Kanarya mı, Kartal mı?

Futbolda yaşanan rekabet sporun her branşında ezeli rakipleri karşılaştırıyor. Bayan basketbol Ligi'nde de iki FB'yle, BJK'nin zirveyi kovayalacağı tahmin edilse de diğer takımlar da iddialı. İşte takımların son durumları...

Kanarya mı, Kartal mı?
Kanarya mı, Kartal mı?
GİRİŞ 04.11.2006 00:37 GÜNCELLEME 04.11.2006 00:37
Fenerbahçe mi Beşiktaş mı?

TBBL’de yeni sezon öncesi kadrolara ve takımların hazırlık maçlarına baktığımızda son iki yıldır olduğu gibi finali Fenerbahçe ile Beşiktaş’ın oynayacağı söyleyebiliriz. Gerek yabancıları gerekse yerli oyuncuları çok güçlü olan bu iki takımımızın ardından 3. sırayı alacak takımı kestirmek ise çok güç. Kayseri TED ve Botaş en şanslı görülen takımlar ama Mersin Bş. Bld, Tarsus, Ceyhan hatta Migros bu takımları zorlaya bilir. Tabi bu 8 takımın dışında kalan 4 takım Galatasaray, Çankaya, İstanbul Üniversitesi ve Sakarya As Akyazı’da yabana atılır kadrolar kurmadılar. Bu 4 takım içerisinden de 2 hatta 3 tanesi birkaç küçük takviye ve kan değişiklikleri ile normal sezon sonunda ilk 8 içinde olursa şaşırmamak gerek. Peki o zaman ligden hangi iki takım düşecek ve playoff dışında hangi iki takım kalacak? Evet işte sanırım bu soruların cevaplarını alabilmek için bu sezon ligin son haftasına kadar bekleyeceğiz. Bir çok takımın birbirine denk olduğu, günlük performansların, küçük hataların galibi belirleyeceği çok çekişmeli bir sezon bizi bekliyor. Lafı daha fazla uzatmadan TBBL 2006-07 sezonu değerlendirmemize geçelim.

BEŞİKTAŞ
Gelenler: Esmeral Tunçluer, Tuğba Palazoğlu, Sariye Gökçe, Aysun Akova, Vanessa Hayden, Stacey Lovelace, Sheri Sam
Gidenler: Nihan Anaz, Müjde Yüksel, Gülşah Akkaya, Derya Çam
Erkekler liginde ezeli rakipleri Fenerbahçe’yi geçemeyeceklerini anlayan Beşiktaş, asıl yatırımını bayan takımına yaptı ve 2 sezon evvel şampiyonluğa ulaştıkları kadronun yakın bir benzerini oluşturdu. Şampiyon kadrodaki en önemli parçalardan olan guard pozisyonunda Esmeral’i ve onu yedekleyen Tuğba’yla anlaşan siyah beyazlılar yerli transferi olarak eski bir oyuncusu olan Sariye’yi de tekrar yuvaya döndürdü. Ayrıca geçen sezonu Amerika’da Midland College’de geçiren ümit milli takımızın pivotu 1.96’lık Aysun’la da anlaşıldı. Nihan, Müjde, Gülşah ve genç Derya ile yollarını ayıran Beşiktaş yabancı seçimlerinin ne kadar yerinde olduğunu ise Cumhurbaşkanlığı kupasında gösterdi. Dev pivot Vanessa Hayden bu sezon WNBA’de blok sıralamasında 6. lığı geçen sezon ise 2. liği alan bir oyuncu. Çok iri ve çok güçlü fizik avantajları ile pota altlarını karartan Hayden, siyah beyazlıların en büyük silahlarından. Daha evvel ülkemizde Galatasaray forması ile şampiyonluk yaşayan Sheri Sam ve etkili dış atışları ile tanınan Stacey Lovelace takımın diğer yabancı oyuncuları. Geçen seneki kadrodan Şebnem ve Yasemin rotasyonda yine önemli dakikalar alacak oyuncular. Sariye ise Şebnem’i yedekleyecek gibi gözüküyor. Bu üç oyuncunun performansı ULEB Cup’ta şampiyonluk hedeflerine ulaşmak adına en az yabancıların ki kadar önemli. Çünkü Avrupa kupası maçlarında aynı anda sahada sadece iki Amerikalı oyuncu bulunduracak olmaları takımı zorlayabilir. Nazlı ve Esra ise ligimizde erkek kopan maçlarda süre alacaklardır. Cumhurbaşkanlığı kupasında olduğu gibi Beşiktaş’ın 1 ve 5 numaralı pozisyonlardaki artılarına dış oyuncularda etkili şut isabet oranıyla eşlik edebilirlerse gerek ligimizde gerekse ULEB Cup’ta şampiyonluğun en büyük adaylarından olurlar. Zaten onlarında hedefleri Fenerbahçe’nin 2004 ve 2005’te Final Four’da yer alıp şampiyonluğa ulaşamadığı ULEB Cup’ta bir ilki gerçekleştirip şampiyon olabilmek.

BOTAŞ
Gelenler: Aylin Yıldızoğlu, Mürüvvet Menderes, Işıl Alben, Whitney Winter, Korel Engin, Allison Trapp
Gidenler: Aslı Kartaltepe
Koç Ceyhun Yıldızoğlu’nun idaresinde çok çalışan ve bunun karşılığını da diğer takımlara göre daha küçük bütçelere rağmen alan Botaş, bu sezon yine genç oyuncularla büyük bir mücadele verecek. Naile ve Gülşah gibi altyapılarından yetişen oyuncularla geçen sezon 13 galibiyet alarak ligi 4. sırada tamamlayan Botaş, bu sezon da çok can yakacaktır. Ben Botaş’ı şu an ki kadrolar ışığında 3. sıra için en büyük aday olarak görüyorum ama ilerleyen dönemlerde diğer takımlar yabancı transferleri ve kiralık döneminin sonuna kadar başka hamleler yaparlarsa tabi ki iş değişir.
Takımın kadrosuna ve yenilerine baktığımızda, İstanbul Üniversitesinin bazı sebeplerle boşa çıkan genç yıldızı Işıl’ın transferi Botaş adına çok olumlu bir hareket olarak göze çarpıyor. Geçen sezonu Ceyhan’da geçiren tecrübeli Aylin ile birlikte takımın beynini oluşturacak bu ikili hem ligde hem de ULEB Cup’ta takımı sürükleyecek oyuncular olarak gözüküyorlar. Genç Gülşah’ın sol el bileğinden geçirdiği ameliyat nedeniyle Aralık sonuna kadar takımla olamayacak olması ise büyük kayıp. Naile ise yine savaşçı yapısı ve fiziği ile takımın önemli parçası. Yeni transferlerden Mürüvvet’de süre aldığı dönemlerde pota altında açıkları kapatacaktır. 2 sezon evvel Bolu Orimcam’da oynayan Allison o dönemde takımın skor yükünü sırtlamış ama ekibin küme düşmesini engelleyememişti. Şimdi de takımda kalan Sheane Mosch ile beraber aynı görevi üstlenecekler. Beyaz Amerikalı Mosch geçen sezonda gayet istikrarlı oynamış ayrıca oyunun her yönünde etkisini göstermişti. Sadece skor dışında ribaund ve asit katkısı da bulunan Mosch çok yararlı bir yabancı. Avrupa kupalarında Türk statüsünde oynayacak olan Korel’in de Botaş tercihi hem onun adına hem de Adana ekibi adına çok olumlu sonuçlar doğurabilir. Geçen sezon Lindsay Taylor’ın yaptığı katkıyı bu sezon Korel’den görebiliriz çünkü artık Korel ilk geldiği günkü Korel değil. Olgunlaştı, nerde nasıl durmasını öğrendi ve basketbolu öğrendi. Bir patlama yapıp double-double ortalamalar tutturursa, bir çok maçta 10-12 sayı, 15-16 ribaund, 3-4 blok gibi rakamlar yakalarsa ben şahsen şaşırmayacağım. Çünkü Ceyhun Yıldızoğlu’nun elinde Korel basketbolunu daha da geliştirecektir. Botaş’ın özellikle koç faktörü ile geçen sezonki 4.lük gibi hatta daha iyi bir sonuç alması kimseyi şaşırtmamalı.

CEYHAN BELEDİYESİ
Gelenler: Dilek Ünüvar, İlsu Darıcıoğlu, Ülkü Tuncel, Arzu Şahin, Petra Glaser, Julie McBride, Vanda Baranovic
Gidenler: Tuğba Palazoğlu, Tuğba Taşçı, Aylin Yıldızoğlu, Pelin İncel, Hülya Özdemir
Onlarda aynı Migros gibi geçen sezon ki kadrosunu neredeyse komple yenilediler. Hazırlık maçlarında henüz uyum sorununu aşamadıkları gözükse de kadrolarına kattıkları oyuncular son derece iyi. Özellikle Hırvat Vanda ile iki sezon evvel Botaş’ta forma giyen Amerikalı McBride çok önemli oyuncular. Alman Pivot Petra -umarız genç Bahar’ın sürelerinden çalmaz- biraz vasat gibi gözükse de yerli oyunculardan takımı için her şeyi yapabilecek olan savaşçı İlsu, skorer Dilek, üçlükleri ile rakiplerin korkulu rüyası olan Ülkü ve bu yaz Gençler Avrupa Şampiyonasında sayı krallığında 1., ribaund krallığında 2. olan Bahar’ın üstün ribaund yeteneği ile Ceyhan sezonun sürpriz ekiplerinden biri olacaktır. Ama geçen sezon ki 17 galibiyet ve 3.lük sırası çok büyük hayal. Tabi koç Fırat Bozkurt’un vereceği sınav da çok önemli çünkü geçen sezon Atilla Keskin aynı sınavdan başarılı ayrılamamıştı.

ÇANKAYA ÜNİV. ARI KOLEJİ
Gelenler: Betül Zindan, Filiz Yükrük, Tuğba Kılınç, Tiffany Stansbury, Crystal McCutcheon
Gidenler: Dilek Ünüvar
Geçen sezon 6 galibiyet ile 10. sırayı alarak ligde zar zor kalabilen Çankaya bu sezonda yine playoff’a kalma ile ligden düşmeme mücadelesi verecek gibi. İki Amerikalısından Tiffany WNBA’de çok kısıtlı sürelerde oynayan ama fiziği ve gücü ile pota altında etkili olabilecek potansiyelli bir oyuncu. Takıma biraz geç katılan Crystal ise üniversiteden yeni mezun olmuş. Biraz kapalı kutu da olsa çok yönlü bir oyuncu olduğu söyleniyor ama tabi bunu zaman gösterecek. Aslında takımın kadrosuna kattığı Betül, Filiz ligimizin önemli skorerlerinden, Tuğba ise savunması ve cezalandırıcı üçlükleri ile tanınan oyunculardan ayrıca geçen sezondan kadroda bulunan Pınar, Vera, Dilek ve genç oyuncu Dila ile takımın eksiği yok gibi. Ama hazırlık maçlarında gördüğümüz kadarıyla oyuncular arasında büyük bir uyum sorunu var. Ankara’da düzenledikleri dörtlü turnuvada sonuncu olan, İstanbul’daki Uni Cup’ta ise Migros’u yenerek 6 takım arasında 5. olabilen Çankaya’da işlerin pek iyi gittiğini ve gidebileceğini söyleyemeyeceğim. Tabi Amerikalılar takıma ekstra katkı sağlar ve takım havasını bulursa ayrı.

FENERBAHÇE
Gelenler: Birsel Vardarlı, Tammy Sutton-Brown, Cappie Pondexter, Linda Frohlich, Megan Moody
Gidenler: Esra Şencebe, Şükran Albayrak, Serap Yüceşir
Bu sezona da şampiyonluk parolasıyla giren sarı lacivertliler 100. yıllarının da getirmiş olduğu hava ile çok güçlü ve alternatifli bir kadro kurdular. Fenerium turnuvasında resmen şov yaparak şampiyonluğa ulaşan sarı lacivertliler Cumhurbaşkanlığı kupasında ise Beşiktaş karşısındaki oyunu ile hepimizi şaşırttı. Bir ara 15’li rakamlara ulaşan farkı takımın yeni transferlerinden Birsel’in etkili oyunu ile azaltan Fenerbahçe, Beşiktaş ile birlikte bu sezonun en büyük şampiyonluk adayı.
Geçen seneki şampiyon kadrodan Esra, Şükran ve Serap ile tüm yabancı oyuncularını gönderen sarı lacivertliler bu oyuncuların yerlerine ise WNBA’de çaylak sezonunda sayı krallığında dördüncülüğü, yılın çaylağı ödülü sıralamasında ise ikinciliği alan Cappie Pondexter, blok krallığında ikinci olan Tammy Sutton-Brown ile Bayan basketbolunun Nowitzki’si olarak adlandırılan Alman Linda Frohlich ile anlaştı. Ayrıca öncelikle Euruleague’de yararlanmak amacıyla da hem Avustralya hem de İngiltere vatandaşı olan Megan Moody ve Migros’un 22 yaşındaki genç yıldız guardı Birsel Vardarlı’da tek yerli transfer olarak kadroya katıldı. Birsel, Türk bayan basketbolunun yakın gelecekteki 1 numaralı yıldız adayı ve O’nun Fenerbahçe’ye transfer olması sadece bu sezon için değil sonraki sezonlar adına da sarı lacivertliler için çok çok büyük kazanç. Takımın yabancı transferinden Pondexter bu sezon TBBL’de sayı krallığına ulaşabilir. Gerçekten gerek uzak gerekse orta mesafe şutları çok etkili bir oyuncu Pondexter ayrıca birebirde de çok etkili. Frohlich takımın sahadaki koçu gibi. Hazırlık maçlarında gördüğümüz kadarıyla Frohlich sadece oyunu ile değil tecrübesi ve mükemmel kişiliği ile de sarı lacivertliler için önemli bir transfer. Moody bileği çok düzgün ve uzun boyuna rağmen dış atışlarındaki yüksek isabet oranıyla eşleşme sorunu yaratabilecek bir oyuncu. Tammy ise blokları ve ribaundları ile etkili olacaktır.
Geçen seneki kadrodan Şaziye, Nevriye, Nilay, Nalan, Begüm ve Melike, yeni yabancılar ve Birsel ile birlikte Fenerbahçe çok güçlü bir kadro gibi gözüküyor fakat öncelikle takımda 3 numaralı pozisyonda büyük bir sorun var. Çünkü Şaziye’nin dizindeki sakatlık ne yazık ki iyileşecek gibi değil ve bu sezon eski performansıyla oynaması çok zor. Şaziye’nin yerine 3 numaralı pozisyonda Moody’yi, Nalan ve genç Begüm’ü daha çok göreceğiz ama Şaziye’nin tam verimli oynayamaması belki ligimizde -Beşiktaş maçı dışında- çok sorun yaratmaz ama Euroleague’de ekibimizi kesinlikle çok zor durumda bırakacaktır. Nevriye bu yaz birkaç kilo vermiş ve daha fit bir hale gelmiş. Pota altında sarı lacivertliler için çok önemli bir silah ve Fenerbahçe’nin Euroleague’de oynayacak olması da O’nun adına da çok önemli bir kazanç. Bu fırsatı iyi değerlendirip kendisine bir kez daha WNBA kapısını açabilir. Takımın 2004’ten beri 1 numaralı pozisyonunda oynayan Nilay, Cumhurbaşkanlığı kupası maçındaki oyunu ile sarı lacivertli taraftarlarca bir hayli eleştirildi. Ama sanırım o taraftarlar geçen sezonki şampiyonlukta Nilay’ın ne kadar büyük payı olduğu unutulmuşa benziyor. Bu sezon Birsel belki onun sürelerinden çalacaktır hatta belki Nilay’dan daha fazla süre alacaktır ama Nilay’ın özellikle tecrübesiyle bu takımda olması birkaç arenada savaşacak takım için uzun maratonda çok önemli. Serap’ın -ne yazık ki- takımdan gönderilmesi ile takım kaptanlığı yapmaya başlayan Nalan yine kritik anlarda ekstra üçlükleri ile takıma katkı sağlayacaktır. Takımın asıl rotasyonunda kullanılacak bu 9 oyuncu dışında maçların koptuğu anlarda benchden gelerek süre alacak Melike ve Begüm bulunuyor. Bu iki genç oyuncumuzda özellikle ligimizde bir çok maçta önemli dakikalar alacaktır. Genç takımdan bu sene A takıma yükselen Burcu ise henüz lig seviyesinde değil ama o da sezon içinde kopan maçların bir çoğunda süre bulacaktır. Sarı lacivertlileri ligimizde tek zorlayacak takım kağıt üzerinde Beşiktaş gibi gözüküyor ama genelde sete ve şuta dayalı bir düzende oynayan Fenerbahçe’nin şutlarının girmediği ve rakip takımında şut kaçırmadığı günlerde başka alternatifler geliştirmezse zorlanması muhtemel. Zafer Kalaycıoğlu’nunda zaten en çok eleştirildiği nokta bu, takımı setlere mahkum etmesi ve oyuncuların yeteneklerini gösterememesi. Fakat ben bu sezon özellikle lig maçlarında daha renkli ve göze hoş gelen bir basketbol oynayacak bir Fenerbahçe bekliyorum. Umarım yanılmam. Euroleague’de ise Fenerbahçe’nin grubu çok zorlu takımlardan oluşuyor ve gerçekçi olmak gerekirse bu rakipler karşısında alınacak birkaç galibiyet bile büyük başarı.

GALATASARAY
Gelenler: Gülizar Kolçalar, Banu Yıllar, Crystal Smith, Trishia Skibbe, Mensika Bowman
Gidenler: Tuğçe Canbaz
Filiz, Betül ve Aynur’la anlaşmışken ekonomik sorunlar nedeniyle elinden kaçıran Galatasaray, hazırlık turnuvalarında lige çok da hazır bir görüntü vermedi. Fakat Saynur, Seda, Gülçin gibi altyapıdan beri birlikte oynayan oyunculara eklenen Gülizar ve Banu ile takımın yerli kadrosu hiçte yabana atılır cinsten değil. Yabancı oyunculara göz attığımızda oyun kurucu Crystal son derece hızlı, etkili ve gerektiğinde skor üretebilen bir oyuncu. Trishia ve Bowman ise pota altında uzun boylarını kullanarak iş yapabilecek seviyedeler. Özellikle sadece oyunuyla değil güzelliğiyle de dikkat çeken Trishia uzun boyuna rağmen düzgün bileği ile dış atışlarıyla da etkili olacak gibi gözüküyor. Ayrıca takımın koçluğunu Ayhan Avcı yapıyor ki bu zaten çok önemli bir faktör. Eğer yabancı oyuncular takıma uyum sağlayabilirse fazla beklenmese bile Galatasaray bu kadroyla üst sıralar için oynayabilir. Zaten üst sıralara oynamak için bir şeyler yapılacağının sinyalleri de kulağımıza geliyor. Umarım birkaç senedir ligimizi sürükleyen Fenerbahçe, Beşiktaş ikilisine biran önce Galatasaray da katılır.

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ
Gelenler: Serap Yüceşir, Nalan Güney, Marita Payne, Lindsey Wilson, Chameka Scott
Gidenler: Işıl Alben, Şebnem Tümer
Takımın beyni Işıl’ı sigorta primlerini yatırmadıkları için serbest kalmasından dolayı kaybettiler. Takımın bugünlere gelmesinde büyük pay sahibi olan koç Alper Durur ile de yollarını ayırıp takımı yardımcı koç Fırat Okul’a emanet ettiler. Bu olumsuzluklara rağmen iki çok tecrübeli oyuncu Serap ve Nalan’ı kadroya katmayı başardılar. Hazırlık turnuvalarında Uni Cup’ta Rusya’nın Nadezhda takımıyla final oynayan ama kaybederek ikinci olan İÜ, Erciyes turnuvasında ise tek galibiyet alabildi. Çok başarılı bir genç oyuncu jenerasyonuna sahip olan takımda Gizem Yavuz (1988 doğumlu), Hande Kayalar (86), Deniz Çolakoğlu (87), Aylin Hacıoğlu (86) ve Seda Tabakçı (85) gibi geleceğin yıldız adayı oyuncular bulunmakta. Yabancı oyunculardan Scott, NCAA’lerde 2005’de Baylor Üniversitesi ile şampiyonluk yaşamış genç bir oyuncu. Payne ise özellikle blokları ile tanınmış 1.96 boyunda beyaz bir pivot. Wilson ise son derece etkili bir guard. Orta sıralarda mücadele edeceğine inandığım İstanbul Üniversitesi sürpriz galibiyetler alacağı gibi sürpriz mağlubiyetlerde alabilir.

KAYSERI TED KOLEJİ
Gelenler: Esra Şencebe, Pelin İncel, Hülya Özdemir, Le’Coe Willingham, Jennifer Butler, Laurie Koehn, Suzana Molovanovic
Gidenler: Sevgi Gülcan, Belgin Onbaşı, Ülkü Tuncel
Hazırlık maçlarındaki performanslar göz önünde bulundurulduğunda Fenerbahçe ve Beşiktaş’ın arkasından bu sezon Botaş ile birlikte 3.lük yarışı verecek takımların başında Kayseri TED geliyor. Gerek Ankara’da gerekse Kayseri’de organize edilen turnuvalarda çok başarılı maçlar çıkartan Kayseri TED geçen sezon 6 galibiyet ile ligde kalmayı başarmış ama playoff yapamamıştı. Fakat bu sezon onlar adına her şey çok farklı. Öncelikle Fenerbahçe’den alınan Esra, potansiyeli çok fazla olmasına rağmen sarı lacivertlilerin kalabalık kadrosunda çok süre alamayan bir oyuncuydu. Bu sezon Esra’dan büyük bir patlama gelebilir. Aynı şekilde geçen sezon Ceyhan’da kısıtlı süreler alan ama bu aldığı süreleri çok iyi değerlendiren Pelin’den de bu sezon TED çok yararlanacaktır. Aynı şekilde Ceyhan’da çok süre alamayan Hülya’da takımın rotasyonundaki yerli oyuncuların başında geliyor. Geçen seneki kadrodan takımda kalan Seval ve Dila da rotasyona girebilecek diğer iki oyuncu. Bu 4-5 yerli oyuncu dışında WNBA tecrübesi olan Koehn ve Le’Coe, geçen sezon Slovakya’da MVP ödülü alan ribaund canavarı atletik uzun Butler ve tam bir görev adamı olan Sırp Suzanna ile Kayseri her pozisyonda önemli oyunculara sahip bir takım görüntüsü veriyor. Fakat benchleri çok dolu ve güçlü değil. Uzun maratonda umarım bench sorunu yaşamazlar.

MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ
Gelenler: Müjde Yüksel, Gülşah Akkaya, Aslı Kartaltepe, Şebnem Tümer, Patrice Holmes, Shantia Owens, Kristen Mann
Gidenler: Sariye Gökçe, Esmeral Tunçluer, Didem Sarıca, Arzu Bildirir
Kağıt üzerinde çok güçlü ve komple bir takım görüntüsü veriyorlar ama onların sahadaki hallerini görünce -Fenerium turnuvasında- şaşırmamak elde değil. Yerli kadrosunda guardlar Özlem ve Şebnem, forvetler Müjde, Gülşah ve Aslı gibi ligimizin çok önemli oyuncularını barındırıyor. Müjde gördüğümüz kadarıyla eski savrukluğundan kurtulmuş, doğru zamanda içeri drive eder hale gelmiş ve şutlarında da bir istikrar sağlamış gibi gözüküyor. Gülşah ise sakatlığından tam olarak kurtulamamış olsa da halen çok önemli bir skorer. Yabancılardan özellikle Kristen Mann bu sezon adından sıkça bahsedeceğimiz bir oyuncu. Gerek dış atışlarındaki isabet oranı gerek ribaundları gerekse oyunu çok iyi okuyup müthiş pas yeteneği ile çok komple bir oyuncu. Partice ile Shantia’nın ilk izlenimleri ise vasat oyuncular oldukları fakat ne olursa olsun Mersin bu kadrosuyla 3. lüğü zorlayacaktır. Tabi bir istikrar sağlayabilirlerse yoksa bu görüntüleri ile playoff’a bile zor girerler.

MİGROS
Gelenler: Tuğba Taşçı, Aynur Saygan, Görkem Ertaş, Constance Jinks, Marija Kovacic, Enjoli Izidor,
Gidenler: Birsel Vardarlı, Selvin Türkmen, Tuğba Kılınç, Tuğçe İnöntepe, İlsu Darıcıoğlu
Tuğba ve Aynur gibi iki önemli ismi kadrosuna katan Migros ne yazık ki Birsel’i kaybetti. Takımın beyni olan Birsel’siz işleri hiç kolay olmayacak ama bu transferle hem Birsel’in önünü açtıklarını hem de kulüp kasasına oldukça yüklü para girmesini sağladıklarını da göz ardı etmememiz gerek. Fakat takımı neredeyse komple değiştirmeleri hiç doğru olmadı. Özellikle de İlsu gibi savaşçı, hırslı bir oyuncuyu kaybetmeleri onlar adına üzücü. Takımda geçen sezondan kalan oyuncular altyapıdan yetişen Kübra, Melek ve Berrin dışında kaptan Özlem. Birsel’in yerini Jinks ile doldurmaya çalışıyorlar ama fazlaca kendine oynayan ve topu çok seven bir oyuncu Jinks. Gününde oldu mu maçın sonucunu değiştirebilecek yeteneklere sahip ama çok top kullanması bir handikap. Tuğba geçen sezon Ceyhan’da pas tutarken, Aynur ise Bursa Yıldırım Belediyesinde sakatlığından dolayı sezonu erken kapamıştı. Bu iki oyuncun takıma katkı sağlayacağı bir gerçek ama ne kadar? İki sezon evvel yaptığı çıkışla bayan basketbolumuda yeni bir yıldız doğuyor dediğimiz 86 doğumlu Kübra Siyahdemir ise geçen sezon düşen performansından sonra bu sezon çıkış beklediğimiz oyuncuların başında geliyordu ama bu kalabalık kadro içinde alacağı süre sanırım kısıtlı kalacak. Özlem ise benchden gelerek oyunda olduğu dakikalarda orta mesafe şutları, ribaund katkısı ve hırsı ile savunmada yararlı olacaktır. Jinks dışında yabancılara baktığımızda Izidor’u geçen sezon Erdemir’de izlemiştik. Özellikle ribaundlarda etkili olan İzidor’un yanında 5 numaralı pozisyonda ise 1.98’lik dev cüssesiyle Kovacic var. Pota altını rakiplerine kapatacağına inandığım Kovacic’in hücum performansı ise çok çok kısıtlı. Bu yüzden Migros aynı İvona ve İvoviç örneklerinde olduğu gibi beklediği verimi alamayıp bu pozisyonda biraz sorun yaşayabilir. Hazırlık turnuvalarında aldıkları sonuçlarda hiç iç açıcı değil. Aslında geçen seneki kadrolarına göre daha iyi bir ekipler ama birbirlerine uyum sağlama süreleri sıralamada ki yerlerini belirleyecek. Tabi birde Bilal Han Duru’nun Türk oyuncularına güvenip onlarında potayı görmelerine izin vermesi gerekiyor yoksa yabancılar 25’er sayı da atsa Tuğba, Kübra ve Aynur’dan katkı alamazsa maç kazanması çok zora girer.

SAKARYA AS AKYAZI
Gelenler: Burcu Atalay, Ceyda Kozluca, Oya Salter, Meryem Eraslan, Belgin Onbasi, Dalila Eshe, Mia Fisher, Mariç
Gidenler: -
Yabancı transferlerinden önce herkes gibi bende sezonun zayıf halkası olarak As Akyazı’yı görüyordum ama özellikle Fisher ve Eshe’nin takıma katılmasıyla işler değişti. Erciyes turnuvasında hem Migros’u hem Galatasaray’ı yenen As Akyazı’da Burcu’nun formu ve skordaki etkinliği göze çarpıyor. Geçen sezon ligimizde Kayseri TED formasıyla izlediğimiz, 21.2 ortalamayla sayı krallığında 2., 4.2 ortalamayla da asist sıralamasında 7. olan Fisher bu sezon da As Akyazı’yı sürükleyecek gibi gözüküyor. Eshe’de Florida Üniversitesinden bu sezon mezun oldu ve 14.2 sayı, 7.1 ribaund ortalamalarıyla da SEC Konferansının en iyi beşine seçildi. Maric’te pota altında etkili bir uzun. Yerli oyunculardan da Burcu dışında Ceyda, Oya, Gamze, Meryem ve Belgin ile As Akyazı küme düşme potasından uzak kalıp playoff’a kalabilmeye çalışacak.

TARSUS BELEDİYESİ
Gelenler: Didem Sarıca, Nihan Anaz, Tuğce Canbaz, Deniz Boz, Rooneka Hodges, Bell Jordan, Mourie Horton
Gidenler: Ceyda İsbırakmaz, Filiz Yükrük, Mine Memikoğlu
Atatürk'ün 125. Doğum Yılı çerçevesinde düzenlenen Botaş Cup'ta Mersin, Botaş ve Ceyhan’ı yenerek şampiyon olan Tarsus, Kayseri’de düzenlenen Erciye Turnuvasında ise tek yenilgi ile 2. sırayı aldı. Atletik yetenekleri çok gelişmiş olan, fadeaway şutları etkili driveları ile Hodges gibi çok etkili bir skorer, Jordan gibi fizikli bir pota altı oyuncusu, Linda gibi bir görev adamı, yerli oyunculardan Deniz gibi önemli bir guard, Didem ve Tuğçe gibi skorer oyuncular ile Tarsus sezonun sürpriz ekiplerinden biri olacağının sinyallerini de hazırlık turnuvalarındaki başarılı sonuçlarla verdi. Fakat Nihan’ın sakatlığı takım adına çok kötü oldu. Nihan’ın belki de sezonu kapattığı konuşuluyor. Ayrıca ilk ayki fikstürleri de hiç iç açıcı değil. Ligin ilk 4 haftası içinde hem Galatasaray, hem Beşiktaş, hem Fenerbahçe, hem de Botaş ile karşılaşacaklar ve maç kazanmaları zor gibi. Tüm bu olumsuzluklara rağmen sezonun ilk ayından itibaren Tarsus’un bir ivme yakalayıp hak ettiği sıralara doğru ilerleyeceğini düşünüyorum.