Tino Kadewere kimdir?

Forvet hattında Mostafa Mohamed ve Mbaye Diagne ile yol ayrımına giden Galatasaray, Haris Seferovic transferinden sonra bu noktaya bir oyuncu daha almak istiyor. Cimbomun hedefindeki isimler arasında Tino Kadewere de var. Peki, Zimbabveli Tino Kadewere kimdir ve kaç yaşındadır? İşte, Olympique Lyon'da forma giyen futbolcunun kariyeri ve istatistikleri...

Tino Kadewere kimdir?
Tino Kadewere kimdir?
GİRİŞ 24.07.2022 14:25 GÜNCELLEME 24.07.2022 14:25

Transfer çalışmalarını sürdüren Galatasaray'da gündeme son olarak Tino Kadewere geldi. Fransa Ligue 2 ekibi Le Havre'de forma giyerken Sarı-Kırmızılı ekibin radarına takılan Kadewere, Alexander Lacazette'in yuvaya dönüşü ile Lyon'da gözden çıkarıldı. Peki, Okan Buruk'un onayından geçen Tino Kadewere kimdir ve kaç yaşındadır? İşte, Zimbabve çıkışlı futbolcunun kariyeri ve istatistikleri...

TİNO KADEWERE'NİN BİYOGRAFİSİ

Tam adıyla Philana Tinotenda Kadewere, 5 Ocak 1996'da Zimbabve'nin başkenti Harare'de dünyaya geldi. Temmuz 2022 itibariyle 26 yaşındadır. 1,83 boyundaki forvet, Fransa Ligue 1 ekibi Olympique Lyon'da forma giyiyor. Oyuncunun buradaki kontratı 30 Haziran 2024'te sona erecek.

KARİYERİ VE İSTATİSTİKLERİ

Philana Tinotenda, Zimbabve'deki çoğu akranı gibi futbolcu olmak istiyordu. Ancak eğitim-öğretimdeki başarısı da dikkat çekiciydi.

Ali Akman kimdir?Ali Akman kimdir?

Küçük yaşlarda başkent Harare'deki Prens Edward Lisesi'nden kabul alan Tinotenda, bir yandan spora devam ediyor, diğer yandan eğitimini aksatmıyordu.

Tino Kadewere, Olympique Lyon

Zimbabve'nin en eski ikinci, Afrika'nın da en iyi 10 lisesi arasında gösterilen bu kurum, ülkenin geleceği parlak çocuklarına ücretsiz eğitim veriyordu. Tinotenda da kendi döneminin şanslı sayılabilecek 1200 çocuğu arasındaydı.

Okul dışında futbola meraklı olan Tinotenda, kısa sürede Prens Edward Lisesi'nin okul takımına seçildi. 2011'den 2014'e kadar okulunun başarısı için yeşil sahada mücadele etti.

Evander kimdir?Evander kimdir?

Zimbabve'nin 60 bin kişi önünde maçlarını oynayan ekibi Harare City, genç Tinotenda'yı uzunca bir süre izledi. İleri uçtaki çabası, son vuruştaki kabiliyeti ve sürati profesyonelliğe adım atması için yeter de artardı.

İSVEÇ'TEN DJUGARDEN, TİNO'YU 18 YAŞINDAYKEN İZLİYORDU

2014 yaz transfer döneminde Harare City'nin transfer heyeti, genç futbolcuya onay verince Prens Edward Lisesi'ne kabul etmekten başka çare kalmadı. 18 yaşında profesyonel arenaya çıkan Tino, attığı gollerle Zimbabve'nin de ötesinde tanınır hale geldi.

İsveç ekibi Djugarden, ilk başta oyuncuya mesafeli yaklaşıp bir yıllığına kiraladı. Tinotenda kendisine sunulan bu fırsatı doğru kullanıp Avrupa'da verimli bir başlangıç yaptı. 

Tino Kadewere'nin gol sevinci

İlk sezonunda çift haneleri, ikinci sezonunda da 13 maçta 5 gole katkı sağlayarak gole ne kadar yakın olduğunu ispatladı. Djugarden heyeti de Harare ile orta yolu bularak Tino'nun bonservisini aldı.

2017-18'de Djugarden'la 19 maça çıkan Zimbabveli, bu kez 16 gole katkı sağlayarak Avrupa'daki çoğu kulübün transfer listesine girmeyi başardı. O dönem 800 bin Euro piyasa değerine sahip olan Tino'yu Le Havre 2 milyon Euro ödeme yaparak renklerine bağladı.

LE HAVRE'DE ZİRVEYİ GÖRDÜ

22 yaşında Fransa'ya giden Afrikalı forvet, 2018-19'da 12 gole, 2019-20'de de 24 maçta 24 gole katkı sağladı. Le Havre'deki ikinci yılında Ligue 2'yi Gol Krallığı unvanıyla kapattı. 

24 yaşında Fransa Ligue 2'de harika bir sezonu geride bırakan Tinotenda'yı Ligue 1'den, Premier Lig'den, Bundesliga'dan, Serie A'dan hatta LaLiga'dan kulüpler istiyordu. Onu isteyenler arasında Galatasaray da vardı.

Haris Seferovic kimdir?Haris Seferovic kimdir?

Olympique Lyon elini çabuk tutarak Ocak 2020'de Tino için Le Havre'ye 12 milyon Euro ödeme yaptı. Sezonu Le Havre'de tamamlayan Afrikalı, 2020-2021 sezonu için Lyon'un saflarına katıldı. Ancak Olympique Lyon'da bir türlü beklentileri karşılayamadı.

2020-2021 futbol döneminde 33 maçta forma şansı bulan Zimbabveli, 13 gole katkı sağladı.

Lyon Teknik Direktörü Rudi Garcia, geçtiğimiz sezon Tino'ya 20 maçta şans verdi. Afrikalı futbolcu 20 maçta sadece 1 kez fileleri sarsabildi.

Bu performanstan ötürü takıma Alexander Lacazette katılırken, Tino'nun Lyon'dan ayrılmasına kesin gözüyle bakılıyor.

Leo Dubois, Galatasaray

Forvet hattını Haris Seferovic'le güçlendiren Galatasaray'ın sıradaki hedefinin Tinotenda olduğu iddia ediliyor. Lyon'dan Leo Dubois'i renklerine bağlayan Cimbom, aynı ekipten bir futbolcu daha alabilir.

Leo Dubois kimdir?Leo Dubois kimdir?

Ramazan Dengiz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Ramazan Dengiz