Rusya UEFA takımlar sıralamasından çıkartılırsa kaç Türk takımı Şampiyonlar Ligi’ne katılım sağlar?
FIFA ve UEFA’nın birbiri ardına Rusya aleyhine kararlar açıklaması üzerine gözler önümüzdeki sezonda oynanacak uluslararası turnuvalara çevrildi. Son olarak, Spartak Moskova UEFA Avrupa Ligi Son 16 turundan diskalifiye edilmiş ve Alman ekibi Leipzig doğrudan çeyrek finale yükselmişti. Peki, Rus takımlarının Şampiyonlar Ligi, Avrupa Ligi ve Konferans Ligi turnuvalarından olası ihracı Türk takımlarını nasıl etkiler?
Rusya’nın Ukrayna’yı işgali dünya gündemine oturmuş durumda. Çoğu ülke, Rusya aleyhine ekonomik ve askeri açıdan yaptırım açıklarken spor dünyası da bu gelişmelere sessiz kalmıyor. İlk olarak, Rusya Milli Takımı’nın Rus Futbol Birliği adıyla milli takım turnuvalarına katılım sağlaması gündeme gelmişti. Ancak, devam eden zaman diliminde yaşanan gelişmeler takımlar düzeyine kadar indi. İngiltere’nin Rusya’da oynanacak hiçbir karşılaşmaya katılmayacaklarını açıklamasından sonra St. Petersburg’daki final Paris’e verilmişti. UEFA, bugün Spartak Moskova’nın Avrupa Ligi organizasyonundan ihracını, rakip RB Leipzig’in doğrudan çeyrek finale yükseldiğini duyurdu. Avrupa futbolu bu olaylarla yankılanırken, Türk futbolu da gelişmeleri yakından takip ediyor. Rus takımları, önümüzdeki sezon 3 Avrupa Kupası organizasyonundan ihraç edilirse kaç Türk takımı Şampiyonlar Ligi’ne, Avrupa Ligi’ne ve Konferans Ligi’ne katılabilir?
Galatasaray Barcelona maçı ne zaman, saat kaçta ve hangi kanalda yayınlanacak? GS Barça UEFA...
Rus Futbolu Avrupa Sahnesinden Kopabilir!
Vladimir Putin ve emrindeki ordular, hukuksuz Ukrayna işgaline devam ettikçe Rusya aleyhindeki yaptırımlara her gün bir yenisi ekleniyor. Bu yaptırımların en dikkat çekici olanları arasında ekonomi, askeri ve spor alanındakiler öne çıkıyor. Almanya, ABD ve diğer ülkelerin Ukrayna’ya askeri destek göndermesi, Rusya’ya ekonomik yaptırımlarda bulunulması derken son olarak spor bazlı gelişmeler yaşandı. Şimdiye dek alınan kararlar şu şekilde:
-
Rusya’da hiçbir milli maç oynanmaması,
-
Rusya’nın tarafsız sahalarda turnuvaya devam etmesi,
-
Rusya Milli Marşı ve Rus Bayrağı’nın milli maçlarda sergilenmemesi,
Bu kararların bir yenisi de bugün UEFA tarafından duyuruldu. Avrupa Futbol Federasyonları Birliği, Spartak Moskova’nın Avrupa Ligi Son 16 turundan ihracına ve RB Leipzig’in çeyrek finale yükselmesine kanaat getirdi. Ek olarak, Şampiyonlar Ligi’ne hiç azımsanmayacak derecede finansman sağlayan Gazprom (Rus enerji firması) ile yol ayrımına gidilmesi için zemin arandığı duyuruldu.
FIFA’nın “milli takımlar” düzeyindeki açıklamaları, UEFA nezdinde “kulüpler” bazına düşürülünce Rusya Premier Ligi’ndeki ekiplerin geleceği de merak konusu haline geldi. Asya’daki kulüp turnuvalarının da FIFA denetiminde olduğu göz önünde bulundurulursa, Rus takımlarının uzun süre uluslararası organizasyonlarda yer alması düşünülmüyor. Avrupa’daki ülkelere kıyasla zayıf da olsa önemli bir endüstri olarak gösterilen Rus futbolu, UEFA’nın olası ihraç kararıyla yok olma tehlikesiyle yüzleşebilir.
Rusya’nın Olası İhracı Türkiye’yi Nasıl Etkiler?
Rusya Futbol Federasyonu’na bağlı kulüpler, 2020-21 futbol sezonunu UEFA bazında 8’inci sırada tamamlamıştı. Bu sebeple, 1 takımları doğrudan Şampiyonlar Ligi’ne katılım sağlamış, 1 takımları da eleme oynamıştı. Türkiye’de önceki sene, Chelsea’nin kendi liginde de Şampiyonlar Ligi’ni garantilemesi sebebiyle Şampiyonlar Ligi’ne doğrudan katılmaya hak kazanmıştı.
UEFA’nın güncel tablosunda 19’uncu sırada yer alan Türkiye, 1 sezonda 6 basamak aşağı düştü. Sezonu bu noktada tamamlamamız durumunda sadece 1 takım Şampiyonlar Ligi’ne katılacak, fakat bu takım da eleme usulüyle turnuvada yer alacak.
Diğer bir deyişle, Türkiye şampiyonu; önümüzdeki sezon Şampiyonlar Ligi’ne 3’üncü ön eleme turundan dâhil olacak. Peki, UEFA’nın katsayısı ve sıralaması nasıl işliyor?
UEFA’nın Statüsü ve Katsayı Hesaplama Yöntemi
Avrupa Futbol Federasyonları Birliği’nin (UEFA) resmi sitesinde yer alan yönetmeliğe göre, ülke puanı ilk 10’da yer alan takımlar Şampiyonlar Ligi’ne doğrudan katılım sağlayabiliyor. UEFA’nın statüsü ise aşağıdaki gibi:
-
İlk 4’te yer alan ülkeler, Şampiyonlar Ligi’ne doğrudan 4 takım; elemelere 1 takım, Avrupa Ligi’ne 1 takım, Konferans Ligi’ne 1 takım gönderiyor.
-
5 ve 6’ncı sıradaki ülkeler, Şampiyonlar Ligi’ne doğrudan 2 takım; elemelere 1 takım, Avrupa Ligi’ne 1, Konferans Ligi’ne 1 takım göndermektedir.
-
7, 8, 9 ve 10’uncu sıradaki ülkeler, Şampiyonlar Ligi’ne doğrudan 1 takım; elemelerden 1 takım, Avrupa Ligi’ne 1 takım ve Konferans Ligi’ne 2 takım göndermektedir.
-
11 ve 15’inci sıradaki ülkeler, Şampiyonlar Ligi elemelerine 2 takım; Avrupa’ya 1, Konferans’a 2 takım yolluyor.
-
16’dan 50’nci sıraya kadar yer alan ülkeler, Şampiyonlar Ligi’ne 1; Konferans’a 3 takım yollamaktadır. Sadece, 49’uncu sırada yer alan Lihtenştayn’ın düzenli ligi olmadığı için o ülkenin kupasını kazanan takım Konferans’a gönderiliyor.
-
51 ve 55’inci sıradaki ülkeler (Cebelitarık, İzlanda, Karadağ, Andorra ve San Marino) Şampiyonlar Ligi ön elemelerine 1 takım, Konferans’a 2 takım yolluyor.
-
Şampiyonlar Ligi’ni kazanan takım, kendi liginde de Şampiyonlar Ligi bileti alırsa, ilk 11’de yer alan ülkenin 1 takımı da doğrudan katılım sağlayacak.
-
Rusya Futbol Federasyonu’na bağlı ekipler uluslararası turnuvalardan ihraç edilirse, 12’nci sıradaki ülke de Şampiyonlar Ligi’ne 1 takımını doğrudan gönderecek.
-
Şampiyonlar Ligi Şampiyonu ile Avrupa Ligi Şampiyonu, Şampiyonlar Ligi’ne doğrudan katılır.
Güncel tabloda 19’uncu sırada yer alan Türkiye, önümüzdeki sezon Şampiyonlar Ligi’ne 1; Konferans’a 3 takım gönderecek. Şampiyonlar Ligi’ne giden takım da eleme usulü ile turnuvaya katılım sağlayacak.
Şampiyonlar Ligi başta olmak üzere, diğer tüm uluslararası turnuvalarda kulüplerin “vizesi” ülkenin katsayı puanı olarak biliniyor. Bir ülkenin katsayı puanı ne kadar fazlaysa, Avrupa’daki turnuvalara takım gönderme olasılığı da o kadar fazla. Peki, katsayı puanı nasıl hesaplanmaktadır?
-
Eleme düzeyinde kazanılan her maç için 1 puan
-
Eleme düzeyindeki her beraberlikte 0,5 puan
-
Grup ve sonraki süreçte kazanılan her maçta 2 puan,
-
Gruplar ve sonrasındaki beraberliklerde 1 puan
-
Şampiyonlar Ligi: Maksimum 38 puan (Finale katılım sağlanması durumunda…)
-
Avrupa Ligi: Maksimum 34 puan (Finale kalınması halinde)
-
Konferans Ligi: En fazla 30 puan (Final şartı…)
Alınan puanlar, o ülkenin Avrupa’ya gönderdiği takım sayısına bölünür. Türkiye, mevcut sıralamasından ötürü Avrupa’ya 4 takım gönderiyor. Buna göre, alınan her puan otomatik olarak 4’e bölünmektedir. Bir nevi, Avrupa’ya gönderilen takım sayısı; bazı durumlarda avantaj sağlayabileceği gibi dezavantaja da neden olabilir.
UEFA Ülke Sıralaması (25 Şubat 2022)
-
İngiltere
-
İspanya
-
İtalya
-
Almanya
-
Fransa
-
Portekiz
-
Hollanda
-
Avusturya
-
İskoçya
-
Rusya
-
Sırbistan
-
Ukrayna
-
Belçika
-
İsviçre
-
Yunanistan
-
Çekya
-
Hırvatistan
-
Danimarka
-
Türkiye
-
Güney Kıbrıs
-
Norveç
-
İsrail
-
İsveç
-
Bulgaristan
-
Romanya
-
Azerbaycan
-
Macaristan
-
Polonya
-
Kazakistan
-
Slovakya
-
Slovenya
-
Belarus
-
Moldova
-
Litvanya
-
Bosna-Hersek
-
Finlandiya
-
Lüksemburg
-
Letonya
-
Kosova
-
İrlanda
-
Ermenistan
-
Kuzey İrlanda
-
Arnavutluk
-
Faroe Adaları
-
Estonya
-
Malta
-
Gürcistan
-
Makedonya
-
Lihtenştayn
-
Galler
-
Cebelitarık
-
İzlanda
-
Karadağ
-
Andorra
-
San Marino
UEFA Kulüpler Sıralaması (İlk 25)
-
Bayern Münih
-
Manchester City
-
Liverpool
-
Chelsea
-
Real Madrid
-
PSG
-
Barcelona
-
Juventus
-
Manchester United
-
Atletico Madrid
-
Sevilla
-
Roma
-
Tottenham Hotspur
-
Ajax
-
Porto
-
Arsenal
-
RB Leipzig
-
Borussia Dortmund
-
Villarreal
-
RB Salzburg
-
Shakhtar Donetsk
-
Lyon
-
Napoli
-
Inter
-
Atalanta
-
Arda 2 yıl önce Şikayet EtArkadaşlar gerçekten bu habere özüldüm. Biz bu kadar mı zavalı duruma düşmüşüz. Kendi bileğimizle bükemediğimizi böyle abuk sabuk beklentiler girmek özücü. Ha bu ara paramız git gide değer kaybediyor.Beğen Toplam 1 beğeni