RTÜK spor programları için düğmeye bastı

RTÜK şiddeti özendiren, eleştiri sınırlarını zorlayan ve haddi aşan futbol programlarına "dur" demek için oy birliğiyle "ilke kararı" aldı.

GİRİŞ 19.12.2023 16:21 GÜNCELLEME 19.12.2023 16:30
Bu Habere 60 Yorum Yapılmış

Sezon başından beni yayıncıları uyaran Türkiye Futbol Federasyonu ile yakın çalışan RTÜK, spor yayınlarına ilişkin “ilke kararı” alma konusunda mutabık kaldı.

Olağanüstü toplanan Üst Kurul’da oy birliğiyle spor yayınlarına ilişkin “ilke kararı” alındı.

Son olaylar etkili oldu

MKE Ankaragücü Çaykur Rizespor maçındaki olaylardan sonra TFF’nin başvurusunu değerlendiren Üst Kurul taraftarları kışkırtıcı, sağduyudan uzak, fanatizm içeren, eleştiri sınırlarını aşan, argo ve kaba ifadelere yer verilen programlara geçit vermeyecek.
RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin’in gündeme getirdiği ve tüm RTÜK Üyelerince kabul gören ilke kararları, fair play kültürüyle örtüşüyor.

Üst Kurul, spordaki şiddet olaylarında kulüp yönetimlerinin kışkırtıcı açıklamalarının, yazılı spor basınında kullanılan provokatif dilin ve televizyonlarda yer alan spor programlarına katılan konukların taraflı ve hırçın yorumlarının etki olduğu konusunda hemfikir oldu. 

RTÜK, kitle iletişim araçlarının toplumu etkileme gücü göz önünde bulundurulduğunda, spor programlarında taraftarlar arasındaki gerginliği artıracak, şiddete yöneltici, sporun ruhuna aykırı ifadelerden kaçınılması gerektiğini "ilke kararı" ile sabitledi.

Üst Kurul kararlı

RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, alınan ilke kararına ilişkin şu değerlendirmeleri yaptı: 

"Üst Kurul uzmanlarının yapmış olduğu incelemelerde, bazı spor programlarında federasyon yetkilileri, kulüp yöneticileri, futbolcular ile görevleriyle bağlantılı olarak kendilerine karşı işlenen suçlar bakımından kamu görevlisi sayılan hakemlere yönelik; taraftarları kışkırtıcı, sağduyudan uzak, fanatizm içeren, eleştiri sınırlarının ötesinde, argo ve kaba ifadelere yer verildiği, reyting kaygısıyla kişilerin özel hayatlarıyla ilgili çeşitli ithamlarda bulunulduğu tespit edilmiştir. 

Bu tarz ifadeler, destekledikleri takımlar beklenen sonucu alamadığında, takımları benlikleriyle bütünleştiren taraftarların hakemleri hedef alarak onlara yönelik kolektif şiddet uygulamalarına, saha içi ve saha dışı şiddet eylemlerinin ortaya çıkmasına ve Türk sporun olumsuz kavramlarla anılmasına sebep olmaktadır.

Sporda şiddet kabul edilemez. Şiddeti ortaya koyan kim olursa olsun karşısında olmalıyız. Şiddet uygulayan veya körükleyen taraftar da olsa, kulüp yöneticileri de olsa, basın da olsa millet olarak topyekûn tepkiye maruz bırakılmalıdır.

Özellikle bazı basın ve yayın organlarında yer bulan ne insanlık değerleriyle ne de yayıncılık ilkeleriyle bağdaşan sınırları aşan kalitesiz programlara yasalar çerçevesinde sınır koymak kaçınılmazdır.    

Haddini aşan yayınlar en fazla güzide spor camiasına zarar vermektedir. Futbol izleyicisi bu tarz programları hak etmemektedir. 

Sezon başından itibaren gerek TFF tarafından gerekse Üst Kurulumuz spor yayınları konusunda samimi ve yapıcı uyarılarda bulunmuştur. Ama bu ikazların dikkate alınmadığının görülmesi üzerine 6112 sayılı Kanunda yer alan lisans iptali dâhil her türlü müeyyidenin uygulanabileceği spor yayınlarına yönelik bağlayıcı nitelikte ilke kararı alınması gerekliliği zorunlu olmuştur.” 

Mehmet Can Belören Haber7.com - Spor Sorumlusu
Haber 7 - Mehmet Can Belören

Editör Hakkında

Gazeteciliğe 2007 yılında Marmara FM'de başladı. 2009 yılından bu yana Haber7.com kadrosunda yer alıyor. Haber7.com'da gündem editörü, görsel editör, spor editörü görevlerinde bulundu. Şu an Haber7.com Spor Sayfası sorumlusu olarak meslek hayatına devam etmektedir. Mehmet Can Belören; Medya ve İletişim ile Uluslararası İlişkiler bölümlerinden mezundur.
YORUMLAR 60
  • Selim ünal /KONYA 4 ay önce Şikayet Et
    RTÜK böyle bir karar alırsa ki inşallah alır avucum patlayana kadar alkışlarım.Sozde yorumcular tuttuğu takımın işine geldiği gibi yorumluyorlar.Eleştiriler çok acımasız ve bir okadar"da gaddarca hakemleri istedikleri gibi ulu orta sözlerle yerden yere vuruyorlar.Evlerimizin içinde oturup doya doya özetlere bakamıyoruz dedi kodu insanın özü bay vermiyor seyretmeye.
    Cevapla
  • Mustafa 4 ay önce Şikayet Et
    Bu ülkede futbolda şiddeti körükleyen tv'lerdeki spor puroğramları değil tff ve kurullarıdır ilk önce onlar aymazlıkları bırakıp İSTİFA etsinler.
    Cevapla
  • Kurdi 4 ay önce Şikayet Et
    Tv programları kısaca diyim toplumun huzuruna çıktıklarının farkında olsunlar.olmakda zorundalar dünyanın her yerinde böyledir
    Cevapla
  • Şenol 4 ay önce Şikayet Et
    Spor yayınlarına ilke kararı ahlaksızlık yayinlarina devam karari
    Cevapla
  • Serkan van 4 ay önce Şikayet Et
    Esas ortalığı karıştıran maçlardan sonra eski hakemlerin eleştirisi
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle