Transferde 4 büyükleri yakacak hesap!

Federasyon gelecek sezondan itibaren yabancı transferinde kulüplere borç kriteri getirmeyi planlıyor. Borç batağındaki 4 büyüklerin işi zor.

Transferde 4 büyükleri yakacak hesap!
Transferde 4 büyükleri yakacak hesap!
GİRİŞ 04.01.2015 15:20 GÜNCELLEME 04.01.2015 15:20

Habertürk’ün Türkiye Futbol Federasyonu’nun (TFF) yabancı oyuncu sayısında mali kriterleri baz alacağı haberi gündeme bomba gibi düştü.

TFF’nin 6-7 Ocak’ta açıklaması beklenen karara göre, gelecek sezondan itibaren borcu çok olan kulüp daha az, borcu az olan kulüp ise daha fazla yabancı oyuncu transfer edebilecek. TFF’nin gelecek sezondan itibaren uygulamaya koymayı planladığı yeni sistem ise en fazla Türk futbolunun 4 büyük takımı olan Galatasaray, Fenerbahçe, Beşiktaş ve Trabzonspor’u vuracak. 

ŞAPKADAN TAVŞAN ÇIKARMALARI GEREKİYOR

Hatta öyle ki, mevcut finansalları göz önüne alındığında bu kulüpler yüksek borçlarına çözüm bulamazlarsa Türk futbolculara talim edip yabancı futbolcuya hasret bile kalabilirler. Çünkü TFF Başkanvekili Servet Yardımcı’nın “Büyük ölçüde görüş birliği oluştu. Önümüzdeki hafta kamuoyuna açıklayacağız” dediği uygulamada, UEFA’nın mali kriterinin baz alınacağı ve kulüplerinin borçlarının gelirlerini asla aşamayacağı belirtiliyor. TFF’nin bu uygulamayı belli bir geçiş döneminde ve borç/ gelir oranlarını yıllar itibarıyla düşürerek uygulamaya koyması muhtemel. Ancak halka açık olduğu için mali tabloları şeffaf bir şekilde incelenebilen 4 büyük takıma bakıldığında “borçların geliri aşmaması” kriterini yakın zamanda tutturabilmek için adeta şapkadan tavşan çıkarmaları gerekiyor. Galatasaray’ın toplam borçlarına bakıldığında gelirinin tam 2.5 katına ulaşmış durumda. Fenerbahçe’de, borçlar gelirin 1.9 katıyken, Beşiktaş ve Trabzonspor’da ise borç gelirin 3.3 misli. Hal böyle olunca da, TFF’nin uygulamayı planladığı yeni sistemde 4 büyük kulüp yabancı oyuncuya hasret kalabilir.

Gelirlerinin 2-3 katı borca batık durumda oynuyorlar 

Türk futbolunun 4 büyük kulübünün mali yapısı, toplam borçlarının gelirlerine toplam varlıklarına oranlarına bakıldığında adeta içler acısı. Hatta öyle ki, bu kulüpler bu borç yüküyle, ülke olsa batarlardı desek abartmış olmayız. Bilindiği gibi Türkiye’nin kamu borcunun milli gelire oranı yüzde 40’ın altında. Borcun gelire oranı yüzde 100’ü geçen ülkeler ise ya para bulma sıkıntısı yaşıyor ya da kriz döneminde Yunanistan, Portekiz, İspanya üzere örneklerde görüldüğü gibi batma noktasına geliyor. Toplam borçların gelirlere oranına bakıldığında Beşiktaş ve Trabzonspor yüzde 330’lara varan oranla adeta can çekişiyor. Bu oran Galatasaray’da yüzde 258, Fenerbahçe’de ise yüzde 190 gibi alarm seviyesinde.

UEFA’NIN DENK BÜTÇE UYGULAMASI NE GETİRİYOR?  

TFF’nin uygulamada baz almayı planladığı UEFA’nın mali kriterinin can alıcı maddeleri ise şöyle: n Kulübün toplam borcu, toplam gelirinin yüzde 100’ünü geçemeyecek. 

Hiçbir futbolcu, kulüp ya da yasal otoriteye vadesi geçmiş borç bulunmayacak.

Öz sermayenin eksiye düşmesine izin verilmeyecek. Kulüplerin başa baş noktasını yakalamaları için belirli bir dönem zarar etmelerine izin verilecek.

BU KURALDAN EN ÇOK HANGİ ANADOLU TAKIMLARI ETKİLENECEK? 

Türkiye’de hisseleri borsada işlem gören 4 büyük takım dışındaki kulüplerin finansal tablolarına ulaşmak pek mümkün değil. Bu konuda en sağlıklı bilginin alınabileceği yerlerden biri TFF. TFF yetkililerinden edindiğimiz bilgiye göre, gelecek sezonda geçilmesi planlanan yeni sistemden 4 büyüklerin ardından en fazla etkilenecek kulüp Gaziantepspor. Bunun yanı sıra PTT 1. Lig’den devam eden borçları nedeniyle Mersin İdman Yurdu, Eskişehirspor ve Bursaspor da uygulamadan etkilenebilecek diğer kulüpler. TFF yetkililerinin verdiği bilgiye göre, uygulamadan neredeyse hiç etkilenmeyecek iki kulüp ise borcu olmayan Gençlerbirliği ve Kasımpaşa. Diğer yandan Sivasspor, Torku Konyaspor, Akhisarspor, Başakşehir, Çaykur Rizespor, Balıkesirspor gibi takımlarını bu kuralın uygulamaya geçmesi halinde çok fazla etkilenmeyeceği belirtiliyor.

KAYNAK: SEFER YÜKSEL / HT GAZETE