Premier Lig takımları harcadı, rakipleri izledi! 4.5 milyar euro...

Avrupa'nın 5 büyük ligindeki takımlar yaz transfer döneminde 4,5 milyar avro harcarken, bunun yarısı İngiltere Premier Lig ekiplerinin kasasından çıktı.

Premier Lig takımları harcadı, rakipleri izledi! 4.5 milyar euro...
Premier Lig takımları harcadı, rakipleri izledi! 4.5 milyar euro...
GİRİŞ 02.09.2022 12:41 GÜNCELLEME 02.09.2022 12:43
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

İngiltere Premier Lig ekipleri, yaz transfer döneminde yaptıkları harcamalarla Avrupa'nın önde gelen liglerindeki rakiplerini açık ara geride bıraktı.

Futbol dünyasını da derinden sarsan yeni tip koronavirüs salgınının etkisinin azalması, yaz transfer döneminde kulüplerin iştahını kabarttı.

Transfermarkt'ın verilerine göre, 1 Eylül itibarıyla sona eren yaz transfer döneminde Avrupa'nın beş büyük ligi kabul edilen İngiltere, Almanya, İspanya, İtalya ve Fransa'daki kulüpler, toplam 4,5 milyar Avro harcadı.

Transfer pastasında aslan payı 2,24 milyar avroluk harcamayla İngiliz kulüplerinin oldu. Bu ülkeyi 749 milyon avroyla İtalya (Serie A), 558 milyon avroyla Fransa (Ligue 1), 506 milyon avroyla İspanya (LaLİga) ve 484 milyon avroyla Almanya (Bundesliga) temsilcileri izledi.

Avrupa'nın 5 büyük liginde yapılan transfer harcamaları şöyle:

Ligler Transfer gideri (Avro) Transfer Geliri (Avro) Net Harcama (Avro)
İngiltere Premier Lig 2,24 milyar 884 milyon -1,35 milyar
İtalya Serie A 749,2 milyon 742,3 milyon -6,9 milyon
Fransa Ligue 1 557,9 milyon 598,5 milyon 40,5 milyon
İspanya LaLiga 505,6 milyon 453,2 milyon -52,4 milyon
Almanya Bundesliga 484 milyon 528,7 milyon 44,6 milyon

 

 En pahalı 10 transfere İngiltere damgası

Yaz transfer döneminde gerçekleştirilen en pahalı 10 transferin 8'ine İngiliz kulüpleri imza attı.

Listeye Şampiyonlar Ligi'nin son şampiyonu Real Madrid 3, Almanya'da şampiyonluklara ambargo koyan Bayern Münih ise 7. sıradan girebildi.

"Sir" unvanlı teknik direktörü Alex Ferguson'un ayrılmasının ardından eski günlerine bir türlü geri dönemeyen Manchester United, yine çareyi transferde aradı. Hollanda'nın Ajax takımında forma giyen 22 yaşındaki Brezilyalı forvet oyuncusu Antony için 95 milyon avro bonservis ödeyen Manchester ekibi, listenin zirvesine yer aldı.

Ajax'tan Arjantinli stoper Lisandro Martinez'i de 57 milyon avro bonservisle renklerine bağlayan Erik ten Hag yönetimindeki Manchester United, iki transfer için Hollanda ekibine 150 milyon avrodan fazla para ödedi.

Avrupa'da bu yaz transfer dönemine damga vuran ilk 10 futbolcu şöyle:

Futbolcu Eski Takımı Yeni Takımı Bonservis Bedeli (Milyon avro)
Antony Ajax Manchester United 95
Wesley Fofana Leicester City Chelsea 80,4
Aurelien Tchouameni Monaco Real Madrid 80
Darwin Nunez Benfica Liverpool 75
Casemiro Real Madrid Manchester United 70,7
Alexander Isak Real Sociedad Newcastle United 70
Matthijs de Ligt Juventus Bayern Münih 67
Marc Cucurella Brighton Chelsea 65
Erling Haaland Borussia Dortmund Manchester City 60
Richarlison Everton Tottenham 58

 

Chelsea, eski günlerini aratmadı

Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşın ardından Rus oligark Roman Abramovich'in elinden alınan ve geçen sezon çalkantılı günler geçiren Chelsea, yeni sahibi Todd Boehly döneminde de transferin en hareketli kulüplerinden biri olma geleneğini sürdürdü.

Leicester City'den Wesley Fofana, Manchester City'den Raheem Sterling, Napoli'den Kalidou Koulibaly, Barcelona'dan Pierre-Emerick Aubameyang, Aston Villa'dan Carney Chukwuemeka, Brighton'dan Marc Cucurella'yı renklerine bağlayan Chelsea, 279 milyon avroyla Avrupa'nın transfere en çok para harcayan kulübü unvanını aldı.

Raheem Sterling, Gabriel Jesus, Oleksandr Zinchenko başta olmak üzere gönderdiği futbolculardan kasasına 160 milyon avro koyan Manchester City, transfer dönemini zarar etmeden kapatan az sayıdaki kulüpten biri oldu.

Benfica'dan Uruguaylı santrfor Darwin Nunez'i alan Liverpool, yaz transfer dönemini 85 milyon avro harcamayla kapatırken, bu sezon Mikel Arteta ile büyük bir çıkış yapmayı hedefleyen Arsenal ise 132 milyon avro bonservis ödedi.

İngiltere dışından ilk 10'a sadece Barcelona, PSG ve Bayern Münih'in girebildiği listede en çok transfer harcaması yapan takımlar şöyle:

Takımlar

Transferler

Transfer Gideri (Milyon avro) Transfer Geliri (Milyon avro) Net Harcama (Milyon avro)
Chelsea Wesley Fofana, Raheem Sterling, Kalidou Koulibaly, Carney Chukwuemeka, Marc Cucurella, Gabriel Slonina, Pierre-Emerick Aubameyang 279 54,8 -224,2
Manchester United Antony, Casemiro, Lisandro Martinez, Tyrell Malacia, 238 11,5 -226,5
West Ham Lucas Paqueta, Gianluca Scamacca, Nayef Aguerd, Maxwel Cornet, Emerson, Thilo Kerrer, Flynn Downes, Alphonse Areola 182 17,8 -164,2
Tottenham Richarlison, Cristian Romero, Yves Bissouma, Destiny Udogie, Djed Spence 169,9 38,7 -131,2
Nottingham Forest Morgan Gibbs-White, Taiwo Awoniyi, Neco Williams, Emmanuel Dennis, Orel Mangala, Moussa Niakhate, Giulian Biancone 161,9 7 -154,9
Barcelona Raphinha, Jules Kounde, Robert Lewandowski 153 38 -115
Paris Saint-Germain Vitinha, Nuno Mendes, Fabian Ruiz, Carlos Soler, Renato Sanches, Nordi Mukiele 147,5 53,3 -94,2
Manchester City Erling Haaland, Kalvin Phillips, Manuel Akanji, Sergio Gomez 139,5 159,9 20
Bayern Münih Matthijs de Ligt, Sadio Mane, Mathys Tel, Ryan Gravenberch 137,5 104,4 -33,1
Wolverhampton Matheus Nunez, Gonçalo Guedes, Nathan Collins, Sasa Kalajdzic, Hee-chen Hwang 136,6 57,1 -79,5

 

Barcelona kesenin ağzını açtı, Real Madrid tek transfer yaptı

Son yıllarda girdiği ekonomik dar boğazdan kurtulmak ve taraftarlarının kupa özlemine son vermek için LaLiga yayın haklarının yüzde 25'ini satarak kasasına 500 milyon avrodan fazla para koyan Barcelona, kadrosunu güçlendirmek için 153 milyon avro harcadı.

Chelsea'nin elinden Jules Kounde'yi kapan Katalan temsilcisi, Bayern Münih'ten Robert Lewandowski ve Leeds United'dan Raphinha'nın yanı sıra sözleşmesi sona eren Franck Kessie ile Andreas Christensen'i de alarak eski günlerine dönmek için güçlü adımlar attı.

Geçen sezonu LaLiga ve UEFA Şampiyonlar Ligi şampiyonluklarıyla kapatan Real Madrid ise Monaco'dan renklerine bağladığı Fransız orta saha oyuncusu Aurelien Tchouameni'ye 80 milyon avro bonservis vererek İspanya'da yaz döneminin en pahalı transferine imza attı.

Transferde Barcelona gibi hareketli günler geçiren Real Sociedad, 53 milyon avroyla en fazla harcama yapan üçüncü kulüp olurken, Jules Kounde ve Diego Carlos'un gitmesine izin veren Sevilla 63,5 milyon avro net gelir elde etti.

Bayern Münih suskunluğunu bozdu

Bundesliga'da üst üste 11. şampiyonluğunu hedefleyen Bayern Münih, Liverpool'un yıldızlarından Senegalli Sadio Mane, Juventus'un Hollandalı stoperi Matthijs de Ligt, Ajax'ın orta saha oyuncusu Ryan Gravenberch ve Rennes'in genç yeteneği Fransız santrfor Mathys Tel'in bonservisleri için toplam 137,5 milyon avro kasasından çıkardı.

Sebastien Haller, Karim Adeyemi ve Nico Schlotterbeck'i kadrosuna katan Borussia Dortmund, 91 milyon avroyla Bundesliga'nın en çok harcayan ikinci takımı oldu.

Chelsea'den Timo Werner, Hoffenheim'dan David Raum ve Wolfsburg'dan Xaver Sclager'i alan Leipzig ise 60 milyon avroya yakın bonservis ödedi.

İtalya'da Juventus harcadı, Roma kazandı

Son iki sezon şampiyonluğu rakipleri Inter ve Milan'a kaptıran Juventus, 80 milyon avrosu Bremer ile Federico Chiesa'ya olmak üzere 100 milyon avrodan fazla harcadı.

Merih Demiral'ın bonservisi için Juventus'a 20 milyon avro ödeyen Atalanta, toplam 98 milyon avroyla siyah-beyazlı takımı takip ederken, Napoli 68 milyon, Milan 48 milyon, Inter 39 milyon avro transfere ayırdı.

Milli futbolcu Zeki Çelik'i 7 milyon avroya renklerine bağlayan Portekizli teknik adam Jose Mourinho yönetimindeki Roma ise 41 milyon avroluk transfer geliriyle Serie A'da bu alanda zirvede yer aldı.

Kulüpleriyle sözleşmesi sona eren Paulo Dybala, Nemanja Matic ve Mile Svilar için bonservis ödemeyen başkent temsilcisi, PSG'den Georginio Wijnaldum'u kiraladı.

PSG, Portekizli futbolculara yatırım yaptı

Porto'nun orta saha oyuncusu Vitinha için 41,5 milyon avro, Sporting Lizbon'un sol beki Nuno Mendes için de 38 milyon avro bonservis bedeli ödeyen Christophe Galtier yönetimindeki Paris Saint-Germain (PSG), yaz transfer döneminde 150 milyon avroya yakın harcama yaptı.

Cengiz Ünder'in bonservisini Roma'dan alan Olimpik Marsilya ile Fenerbahçe'nin UEFA Avrupa Ligi'ndeki rakiplerinden Rennes, 76 milyon avroyla Ligue 1'in en çok harcama yapan takımları arasına girdi.

73 milyon avro kasasına koyan Lille, transfer döneminin en karlı takımı olarak dikkat çekti.

Sezer Yavuz Haber7.com - Spor Editörü
Haber 7 - Sezer Yavuz

Editör Hakkında

Sezer Yavuz, 20 Şubat 1994'te İstanbul'da doğdu. İlköğretim ve lise eğitimini İstanbul'da tamamladıktan sonra Kastamonu Üniversitesi gazetecilik bölümünden mezun oldu. İş hayatına 2017 yılında Anadolu Ajansı'nda başladı. 9 Temmuz 2020 yılından itibaren Haber7.com'da çalışmaya devam etmektedir.
YORUMLAR 2
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Kendi paralarımı hepsi bae sermayesi aldıkça alıyorlar harcayan Bİrleşik arap emirlikleri
    Cevapla
  • Fakir kaleci 1 yıl önce Şikayet Et
    Şu paralara bak yav nerden buluyorlar bu kadar paraları 4,5 milyar avro 80 milyar lira yapar herhalde bu parayla türkiyeye gelseler bütün klüpler 1.2.3 ligleri satın alırlar hatta komple spor camiasını alırlar. Ne para be herifler boşuna 4-5 çekmiyor yani
    Cevapla