Ergin Ataman kimdir? Anadolu Efes'ten ayrılacak mı? A Milli Takım Başantrenörü Ataman'ın kariyeri...

Orhun Ene'nin A Milli Erkek Basketbol Takımı'ndan ayrılmasıyla beraber, bu koltuğa hangi ismin getirileceği bir süredir konuşuluyordu. Federasyondan yapılan açıklama doğrultusunda Ergin Ataman'ın yeni milli takım başantrenörü olacağı öğrenildi. Peki, Ergin Ataman kimdir ve kaç yaşındadır? İşte, Avrupa'nın en büyük basketbol organizasyonu olarak bilinen EuroLeague'de zafer kazanan ilk Türk antrenör Ergin Ataman'ın kariyeri ve başarıları...

Ergin Ataman kimdir? Anadolu Efes'ten ayrılacak mı? A Milli Takım Başantrenörü Ataman'ın kariyeri...
Ergin Ataman kimdir? Anadolu Efes'ten ayrılacak mı? A Milli Takım Başantrenörü Ataman'ın kariyeri...
GİRİŞ 12.04.2022 15:39 GÜNCELLEME 12.04.2022 15:39

A Milli Basketbol Takımı'nda görev değişikliğine gidildi. Başantrenörlük görevini 2020 yılından bu yana sürdüren Orhun Ene, 4 Nisan'da görevinden ayrıldı. Ene'nin koltuğuna Türk basketbolunun başarılı figürlerinden Ergin Ataman getirildi. Son olarak, Anadolu Efes ile EuroLeague kazanan Ergin Ataman kimdir ve kaç yaşındadır? Ayrıca, basketbol tutkunları deneyimli antrenörün Anadolu Efes'ten ayrılıp ayrılmayacağını da araştırıyor. İşte, Ergin Ataman'ın kariyeri ve başarıları...

Ergin Ataman Kimdir?

Ergin Ataman, 7 Ocak 1966 tarihinde İstanbul'da dünyaya gelmiştir. 56 yaşındadır. İlkokul ve ortaokul eğitimlerini İstanbul'daki İtalyan Lisesi'nde tamamladı. Liseden mezun olur olmaz girdiği Üniversite sınavı sonucunda İstanbul Üniversitesi İşletme Bölümü'ne girmeye hak kazandı. Basketbola oldukça küçük yaşta başlayan Ergin Ataman, ailesinin de yönlendirmeleriyle 1978'de, henüz 12 yaşındayken Eczacıbaşı takımında forma giydi. İstanbul'da, Eczacıbaşı ve Yeşilyurt takımlarında mücadele etmesine karşın, oyunculuk kariyeri antrenörlük kariyerinden oldukça uzaktaydı.

Basketbol oyunculuğu döneminde beklentilerin altında kalan Ergin Ataman, antrenörlük kariyerine basketbola başladığı Yeşilyurt'ta giriş yaptı. Yeşilyurt'un alt yaş kategorilerinde uzunca süre görev aldı. Burası, bir nevi onun deneyim kazandığı ve oyunu benchten takip ettiği yerdi. Ataman, Yeşilyurt'taki uzun sürecin akabinde Anadolu Efes takımının altyapısına transfer oldu. Kariyerinin devam eden bölümünde şimdi Başantrenörlük yaptığı Anadolu Efes'in altyapısını çalıştırdı.

Ataman'ın Kariyeri ve Başarıları

Fakat İtalyancayı anadili gibi bilmesi, basketbolda daha ileriyi hedeflemesi onu altyapı antrenörlüğüyle sınırlı tutmayacaktı. 1996'dan 2001 yılına kadar Türk Telekom, Pınar Karşıyaka ve Anadolu Efes takımlarında Başantrenörlük yaptı. 2001 yılındaki Anadolu Efes deneyimi ona Avrupa'nın kapısını açacaktı. 2001'den 2003'e kadar İtalya'nın güçlü ekiplerinden Montepaschi Siena'da çalıştı.

Ergin Ataman kimdir?

2 yıllık süreç, onun için oldukça başarılı geçmişti. 2002 yılında Siena ile FIBA Saporta Kupası'nı kazanma başarısı gösterdi. O kupa, Ataman'ın uluslararası arenada kazandığı ilk kupaydı. 2003'te tekrar yurda dönen antrenör, 2006'ya kadar o dönemki adıyla Ülkerspor'u çalıştırdı. Ülkerspor'la 2 Türkiye Kupası, 2 de Cumhurbaşkanlığı Kupası'nı müzeye götürdü. Kelimenin tam anlamıyla kariyerinin altın günlerini yaşamaya başlamıştı.

Ülker'deki başarısı nedeniyle bir gün tekrar Çizme'den arandı. Climamio Bologna, Ergin Ataman'a Başantrenörlük teklif etti. O da İtalyan tarafını kırmayarak teklifi kabul etti. Fakat Bologna günleri, Siena'dakiler kadar başarılı değildi. Sadece 1 yılın ardından Türkiye'ye geri döndü. Sırasıyla Beşiktaş, Anadolu Efes, tekrar Beşiktaş ve Galatasaray'da görev aldı. Beşiktaş'la 2012 yılında EuroChallange Kupası'nı kazandı. Bu kupa, Ataman'ın uluslararası arenadaki ikinci büyük kupasıydı.

Avrupa'daki ilk büyük yankı uyandıran başarısı ise, Galatasaray'ın başantrenörlüğünü yürütürken gerçekleştirdi. Ataman, 2016 yılında Sarı Kırmızılı ekiple EuroCup zaferine ulaştı. Ertesi sezon, takım EuroLeague bileti aldı. Bu kupa, Ataman'ın Avrupa arenasında kazandığı 3'üncü büyük kupaydı. Geriye bir tek EuroLeague kupası kalmıştı.

Ergin Ataman EuroLeague

Galatasaray'ı çalıştırdığı dönemde A Milli Basketbol Takımı'nı da çalıştıran tecrübeli antrenör, 2016'da milli takımı, 2017'de de Galatasaray'ı bıraktı. Galatasaray'ı bırakır bırakmaz eski takımı Anadolu Efes ile anlaştı. Efes, Ergin Ataman'ın kariyeri boyunca en uzun süreyle çalıştırdığı ekip oldu. Son 5 yıldır İstanbul temsilcisini çalıştıran antrenör, burada sayısız başarı elde etti. Basketbol Süper Ligi, Türkiye Kupası ve daha da önemlisi EuroLeague zaferi.

Geçtiğimiz yıl, EuroLeague'i Barcelona'nın ardında 2'nci sırada tamamlayan Anadolu Efes, Final Four'da CSKA Moskova'yı saf dışı bıraktı. Temsilcimizin finaldeki rakibi ise, Barcelona oldu. Nefes kesen mücadeleyi Anadolu Efes 86-81'lik skorla kazanmasını bildi. Bu galibiyet, Türk takımlarının EuroLeague sahnesindeki ikinci zaferi olurken, ilk kez bir Türk antrenör EuroLeague zaferini künyesine yazdırdı. Ataman, bu yıl da takımı ile Play-Off'ları takip ediyor.

Ergin Ataman Anadolu Efes'ten ayrılacak mı?

Anadolu Efes'ten Ayrılacak Mı?

Ergin Ataman'ın A Milli Basketbol Takımı ile anlaşmasından sonra gözler Anadolu Efes'teki durumuna çevrildi. Federasyondan yapılan açıklamada, Ataman için 14 Nisan Perşembe günü Sinan Erdem Spor Salonu'nda imza töreni düzenleneceği de duyuruldu. Bu gelişmeler yaşanırken, Ataman'ın Anadolu Efes'ten ayrılıp ayrılmayacağı merak edildi. Son bilgiler doğrultusunda, Ergin Ataman'ın Anadolu Efes ve A Milli Basketbol Takımı'nı birlikte çalıştıracağı öğrenildi.