Pistlerin yeni şampiyonu Emre Yurdakul

Castrol Ford Team Türkiye'nin başarılı genç pilotu Emre Yurdakul, Fiesta Sporting Trophy International'ın Galler'de koşulan son yarışında şampiyonluğunu ilan etti.

Pistlerin yeni şampiyonu Emre Yurdakul
Pistlerin yeni şampiyonu Emre Yurdakul
GİRİŞ 11.12.2008 16:12 GÜNCELLEME 11.12.2008 16:12
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Dünyanın en hızlı pilotları arasından büyük bir zaferle çıkan Emre Yurdakul, bu şampiyonluk ile Türkiye adına büyük bir başarıya imza attı.

Dünya Ralli Şampiyonası'nda (WRC) 3 genç yıldız pilotla uluslararası arenaya çıkan Türkiye, Galler'de koşulan final yarışı ile tüm yabancı rakiplerini geride bırakarak kupanın sahibi oldu.

Galler'deki finale kadar aralarında sadece bir puan fark bulunan Castrol Ford Team Türkiye pilotları Emre Yurdakul ve Burcu Çetinkaya, Galler'de şampiyonluk için kıyasıya yarıştı. Ford Rally Sport Türkiye altyapısından yetişen genç pilotlarımızdan Emre Yurdakul 48 puanla birinci, Burcu Çetinkaya 45 puanla ikinci olarak kupayı kaldırdı. Koray Muratoğlu ise 14 puanla üçüncülüğü Alman pilot Muller Wende ile paylaştı; onları Litvanyalı Baranauskas, İngiliz Moore ve Finlandiyalı Horkama izledi.

- TÜRKİYE'NİN BÜYÜK ZAFERİ -

Fiesta Sporting Trophy International, Dünya Ralli Şampiyonası ayaklarıyla beraber gerçekleştirildi. İtalya'da koşulan Sardunya Rallisi ile başlayan Şampiyona'nın Türkiye, Finlandiya, Almanya ayaklarında birbiri ardınca liderliğe oturan Burcu Çetinkaya, son olarak 4-5 Ekim'de koşulan İspanya Rallisi'nde birinciliği Emre Yurdakul'a kaptırmıştı.

Finale bir kala Emre Yurdakul 38 puanla liderliğe yerleşirken, Burcu Çetinkaya sadece bir puan farkla ikinci, Koray Muratoğlu ise 14 puanla üçüncü sırada Galler'de yarıştı.

Türkiye, bu yılki WRC'de 1977 yılındaki Londra - Sydney maratonundan bu yana Türk takımlarının motorsporları arenasında mücadele ettiği en kapsamlı uluslararası katılımını gerçekleştirdi.

Türkiye'de de 2006 ve 2007 sezonlarında gerçekleştirilen tek marka kupası Castrol Fiesta Rallye Cup'ın uluslararası organizasyonu olan Fiesta Sporting Trophy International, FIA Dünya Ralli Şampiyonası'nın 6 yarışında koşuldu.

Fiesta Sporting Trophy International'e katılan ülkelerin kendi bayrakları ile yarıştıklarından, takımlar için kazanılan başarıların bir ulusal zafer niteliği taşıdığı belirtildi. Organizasyona katılan araçlar, N3 kategorisinde birbiriyle aynı spesifikasyonlara sahip 2 lt Duratec motorlu 165 bhp Ford Fiesta ST'lerle yarıştı.

Bu rallinin genel klasman mücadelesinde ise ilk etaptan, son etabın başına kadar yarışı lider olarak götüren Ford pilotu Latvala son etapta rakibi Loeb'e geçilerek 2. sırada tamamladı. Diğer yandan Ford Focus'un ralliler için geliştirilen Ford Focus RS WRC modeli ile son iki yılın markalar dünya şampiyonu olan BP - Ford Abu Dabi Ralli Takımı, bu yıl da yaşanan şanssızlıklara rağmen son yarışa kadar iddiasını sürdürdü ve sezonu Citroen'in ardından dünya markalar ikincisi olarak kapattı.

- "GURUR DUYUYORUZ" -

Liderliğin bir Türk ekipte kalması ve şampiyonun son yarışa kadar belli olmamasının şampiyonaya ayrı bir heyecan kattığını belirten Castrol Ford Team Türkiye Takım Direktörü Serdar Bostancı, "Bu, uluslararası ralli sporunda Türkiye adına bugüne dek elde edilen en büyük başarı. Tüm pilotlarımı bu başarıdan dolayı kutluyorum. Onlarla gurur duyuyorum." dedi.

Castrol Türkiye Direktörü Fikret Şen, motor sporları alanında kazanılan başarılardan Türkiye adına gurur duyduklarını belirterek şunları söyledi;

"Motor sporları, Castrol'ün kuruluşundan bu yana 100 yılı aşkın süredir genetik kodunun içinde yer alıyor. Biz motor sporlarını bir laboratuvar, kendimizi geliştirmek için bir platform olarak görüyoruz; çünkü zor yol şartları, dayanıklılık, yüksek devir, güç hava şartları hepsi bu platformda var. Bu en zor şartlara dayanan yağ, normal hayatta da güç koşullarda yüksek performans gösterebiliyor. Motor sporlarında Ford gibi üreticilerle birlikte çalışmanın bizi liderliğe taşıdığına inanıyoruz. Bizim yağlarımız için motor sporları bir laboratuvardır; yeni teknolojilerde lider olmamızın ve otomotiv sektörüne ARGE ve üretim aşamalarında daha fazla destek verebilmemizin nedeni budur. Takımımızın Türkiye'de ve uluslararası arenada koşulan tüm yarışlardan başarıyla çıkmasından büyük mutluluk duyuyoruz."

Pilotların puan durumu

1 Emre Yurdakul 48

2 Burcu Çetinkaya 45

3 Koray Murgatoğlu 14

3 Joachim Müller-Wende 14

5 Vytautas Baranauskas 10

5 Richard Moore 10

7 Teemu Horkama 6

8 Phillippe Maertens 4

8 Atte Alanen 4

Denis Grodetskiy 0

Jarkko Nikara 0

Anthony Martin 0

Tim Vanparijs 0

Marko Jeram -

Tom Walster -

KAYNAK: CİHAN
YORUMLAR 1
  • Adem AKKURT 15 yıl önce Şikayet Et
    Tebrikler. Pistlerin yeni şampiyonu Emre Yurdakul kardeşim bu pisleri sana bıraktık sana yakışır kardeşim daha yiyi derecelere
    Cevapla