Stefan Kuntz kimdir? Polis memurluğundan Bundesliga şampiyonluğuna! A Milli Takım teknik direktörü...

A Milli Erkek Futbol Takımı'nı çalıştırıp şimdiye dek yenilgi yüzü görmeyen Stefan Kuntz, başarısıyla dikkatleri üzerine çekiyor. İlk 4 maçında 3 galibiyet 1 beraberlik alan antrenör, takımın Play-Off'lara kalmasında aracı rol üstlendi. Bir dönem Kaiserslautern ile Bundesliga şampiyonluğu yaşayan Kuntz, babası gibi futbol emekçisi. Teknik direktörlük kariyerinde de Joachim Löw'ün etkisi büyük. Lakin onun bir dönem polis memurluğu dahi yaptığı biliniyor. İşte, Stefan Kuntz'un biyografisi...

Stefan Kuntz kimdir? Polis memurluğundan Bundesliga şampiyonluğuna! A Milli Takım teknik direktörü...
Stefan Kuntz kimdir? Polis memurluğundan Bundesliga şampiyonluğuna! A Milli Takım teknik direktörü...
GİRİŞ 22.03.2022 13:36 GÜNCELLEME 22.03.2022 13:36

A Milli Erkek Futbol Takımı, Eylül 2021'de Şenol Güneş'in yerine Almanya U-21 takımını çalıştıran Stefan Kuntz'u getirdi. Geçici süreliğine Almanya Milli Takımı'nı da çalıştıran futbol insanı, Türkiye ile şimdiye dek 4 maça çıktı. Bu 4 karşılaşmanın 3'ünü kazanırken, 1 maçta berabere kaldı. 2,5 maç başı puan ortalaması ile dikkatleri üzerine çekiyor. Lakin Stefan Kuntz'un asıl sınavı şimdi başlıyor denilebilir. Perşembe günü Portekiz deplasmanına gidecek olan Milliler, Portekiz'i elemeleri durumunda finalde İtalya-Kuzey Makedonya maçının galibiyle oynayacak. Portekiz'e mağlup olmamız durumunda ise, Dünya Kupası hasretimiz 24 yıla çıkacak. Peki, Stefan Kuntz kimdir ve kaç yaşındadır? İşte Alman teknik direktörün biyografisi...

Stefan Kuntz Kimdir ve Kaç Yaşındadır?

Stefan Kuntz, 30 Ekim 1962'de Almanya'nın Neunkirchen kentinde futbolcu bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. 59 yaşındadır. Babası Günter Kuntz, Bundesliga düzeyinde futbol oynamış; bir dönem Avusturya'ya transfer olmuş forvet oyuncusuydu. Bu sebeple, Kuntz JR'nin önünde futbola başlaması için oldukça iyi bir örnek vardı.

Stefan Kuntz'un babası Günter Kuntz

O da henüz 8 yaşındayken babasının yönlendirmesiyle Borussia Neunkirchen'de futbola başladı. Babası bu kulübün A Takımı'nda oynarken o da altyapıda bir gün babası gibi iyi bir golcü olmak için hayal kuruyordu. Babası Günter Kuntz, 1971'de futbolu bıraktığında Stefan henüz 9 yaşındaydı. Antrenmanlarını hiç aksatmadı. 13 yıl boyunca aynı ekibin çeşitli yaş kategorilerinde forma giydi. 

Borussia Neunkirchen, o yıllarda Almanya 5. Ligi'nde mücadele eden bir kulüptü. Olanakları kısıtlıydı. Stefan Kuntz da geçimini amatör futbolculuk yaparak idame ettiremeyeceğinin bilincindeydi. Kendisi de istediği için emniyet teşkilatında polislik eğitimi görüyordu.

Stefan Kuntz polis memuruyken

Polislik eğitimini başarıyla tamamlar tamamlamaz göreve de başladı. Boş zamanında da Borussia Neunkirchen takımının forvetiydi. Ta ki o maça kadar...

Stoperi İzlemeye Geldiler, Kuntz'u Aldılar

1980'li yıllarda Almanya Bundesliga ekipleri alt ligleri sıkı bir şekilde gözlemliyordu. Günümüzde de bu geleneklerini devam ettiriyorlar. O dönem, Stefan Kuntz'un Neunkirchen'deki bir arkadaşı alt liglerde ciddi popülariteye ulaşmıştı. Savunmanın göz bebeğiydi. Bundesliga'dan iki ekip, VfL Bochum ve Kaiserslautern gibi köklü kulüpler de bu savunmacının peşindeydi.

Stefan Kuntz babasıyla birlikte

İki kulübün gözlemcileri randevu oluşturarak Borussia Neunkirchen'in bir maçını seyretmeye gitti. O maçta polis memuru Stefan Kuntz da oynuyordu. Kuntz, rakip takımın ağlarına bir değil iki gol birden attı. Gözlemciler o anda savunmacıyı unutup Günter Kuntz'un oğluyla ilgilenmeye başladı. İki kulüp de maç sonu genel merkezlerine raporlarını iletti.

Kuntz'un İtirafı: "Aslında İki Teklif de Aynıydı..."

İki Alman kulübü Stefan Kuntz transferini bitirmek için devreye girdi. Kuntz'a ciddi teklif de yaptılar. Fakat Bochum'un teklifi daha da cazipti. Çok sonraları bir televizyon programına çıkan emekli forvet: "Aslında Bochum ve Kaiserslautern'in teklifleri hemen hemen aynı gibiydi. Sadece polis memurluğuna devam etmek istiyordum. Bochum yönetimi de bu tercihime saygı duydu. Ve iki işi bir arada yapmama onay verdiler" demişti.

Stefan Kuntz polis aracı

Seneler 1983'ü gösterdiğinde VfL Bochum, Almanya'da defalarca "Gol Krallığı" yaşamış Stefan Kuntz'u 5. Lig'den oldukça cüzi meblağlarla transfer etme başarısı gösterdi. Kuntz henüz 21 yaşındaydı ve Alman futbolunun en tepesindeydi. "Zor anlarımda her zaman şansım yaver gitti" demesi gibi ilk 4 maçında 4 kez gol atmasını bildi. Onun bu sansasyonel başlangıcı Almanya'da büyük yankı uyandırdı. 

Stefan Kuntz Kaiserslautern

Kaiserslautern, geleceğin golcüsünü "polis memurluğu" vaadiyle kandıramadığı için oldukça pişmandı. Kuntz, 3 yıl Bochum'da, 3 yıl Uerdingen'de oynadıktan sonra; Kaiserslautern'den içeri girdi. 1983 yılında Bochum'un 28 bin Euro'ya transfer ettiği forvet, 1989'da 750 bin Euro'ya mal edilmişti. Lakin o, Kaiserslautern'deki başarısıyla yüksek bonservis bedelini unutturdu.

Daum, Kuntz'u İstedi; Beşiktaş Rekor Bonservis Ödedi

Kuntz, tam 6 yıl boyunca Kaiserslautern'de oynadı. Alman Kupası, Almanya Bundesliga Şampiyonluğu ve Gol Krallığı gibi birden fazla kariyer başarısına ulaştı. Üstelik, 31 yaş gibi oldukça geç bir yaşta milli takıma seçilmesine karşın Avrupa Şampiyonluğu da yaşamıştı. Yarı finalde İngiltere maçını uzatmalara götüren golü atmış, turnuvanın seyrini değiştirmişti. Onun oynadığı hiçbir maçta Almanlar mağlup olmadı.

1995 yılında 33 yaşına gelen Stefan Kuntz, Kaiserslautern dönemindeki hocası Daum'un talebiyle Beşiktaş'a geldi. Beşiktaş, 1995'te "rekor" sayılabilecek bir meblağ (1.5 milyon Euro) karşılığında Kuntz'u transfer etti. Onun transferi hem Almanya'da hem de Türkiye'de büyük ses getirmişti. Günlerce gazetelerin ilk sayfasındaydı. Lakin Türkiye'de beklentilerin uzağında kaldı. 30 maça çıkmasına karşın sadece 9 kez fileleri havalandırdı.

Stefan Kuntz Beşiktaş

1 sezon Türkiye'de oynadıktan sonra tekrar Almanya'ya döndü. Arminia Bielefeld ve Bochum'da oynadı. 1999 yılında, 36 yaşındayken kariyerini Bochum'da noktaladı. Almanya Bundesliga'da 449 maça çıkarken 179 kez fileleri sarstı. Neredeyse her iki maçtan birinde gol atma başarısı gösteriyordu. Üstelik onun bu kariyeri, babasını da geride bırakmıştı. 36 yaşında futbol hayatını noktalar noktalamaz bu kez teknik direktörlük kariyerine başladı.

Stefan Kuntz'un Çalıştırdığı Takımlar

  • Borussia Neunkirchen

  • Karlsruhe

  • Mannheim

  • Ahlen

  • Koblenz

  • Bochum

  • Kaiserslautern: CEO

  • Almanya Futbol Federasyonu: Yönetim Kurulu Üyesi

  • Almanya U-21

  • Almanya 

  • Türkiye

Stefan Kuntz Türkiye Milli Takımı

Stefan Kuntz'un Başarıları

  • Almanya Kupası

  • Almanya Bundesliga Şampiyonluğu

  • Gol Krallığı

  • Avrupa Şampiyonluğu

  • 2 kez U-21 Avrupa Şampiyonluğu

Stefan Kuntz ve Sabine Kuntz'un gençlikleri

Kuntz Evli Mi?

Stefan Kuntz, Sabine Kuntz ile evlidir. Kuntz'un bu evlilikten 2 çocuğu olmuştur. Çocuklarının adı Marc-Maurice Kuntz ve Laura-Isabelle Kuntz'dur.