Akdeniz'de spor şöleni başlıyor

Mersin'de düzenlenen 17. Akdeniz Oyunları'nın resmi açılışı bugünkü törenle Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve IOC Başkanı Jacques Rogge tarafından yapılacak. 2020 Olimpiyat adaylığı çin önemli bir sınav olacak organizasyonda 430 sporcumuz madalya arayacak.

Akdeniz'de spor şöleni başlıyor
Akdeniz'de spor şöleni başlıyor
GİRİŞ 20.06.2013 09:49 GÜNCELLEME 20.06.2013 09:51

Türkiye'nin ev sahipliğinde Mersin'de gerçekleştirilen 17. Akdeniz Oyunları'nın resmi açılışı bugün 20.30'da başlayacak görkemli bir törenle yapılacak.

Mersin Stadı'ndaki organizasyonun açılışını Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Uluslararası Olimpiyat Komitesi Başkanı Jacques Rogge birlikte gerçekleştirecek. Ünlü sanatçı Ajda Pekkan'ın konser vereceği açılışta dans gösterileri yapılacak. Ayrıca sporcuların geçiş töreni yapacak.

17. Akdeniz Oyunları'na 24 ülkeden 2 bin 994 sporcu katılacak. Türkiye 430 sporcu ile madalya arayacak. Erkeklerde en yüksek katılım 218 sporcuyla atletizmde, kadınlarda ise 240 sporcuyla voleybol branşında olacak.

Mucize gerçekleşti

Oyunlar için 3 bin 500 kişi kapasiteli Akdeniz Köyü, 25 bin kişilik Mersin Stadı, 1550 kişinin aynı anda müsabakaları izleyebileceği Erdemli Atış Poligonu, Nevin Yanıt Atletizm Kompleksi, cimnastik salonu, 100 seyirci kapasiteli spor salonu, bocce tesisi, tenis kompleksi, basketbol müsabakalarına ev sahipliği yapacak 7 bin 500 kişi kapasiteli Servet Tazegül Spor Salonu, olimpik yüzme havuzu ve boks müsabakalarının yapılacağı 500 seyirci kapasiteli spor salonu kullanıma hazır hale getirildi.

Ayrıca Akdeniz Oyunları'nda hentbol, kano ve kürek branşlarına ev sahipliği yapacak Adana'da da yeni tesislerin yapımının yanı sıra mevcut tesislerin iyileştirilmesi yönündeki çalışmalar gerçekleştirildi. Bu çerçevede Çukurova Üniversitesindeki (ÇÜ) Prof. Dr. Lütfullah Aksungur Spor Salonu, 2,5 milyon lira harcamayla uluslararası ölçülere sahip modern bir salon haline getirildi.

Açılış töreni kapalı gişe

Akdeniz Oyunları açılışına rağbet çok ama bilet yok. Tören biletlerinin ''yok'' satması sıkıntı yarattı. Biletler, Akdeniz Oyunları Kordinatörlüğü tarafından 10 Haziran'dan itibaren satışa çıkarıldı. Ancak, töreni izlemek isteyen vatandaşların Biletix üzerinden satın alma işlemlerinde başarılı olamaması tepki çekti.
Oyunlar için yeni inşaa edilen 25 bin kişi kapasiteye sahip Mersin Stadı'ndaki tören için 10 lira bedelle satışa sunulan biletlerin bir kaç saat içinde tükenmesi tartışma konusu oldu.

30 Haziran'a kadar devam edecek Akdeniz Oyunları'ndaki müsabaka biletlerinin alımının açık olması, sadece açılış töreni konusunda sıkıntı yaşanması kamuoyunda devletin üst düzey yöneticilerinin de hazır bulunacağı törende güvenlik amacıyla toplu bilet alımı yapıldığı iddiasını gündeme getirdi.

CHP Mersin milletvekili Vahap Seçer, açılış töreni biletlerinde yaşanan sorunu geçtiğimiz hafta içinde TBMM gündemine de taşımıştı. Seçer, Başbakan Erdoğan'ın cevaplandırması istemiyle verdiği soru önergesinde açılış töreni biletlerinin neden sadece internet üzerinden satışa çıkarıldığını ve kısa sürede nasıl tükendiğine cevap istemişti.

 

 

Toplu alım yok!

Konuyla ilgili açıklama yapan Akdeniz Oyunları Koordinatörlüğü yetkilileri açılış töreni için her gün belli miktarda biletin satışa sunulduğunu söyledi. Yetkililer, gün ortasında biletlerin satışa çıktığını ancak toplu alım yapılmaması için kesin saatin duyurulmadığını ifade etti.

Minderde iddialıyız

Serbest Güreş Milli Takım Koordinatörü Yakup Topuz, Akdeniz Oyunları için iyi bir kadro oluşturmaya çalıştıklarını söyledi. Güreşte iddialı olduklarını belirten Topuz, "Oyunlara 20 sporcuyla katılacağız. Serbeste en az 6 madalya için mücadele edeceğiz. Burada aldığımız madalyalar, 2020 Olimpiyatları adaylık sürecinde çok önemli" dedi.

2020 vitrini olacak

Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, 17. Akdeniz Oyunları'nın, İstanbul'un 2020 Yaz Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları adaylığı vizyonu için önemli bir vitrin olduğunu söyledi.

Kılıç, Mersin Cimnastik Salonu'nda Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Spor Genel Müdürü Mehmet Baykan, cimnastikçiler Ümit Şamiloğlu ve Ferhat Arıcan birlikte düzenlediği basın toplantıda oyunlar ile ilgili bilgiler verdi.

Oyunlara 18 ay gibi kısa bir sürede hazırlandıklarına dikkati çeken Kılıç, "2013 Mersin Akdeniz Oyunları'nı aynı zamanda 2020 İstanbul Olimpiyat adaylığı vizyonumuzun da önemli bir vitrin parametresi olarak değerlendirdik. Burada gerçekten sektörlerimiz önemli sınavdan geçti. Şimdi önümüzdeki günlerde insan odaklı hizmetler sektöründeki performansımızı ortaya koyacağız. Ekiplerimiz 24 saat esasına göre iş başında" diye konuştu.

Türkiye'nin dün basketbolda Cezayir ile oynadığı maçı izlediğini belirten Suat Kılıç, "Maçta salon büyük ölçüde doluydu. 'Olimpik seyirci tribünlere gelecek mi' sorusunu aslında tribünde yakalamış olduk. Genç olimpik seyircilerimiz bir olimpiyat heyecanıyla, sportmen bir ruhla tesisleri doldurmaya hazır durumdalar" ifadelerini kullandı.

Oyunlar süresince konukların misafirperlik anlayışına en uygun şekilde ağırlanmaları, güleryüzlü hizmet ve sıcakkanlı ilişkilerle uğurlanmasının önemli olduğunu vurgulayan Kılıç, "Mersin'de konuklarımıza göstereceğimiz içten yakınlık, 2020 olimpiyat oyunları adaylık sürecimizin en önemli kabullerinden biri olacak. Biz bu konuda bütün organizasyon ekibimize güveniyoruz" dedi.