Öksüz başpehlivanın hikayesi / VİDEO

651. kez yapılan Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nde geçen yıl gibi başpehlivan olan Ali Gürbüz rahmetli babasına verdiği sözü tutuyor. Gürbüz 1,5 yaşında babasını kaybetti 23 yıl sonra başpehlivan oldu. İşte Gürbüz'ün hikayesi

GİRİŞ 09.07.2012 12:58 GÜNCELLEME 09.07.2012 17:03
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Ali Gürbüz, Ekim 1987’de güreşçi bir ailede Antalya'da dünyaya geldi. Annesi Elmalılı, babası Korkutelili idi. Dedesi ve annesinin dayısının oğlu da güreşçiydi. Babası Recep Gürbüz’ün nasıl bir güreşçi olduğunu dinleyerek büyüdü. Yastıklarla güreşiyordu evde. Bir odaya çekiliyor, saatlerce babasının kasetlerini seyrediyordu. 11 yaşında Kırkpınar’da güreşe başladığında artık tek bir hedefi vardı: Kırkpınar’da başpehlivanlığı elde ederek babasının emanetini geri almak. Recep Gürbüz’ün antrenörlüğünü yapmış olan dedesi Mehmet Öztürk, bu sefer torununun elinden tutacaktı. Ali’nin de zaten dedesinden başka tutunacak bir dalı yoktu.

DEDE TORUN EL ELE VERDİ

Babası Recep Gürbüz’ün yarım kalan başarı hikayesi, oğlu Ali ile devam edebilir miydi? Dede torun el ele verdi. Dede bütün bildiklerini öğretti torununa. Ali Gürbüz, büyüdü, gelişti. Babasına göre daha boylu ve ince yapılıydı. Korkutelili altın kemer sahibi Cengiz Elbeye’yi de kendine örnek almıştı. ‘Ustam’ dediği Elbeye’den çok şey öğrendi. Turnuvalarda fırtınalar estirmeye başlamıştı. Çıktığı müsabakalarda hep ilk üçteydi. Babasının namı ile birlikte yürüyordu namı. Üniversite öğrenimini de ihmal etmedi. Ankara Gazi Üniversitesi’nde okurken Şekerspor’da serbest güreşe de başladı. Gençlerde Türkiye ve Avrupa birinciliği, dünya üçüncülüğü kazandı.

Son üç yıldır Kırkpınar'da başa güreşiyordu. 2009’da başpehlivanlık güreşlerinde üçüncü oldu. 2010'da bu sefer ikincilik kürsüsündeydi. 2011'de pehlivanların katıldığı bütün büyük güreş turnuvalarını kazanmıştı. Üçüncü Kırkpınarı'nda ise altın kemeri boynuna takan en genç pehlivanlardan biri olacaktı. 650 yıllık Kırkpınar tarihinde baba ve oğul başpehlivanlığı kazanan yoktu. Ali Gürbüz, babası Recep Gürbüz'ün yaşında, altın kemeri boynuna takıp bir ilke imza attı. Gürbüz 2012'de de aynı başarısını tekrarladı. 651. Kırkpınar Yağlı güreşlerinin de başpehlivanı Recep Gürbüz oldu.

ALİ GÜRBÜZ 1,5 YAŞINDA ÇAYIRA ÇIKTI, HERKES AĞLADI

Recep Gürbüz 1988'de Kırkpınar'da başpehlivan olduktan sonra Antalya'da davul zurna ile karşılandı. Karşılamada 3 aylık Ali Gürbüz davulun sesinden korkup ağlamaya başladı. Ertesi yıl için yine Kırkpınar hazırlıklarını sürdüren Recep Gürbüz başağrısı şikayetiyle gittiği hastanede acı haberi aldı. Doktorlar umut yok kanser dedi.  Recep Gürbüz'ün 1 yıl içinde takati kalmadı. Ali Gürbüz 1,5 yaşında öksüz kaldı. Antalya'da Recep Gürbüz adına yardım amaçlı güreş tertiplendi. Ali Gürbüz 1,5 yaşında kıspeti giydi ve kıspet ona adeta yapıştı. Ali Gürbüz'ü dedesi büyüttü. Gürbüz 23 yıl sonra Kırkpınar'da babasının emanetini geri aldı. Babasının mezarına emanetini geri aldım diye giden Ali Gürbüz Kırkpınar'da kürsüye çıkan baba-oğul listesine ilk kez adını yazdırdı.

ALİ GÜRBÜZ'ÜN HEDEFİ

Öksüz pehlivan Ali Gürbüz'ün ilk hedefi Kırkpınar'da kemeri 3. kez boynuna takarak kemere ebediyyen sahip olmak. Karamürselli Ahmet Taşçı'dan sonra bunu başarmak isteyen Gürbüz babasının mezarına bu kez kemeri ebediyyen aldım diyerek gitmek istiyor...

ANNE HATİCE GÜRBÜZ: VASİYETE FIRSAT KALMADI

'Rahmetli eşim, 1989 Kırkpınar güreşlerine hazırlanıyordu. Aniden öldü. Oğluna vasiyet edecek fırsatı kalmadı. Ali, babasından fizikli. Dede de güreşçi, dayımın oğlu Durmuş Durmuş da güreşçi, kardeşim de güreşçi. Onların etkisi ile güreşe devam etti. Hep sahalardaydı. 11 yaşından sonra profesyonel olarak yapmaya başladı. Gazi Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Antrenörlüğü bölümünü kazandı. Şekerpsor’da minder güreşini öğrendi. Hem okudu hem güreş yaptı. Konya Karamanoğlu Mehmet Bey Üniversitesi’nde dördüncü sınıfı okuyacak. Gençlerde Avrupa şampiyonu olduğu için KPSS’ye gerek kalmadan öğretmen olarak işe başlayabilecek. Ali, gençlerde Türkiye ve Avrupa şampiyonu oldu. Dünya üçüncülüğü var. Artık 120 kiloda büyüklerde yarışıyor. Seneye olimpiyatlar var. Ekimden itibaren olimpiyatlara hazırlanacak, yağlı güreşi askıya alacağız'

DEDE MEHMET ÖZTÜRK: 2012’DE OLİMPİYATLARDA YARIŞMALI

'Elmalı’nın 52 köyü var. 52 köyde her hafta düğün güreşleri vardı. Yörük kökenliyiz. Antalya halkı güreşi sever, bir hakem kadar güreşi okur. Elmalı güreşlerinin tarihi Kırkpınar’dan eskidir. Türkiye’de Kırkpınar’a katılan bütün güreşçiler Elmalı’ya da geliyor. Bu güreşlerde Recep Gürbüz’ü görüyordum. Allah’ın takdiri, hem damadımız oldu, hem çırağımız. Elinden tuttuk, güreşlere gittik. 1988’de Kırkpınar başpehlivanı oldu. Antalya’ya ilk başpehlivanlığı getirdi. Recep Gürbüz gibi güreşçi ben tanımadım, olacağını da sanmıyorum. Ali, 120 kilo geliyor, babası 80 kiloydu. Ele avuca sığmaz, bitmez tükenmez bir enerjisi vardı. Cumhuriyet tarihinde ayarı olmayan bir güreşçiydi. 80 kiloluk adamdı ama 120 kiloluk adamlarla güreşiyordu. 10, 15 dakikada eritiyordu rakiplerini. Torunum Ali güreşe çok istekliydi. Dedesi, babası başpehlivan. Genlerinde güreş var. Her boyda birinci oldu. İki sene oldu başa çıkalı, ilk çıktığında üçüncü, geçen sene ikinci, bu sene de birincilik aldı. Ali’nin kapıcı, yenici, fizik avantajı var. 1.97 boyunda, 120 kilo. İdeal bir başpehlivan. Ona hem babalık hem de dedelik yaptım. Çok efendidir, temizdir, pırıl pırıl bir insandır. Elmalı’da babasının mezarında ‘Baba emanetini getirdim’ dedi, bizi çok duygulandırdı. Babasının izinde. 23 yaşında başpehlivanlığı kazanan bir-iki güreşçi vardır Kırkpınar tarihinde. Ali, altın kemerin ebedi sahibi olacak kapasite bir güreşçi ama ben minder güreşlerine gitmesini istiyorum. En büyük arzum 2012’de takıma girip olimpiyatlarda Türkiye’yi temsil etmesi'

GÜRBÜZ: BABAM İÇİN GÜREŞTİM

Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nde son iki yılın başpehlivanı olan Ali Gürbüz, kendisi gibi başpehlivan olan babasının yarım bıraktığı işi tamamlamak istediğini söyledi.

ALİ GÜRBÜZ'ÜN AÇIKLAMALARI

BAŞARILARI
2008 Kırkpınar Başaltı Şampiyonu,
2009 Kırkpınar Başpehlivanlık üçüncüsü,
2010 Kırkpınar Başpehlivanlık ikincisi,
2011 Kırkpınar Başpehlivanı,
2012 kırkpınar Başpehlivanı

İŞTE 2012 ALİ GÜRBÜZ-RECEP KARA FİNALİ

 (haber7-harbiforum-CHA)

YORUMLAR 4
  • ESLMZ48 11 yıl önce Şikayet Et
    ali pehlivan öksüz değil yetimdir.. dünkü müsabakayı canlı seyrettim recep kara'ya karşı ali gürbüz daha güçsüz görünüyor olmasına rağmen galip geldi tebrikler ali pehlivana. ali pehlivanın hayat hikayesi de oldukça üzücü. küçük yaşta yetim kalmış olmak çok acı. allah spor hayatında pehlivanımıza güç kuvvet versin.
    Cevapla
  • samet 11 yıl önce Şikayet Et
    ali pehlivan. isminin hakkını veren bir pehlivan. anlatıldığı gibiyse de allah onun gücünü kuvvetini efendiliğni arttırsın...
    Cevapla
  • mustafa yavuz 11 yıl önce Şikayet Et
    ali pehlivanın hikayesi ağlanmayacak gibi değil.allah gücünü kuvvetini artırsın.. hikayesinde en çok dedesinin"ali çok efendidir" tavsifi hoşuma gitti.allah iffetli,ahlaklı edepli ve efendi eylesin.
    Cevapla
  • evet_isyan 11 yıl önce Şikayet Et
    bizi ağlattı bu pehlivan. recep gürbüzü ben hiç görmedim ama küçükken babamdan duymuştum rahmetliyi.. kanserden genç yaşta öldü diye tessürle anlatırdı.. öyle ki onca güreş görmemize rağmen pehlivan deyince aklıma ilk hiç görmediğim recep gürbüz gelirdi.. güreş severlerin gönlünde 75-80 kiloluk ufak tefek yapısıyla 120-130 kiloluk dev gibi adamları yenen recep gürbüzün yeri çok özeldir; özellikle genç yaşta kanserden ölmesi onu daha bir özel yapmıştır gördüğüm kadarıyla. işte ali gürbüz böyle bir adamın yadigarıdır güreş severlere.. geçen yıl kırkpınarda ali gürbüz başpehlivan olunca sanki kardeşim kazanmış gibi sevindim ve hiç görmediğim recep gürbüzü hasretle ve rahmetle andım.. recep kara da çok değerli ve üst düzey bir pehlivan ona da haksızlık olsun istemem allah her ikisini de güzel ahlaktan ayırmasın, başarılarını daim kılsın, allah yar ve yardımcıları olsun..
    Cevapla