'Engel atlamak atın doğasına aykırı'
Eski milli binicilerden Ata Zorlu, engel atlamanın, atın doğasına aykırı olduğunu söyledi.

Zorlu, gelecek hafta başlayacak unvan yarışları öncesinde, Başkent Binicilik Kulübü Maneji'nde, sporcularıyla yaptığı çalışma sonrası AA muhabirine yaptığı açıklamada, atın doğasına tamamen aykırı bir iş yaptıklarını belirterek, ''Ancak, biz iyi bir eğitim sonrası yapılan sıkı antrenmanlarla atların engel atlamalarını sağlıyoruz. Hem zihinsel hem de fiziksel olarak atları engel atlamaya hazırlamanız gerekiyor. Önce engel atlamaya kabiliyeti olan atları tespit ediyor, sonra da onların bu yeteneğini artıracak eğitim veriyoruz. Günlük 1,5 saatlik çalışmada atı, engele belli bir mesafede tutmanız gerekiyor. Binicinin yaptığı yanlış yönlendirme ve teknik bir arıza, atın engele takılmasına veya engeli devirmesine neden olur'' diye konuştu.
-AT YARIŞLARI VE SUİİSTİMALLER-
Biniciliğin tamamen amatör bir spor olduğunu hatırlatan Zorlu, ''Bizim spor ile at yarışları arasındaki tek ortak noktamız atlar. Bizim atlarla, düz yarışlardaki atlar arasında da fark var. Onların atları safkan İngiliz, bizimkiler ise Belçika, Hollanda ve Alman atları. Aralarındaki fark engel atlama, konkur atları kısa kuvvetli adaleli, yarış atları ise atletik oluşları'' şeklinde konuştu.
Ata Zorlu, at yarışlarında büyük paraların dönmesinin bir takım sakıncaları da doğurduğunu ifade ederek, şöyle devam etti:
''Düz yarışların bana göre en büyük handikabı para. Tabi ki bu kadar maddi imkanın döndüğü at yarışlarında bir takım suiistimaller de kaçınılmaz olur. İşin içine para girince jokeylerin atlara kötü muamelesiyle de karşılaşılabiliyor. Ancak, benim ne at yarışlarıyla ne de orada olup bitenlerden haberim olmadı, bilmem.''
-BİNİCİLİKTE EKOL HOLLANDA-
Türkiye'de 50 yıllık bir geçmişe sahip olan binicilik sporunun bugün en parlak dönemini yaşadığını vurgulayan Zorlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Ancak, gerekli ilgiden ve destekten yoksunuz. Binicilik sporu, eğitim, kültür ve ekonomik durumu ileri seviyede olan ülkelerde çok iyi düzeydeyken, biz de onların çok çok gerisinde kaldı. Bakın 13 milyon nüfusa sahip Hollanda, binicilik sporu için yılda 4 milyar Avro harcarken, 74 milyon nüfusa sahip ülkemizde ise binicilik federasyonuna sadece 5 milyon lira bütçe veriliyor. Oysa gelişmiş ülkeler binicilik için bu kadar parayı sadece insanlar ata binsin diye yapmıyorlar. Çocukların tedavisi için, insanların psikolojik rahatsızlıklarını iyileştirmek için de atlardan yararlanıyorlar.''
-ATLARIN HATASI İNSANLARA MAHSUSTUR-
Usta binici Ata Zorlu, atların yaptıkları hatalara insanların sebep olduğuna dikkati çekerek, ''Uluslararası Binicilik Federasyonu'nun ilk kuralı 'önce at sağlığı, insan değil' şeklindedir. Ata kötü davranmak sadece bu kurala aykırı değil, aynı zamanda atları da hataya sürükler. Yani atlar ne tür hata yaparsa yapsın, bunun sebebi biz insanlarız'' ifadelerini kullandı.
Zorlu, ailelerin çocuklarını biniciliğe başlatması konusunda çağrıda bulunarak, ''Bu spor söylendiği gibi zengin sporu değil. Binicilik yapmak için illa zengin olmanıza gerek yok. Çocuğun belirli bir kabiliyeti varsa, bu spora bir şekilde başlaması yeterli olur. Camia yetenekli gençlere maddi ve manevi her türlü katkıyı sunuyor'' dedi.