Efsane geri döndü! 11 yıllık özlem sona erdi

Küme düştüğü 2012 yılından bu yana Süper Lig özlemi çeken Samsunspor, 11 yıllık aranın ardından hasretine son verdi.

GİRİŞ 13.04.2023 13:06 GÜNCELLEME 13.04.2023 13:16
Bu Habere 12 Yorum Yapılmış

Spor Toto 1. Lig'de 66 puanı olan Samsunspor, deprem bölgesi takımlarından Yeni Malatyaspor ve Adanaspor ile oynayacağı maçlardan hükmen galip sayılacağı için 72 puana ulaşacak. En yakın rakibi 57 puanla Eyüpspor’un bugün oynadığı Gençlerbirliği maçında 2-0 kaybetmesi ile lider Samsunspor bitime 5 maç kala Süper Lig’e çıkmayı garantiledi.



2’li averajla şampiyonluğu garantiledi

Ligin bitimine 5 hafta kala Samsunspor’un en yakın şampiyonluk rakiplerinden Eyüpspor’un 57 puanı (31 maç), Sakaryaspor’un 55 puanı (30 maç), Çaykur Rizespor’un 54 puanı (29 maç) ve Pendikspor’un 54 puanı (30 maç) bulunuyor.

Şampiyonluk yolundaki 4 rakibinden de 2’li averajı iyi olan Samsunspor, diğer rakipleri kalan tüm maçları kazanıp 72 puana ulaşsa bile 2’li averajla şampiyonluğu garantileyerek Süper Lig’e çıktı.



Kentte bayram havası yaşandı!

Samsun Cumhuriyet Meydanı’nda toplanan Samsunsporlu taraftarlar bayraklar, meşaleler ve marşlarla şampiyonluğu kutladılar. 11 yıllık Süper Lig hasretini rakibinin puan kaybıyla nisan ayında sonlandıran Samsunspor’da taraftarlar davul ve zurnalar eşliğinde göbek atarak şampiyonluk kutlaması yaptılar.



Hüseyin Eroğlu, Samsunspor'un 11 yıllık özlemini sona erdirdi

Spor Toto 1'inci Lig'de bitime 6 hafta kala Süper Lig'e yükselmeyi garantileyen lider Yılport Samsunspor'un İzmirli teknik direktörü Hüseyin Eroğlu, elde ettiği başarıyla yetişip büyüdüğü kentin gururu oldu. İzmir temsilcisi Altınordu'da aralıksız 10 yıl görev alıp, 3'üncü Lig ve 2'nci Lig'de 2 şampiyonluk yaşadığı kırmızı-lacivertli kulüpte 2020-2021 sezonunda 1'inci Lig Play-Off finalini kaybederek Süper Lig'in kapısından dönen Hüseyin Eroğlu, bu kez Samsun ekibiyle hedefe ulaşmayı başardı.



Süper Lig'de ilk kez görev alacak

Ligde 7'nci sıradayken göreve geldiği Samsunspor'da 20 maçlık yenilmezlik serisi yakalayıp takımı zirveye taşıyan teknik direktör Eroğlu, kırmızı-beyazlı ekibin 11 yıllık Süper Lig özlemini sona erdirdi. Ligde ilk 2'yi garantileyip 12 yıllık teknik adamlık kariyerindeki 3'üncü kupasını almaya hak kazanan 50 yaşındaki tecrübeli çalıştırıcı, şimdi de takımını Süper Lig'e "Şampiyon" apoletiyle çıkarmak için kolları sıvadı. Süper Lig'de ilk kez görev almaya hazırlanan Eroğlu, daha önce yaptığı açıklamada hedefinin A Milli Takım ve Bundesliga'da çalışmak olduğunu söylemişti.



Hüseyin Eroğlu: "Başarının sırrı gets"

Samsunspor Teknik Direktörü Hüseyin Eroğlu, başarının sırrını, "GETS" adını verdiği formüle bağladı. Eroğlu, "Gelişim, takım mühendisliği ve sistem bizi kupaya ulaştırdı" dedi. İngilizce'de "almak" anlamına gelen "GETS" için "Kupayı almanın formülü bunu ne iyi uygulamaktan geçiyordu ve sonunda başardık" diye konuştu.

Samsunspor'da geçirdiği 200 günde, daha önce forma giyemeyen çok sayıda genci takıma monte ettiğini, kadrodaki tüm oyuncuların gelişimini sağladıklarını vurgulayan Eroğlu, şöyle konuştu: "Gelişimin yaşı yok. Bir çok oyuncumuz, kariyerinin en iyi sezonunu geçirdi. Eksiklerini giderirken, iyi yaptığı şeyleri daha iyi hale getirdi. Takım mühendisliği anlamında yaptığımız en doğru iş, devre arası transferde sadece ihtiyacımız olanı alarak dengeleri bozmadık."



"Çıkarlarını, Samsunspor armasının önüne koyanlarla vedalaştık. Her an herkesi hazır hale getirdik. Sistem sayesinde de 6-7 oyuncumuzun olmadığı maçları dahi zorlanmadan kazandık. Yediğimiz gol sayısını en alt seviyeye indirdik. Oyuncuları yeni görevlerine adapte ettik. İlk bir ayın sonunda artık herkes işini ezbere yapar hale geldi. Zorluk derecesi çok yüksek gibi görünen Eyüpspor, Pendikspor, Sakaryaspor maçlarını böyle kazandık. Kusursuz bir saat mekanizması gibi çalıştık, çalıştık, çalıştık."



Daha önce görev yaptığı Altınordu'yu 2012-2013’den itibaren 10 sene çalıştıran Hüseyin Eroğlu, lig ve kupada 369 maçta takımının başında sahaya çıktı. Bu istikrarlı döneminde ilk sezonunda takımını TFF 3. Lig'den TFF 2. Lig'e taşıma başarısını gösteren Eroğlu, bir sezon sonra 2013-2014'te de 1. Lig'e yükselme mutluluğunu yaşadı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Bakan Kasapoğlu'ndan Samsunspor’a tebrik

Kendisine ait sosyal medya hesabından paylaşımda bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “11 yıl aradan sonra yeniden Spor Toto Süper Lig’e dönen Samsunspor’u, tüm taraftarını ve Samsunlu kardeşlerimi tebrik ediyor, şimdiden önümüzdeki sezonda başarılar diliyorum” dedi.



Bakan Kasapoğlu ise tebrik mesajında şu ifadelere yer verdi; "Spor Toto 1. Lig'de normal sezonun bitimine 6 hafta kala Spor Toto Süper Lig'e yükselmeyi garantileyen Yılport Samsunspor’u kutluyorum. Futbolcuları, teknik heyeti, yönetimi ve taraftarları tebrik ediyorum. Karadeniz Temsilcisine önümüzdeki sezon mücadele edeceği Spor Toto Süper Lig'de başarılar diliyorum."



Yeni stadıyla ilk kez Süper Lig'de yer alacak!

Samsunspor Kulübünün futbolda faaliyet gösteren branşı olan kulüp 30 Haziran 1965'te profesyonel bir yapıya kavuşmuştur. Futbol takımı, ilk yıllarında iç saha maçlarını Şehir Stadı'nda oynamakta iken 1974-75 sezonu ile birlikte 19 Mayıs Stadyumu'na taşınmış, 2017-18 sezonundan itibaren de yeni 19 Mayıs Stadyumu'nda maçlarını oynamaya başlamıştır.

Serkan Aykut, İlhan Mansız, Tümer Metin gibi isimlerin yer aldığı unutulmaz Samsunspor kadrosu (1999-2000)

Tarihi başarılara dolu

Samsunspor, tarihinde 23 hafta boyunca Süper Lig'in zirvesinde yer almıştır ve Süper Lig'de en uzun süre lider kalan 7. takımdır. Bu alanda Galatasaray, Fenerbahçe, Beşiktaş, Trabzonspor, Bursaspor ve Sivasspor'dan sonra en başarılı takımdır. Ayrıca Süper Lig tarihinde en fazla puan toplayan 11. takım ve 1. Lig'in en çok şampiyon olan takımı durumundadır. Aynı zamanda altı kez şampiyon olarak yükseldiği Süper Lig'den yedi kez düşerek bu alanda da rekorun sahibidir.


Teknik direktör Milorad Mitrovic yönetiminde 1986-87 sezonunda çok başarılı bir performans sergileyen ve ligi üçüncü sırada bitiren Samsunspor. Kırmızı-beyazlılar Türkiye Kupası’nda yarı final oynarken, Tanju Çolak 25 golle ligin gol kralı oldu.

Ayaktakiler: Muzaffer Badalıoğlu, Yaşar Yiğit, Gijorgje Jovanovski, Fatih Uraz, Zafer Çabalar, Orhan Kapucu.

Oturanlar: Emin Kar, Ercüment Coşkundere, Rıfat Benli, Erol Dinler, Tanju Çolak.



Küme düştüğü 2012 yılından bu yana Süper Lig'den uzak kaldı

2005-06 sezonunda Süper Lig'de başarısız bir sezon geçiren kulüp ligi 17. tamamlamış ve 13 sezon sonra küme düşmüştür.

2006-07 ve 2010-11 sezonları arasında 1. Lig'de mücadele eden takım 2010-11 sezonunun tamamlanmasına iki hafta kala lig 2.si olarak Süper Lig'e çıkmayı garantilemiş ve Süper Lig hasretine son noktayı koymuştur. Ayrıca aynı sezon Samsunsporlu Simon Zenke ligde gol kralı olmuştur. 

2011-12 sezonundaysa Süper Lig'de mücadele eden kulüp topladığı 36 puan ile ligi 16. sırada bitirerek tekrar 1. Lig'e düşmüştür.

Mehmet Can Belören Haber7.com - Spor Sorumlusu
Haber 7 - Mehmet Can Belören

Editör Hakkında

Gazeteciliğe 2007 yılında Marmara FM'de başladı. 2009 yılından bu yana Haber7.com kadrosunda yer alıyor. Haber7.com'da gündem editörü, görsel editör, spor editörü görevlerinde bulundu. Şu an Haber7.com Spor Sayfası sorumlusu olarak meslek hayatına devam etmektedir. Mehmet Can Belören; Medya ve İletişim ile Uluslararası İlişkiler bölümlerinden mezundur.
YORUMLAR 12
  • Sami 1 yıl önce Şikayet Et
    Samsun'da Samsunspor tutan yokki belki yirmi bin kişi.stat bile zar zor doluyor,paso lig sayısından belli.suoer ligde belki biraz yükselir ama kapasite belli.cogu İstanbul takımını tutuyor.
    Cevapla
  • Megafoncu 1 yıl önce Şikayet Et
    Hayırlı olsun şimdi Fenerbahçe düşünsün inşallah en kısa zamanda Aydınspor da gelir
    Cevapla
  • olan fener oldu 1 yıl önce Şikayet Et
    fb hapı yuttu. fb nin belalısı yeniden süper ligde.
    Cevapla
  • kaplan 1 yıl önce Şikayet Et
    inşallah geri düşer
    Cevapla
  • Ahahaa 1 yıl önce Şikayet Et
    Bi sonraki seneye düşerler. Çünkü bir il trabzondan çok daha büyük ama kendi memleketinin takımını tutan trabxonun yarısı kadar bile yok. 2 milyon nüfus var. 20 bin kişi maça gitmiyor. Ha bu arada trabzon düşmanlığı her zaman samsunspora zarar vermiştir ve vermeye devam edecektir. Burası karadeniz. Birlik olun. Ts, samsunspor,rizespor,giresunspor ve diğerleri birlik olun.
    Cevapla
  • Top birliği 1 yıl önce Şikayet Et
    Hayır ola zannedersin savaş var 22 kişi bir topun başına koşuyor laaa
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle