Deniz Çoban: "Yabancı VAR hakemi mümkün değil"

Eski hakem Deniz Çoban, Video Yardımcı Hakemlerin (VAR) yabancı olması için yapılan baskıların yersiz olduğunu söyledi.

Deniz Çoban: "Yabancı VAR hakemi mümkün değil"
Deniz Çoban: "Yabancı VAR hakemi mümkün değil"
GİRİŞ 20.10.2022 09:59 GÜNCELLEME 20.10.2022 10:11
Bu Habere 45 Yorum Yapılmış

Eski Süper Lig hakemi Deniz Çoban, Fanatik Gazetesi'ndeki köşe yazısında VAR hakemlerinin yabancılaştırılması konusuna cevap verdi. Bu durumun oluşması için bir çok engel olduğunu belirten Deniz Çoban şu ifadelerde bulundu:

"Yabancı 'VAR' işi olmaz!"

"Gündemde yabancı VAR hakemi tartışması var. Bu konuyu ilk zikreden TFF olmuştu. “Geçiş sürecinde UEFA’ya bağlı ülkelerdeki VAR sertifikasına sahip hakemlerden faydalanılacaktır!” açıklamasını yapmışlardı. Geçtiğimiz hafta oynanan maçtan sonra da Okan Hoca “Gerekirse yabancı VAR hakemi gelsin.” dedi. Önemli bir çoğunluk, “Yabancı VAR hakemi gelsin!” diyor ama gerçekte gelmesi çok mümkün görünmüyor."

"11 kişilik VAR kadrosunda dil bilen kaç kişi!"

"Bir maç oynanırken, sağlıklı iletişim, VAR sisteminin olmazsa olmazıdır. Maçın hakemi, yardımcı hakemleri, 4. Hakemi ve VAR hakemleri aynı dili anlıyor olmaları gerekir. Bizim 23 kişilik hakem, 11 kişilik VAR kadromuzdan yabancı dil bilenlerin sayısı, kadronun neredeyse dörtte birini geçmiyor. Zorbay Küçük’ün İngilizce bilmediği için FIFA listesinden çıkartılacağı, FIFA listesine yazılacak yeni isimlere yapılan yabancı dil sınavında, sınava girenlerin “sıfır” çektiği bir ortamda; yurt dışından gelen VAR hakemleriyle, sahadaki hakemlerimiz nasıl iletişim kuracaklar? Bunu düşünen oldu mu? Diyelim ki sadece VAR hakemlerini değil, dil problemi dolayısıyla tüm ekibi yurt dışından getirdik. Türkiye’de görev yapan hakemlerin bir maçta ekip olarak TFF’ye maliyetleri seyahat, harcırah ve tazminat olarak ortalama 75.000 TL. Yani 4.000 Euro civarı."

"İkna edemezsiniz!"

"Yurt dışından 6 kişilik bir hakem ekibinin tamamını Türkiye’ye 4.000 Euro karşılığında getirebilir misiniz? Bırakın ekip olarak getirmeyi, sadece bir kişinin maç ücreti talebi bu kadar olur. Buna konaklama, uçak bileti (Avrupalı hakemler uluslararası seyahatlerini C Class yaparlar) ve diğer giderleri eklediğinizde, yurt dışı hakem ekibi bir maçta aşağı yukarı 30.000/35.000 Euro maliyet oluşturur. Her hafta tek bir maça yabancı ekip getirerek kurtulma şansınız da yok! Maçını Türk ekip yöneten kulüp, “Onlara yabancı, bize neden Türk ekip geliyor!” diye sızlanmayacak mı? Gelen hakemlerin kalitesi de başka bir tartışma konusu olacaktır."

Mehmet Can Belören Haber7.com - Spor Sorumlusu
Haber 7 - Mehmet Can Belören

Editör Hakkında

Gazeteciliğe 2007 yılında Marmara FM'de başladı. 2009 yılından bu yana Haber7.com kadrosunda yer alıyor. Haber7.com'da gündem editörü, görsel editör, spor editörü görevlerinde bulundu. Şu an Haber7.com Spor Sayfası sorumlusu olarak meslek hayatına devam etmektedir. Mehmet Can Belören; Medya ve İletişim ile Uluslararası İlişkiler bölümlerinden mezundur.
YORUMLAR 45
  • Osman Batur 1 yıl önce Şikayet Et
    bal gibi olur. yanına ing bileni koyarsın sadece izlenmesini istediği pozisyonu iletirsin. var kullanamamak kadar ayıp bir şey yok .
    Cevapla
  • mustafa 1 yıl önce Şikayet Et
    hic olmasa yabancılar taraf olmaz
    Cevapla
  • Nuri 1 yıl önce Şikayet Et
    Kastamonuya 7 atmakla kimsenin aklı karışmasın , dişli bir takım karşısına çıktığında bocalıyoruz , gol pozisyonu bile bulamıyoruz , Okan a bir iki maç daha sabredilebilir , üst düzey hoca bulmamız lazım ,büyük başarılar için
    Cevapla
  • Alper Çağlar 1 yıl önce Şikayet Et
    TFF Genel Sekreteri 190 bin tl maaş alıyor, TFF başkanı Mehmet Büyükeksi ise nerdeyse iki katı belki daha fazla maaş alıyordur. Bu ücretler cumhurbaşkanının maaşından bile çok çok fazla. Bunların maaşını yarıya indirip yabancı var hakemlerine ödeyebiliriz.
    Cevapla
  • Mehmet 1 yıl önce Şikayet Et
    A milli takımın başına bir yabancıyı getiriyorsunuz VAR’a gelince mi kabardı milliyetçiliğiniz ? Kurmuşlar bir düzen kafalarına göre at oynatıyorlar.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle