Roman Abramovich kimdir? Göztepe’yi satın mı alacak? Mehmet Sepil…

Dünyaca ünlü iş insanı Roman Abramovich, bir süre önce 19 yıldır sahibi olduğu Chelsea'yi satılığa çıkartmıştı. Abramovich'in devam eden süreçte Süper Lig ekiplerinden Göztepe ile ilgilendiği iddia edildi. Geçtiğimiz haftalarda özel jetiyle İstanbul'a iniş yapan Rus milyarderin, Göztepe Başkanı Mehmet Sepil ile görüştüğü ileri sürüldü. Bu gelişmelerin akabinde Roman Abramovich kimdir sorusu öne çıktı. Peki, Roman Abramovich Göztepe'yi satın mı alacak?

Roman Abramovich kimdir? Göztepe’yi satın mı alacak? Mehmet Sepil…
Roman Abramovich kimdir? Göztepe’yi satın mı alacak? Mehmet Sepil…
GİRİŞ 24.03.2022 12:03 GÜNCELLEME 24.03.2022 12:04
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Uzun yıllardır İngiltere Premier Lig ekibi Chelsea'nin sahipliğini sürdüren Roman Abramovich, Ukrayna Rusya savaşının çıkmasıyla beraber Ada'da istenmeyen kişi ilan edildi. İngiltere'de Rus milyarderlerin mülklerine el konulurken, Roman Abramovich'e bir süre boyunca bir şey yapılmamıştı. Chelsea ve İngiliz taraftarın yoğun eleştirileri karşısında ünlü milyarder, "acı çekerek" takımı satılığa çıkarttığını açıklamıştı. Rus futbolu ve Chelsea'ye yıllardır karşılıksız yardım yapan Abramovich, Chelsea'den gelecek parayı Ukrayna'daki savaş mağdurlarına bağışlayacağını duyurdu. Rus oligarkın İngiltere'deki gelişmelerden sonra soluğu İstanbul'da alması çarpıcı iddiaları beraberinde getirtti. Mehmet Sepil'in istifası da okları Göztepe yönüne çevirdi. Peki, Roman Abramovich kimdir ve kaç yaşındadır? 

Roman Abramovich kimdir?

Roman Abramovich Kimdir?

Roman Abramovich, 24 Ekim 1966'da Sovyetler Birliği'nin Saratova Oblastı'nda dünyaya geldi. 55 yaşındadır. Babası Arkady Abramovich bir devlet dairesinde memur, annesi Irina Michalenko da ev hanımıydı. Yahudi bir ailede doğmuştu. Bir yaşındayken annesini, üç yaşındayken de babasını kaybedince öksüz kaldı. Amcası Leib, Roman'ın elinden tutarak onu Rusya'ya bağlı Komi Cumhuriyeti'ne götürdü.

Ukhta, Komi Cumhuriyeti

Komi Cumhuriyeti'nin önemli sanayi şehirlerinden Ukhta'da eğitim-öğretim hayatına başladı. İlkokul ve ortaokul eğitimleri sırasında ticari zekasının ileri derecede olduğu kısa sürede fark edildi. Plastik oyuncaklara ilgisi büyüktü. O dönem, çevresindeki arkadaşlarına plastik oyuncak satmaya başladı. Oyuncak dışında sanayi çevresinde bulduğu kullanılamaz haldeki araba lastiklerini de satıyordu.

Oyuncak Sektöründe Başarılı Oldu

Lise eğitimini Ukhta'daki bir kolejde, Üniversite eğitimini de Moskova'da Gubkin Petrol ve Gaz Enstitüsü'nde tamamladı. Askerlik vazifesi nedeniyle eğitimine bir süre ara verdi. Bu esnada vatandaşın petrol ihtiyacını karşılıyordu. Neo-liberal düzenin bir gün Sovyetler Birliği'ne de uğrayacağını düşünerek para biriktirmeye başladı. Bu öngörüsü yıllar sonra doğru çıkacaktı. Askerlikten sonra kendi oyuncak fabrikasını kurdu. Oyuncak sektöründeki başarısı ona başka kapıları açacaktı.

Rusya Devlet Üniversitesi Gubkin Petrol ve Gaz Enstitüsü

Omsk bölgesinde petrol işine girişti. Burada da başarılı oldu. Petrol işindeki başarısı siyasetçilerin de dikkatini çekiyordu. Sovyetler Birliği'nin son Başkanı Mihail Gorbaçov, Abramovich'in önlenemez yükselişini pür dikkat izliyordu. Fakat onun kariyerindeki asıl dönüm noktası, Rus oligark Boris Berezovsky ile tanışmasıydı. Berezovsky Rus Devlet Başkanı Boris Yeltsin'e oldukça yakındı. Abramovich'i de güvenilir bir kişi olarak görüyordu.

Abramovich'in Kariyerindeki Dönüm Noktası: Boris Berezovsky

Abramovich'i de yanına alarak dünyanın çeşitli ülkelerine seyahat etti. Siyasetçilerle görüştü. Dünyaca ünlü milyarderlerle aynı masada yemek yeme fırsatına erişti. Bu gelişmelerden sonra Rusya'da da tanınırlığını arttırdı. Hatta, Avrupa medyası Roman Abramovich'in Vladimir Putin'i Boris Yeltsin'e önerdiğini dahi iddia etti.

Boris Berezovsky ve Roman Abramovich

İddiaya göre Roman Abramovich, görevi bırakmayı düşünen Boris Yeltsin'le karşılıklı görüştü. Ve Rusya Devlet Başkanlığı için Vladimir Putin'in adını söyledi. Zamanla Rus siyasetinde de ağırlığını arttırdı. Kremlin Sarayı'nda ona özel bir odası vardı ve ülkedeki çoğu ticari faaliyette imtiyaz sahibiydi. 

Vladimir Putin, Roman Abramovich ile birlikte

Vladimir Putin'in Rusya Devlet Başkanı olmasıyla beraber hayır işlerine girişti. Ülkedeki ve dünyadaki muhtaç durumdaki insanlara ve toplumlara büyük ölçekte yardım yaptı. Yahudilerle ilgili davalara 500 milyon dolardan fazla para aktardı. Dünyanın çeşitli bölgelerinde Yahudileri ilgilendiren davalarda onun rolü büyüktü. 

Hayırseverlikten Çukotka Valiliğine Uzanan Yol

Onun bu yardımları, toplum nezdinde "hayırsever" olarak tanımlanmasına yol açtı. Vladimir Putin de, Roman Abramovich'i ödüllendirmek için ülkenin doğusundaki yoksul Çukotka Özerk Oblastı'na vali olarak atadı.

Çukotka Özerk Oblastı

2000 yılında Çukotka'da göreve gelen Abramovich, 8 yıl boyunca bu görevini sürdürdü. Çoğunluğu Türklerden oluşan bölgeye 2,5 milyar dolar değerinde yardım yaptı. Okullar, hastaneler, altyapı hizmetleri ve ulaşım gibi temel noktaları ıslah etti.

Abramovich Futbolda!

Roman Abramovich aynı zamanda futbol tutkunuydu. Dünyanın çeşitli bölgelerindeki futbol karşılaşmalarını seyretmek için seyahat ediyordu. Rus futboluna da ciddi yatırımlar yapmış; CSKA Moskova'nın altyapısını finanse etmişti. Takvimler 2003'ü gösterdiğinde İngiltere'nin düşüşteki kulübü FC Chelsea'yi satın aldı. Bu satın alma işlemi için 150 milyon Pound ödeme yaptı. 

Didier Drogba ve Roman Abramovich

Chelsea, Roman Abramovich sahipliğinde bir kulübün kazanabileceği tüm kupaları kazandı. Lig şampiyonluğu, Lig kupası, Şampiyonlar Ligi; Avrupa Ligi, Dünya Kulüpler Kupası zaferleri elde etti. 2008 yılında Chelsea FC'ye odaklanmak için Çukotka Özerk Oblastı Valiliği görevinden istifa etti. Son olarak, geçtiğimiz yıl UEFA Avrupa Şampiyonlar Ligi'ni Thomas Tuchel teknik direktörlüğündeki Chelsea kazanmıştı. 

Ukrayna Rusya Savaşı patlak verince gözler İngiltere'de ve Avrupa'daki Rus oligarklarına çevrildi. Çoğu Rus iş insanının lüks yatı, yatırımları ve bankadaki paralarına el konuldu. Roman Abramovich ise, hayırsever kimliğinden ötürü bir süre hükümetin göz hapsinden uzakta kaldı. Ta ki Chelsea FC'nin Ukrayna Rusya Savaşı'ndaki açıklamasına dek.

Chelsea FC'nin Ukrayna-Rusya Savaşı'na yönelik açıklaması. Bu açıklama daha sonra internet sitesinden kaldırılmıştı.

Chelsea FC'nin resmi internet sitesinde Ukrayna Rusya Savaşı için "Karışıklık" kelimesi kullanıldı. Savaş yerine karışıklık kelimesinin kullanılması İngilizlerin tepkilerine neden oldu.

İngiltere İşçi Partisi Lideri Keir Starmer

İngiltere İşçi Partisi Lideri Keir Starmer, Roman Abramovich'in ülkedeki tüm mallarına el konulmasını ve Chelsea'ye kayyum atanmasını teklif etti. Devam eden süreçte Roman Abramovich "acı çekerek" Chelsea'yi satılığa çıkarttığını söyledi.

Göztepe için Devrede!

Roman Abramovich, Chelsea'nin satılığa çıkartıldığını açıklamasını takip eden günlerde İstanbul'a özel jetiyle geldi. İlk başta Abramovich'in Chelsea'yi satmak için Türkiye'ye geldiği ve burada görüşme yapacağı iddia edildi.

Roman Abramovich İstanbul'da

Lakin daha sonra Göztepe'yi satın almak için devrede olduğu ileri sürüldü. Göztepe Başkanı Mehmet Sepil de görevini bırakınca Abramovich iddiaları daha da güçlendi. 

Göztepe A.Ş Başkanı Mehmet Sepil, istifa etmeden önce

Göztepe Spor Kulübü, 1997 yılında Dinç Bilgin tarafından dernek statüsünden çıkartılıp şirket haline getirilmişti. Dönem dönem çeşitli firmaların sahipliğine de geçti. Son olarak, İzmirli ünlü iş insanı Mehmet Sepil, 2014 yılında 9 milyon Euro ödeme yaparak Göztepe'yi satın almıştı. Kulübün adı da Göztepe Anonim Şirketi olarak geçiyor.

YORUMLAR 3
  • Realist 2 yıl önce Şikayet Et
    Bir insan bu kadar mı saf olur. Adamlar senin ülkeni parçalayıp batıya yem ediyor sen hala çelsi yi.satıp batıya yardım ediyorsun. Bu Ruslar her şeyi hakediyorlar yakın tarihte batının esiri olurlar.
    Cevapla
  • Hasan YMZ 2 yıl önce Şikayet Et
    Bence Göztepeyi alsın iyi olur Biraz başarı gelir.
    Cevapla
  • vatansever38 2 yıl önce Şikayet Et
    Valla süper olur, güzel izmirimizin büyük takımı göztepe kimbilir belkide yeni chelsea olur.
    Cevapla