Tehlike çanları Süper Lig devleri için çalıyor!

Son yıllarda çok önemli futbolcular Türkiye'ye gelirken, Süper Lig'in geçtiğimiz 10 sezondaki transfer bilançosu eksi 200 milyon Euro'ya dayandı.

GİRİŞ 14.10.2024 11:19 GÜNCELLEME 14.10.2024 12:19
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Türk futbolunun sorunları dağ gibi. Tabii ki kısa süre içinde tüm problemlerden kurtulmak imkansız. Ancak bir yerden de başlamak gerekiyor. Daha doğrusu sorunları önem sırasına göre belirleyip, bir yol haritası çizmeye ihtiyacımız var. Süper Lig şu anda ne yazık ki kalite olarak Avrupa'nın en iyi 8 liginden birisi değil. Ya da şöyle demek daha doğru olur; Avrupa'nın en çekici veya cazibesi yüksek 8 ligi arasında yokuz. Ancak işin ekonomi kısmına baktığımızda veriler bize başka bir şey söylüyor. Özellikle son 4-5 yılda hem bonservis ücretleri hem de maaş ödemeleriyle 5 büyük ligi bile zorlar duruma geldik.



SIKINTI ÇOK BÜYÜK

Galatasaray ve Fenerbahçe'nin vergilerle beraber yıllık maaş yükü 80 milyon Euro'nun üzerinde. Beşiktaş'ta bu rakam 60 milyon Euro'yu aşmış durumda. Avrupa'nın 5 büyük liginde majör kulüpler dışında bu maaşları ödeyen neredeyse yok gibi. Sorun sadece maaşlar da değil. Son 10 sezonun transfer harcamalarına bakıldığında Süper Lig'in bilançosu 200 milyon Euro eksiyi gösteriyor. Bizimle beraber bilançosu ekside olan ülkelere baktığımızda sıkıntıyı daha iyi anlıyoruz: Rusya, Katar, ABD, Almanya, İspanya, Çin, İtalya, Suudi Arabistan ve İngiltere.



HANGİ TARAFTAYIZ?

Yani bizim bulunduğumuz sınıfta ya futbolu sadece parayla cazibe merkezi haline getirmek isteyen ülkeler ya da Avrupa'nın en başarılı futbol ekolleri var. Peki, biz hangi taraftayız? Milyon euroları gözü kapalı saçabilecek bir futbol ekonomisine sahip miyiz? Ya da Avrupa'da sürekli finalleri oynayan, kupaları alan bir futbol ülkesi miyiz?



KARAR VERMELİYİZ

Bir çarpıcı örnek daha vereyim: Son 10 sezonda en fazla transfer geliri elde eden kulüpler arasında da bizden kimseyi göremiyoruz. İlk 5 sırada Benfica, Ajax, Salzburg, Lille ve Sporting var. Son dönemde yetiştirici olma konusunda sınıfta kalmakla beraber geliştiricilik konusunda önemli adımlar attığımız da bir gerçek.



Ancak halen yeterli seviyede değiliz. Kısacası ülke futbolu adına geleceğe umutlu bakmak için hızla tüketici kimliğinden sıyrılıp, üreticiliğe soyunmamız gerekiyor. Ve artık bir karar vermemiz gerek.


 

KAYNAK: TAKVİM
Mehmet Can Belören Haber7.com - Spor Sorumlusu
Haber 7 - Mehmet Can Belören

Editör Hakkında

Gazeteciliğe 2007 yılında Marmara FM'de başladı. 2009 yılından bu yana Haber7.com kadrosunda yer alıyor. Haber7.com'da gündem editörü, görsel editör, spor editörü görevlerinde bulundu. Şu an Haber7.com Spor Sayfası sorumlusu olarak meslek hayatına devam etmektedir. Mehmet Can Belören; Medya ve İletişim ile Uluslararası İlişkiler bölümlerinden mezundur.
YORUMLAR 4
  • Mevlüt çakal 1 saat önce Şikayet Et
    Ülkemiz paraları heba oluyor, açık veriyoruz olmaz böyle kısıtlama olmalı. Biz kredi kartından 750 verelim bu takımlar milyon Euro lar ülke dışına göndersin
    Cevapla
  • Resen 1 saat önce Şikayet Et
    bilerek ve isteyerek maniplasyon yapılıyor madem bu kadar ekonomik olarak zor durumdalar neden bu kadar büyük para lafları ediliyor bence kara paranın aklandığı yer futbol bu günlerde maliye bakanının izahat istediği bir zamanda algı yapıyorlar
    Cevapla
  • Wee 1 saat önce Şikayet Et
    Klüpler satılsın
    Cevapla
  • mustafa karadeniz 1 saat önce Şikayet Et
    "Özellikle son 4-5 yılda hem bonservis ücretleri hem de maaş ödemeleriyle 5 büyük ligi bile zorlar duruma geldik." haberinden sonra; Ama başarı Zifir Zifir Zifir yazmak gerekirdi.
    Cevapla