Fatih Terim kimdir?

Türk sporuna hem futbolculuk hem de teknik direktörlük dönemleriyle damga vuran Fatih Terim'in hayat hikayesi ve futbol yaşantısından önemli satır başları şöyle...

Fatih Terim kimdir?
Fatih Terim kimdir?
GİRİŞ 24.11.2020 07:47 GÜNCELLEME 24.11.2020 11:09

Türk futbol adamı Fatih Terim, 4 Eylül 1953 tarihinde Adana’da dünyaya gelmiştir. Ceyhan ilçesinin Gökseliye kasabasında hayata gözlerini açan Fatih Terim'in annesinin ismi Nuriye, babasının ismi ise Talat'tır. Bir ayağı aksadığından dolayı "Topal Talat" lakabıyla bilinen babası aslen Kıbrıs Türkü'dür. Yani Fatih Terim'in aile kökleri Kıbrıs'a dayanmaktadır.

KALECİ OLARAK BAŞLADI

Yoksul bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen Fatih Terim girdiği motor sanat enstitüsünden devamsızlık sebebiyle ayrılıp, babasının yanında bazı ağır işlerde çıraklık yaptı. Futbola çok meraklı olan Fatih Terim, Ceyhanspor'da ilk kez antrenmana çıkma şansı yakaladı. Daha sonra profesyonelliğe adım atacağı Adana Demirspor'a kaleci olarak transfer oldu.



ADANA DEMİRSPOR'DAN MİLLİ TAKIM'A ÇAĞRILDI

1969 yılından 1974 yılına kadar Adana Demirspor formasını terleten Fatih Terim, kaleci olarak transfer olduğu kulübünde defans, orta saha ve forvet olarak hemen hemen her bölgede denendi. O zamanki adıyla 2. Lig'de şampiyon olarak 1. Lig'e çıkma başarısı gösteren Adana ekibinde oynadığı futbolla Milli Takım'a çağrılan Fatih Terim'e Galatasaray'dan transfer teklifi geldi. Fatih Terim, Adana Demirspor kariyerine 83 maç, 12 golle nokta koyarak İstanbul'un yolunu tuttu.



11 YIL GALATASARAY FORMASI GİYDİ, HİÇ ŞAMPİYON OLAMADI

1974 yılında 1 milyon 650 bin liraya Galatasaray'a transfer olan Fatih Terim, 11 yıl boyunca sarı-kırmızılı takımın formasını giydi ve kulüpte kaptanlığa yükseldi. 1985 yılına kadar Galatasaray'da oynayan Fatih Terim toplam 317 kez sahaya çıkarak 16 gole imza attı. Başarılı bir futbolcu olmasına karşın hiç lig şampiyonluğu yaşayamayan Terim, 4 Ağustos 1985 tarihinde futbola veda etti.



HELİKOPTERLE SAHAYA İNDİ

Fenerbahçe Stadı'ndaki Trabzonspor maçında jübilesi gerçekleştirilen Fatih Terim sahaya helikopterle indi. İbrahim Tatlıses'in yanı sıra birçok sanatçı jübile maçı öncesinde konser verdi. Ve ardından oynanan maçta Galatasaray, Trabzonspor'u 1-0 yendi. Fatih Terim aktif futbol yaşamına o gün nokta koydu.



51 KEZ MİLLİ OLDU

Fatih Terim, özellikle Galatasaray kariyerinde düzenli olarak Milli Takım'a çağrıldı. Türkiye 19 yaş altı milli takımında 7, Türkiye 21 yaş altı milli takımında 10, Türkiye milli takımında ise 51 maça çıktı. Terim, A milli takım formasıyla 2 de gol kaydetti.



ANKARAGÜCÜ'NDE TEKNİK DİREKTÖRLÜĞE BAŞLADI

Fatih Terim 1987 yılında MKE Ankaragücü'nde teknik direktörlük görevine getirildi ve böylece futbolculuğundan daha çok ün kazanacağı teknik direktörlük kariyerine başladı. Terim, ilk sezonunda ligi 13. sırada bitirdi. Terim'in ekibi aynı sezon Türkiye Kupası'nda Galatasaray'ı iki maçta da yenerek kupadan eledi ve sonrasında yarı finale kadar çıktı. Ankaragücü yarı finalde dönemin güçlü ekibi Samsunspor'a elense de bu performans sonrası Terim kariyerinin devamı için ilk sinyali vermiş oldu. Bir sonraki sezon Ankaragücü'nde ligi altıncı sırada bitiren Terim, Başkent ekibinden ayrıldı ve Göztepe'nin yolunu tuttu. İzmir'de kısa bir süre çalışan Fatih Terim, Milli Takım kariyeri için bu kulüpten ayrıldı.



OLİMPİK MİLLİ TAKIM'LA ŞAMPİYON OLDU

Fatih Terim, Şubat 1990'da A Milli Futbol Takımı'nın teknik direktörü Sepp Piontek'in yardımcısı oldu. Terim aynı zamanda Ümit Milli Futbol Takımı'nı da çalıştırmaya başladı. 1991'de Terim, Akdeniz Oyunları'nda Ümit Milli Futbol Takımı'nın başında yer aldı. Grubu averajla lider bitiren takım, yarı finalde de Fas'ı yenerek finale çıktı ancak finalde Yunanistan'a yenilerek gümüş madalyayı kazandı. Haziran 1993'te düzenlenen Akdeniz Oyunları'na katılan Olimpik milli takımın başında da Fatih Terim yer aldı. Türkiye, Zinedine Zidane'lı Fransa'nın olduğu grubu birinci bitirdi ve yarı finalde bir kez daha eşleştiği Fransa'yı 1-0 yenerek finale çıktı. Finalde de Cezayir'i yenerek, altın madalyayı kazandı. Bu başarı Fatih Terim'in kariyerindeki ilk kupa başarısı oldu.



1996 AVRUPA FUTBOL ŞAMPİYONASI'NA GİTTİ

Fatih Terim, Temmuz 1993'te Sepp Piontek'in ayrılmasıyla ilk kez A Milli Futbol Takımı'nın başına geçti. 1994 Dünya Kupası'nı pas geçen Fatih Terim 1996 Avrupa Futbol Şampiyonası'na gitmeye hak kazanarak Türk Milli Takımı'na yıllar sonra uluslararası bir turnuvada boy gösterme şansı yakalattı. Milli Takım, İngiltere'deki turnuvaya gol atamadan ve puansız veda etti. Fatih Terim de turnuvanın ardından Milli Takım'ı bırakarak yeniden Galatasaray'a döndü.



İLK SEZONUNA FENERBAHÇE DAMGASI

Mayıs 1996'da Galatasaray'da teknik direktörlüğe başlayan Fatih Terim, Rumen futbol efsanesi Hagi'nin yanı sıra ligde şampiyonluklara ambargo koyacak bir kadro kurdu. Fatih Terim ilk sezonunda Cumhurbaşkanlığı Kupası maçını Fenerbahçe'yi 3-0 yenerek kazandı. Bu kupa Terim'in Galatasaray'daki ilk kupası oldu. Ligde ise Fenerbahçe'ye iki maçta da yenilerek zaman zaman koltuğu sallanan Fatih Terim sezon sonunda şampiyon oldu ve yönetimin desteğini de arkasına aldı.



4 SENE ÜST ÜSTE ŞAMPİYONLUK VE UEFA KUPASI

Galatasaray'la daha sonraki 3 sezonda da şampiyon olan Fatih Terim, 4 sene üst üste ilk kez şampiyon olan teknik direktör olarak tarihe geçti. 17 Mayıs'ta ise Kopenhag'daki finalde, Arsenal'i penaltılarla yenen Galatasaray UEFA Kupası'nı kazanan ilk ve tek Türk takımı oldu. Terim de bu kupayı kazanan tek Türk teknik direktörü oldu. Bu başarının ardından Terim "İmparator" olarak anılmaya başlandı. 21 Mayıs 2000'de İstanbulspor ile oynanan ve 1-1 biten maç, Terim'in Galatasaray'daki ilk döneminin son maçı oldu. Gelen teklifleri değerlendiren Terim, üç kupa kazandığı ayın son gününde Galatasaray ile yollarını ayırdığını açıkladı.



AVRUPA KARİYERİ

Galatasaray'daki başarılı sezonlarının ardından İtalyan temsilcisi Fiorentina'ya imza atan Fatih Terim bu kulüpte sezonu tamamlayamadan görevinden istifa etti. Ligde istikrarsız bir tablo çizen Terim, lig kupasında takımı finale taşısa da başkan Gori ile tartışarak görevi bıraktı. Fiorentina ile özellikle Milano takımlarına karşı başarılı bir performans gösteren Fatih Terim'in adı Serie A devi Milan'la anılmaya başladı. Türk teknik adam, 18 Haziran 2001'de Milan ile 2 senelik bir sözleşme imzaladı. Milan ile inişli çıkışlı bir grafik yakalayan Terim, daha ilk haftalarda başlayan Carlo Ancelotti seslerine bir süre dayansa da devre arası gelmeden görevden alındı.



2. DÖNEMİ HAYAL KIRIKLIĞI OLDU

Milan'dan ayrıldıktan sonra 2. kez Galatasaray'a imza atan Fatih Terim bu kez başarısız bir grafik çizdi. İlk sezonunda şampiyonluğu Beşiktaş'a kaptıran Fatih Terim, ikinci sezonunda şampiyonluk potasından uzaklaşınca lig bitmeden görevini bıraktı. Terim'in öğrencileri ayrıca 6 Kasım 2002'de ezeli rakibi Fenerbahçe'ye 6-0 yenilerek tarihi bir mağlubiyet aldı.



2008'DE YARI FİNAL BAŞARISI

Haziran 2005 yılında tekrar A Milli Futbol Takımı'nın başına geçen Fatih Terim, tıpkı bir önceki milli takım kariyerinde olduğu gibi Dünya Kupası'nın kapısından dönerek Avrupa Futbol Şampiyonası'na gitmeye hak kazandı. Milli Takım, 2008 Avrupa Futbol Şampiyonası'nda yarı finale kadar çıkarak tarihi bir başarı gösterdi. Fatih Terim, bu turnuvanın en iyi teknik direktörü seçildi. 2010 Dünya Kupası elemelerinde başarısız olan Fatih Terim istifa ederek Milli Takım'dan ayrıldı.



11 YIL SONRA DÖNDÜ VE 2 KEZ DAHA ŞAMPİYON OLDU

Fatih Terim, UEFA Kupası'nı kazandırdığı 17 Mayıs 2000 tarihinden tam 11 yıl sonra, 17 Mayıs 2011'de 3. kez Galatasaray teknik direktörlüğüne getirildi. Fatih Terim öncesinde kötü bir sezon geçiren Galatasaray, Ünal Aysal başkanlığında şampiyonluk parolasıyla güçlü bir kadro kurdu. İlk sezonunda şampiyon olan Fatih Terim, ikinci sezonunda Drogba, Sneijder gibi transferlerle kadrosunu güçlendirmeye devam etti. Şampiyonlar Ligi'nde çeyrek finale kadar yükselen takım ikinci sezonda Türkiye ligi şampiyonluğunu bırakmadı. Terim, Galatasaray ile 6. lig şampiyonluğunu kazandı ve Süper Lig'de en çok şampiyon olan teknik direktör unvanını geliştirdi. 



MİLLİ TAKIM'DA 3. DÖNEM

Galatasaray'daki 3. sezonuna başlamadan önce Milli Takım'dan teklif alan Fatih Terim, sarı-kırmızılı kulübü ve Milli Takım'ı birlikte çalıştırmaya başladı. Galatasaray'ın ligdeki durumunu beğenmeyen Başkan Ünal Aysal, Fatih Terim'i görevden aldı.



Galatasaray ile yollarını ayıran Fatih Terim, Milli Takım'daki 3. dönemine devam etti. Tarih yine tekerrür etti ve Terim'in öğrencileri 2014 Dünya Kupası elemelerinde başarısız olmasının ardından 2016 Avrupa Şampiyonası'na gitmeye hak kazandı. Bu turnuvada başarısız olan Fatih Terim, şampiyona sonrasında Arda Turan dahil olmak üzere takımın önemli isimlerini Milli Takım'dan çıkardı.



KAVGA VE MİLLİ TAKIM'DAN KOPUŞ

2018 Dünya Kupası elemelerine yenilenmiş ve gençlerden oluşan bir kadroyla başlayan Fatih Terim bu kez futbol dışı bir konu ile gündeme geldi. Tecrübeli teknik adam, medyayı günlerce meşgul eden bir kavgaya karıştı. Bu kavganın ardından Türkiye Futbol Federasyonu, Terim'i görevden aldı. Twitter üzerinden yaptığı açıklamada kovulduğunu söyleyen Terim, mahkeme kararı sonucu bir yıllık maaşı olan 3,5 milyon avroluk tazminatı alamaya hak kazandı. Terim, bu tazminatın tamamını Çocuk Esirgeme Kurumu'na bağışladı.



4. GALATASARAY DÖNEMİ VE 2 ŞAMPİYONLUK DAHA

21 Aralık 2017'de Twitter üzerinden yaptığı "Nerede kalmıştık...@GalatasaraySK" paylaşımı ile sarı-kırmızılı kulübe geri dönen Fatih Terim, Florya Metin Oktay tesislerinde 1,5 yıllık sözleşmeye imza attı. İlk iki sezonunda üst üste şampiyon olarak, 8 şampiyonluk kupasıyla Türkiye Süper Ligi tarihine geçen Fatih Terim sözleşmesini uzatarak görevine devam etti. Terim, son sezonunda ise şampiyonluğu eski öğrencisi Okan Buruk'un takımı Medipol Başakşehir'e kaptırdı.



1982'de Fulya Terim ile evlenen Fatih Terim'in Merve ve Buse adında iki kızı var.

 

 

KAYNAK: HABER7