Herkes merak ediyor! Futbolcular ceza alacak mı?

Trabzonspor - Fenerbahçe maçında yaşanan olayların ardından herkesin merak ettiği ceza konusuna, Spor Hukukçusu Avukat Fatih Şaşıoğlu cevap verdi.

GİRİŞ 18.03.2024 14:41 GÜNCELLEME 18.03.2024 15:18
Bu Habere 312 Yorum Yapılmış

Trendyol Süper Lig'in 30. haftasında Fenerbahçe'nin Trabzonspor'u deplasmanda 3-2 yendiği karşılaşmanın ardından saha içinde arbede yaşandı.

Maçın bitiş düdüğü sonrasında Fenerbahçeli oyuncular ve teknik ekip, saha ortasında toplanarak galibiyeti kutlamak istedi.



GALİBİYET KUTLAMASI TANSİYONU YÜKSELTTİ

Kutlama sırasında bordo-mavili taraftar, güvenlik güçlerinin engellemek istemesine rağmen sahaya indi. Bir anda saha içi karışırken Fenerbahçeli futbolcular ile taraftarlar arasında arbede çıktı. Taraftarların tekme ve yumruk atmasına sarı-lacivertli oyuncular da karşılık verdi.

Güvenlik güçlerinin de müdahalesiyle sarı-lacivertli oyuncular, tünelden geçerek soyunma odasına gitti.



OYUN ZAMAN ZAMAN DURDU

Trabzonsporlu taraftarların sahaya attığı patlayıcı madde ve su bardakları nedeniyle zaman zaman maç durdu.

Karşılaşmanın orta hakemi Halil Umut Meler, sahaya atılan maddeler nedeniyle yardımcı hakemleri de orta sahaya çağırarak taraftarların sakinleşmesini bekledi.



SPOR HUKUKÇUSU FATİH ŞAŞIOĞLU CEVAPLADI: KİM NE CEZA ALABİLİR?

Yaşanan olayların ardından Spor Hukukçusu Avukat Fatih Şaşıoğlu, Haber7'nin sorularına cevap verdi. Şaşıoğlu, Trabzonspor kulübüne ve Fenerbahçeli futbolculara gelebilecek olası cezalar hakkında detaylı bilgiler paylaştı.

Şaşıoğlu'nun açıklamaları şöyle:

"Dün akşam oynanan Trabzonspor - Fenerbahçe müsabakası sonrasında yaşanan saha olayları nedeniyle Kulüpler, futbolcular ve diğer kulüp çalışanları belirli yaptırımlarla karşı karşıya kalabileceklerdir. Bu yaptırımlar, Türkiye Futbol Federasyonu Futbol Disiplin Talimatı uyarınca belirlenmektedir."



"PARA VE SAHA KAPATMA CEZASI OLACAK"

"Futbol Disiplin Talimatının “Saha Olayları” başlıklı 52. maddesi uyarınca, stadyumlarda düzen veya disiplinin ya da müsabakanın olağan akışı içinde oynanmasının veya güvenliğinin sağlanmasına ilişkin kuralların ihlal edilmesi durumunda Profesyonel Futbol Disiplin Kurulunun (PFDK) olaylara sebebiyet veren kulüplere para cezası, saha kapatma ve seyircisiz oynama cezalarından birini veya birkaçını verebilecektir."



"ELEKTRONİK BİLETLER BLOKE EDİLEBİLİR"

"Trabzonspor taraftarlarının müsabaka alanına girerek gerçekleştirdiği eylemler nedeniyle Trabzonspor Kulübüne para cezası ve seyircisiz oynama cezası verileceği kanaatindeyim. Buna ek olarak, Talimatın 52. Maddesinin devam fıkrası uyarınca olaylara karışan taraftarların bulunduğu blok veya bloklara giriş yapan seyircilerin elektronik biletleri belirli sayıda müsabakada bloke edilebilecektir."



"45-90 GÜN HAK MAHRUMİYETİ CEZASI VERİLEBİLİR"

"Dün akşam oynanan müsabaka sonrasında rakip takım futbolcularına ve çalışanlarına saldırıda bulunan kişiler de yaptırım ile karşı karşıya kalacaktır. Futbol Disiplin Talimatının “Saldırı” başlıklı 44. maddesi uyarınca saldırı eyleminde bulunan futbolculara 5 ila 10 müsabakadan men cezası, görevlilere ve diğer kişilere 5 ila 10 müsabakada soyunma odasına ve yedek kulübesine giriş yasağı veya 45 ila 90 gün hak mahrumiyeti cezası verilebilecektir."



"KAVGAYA KARIŞAN FUTBOLCULAR 5 MAÇA KADAR CEZA ALABİLİR"

"PFDK, Bu eylemlerin “Saldırı” niteliğinde olmadığını değerlendirse dahi Futbol Disiplin Talimatının “Kavga” başlıklı 45. maddesi uyarınca kavgaya karışan futbolculara 3 ila 5 müsabakadan men cezası, görevlilere ve diğer kişilere 3 ila 5 müsabakada soyunma odasına ve yedek kulübesine giriş yasağı veya 45 ila 150 gün hak mahrumiyeti cezası verilebilecektir."



"OSAYI VE OOSTERWOLDE İÇİN DEĞERLENDİRME YAPILACAK"

"Video görüntülerinde rakip takım taraftarlarına karşı birtakım eylemlerde bulunduğu görülen Bright Osayi-Samuel ve Jayden Oosterwolde gibi futbolcular hakkında yaptırım uygulanması, futbolcuların bu eylemleri hangi amaçla gerçekleştirdiğine göre değerlendirilecektir. Futbol Disiplin Talimatının 4. maddesinde disiplin yargısına hâkim olan temel ilkeler belirtilmiştir. Buna göre PFDK tarafından uyarınca verilecek cezalar, somut olayın objektif ve sübjektif tüm şartları, ihlalde bulunan kişinin kusur derecesi, ağırlaştırıcı ve hafifletici tüm nedenler değerlendirilmek suretiyle belirlenir."



"MEŞRU MÜDAFAAYI AŞAN BİR EYLEM VARSA CEZA VERİLEBİLİR"

"Profesyonel futbolcular, yaşamlarını futbol faaliyeti ile kazanmakta ve geçimlerini futbol faaliyeti ile sağlamaktadır. Futbolculara yönelik fiziksel saldırılar, futbolcuların meslek hayatını bitirebilecek niteliktedir. Bu nedenle müsabaka alanına giren ve futbolculara saldırı girişiminde bulunan kişilere karşı meşru müdafaa kapsamında savunma gerçekleştirilebilecektir. Fenerbahçeli futbolcuların da kendilerini savunmak adına yaptıkları eylemler cezalandırılmamalıdır. Ancak meşru müdafaa sınırını aşan, korunan bir hakka yönelik olmayan ve saldırı niteliğinde olan eylemler varsa ve tespit edilebiliyorsa ceza verilebilecektir."

Mehmet Can Belören Haber7.com - Spor Sorumlusu
Haber 7 - Mehmet Can Belören

Editör Hakkında

Gazeteciliğe 2007 yılında Marmara FM'de başladı. 2009 yılından bu yana Haber7.com kadrosunda yer alıyor. Haber7.com'da gündem editörü, görsel editör, spor editörü görevlerinde bulundu. Şu an Haber7.com Spor Sayfası sorumlusu olarak meslek hayatına devam etmektedir. Mehmet Can Belören; Medya ve İletişim ile Uluslararası İlişkiler bölümlerinden mezundur.
YORUMLAR 312
  • Misafir 1 ay önce Şikayet Et
    Cezaları bekliyoruz futbolcu ve kulüplere.Halen daha ses yok federasyondan
    Cevapla
  • Kayso 1 ay önce Şikayet Et
    Operasyon tamamdir.bubdan sonra da trabzonspor fetönün tescilenmis usagidir .kine calistigi ve kinleri alet etdigi acikca ortada .utanmasan emniyeti bile isin icine almislar ki polis ypktu böyle bir macta .TS ve sehri bir türkiye kupasi ugruna vatanini serefini sati .belki de kupa vermicekler tek gayeleri fenere karsi olmak kiminle o önemli degil beli yakinda DEM partiye oy istersiniz
    Cevapla
  • AdAk 1 ay önce Şikayet Et
    Yerde yatırılmış ve etkisiz hale getirilmiş, üzerinde 3 kişi bulunan bir kişinin yüzüne koşarak gelip tekme atmak cezasız kalmamalı. (Not. Sahaya giren hiç bir taraftarı savunmuyorum.)
    Cevapla
  • Bulutus 1 ay önce Şikayet Et
    Hemen Osayi'e ve Ostarvolde'ye üstün Vtandaşlık nişanı verilmelidir: Sporcuları saldırganlardan (Tekmeyle de olsa) korudukları için. Bir oyuncu yaralansa yada öldürülseydi, Türklerin vahşi imajı hortlatılır, Türkiye müsabakalrdan men edilidi. Dün Türkiye'yi ve Futbol Fedrasyonun bu oyuncular kurtardı. Tabii Futbol fedarasyonun kurtulma gibi bir derdi yoktur..
    Cevapla
  • mecnun 1 ay önce Şikayet Et
    adamlar bayrak direkleriyle saldırıyor fenerbahçeli futbolculara ee ne yapıcaklardı vursun diye bekliceklermi yazıklar olsun ayıptır yaa orası maç yeri seyirci ğirmemeliydi bence trabzon ceza almalı
    Cevapla
  • Cenk 44 1 ay önce Şikayet Et
    Yere düşen adama tekme atılımı
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle