VAR'ın incelediği pozisyonları tek tek açıkladı

Merkez Hakem Kurulu (MHK) Eğitim Danışmanı Jaap Uilenberg, bu sezon futbol oyun kurallarındaki değişimleri basın mensuplarına aktardı.

VAR'ın incelediği pozisyonları tek tek açıkladı
VAR'ın incelediği pozisyonları tek tek açıkladı
GİRİŞ 01.09.2021 15:17 GÜNCELLEME 01.09.2021 20:20
Bu Habere 8 Yorum Yapılmış

Türkiye Spor Yazarları Derneği'nin (TSYD) Levent'teki binasında gerçekleştirilen toplantıya Merkez Hakem Kurulu (MHK) Başkanı Serdar Tatlı, MHK Eğitim Danışmanı Jaap Uilenberg, VAR Koordinatörü Barış Şimşek, TFF Hakem Gelişim Müdürü Burçin Keskin, TSYD yetkilileri ve basın mensupları katıldı.

Türkiye'de ilk kez gerçekleştirilen bu bilgilendirme toplantısında kısa bir konuşma yapan Merkez Hakem Kurulu Başkanı (MHK) Serdar Tatlı, amaçlarının spor kamuoyunu kurallar ve VAR ile ilgili daha doğru bilgiler edinmesi sağlamak olduğunu söyleyerek, toplantının gerçekleştirilmesini sağlayan herkese teşekkür etti.

JAAP UILENBERG'DEN BEŞİKTAŞ - KARAGÜMRÜK MAÇINDA YAŞANAN OLAY HAKKINDA AÇIKLAMA

Geçtiğimiz hafta oynanan Beşiktaş - VavaCars Fatih Karagümrük mücadelesinde yaşanan yabancı kuralı tartışmasında hakemin bir sorumluluğu olmadığını söyleyen Uilenberg, "Hakemlerin görevi, oyunların kurallarını ve VAR protokolünü uygulamak. Hakemler, müsabaka talimatlarıyla ilgili sorumlu değildir. Kaç yabancı sahada olmalı gibi konularda sorumlu değildir. Beşiktaş maçında yaşanan olayda hakemin hiçbir sorumluluğu yoktur. Bu tip talimatlardan hakem sorumlu değildir. Pazartesi ve Salı seminerimiz vardı ve hakemlerimize bunları söyledik" dedi.

Jaap Uilenberg'in yaptığı bilgilendirme konuşmasından öne çıkan detaylar şu şekilde:

- Aşil noktasında müdahalelerde temas noktası önemli. Kramponun çivileri aşil tendonuna basmış ise kırmızı kart olması gerekir ama oyuncunun topuğu yerde ise ve daha aşağı noktaya bastıysa pozisyon sarı kart gerektirir. Önemli nokta, hız ile şiddet olması ve krampon çivilerinin aşil tendonuna temas etmesidir.

- VAR protokolünde 2'nci sarı kartlara karışılması konusunda bir protokol yok ve bu yüzden oyuncu bir müdahalesinden sonra 2'nci sarı kartı hak ediyorsa, VAR hakemi bu konuda devreye girmez.

- Savunma oyuncusu, hiç topa bakmıyorsa ve iki elini birleştirip rakibini tutmuşsa bu penaltı ve sarı kart olmalıdır. Eğer orta hakem bunu görmediyse VAR hakemi, uyarıda bulunmalı. Formadan tutmanın oyuncunun hareketini engellemesi gerekir. Eğer tutup bıraktıysa bunda bir cezalandırılma gerekmez.

- Eğer ceza sahasına gelen bir ortaya ya da kaleye yönelmeyen topa oyuncu elini açıp kesiyorsa bu penaltıdır ve sarı kart gerektirmez ama kaleye yönelen bir şuta oyuncu elini doğal olmayan konumda açıp müdahale ediyorsa bu sarı kart ve penaltı ile cezalandırılmalıdır.

- Bu sezon hakemlere, yerde yatan bir oyuncu olursa oyunu durdurmama talimatı verildi ama oyuncu başından sakatlandıysa ya da kafa kafa çarpışma sonucu oyuncu yerde kaldıysa pozisyon ne olursa olsun hakem maçı durdurmak zorundadır.

KAYNAK: DHA
YORUMLAR 8
  • Delta 2 yıl önce Şikayet Et
    daha hakem bilmiyor kuralı...en fazla 8 yabancı mı en az 3 yabancı mı nerede, nasıl, neden? öğretin iyice. hakem hem mevzuyu tam bilmiyor hem de teknik ekibi de yanıltıyor. zaten çoğu veraset gibi babadan oğula vb akraba hakemler. liyakat yerine böyle adamları getirince iki yakamız hiçbir yerde bir araya gelmiyor, gelmez de
    Cevapla
  • Remzi 2 yıl önce Şikayet Et
    Ulenberg Beşiktaş’ın hakkını yememelerini hakemlere ve özellikle var hakemlerine ve özellikle Yaşar Kemal Uğurlu ve Ümit Öztürk’e anlat
    Cevapla
  • Doğrucu Davut 2 yıl önce Şikayet Et
    Sahada bir takımdan aynı anda kaç yabancının oyuncunun olduğunu federasyon başkanı mı kontrol edecek. Oyunun kurallara göre yönetilmesinden hakem heyeti sorumlu ise ki öyle, kaç yabancı oyuncu olduğunu kontrol etmekte hakemin görevi olmuyor mu?
    Cevapla
  • İlhan 2 yıl önce Şikayet Et
    Çok detaylı bir açıklama yaptı, hakemin sorumluluğu yok ama doğrusu nedir bilenler bilmeyenlere anlatsın
    Cevapla
  • Romeda _can 2 yıl önce Şikayet Et
    Fenerbahçe Antalya maçında ki pozisyon nasıl penaltı değil onu da açıklasa iyi olur
    Cevapla
  • KURT CEFER 2 yıl önce Şikayet Et
    Penaltıdan önce ofsayt olduğunu ERMAN TOROĞLU dahil diğer bütün yorumcular söylediler
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle