Tiemoue Bakayoko kimdir?

İtalya Serie A ekibi AC Milan'da kadroda düşünülmeyen Tiemoue Bakayoko için Chelsea'nin takım arayışı sürüyor. Gün içerisinde Fildişi asıllı Fransız futbolcunun Fenerbahçe'ye önerildiği iddiası gündeme oturdu. Peki, Tiemoue Bakayoko kimdir ve kaç yaşındadır? İşte, Fransa A Milli Futbol Takımına kadar yükselen Bakayoko'nun kariyeri ve istatistikleri...

Tiemoue Bakayoko kimdir?
Tiemoue Bakayoko kimdir?
GİRİŞ 08.07.2022 19:57 GÜNCELLEME 08.07.2022 19:57

Avrupa'da ve Türkiye'de yaz transfer çalışmaları büyük bir heyecanla devam ediyor. AC Milan'dan ayrılacağı konuşulan Tiemoue Bakayoko da gündeme gelen son isim oldu. Kırmızı-Siyahlı ekiple Serie A Şampiyonluğu yaşayan Fransız, Stefano Pioli tarafından yetersiz bulundu. Pioli, Bakayoko'nun Chelsea'ye geri gönderilmesini isterken, orta saha oyuncusunun Fenerbahçe'ye önerildiği iddia edildi. Peki, Tiemoue Bakayoko kimdir ve kaç yaşındadır? İşte, Bakayoko'nun kariyeri ve istatistikleri...

Sergio Oliveira kimdir?Sergio Oliveira kimdir?

TİEMOUE BAKAYOKO'NUN BİYOGRAFİSİ

Tiemoue Bakayoko, 17 Ağustos 1994'te Fransa'nın başkenti Paris'te dünyaya geldi. Temmuz 2022 itibariyle 27 yaşındadır. Önlibero ve orta saha olarak oynayabilen Bakayoko'nun bonservisi Chelsea'de bulunuyor. Oyuncunun buradaki kontratı 2023'te sona erecek. AC Milan, zorunlu olarak 17 milyon Euro karşılığında Bakayoko'nun bonservisini alacak.

BAKAYOKO'NUN ÖYKÜSÜ

Fildişi Sahilleri'nden iş için Fransa'ya göçmüş bir ailede doğan Tiemoue Bakayoko, Afrika kökenli gurbetçilerin yoğunlukta olduğu Barbes semtinde hayata atıldı.

1998 Dünya Kupası Bakayoko'nun futboldaki dönüm noktasıydı. Tıpkı N'Golo Kante gibi o da Fransa'nın zaferini ve bu zaferdeki gurbetçi futbolcuları kendine idol olarak aldı.

Tiemoue Bakayoko

Patrick Vieira, Lilian Thuram, Zinedine Zidane, Marcel Desaily ve Claude Makalele onun örnek olarak benimsediği futbolcular arasındaydı.

4 yaşında Fransa'nın başarısından oldukça etkilenen Bakayoko, futbolcu olmak istediğini ilk olarak ailesiyle paylaştı. Anne ve babası da çocuklarının bu taleplerini kırmayarak onu Olympique de Paris'in altyapısına gönderdi.

Giuseppe Pezzella kimdir?Giuseppe Pezzella kimdir?

Bakayoko, 10 yaşında talihsiz bir sakatlık yaşadı. Ayak bileği kırılmış ve futbol oynayamayacak hale gelmişti. Yoğun acılar içerisinde futbolu bırakmayı dahi düşünen Fildişili, bir röportajında o günleri şu sözlerle anlatmıştı:

"Dayanamayacak durumdaydım. Futbolu bırakmayı dahi düşündüm. İyileşme sürecim oldukça yavaştı. 3 yıl boyunca futboldan ayrı kaldım. Korkunçtu."

Bakayoko, çocukluk döneminde Olympique de Paris, CA Paris ve Montrouge FC 92'nin akademilerinde forma giydi. Onu ilk keşfeden ekip de Rennes oldu.

KARİYERİ VE İSTATİSTİKLERİ

2008'de henüz 14 yaşındayken Rennes'in altyapısından içeri giren Tiemoue Bakayoko, Temmuz 2013'te A Takıma çıktı. İlk sezonunda 28 maça çıkıp 1 kez fileleri sarstı.

Tiemoue Bakayoko, Napoli

20 yaşındaki bu başarısı Monaco'nun dikkatini çekti. AS Monaco, o dönem Bakayoko için Rennes'e 8 milyon Euro ödeme yaptı. 3 yıl boyunca Monaco'nun başarısı için ter döken Fildişili, zamanla İngiltere Premier Ligi ekiplerinin de radarına girdi.

AS Monaco'daki hocası Leonardo Jardim, Bakayoko için: "O tam anlamıyla bir orta saha. Top kapıyor, belirleyici goller atıyor, önemli anlarda sahneye çıkıyor" şeklinde konuşmuştu.

Tiemoue Bakayoko, AC Milan

Chelsea 2017'de 23 yaşındaki orta saha için AS Monaco'ya 40 milyon Euro ödeme yaptı. Fakat İngiltere'deki günleri beklentilerin bir hayli altındaydı. 

Ada'daki ilk yılında 43 maça çıkan Fildişili, 3 gol atarken 3 kez asist yaptı. Chelsea'de sonraki süreçte Bakayoko'yu Monaco, Napoli ve son olarak AC Milan'a kiraladı.

AC Milan'a zorunlu satın alma bedeliyle iki yıllığına gönderen Chelsea, oyuncunun iki yıllık kiralama ücreti için de 3 milyon Euro ödeme aldı.

AC Milan, 2'nci yılın sonunda Chelsea'ye 17 milyon Euro bonservis bedeli ödeyecek. Yani bir diğer deyişle Bakayoko'nun Milano temsilcisine bonservis maliyeti 20 milyon Euro olacak. 

Ancak AC Milan, Bakayoko için Chelsea'ye 17 milyon Euro ödeme yapmak istemiyor. Bu sebeple Chelsea'nin alternatiflere yoğunlaştığı ve Fenerbahçe'nin gündeme geldiği öne sürüldü.

Tiemoue Bakayoko kariyeri boyunca 290 resmi maça çıkarken 13 gol atıp 9 asist yaptı.

Ramazan Dengiz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Ramazan Dengiz