. saçma sapan adamları oynatma. barış güçlü kuvvetli çabuk hırslı ölümüne top oynayan gerçek milli. defans Abdulkadir ferdi barış alper üçlüsüne birini ekle
    Cevapla
  • yarım 2 ay önce Şikayet Et
    Ne kadar ilginç değil mi dün 2 gün kalmıştı!
    Cevapla
  • Ramazan 2 ay önce Şikayet Et
    Bu dünyayı, ALLAHIN İZNİYLE ve YARDIMIYLA. ALEMLERİN RABBİ OLAN YÜCE ALLAHA İMAN EDİP TEVBE EDİP TESLİM OLUP KURANI KERİME GÖRE YAŞAYAN SALİH İHLASLI MUHSİN HALİS HAS SEÇKİN SEÇİLMİŞ ALLAHIN RIZASINI RAHMETİNİ BEREKETİNİ FAZLINI KEREMİNİ İHSANINI İKRAMINI LUTFUNU NURUNU MERHAMETİNİ MAĞFİRETİNİ SEVGİSİNİ HOŞNUTLUĞUNU VE DOSTLUĞUNU KAZANMIŞ KULLAR KURTARACAK. İNŞALLAH
    Cevapla
  • Vatan 2 ay önce Şikayet Et
    Umarım iyi olur ama sanki yine sıfır puanla dönecek gibiyiz.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle