Dele Alli kimdir?

Beşiktaş, Everton'ın Nijerya asıllı İngiliz yıldızı Dele Alli ile her konuda anlaşmaya vardı. Tottenham Hotspur'da oynadığı dönem 100 milyon Euro piyasa değerini gören Dele Alli kimdir ve kaç yaşındadır? İşte, dünyaca ünlü futbolcunun film senaryolarını aratmayacak kariyeri!

Dele Alli kimdir?
Dele Alli kimdir?
GİRİŞ 25.08.2022 13:52 GÜNCELLEME 25.08.2022 13:52
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

İngiltere Premier Ligi ekiplerinden Everton'un formasını giyen Dele Alli kimdir ve kaç yaşındadır? Son olarak Arthur Masuaku'yu renklerine bağlayan Beşiktaş'ta Dele Alli transferinde sona gelindi. Tottenham Hotspur formasıyla öne çıkan ve bir ara 100 milyon Euro piyasa değerini gören futbolcu, önümüzdeki dönem Siyah-Beyazlı forma için oynayacak. İşte, Dele Alli'nin kariyeri ve istatistikleri...

Cristiano Ronaldo kimdir?Cristiano Ronaldo kimdir?

DELE ALLİ'NİN BİYOGRAFİSİ

Tam adıyla Bamidele Jermaine Alli, 11 Nisan 1996'da İngiltere'nin Buckhinghamshire Kontluğu'na bağlı Milton Keynes kentinde dünyaya geldi. Ağustos 2022 itibariyle 26 yaşındadır. Babası Yoruba Kabilesi'nin lideri Kehinde Kenny Alli, annesi de İngiliz ev hanımı Dennis'tir. Nijerya asıllı İngiliz futbolcu önümüzdeki dönem Beşiktaş için mücadele edecek.

TRAVMATİK ÇOCUKLUK YILLARI

Dele Alli, meşin yuvarlağın peşinden koştuğunda sadece bir yaşındaydı. Ancak aile içindeki tatsız gelişmeler nedeniyle bir takımın akademisine girmesi uzun zaman aldı.

Dele Alli'nin çocukluğu

Üç yaşına geldiğinde annesi ile babası beklenmedik bir şekilde boşandı. Birleşik Krallık'ta görülen boşanma davasında mahkeme; Dele'nin velayetini annesi Dennis'e bıraktı.

Fakat Dennis, Dele'ye iyi bakamadı. Bu yüzden oğlunun Nijerya'ya, yani babasının yanına gitmesine müsaade etti.

Eski başkent Lagos'ta oldukça bilinen bir iş adamı olan Kehinde Kenny, eşi Dennis'le boşandıktan sonra ülkesine dönmüş ve burada milyonlarca pound değerinde bir iş kurmuştu.

Dele Alli ve babası, Yoruba Kabilesi'nin yöresel kıyafetleri ile

Dele için Lagos'taki ilk günleri belirsizlik içerisinde geçiyordu. Hiç bilmediği bir kültürü yeni yeni öğrenmeye çalışıyor, diğer yandan Yoruba Kabilesi'nin varisi olduğu için sıkı bir eğitimden geçiyordu.

Babası Kehinde, Dele'ye iyi bir eğitim verebilmek için ülkedeki yabancı bir okula her sene 20 bin Sterlin veriyordu. Ancak Nijerya'daki günleri de babasının ticaret dünyasındaki başarılarından ötürü kısa sürdü.

Kehinde Kenny, işini Amerika Birleşik Devletleri'ne taşımak için yola koyuldu ve küçük Dele için sıradaki durak Houston'du. Buraya üvey annesi ve babasıyla birlikte gitti.

İlk başta Afro-İngiliz futbolcunun ABD günlerine diyecek yoktu. Fakat devam eden günler yeniden İngiltere'ye dönüşünü hızlandıracaktı. Üvey annesiyle anlaşamayan Dele, Milton Keynes'e dönmek istiyordu.

Dele Alli, Tottenham Hotspur

Babası Kehinde Kenny de o dönem eşi ile oğlu arasında bir seçim yaptı ve Dele'nin İngiltere'ye dönüşüne onay verdi. Bu karar, Dele ile babasının arasını yıllar içerisinde iyice açacaktı.

Yıllar sonra Milton Keynes sokaklarına dönen Dele Alli, annesi ile tekrar karşılaşmanın sevinci içerisindeydi. Fakat annesi oldukça kötü durumdaydı. Karşısında uyuşturucu ve alkol bağımlısı bir anne buldu. Dennis'in yanındaki günleri de mahallelinin şikayetlerinden ötürü uzun sürmedi.

Sosyal Hizmetler, Milton Keynes'teki eve gelerek Dele'yi almak istedi. Fakat Dennis, oğluna daha iyi bakacağının sözünü verdi. Lakin bu sözü de havada kaldı.

O dönem Milton Keynes sokakları tehlike barındırıyordu. Çocuklar küçük yaşta tehlikeli maddelere bulaşıyor, birçoğu küçük yaşta hapse giriyordu. Annesi Dennis de çocuğunu mahalledeki tehlikeden uzak tutabilmek için evlatlık vermeye razı oldu.

Dele Alli, Everton

Dele için hayatının en dramatik anlarından biri de küçük yaşta hiç tanımadığı bir aileye evlatlık olarak verilmesiydi. Babasını affetmediği gibi annesini de affetmeyecekti.

Genç futbolcu o günleri şu sözlerle anlattı: "Yanında annenle baban olmadığında, geriye sokağa çıkmaktan başka bir şey kalmıyordu. Ben de öyle yaptım."

Dele'nin yeni ailesinin maddi durumu, annesi Dennis'e görece daha iyiydi. Çocuklarının futbola olan yatkınlığını da kısa sürede fark ettiler. Elinden tutup City Colts ve Dons'un altyapısına gönderdiler. 

Çocukluk yılları kargaşa içinde geçen Dele Alli, doğuştan yetenekli olduğu futbola 11 yaşında başlayabildi. 7 yaşında akademiye kabul yapıldığı düşünüldüğünde, Dele'nin temel bilgileri 11 yaşında edinmesi dışarıdan dezavantaj gibi görünebilir. Fakat saf yeteneği, akranlarının önüne geçmesini sağladı.

ANNESİ VE BABASINA SIRT DÖNDÜ

Sürati, oyuncu eksiltebilme yeteneği ve son vuruştaki ustalığı, Dele'nin Dons'ta parlamasına neden oldu. Tottenham Hotspur, Şubat 2015'te 6 milyon Pound ödeme yaparak Dele'nin bonservisini aldı.

Sonraki yıllar kendisi için altın niteliğindeydi. Bir anda tüm Avrupa'nın önüne çıkmış; onlarca kulübü peşine takmıştı. 19 yaşında, Tottenham'da yaptıkları İngiltere'deki spor basınına yön veriyordu. Londra'daki üçüncü yılında kariyerinin zirvesini gördü. O dönem 100 milyon Euro piyasa değerine kadar yükseldi.

Aynı zamanda İngiltere Milli Takımı tarafından da çağrılmıştı. Nijerya ve İngiltere pasaportlarına sahip olan Dele, hiç düşünmeyerek Nijerya'yı reddedip İngiltere'de oynamayı kabul etti. 

Dele Alli'nin Arsenal'e attığı gol

Nijerya Milli Takımı'nda oynaması için babası Kehinde Kelly de baskı yapmıştı. Fakat o İngiltere'yi seçti. Babası daha sonra oğlunun kendisi ile olan iletişiminden rahatsızlık duyduğunu belirterek şu ifadeleri kullandı:

"Onu görememek, onunla konuşamamak çok acı verici. Yıllarca benimle yaşadı. Her anlamda yardımcı olmaya çalıştım. Bazı insanlar, onu sadece parası için istediğimizi düşünebilir. Ama biz oğlumuzu istiyoruz. 

Kendim zaten zenginim. Dele'nin bir kuruşuna ihtiyacım yok. Sadece onu sevdiğimi bilmesini istiyorum. Çocukluğundan beri onun yanındaydım. Bunu kanıtlayabilecek onlarca fotoğrafım var."

Dele Alli'nin oyun bağımlısı olduğu haberleri gündeme düşmüştü

Dele için bir diğer gelişme de annesi Dennis'i görmezden gelmesiydi. Oğlunun başarısıyla övünç duyan Dennis, bir maç çıkışında Dele'ye seslendi. Fakat oğlu onu görmezden geldi. O anları ağlayarak anlatan Dennis şöyle konuştu:

"Maçtan sonra Dele'nin yanına gittim. 'Benim, annen' dedim. Bana baktı. Çok meşgul olduğunu söyledi. Başka hiçbir şey demeden gitti. Gözyaşları içerisinde kaldım. Bütün bir hafta bunu düşünüp ağladım"

DELE ALLİ'NİN İSTATİSTİKLERİ

Dele Alli, profesyonel futbol kariyeri boyunca 370 resmi maça çıktı. 91 gol atarken 76 asist yaptı. Aynı zamanda 37 kez İngiltere Milli Futbol Takımı'nda da forma giyerken burada 3 kez gol sevinci yaşadı. Alli, 25 Ağustos gecesi İstanbul'a gelerek kendisini karşılayan Beşiktaş temsilcileriyle birlikte harekete geçti. Futbolcu, kiralık olarak bir yıllığına Siyah-Beyazlı ekipte oynayacak. Satın alma opsiyonu da bulunuyor.

Ramazan Dengiz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Ramazan Dengiz
YORUMLAR 4
  • DERVİŞBABA 1 yıl önce Şikayet Et
    Bizim köyde Deli Ali vardı. Aklıma o geliyor. Deliydi ama keşke herkes onun gibi deli olsa.
    Cevapla
  • _*(1453)*_ 1 yıl önce Şikayet Et
    Dele ali bjk li olunca deli ali olur ve de çok ünlü olur sıradan bir futbolcu.
    Cevapla
  • Abbas kamil 1 yıl önce Şikayet Et
    Yok anne karnında tanıştı topla abartmayın
    Cevapla
  • alpi 1 yıl önce Şikayet Et
    adamı zorla meşhur etmeye ne heveslisiniz.. illa beşiktaşa çakacaksınız yani. uçsun eurolar dolarlar. kulüp batmış döviz kaçmış kimin umurunda.
    Cevapla