38. Yaşar Doğu Güreş turnuvası başlıyor

38. Uluslararası Yaşar Doğu Serbest ve Bayanlar Güreş Turnuvası, yarın İstanbul'da başlıyor.

38. Yaşar Doğu Güreş turnuvası başlıyor
38. Yaşar Doğu Güreş turnuvası başlıyor
GİRİŞ 11.02.2010 15:23 GÜNCELLEME 11.02.2010 15:23

Topkapı'daki Akgün Otel'de yapılan turnuvanın basın toplantısında konuşan Gençlik ve Spor İl Müdürü Tamer Taşpınar, turnuvayı seyircilerin ücretsiz izleyebileceklerini belirterek, ''Turnuvaya tüm halkımızı davet ediyoruz. Gelsinler, ata sporumuzu izlesinler, sporcularımıza destek versinler'' dedi.

Tamer Taşpınar, bir soru üzerine, güreşte seyirci sorununun, taşıma seyirciyle çözülemeyeceğini vurgulayarak, ''Birçok branşta hep salona seyirci taşıdık. Seyirci konusunda maalesef sınıfta kaldık. Yurt dışında bir atletizm yarışında aynen futbol maçlarındaki gibi müthiş bir seyirci oluyor. Biz de böyle istiyoruz ama bu spor kültürüyle olur. Demek ki bu kültür bizde yerleşmedi'' diye konuştu.

Güreş Federasyonu Başkanı Osman Aşkın Bak da merhum Yaşar Doğu'nun Türk güreşinde bir efsane olduğunu vurgulayarak, ''Efsane güreşcimiz adına 38 yıldır bu turnuva yapılıyor. Yaşar Doğu Turnuvası, dünyanın en önemli serbest güreş turnuvalarından biri. Turnuvaya 2009 yılı Avrupa şampiyonu olan ve Dünya Kupası'nı kazanan Azerbaycan takımı ile İran ve Rusya gibi güreşte güçlü ülkeler de katılıyor'' açıklamasını yaptı.

Türk güreşinin iyi yolda olduğunu anlatan Bak, ''2011 Dünya Şampiyonası İstanbul'da olduğu için Yaşar Doğu turnuvasını İstanbul'a aldık. Asıl hedefimiz 2011'de İstanbul'da yapılacak, olimpiyat elemesi niteliğindeki dünya şampiyonasında başarılı olmak. 2011 Türkiye'de güreşin yılı olacak'' ifadelerini kullandı.

Bir soru üzerine, güreşin medyada fazla yer almamasını eleştiren Osman Aşkın Bak, ''İran'da Nazmi Avluca, Hamza Yerlikaya sokakta yürüse 500 kişi tanır, burada 50 kişi tanımaz. Adam dünya şampiyonu oldu, iki gün medyada yer aldı. 2009'da başka dünya şampiyonu var mı? Medyada yer almak için uzay şampiyonu mu olalım?'' diyerek dert yandı.

Serbest Güreş Milli Takımı Teknik Direktörü Adem Bereket ise turnuvada takım halinde birinciliği hedeflediklerini vurgularken, olimpiyat şampiyonu Ramazan Şahin'in midesindeki sorunun, kilo düşerken devam ettiğini, kontroller sonucu ciddi bir durum söz konusu olursa, bu sporcunun güreşmeyeceğini söyledi.

Milli güreşçi Serhat Balcı da turnuvalarda her zaman boş tribünlere karşı güreşmekten yakındı. Balcı, ''Güreşe 'Ata sporumuz' deniliyor, ama boş tribünlere güreşiyoruz. İzleyiciler fazla olduğu zaman daha iyi motive oluyoruz'' dedi.

Basın toplantısına Federasyon Genel Sekreteri Rodica Maria Yakşi, Yaşar Doğu'nun oğlu Muzaffer Doğu, Serbest Güreş Milli Takımı Antrenörü Turan Ceylan, güreşçilerden Sezer Akgül ve Serhat Balcı katıldı.

24 ÜLKEDEN 300'ÜN ÜZERİNDE SPORCU KATILIYOR

Bağcılar Olimpik Spor Salonu'nda yapılacak 38. Uluslararası Yaşar Doğu Serbest ve Bayanlar Güreş Turnuvası'na, toplam 24 ülkeden 300'ün üzerinde sporcunun katılacağı bildirildi.

Türkiye, turnuvada 23 bayan, 48 erkek olmak üzere toplam 71 sporcu ile mücadele edecek.

Serbest güreşte sikletlerinde ilk sırayı alan sporculara 2 bin, ikincilere bin, üçüncülere 500'er dolar ödül verilecek.

Turnuvanın ilk günü olan yarın, erkeklerde 55 ve 74, bayanlarda ise 48, 59 ve 72 kilolarda sabah eleme, akşam ise final karşılaşmaları yapılacak.

Turnuva 14 Şubat Pazar günü sona erecek.

KAYNAK: AA