Spor'da 2006 böyle geçti

2006'ya damgasını vuran spor olayı Milli takımımızın aldığı cezaydı. Futbol takımlarımız FB haricinde Şubat'ı göremezken bireysel branşlarda aldığımız madalyalar teselli oldu...İşte sporda 2006 böyle geçti...

Spor'da 2006 böyle geçti
Spor'da 2006 böyle geçti
GİRİŞ 21.12.2006 14:30 GÜNCELLEME 25.08.2020 16:18

Türk ve dünya sporu, 2006 yılını da çeşitli uluslararası organizasyonlarla hayli yoğun geçirdi. Bu yılın ilk 2 aylık döneminde Türkiye’de genellikle futbolla ilgili konular tartışıldı. 19 Ocak 2006 tarihinde yapılan Futbol Federasyonu Olağanüstü Genel Kurulu’nda başkanlığa, 2 yıl aradan sonra Haluk Ulusoy yeniden seçildi.

 

Bu dönemde en çok tartışılan konulardan biri de (A) Milli Futbol Takımı’na, geçen yılki Dünya Kupası Avrupa elemelerinde İstanbul’da yaptığı İsviçre maçında çıkan olaylar nedeniyle Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği (FIFA) tarafından verilen ağır cezalar oldu.

 

 

FIFA Disiplin Kurulu tarafından önce 6 maç saha kapatma ve seyircisiz oynama olarak verilen ceza, daha sonra FIFA Tahkim Kurulu tarafından 3 maç saha kapatma ve seyircisiz oynamaya düşürüldü. Kurul, milli futbolculardan Emre Belözoğlu’na verilen 6 maçlık cezayı da 4’e düşürdü, Alpay’ın 6, Serkan Balcı’nın 2 ve antrenör Mehmet Özdilek’in 1 yıllık cezaları ise değişmedi.

 

 

Öte yandan dünya buz pistlerinde ismini duyurmaya başlayan Türk patenci Tuğba Karademir de Avrupa Şampiyonası’nda 13. olarak kariyerinin en önemli başarısına imza attı. Bu arada yılın en önemli spor etkinliklerinden biri olan ve Türk sporcuların madalya kazanamadığı 20. Kış Olimpiyat Oyunları da İtalya’nın Torino kentinde başarılı bir organizasyonla gerçekleştirdi ve en başarılı ülke de Almanya oldu. 2006 yılının ocak ve şubat aylarında Türkiye ve dünyada spor alanındaki önemli gelişmelerin kronolojisi şöyle  

 

 

OCAK  

 

 

4-9   Litvanya’nın Kaunas kentindeki Dünya Gençler Buz Hokeyi Şampiyonası 3. Kategori müsabakalarında Türkiye, 2 galibiyet ve 2 yenilgi alarak 3. oldu ve 2. kategoriye çıkamadı.

 

 

12   Basketbolda FIBA Bayanlar Avrupa Kupası’nda Fenerbahçe, grupta 9 puanla 3. olup çıktığı 2. turda Fransız rakibini eledi, 3. turda ise Rus rakibine elendi. Mersin Büyükşehir Belediyesi ise grupta 10 puanla 2. olup 2. tura çıktı ve bu turda İtalyan rakibini eledikten sonra 3. turda İspanyol rakibine elenmekten kurtulamadı.

 

 

1-15   28. Uluslararası Lizbon-Dakar Rallisi’nde birincilikleri, otomobilde Mitsubishi takımından Fransız Luc Alphand-Gilles Piccard çifti, motosiklette ise KTM ekibinden İspanyol Marc Coma kazandı.

 

 

15   Hentbolda Bayanlar Avrupa Kupa Galipleri Kupası’nda Anadolu Üniversitesi, 2. turda İzlanda ekibini sayı averajıyla eledi, ancak 3. turda Alman rakibine 2 maçını da yitirek kupa dışında kaldı. Bayanlar Avrupa Çalenç Kupası’nda ise Üsküdar Belediyesi, 3. turda Trabzon Belediyesi’ne sayı averajıyla yitirerek kupaya veda etti.

 

 

17   Basketbolda ULEB Kupası’nda Beşiktaş Cola Turka, grubunda 3 galibiyet, 7 yenilgi ve 13 puanla 5. olup elendi.

 

 

18   Voleybolda Bayanlar Avrupa Şampiyonlar Ligi’nde Eczacıbaşı, grubunda 3 galibiyet, 7 yenilgi ve 13 puanla 5. olup kupaya veda etti. Avrupa Erkekler “Top Teams” Kupası’nda Halk Bankası, 3. tur grubunda 11 puanla 1. olup çeyrek finale yükseldi ve bu turda İtalyan rakibine 2 maçta da yenilerek saf dışı kaldı. Avrupa Bayanlar Konfederasyon (CEV) Kupası’nda ise Beşiktaş, 2. tur grubunda 6 puanla yenilgisiz 1. olup çıktığı 3. turda Slovak rakibini 2 maçta da yenerek eledi, ancak çeyrek finalde İspanyol rakibine 2 maçını da yitirerek elendi. 17 ve

 

 

19   17 Yaşaltı (B) Genç Milli Futbol Takımı, Belçika ile İzmir’de yaptığı özel maçları, 1-0 ve 4-0 kazandı.

 

 

19   Futbol Federasyonu’nun Ankara’daki olağanüstü genel kurulunda başkanlığa Haluk Ulusoy, 2 yıl aradan sonra yeniden seçildi. 16-22   Fransa’nın Lyon kentindeki 97. Avrupa Artistik Buz Pateni Şampiyonası’nda Rusya, 4 altın, 1’er de gümüş ve bronz madalya kazanarak birinciliği elde etti. Bu ülkeden erkeklerde Yevgeny Plushenko 5., bayanlarda da Irina Slutskaya, 7. şampiyonluklarını kazandı. Türk sporcu Tuğba Karademir, serbest programda 10. ve genel klasmanda da 13. olarak kariyerinin en iyi derecesini yaptı.

 

 

18-22   Slovakya’nın Presov kentindeki Avrupa Gençler (B) Kategorisi Takımlar Badminton Şampiyonası’nda Türkiye, 5 galibiyet ve 1 yenilgiyle 3. olup tarihinde ilk kez (A) kategorisine yükseldi.

 

 

22   20. Dünya Erkekler Hentbol Şampiyonası Avrupa elemelerinde Türkiye, grupta 2 galibiyet ve 4 yenilgi alarak 4 puanla 3. oldu ve play-off baraj maçlarına kalamadı. 25   Ümit Milli Futbol Takımı, Antalya’daki özel maçta Norveç ile 1-1 berabere kaldı.

 

 

27   Türkiye, 13. Avrupa Futbol Şampiyonası elemelerinde, © Grubu’nda Yunanistan, Norveç, Bosna-Hersek, Macaristan, Moldova ve Malta ile eşleşti. (Nyon-İsviçre)

 

 

16-29   Sezonun ilk “Grand Slam” mücadelesi olan Melbourne kentindeki 94. Avustralya Açık Tenis Turnuvası’nda şampiyonlukları, tek erkeklerde İsviçreli Roger Federer 2. ve tek bayanlarda da Fransız Amelie Mauresmo ilk kez elde etti.

 

 

28-29   Yunanistan’ın Pigadia kentindeki FIS Balkan Kupası Kayak Kros Müsabakalarında Türkiye, 1 birincilik ve 2 üçüncülük kazandı. 25, 29 ve 31   Milli atlet Halil Akkaş, IAAF Permit Uluslararası Salon Atletizm Yarışmaları’nda, Rusya’nın başkenti Moskova’da 1500 metrede 1., Almanya’nın Karlsruhe kenti ile İsveç’in başkenti Stockholm’de de 3 bin metrede 3. oldu.

 

 

31   Basketbolda FIBA Erkekler Avrupa Kupası’nda Fenerbahçe, 1. tur grubunda 11 puan ve averajla ilk sırayı alıp 2. tura çıktı, ancak 2. tur grubunda 9 puan ve averajla 3. sırada kalarak kupa dışında kaldı.

 

 

ŞUBAT  

 

 

28-3   İzmir ve Manisa’daki 4. Uluslararası Ege Kış Kupası (B) Gençler Futbol Turnuvası’nda şampiyonluğu, finalde Çek Cumhuriyeti’ni penaltılarla 5-4 yenen Ukrayna alırken, Hollanda’yı 2-1 yenen Türkiye de 3. oldu. 1-4   Macaristan’ın Debrecen kentindeki 50. Uluslararası Istvan Bocksai Boks Turnuvası’nda Türkiye, 75 kiloda Ömer Aydoğan ile 1 birincilik, ayrıca 2 ikincilik ve 1 de üçüncülük kazanarak takım halinde 2. sırada yer aldı.

 

 

26-5   İsviçre’deki 7. Avrupa Erkekler Hentbol Şampiyonası’nda, finalde İspanya’yı 31-23 yenen Fransa ilk kez şampiyon, Danimarka da Hırvatistan’ı 32-27 yenerek 3. oldu. 2-5   İran’ın başkenti Tahran’daki 17. Uluslararası Fecr Badminton Turnuvası’nda Türkiye, çift bayanlarda 1. olurken, ayrıca 1 ikincilik ve 2 de üçüncülük aldı. 5   İspanya’nın Caceres kentindeki Avrupa Şampiyon Kulüpler Kupası Atletizm Yarışmaları’nda Türkiye’den genç bayanlarda Beşiktaş 7 ve genç erkeklerde de Erzurum Türk Telekomspor, 6 puanla şampiyon oldular. Büyüklerde ise İstanbul Büyükşehir Belediyesi, erkeklerde 114 puanla altıncılığı, Beşiktaş da bayanlarda 103 puanla onunculuğu elde etti. 7   FIFA Disiplin Kurulu, Türkiye-İsviçre maçında çıkan olaylar nedeniyle (A) Milli Takım’a 6 maç saha kapatma ve seyircisiz oynama ile 200 bin İsviçre Frangı para cezası verdi. Kurul ayrıca, futbolculardan Emre ve Alpay’ı 6, Serkan Balcı’yı 2 maç, antrenör Mehmet Özdilek’i de 1 yıl hak mahrumiyetiyle cezalandırdı. Daha sonra Tahkim Kurulu, (A) Milli Takım’ın cezasını 3 maç saha kapatma ve seyircisiz oynama, Emre’nin cezasını da 4 maça indirdi.

 

 

9   Basketbolda FIBA Bayanlar Avrupa Kupası’nda Beşiktaş Cola Turka, 1. tur grubunda 6 galibiyetle yenilgisiz ve 12 puanla 1. olduktan sonra 2. turda Hırvat, 3. turda da Fransız rakiplerini elemesine karşın, çeyrek finalde İspanyol rakibine sayı averajıyla elendi.

 

 

20-10   Mısır’daki 25. Afrika Futbol Şampiyonası’nda şampiyonluğu, finalde Fildişi Kıyısı’nı penaltılarla 4-2 yenen ev sahibi Mısır, 5. kez kazanırken, Nijerya da Senegal’i 1-0 yenerek 3. oldu.

 

 

11   Türkiye Kulüplerarası Kros Ligi’nde 2005-2006 sezonu şampiyonluklarını, büyük bayanlarda 44 puanla Beşiktaş, büyük erkeklerde de 55 puanla Kocaeli Büyükşehir Belediyesi elde etti. 10-12   İstanbul’daki Avrupa 16 Yaş Erkekler Kış Kupası Tenis Turnuvası eleme grubu mücadelesinde Türkiye, 6. sırayı alarak elendi.

 

 

11-12   Samsun’daki 34. Uluslararası Yaşar Doğu Serbest Güreş Turnuvası’nda Türkiye, 2 birincilik, 3 ikincilik ve 9 da üçüncülük kazanarak, 66 puanla takım birinciliğini elde etti. 14 ve 16   19 Yaşaltı (A) Genç Milli Futbol Takımı, Gaziantep’te Belçika ile yaptığı özel maçları 2-1’lik skorlarla kazandı.

 

 

17-19   Karadağ’ın başkenti Podgorica’daki 33. Avrupa Ümitler ve Gençler Karate Şampiyonası’nda Türkiye, 2 altın, 1 gümüş ve 6 bronz madalya kazanarak 6. sırayı alırken, Fransa ise 6 altın, 2 gümüş ve 4 bronz madalyayla birinciliği elde etti. 18-19   İran’ın Sari kentindeki Dünya Kupası Serbest Güreş Müsabakalarında Türkiye, 3 müsabakayı da yitirerek grubunda sonuncu oldu.

 

 

Birinciliği ise finalde Küba’yı 40-24 yenen ev sahibi İran elde etti. 19   Hentbolda Bayanlar EHF Kupası’nda Ankara Havelsanspor, 2. turda Sırp, 3. turda da Rumen rakiplerini elemesine karşın, 4. turda Macar rakibine 2 maçta da yenilerek elendi. Bayanlar Avrupa Çalenç Kupası’nda da ise Trabzon Belediyesi, 2. tur grubunda 3 galibiyet ve 6 puanla yenilgisiz 1. olup çıktığı 3. turda Üsküdar Belediyesi’ni sayı averajıyla eledi, ancak 4. turda Fransız rakibine 2 maçta da yenilerek kupaya veda etti. - 26. Uluslararası Trabzon Yarı Maratonu’nda birincilikleri, erkeklerde Moldovalı Yaroslav Mushinski, bayanlarda da Rus Irina Permitina aldı.

 

 

          ABD Profesyonel Basketbol Ligi’ndeki (NBA) 55. Geleneksel Doğu-Batı karmaları (All Star) maçını Doğu, Batı önünde 122-120 kazanırken, LeBron James, tarihin en genç MVP’si seçildi (Houston) 22   Ümit Milli Futbol Takımı, Ankara’daki özel maçta Romanya’yı 2-1 yendi.

 

 

          Yunanistan’ın başkenti Atina’daki 13. Balkan Salon Atletizm Şampiyonası’nda Türkiye 1’er altın, gümüş ve bronz madalya kazanırken, tek altın madalya, erkekler 1500 metrede Halil Akkaş’dan geldi. 21 ve 23   17 Yaşaltı (B) Genç Milli Futbol Takımı, Antalya’daki özel maçlarda Rusya ile 1-1 berabere kaldı ve 1-0 galip geldi.

 

 

25   Voleybol Federasyonu’nun olağanüstü genel kurulunda başkanlığa, Erol Ünal Karabıyık seçildi. 10-26   İtalya’nın Torino kentindeki 20. Kış Olimpiyat Oyunları’nda Türk sporcuları dereceye giremezlerken, en iyi sonucu, artistik buz pateninde 21. olan Tuğba Karademir elde etti. Oyunlarda Almanya, 11 altın, 12 gümüş ve 6 bronz madalyayla 1., ABD, 9’ar altın ve gümüş, 7 bronz madalyayla 2. ve Avusturya da 9 altın, 7’şer de gümüş ve bronz madalyayla 3. oldu. Kanadalı Cindy Klassen, toplam 5 ile en çok madalya kazanan, Güney Koreli Ahn Hyun Soo ise 3 ile en çok altın madalya kazanan sporcular oldular

 

 

24-26   Adapazarı’ndaki 9. Uluslararası Hikmet Erdem Yıldız Erkekler Basketbol Turnuvası’nda birinciliği, 5 puan ve averajla Sırbistan-Karadağ kazanırken, aynı puan ve averajla İran 2. ve Türkiye de 3. oldu.

 

 

• İzmir’deki 24. Uluslararası Vehbi Emre Grekoromen ve 1. Bayanlar Grand Prix Turnuvası’nda Türkiye, erkeklerde 3’er birincilik ve ikincilik ile 4 üçüncülük, bayanlarda da 2 birincilik, 6 ikincilik ve 5 de üçüncülük elde ederek takım halinde 2 kategoride de birinciliğe ulaştı.

 

 

26   Futbolda 46. İngiltere Lig Kupası’nı, Galler’in Cardiff kentindeki finalde Wigan Athletic’i 4-0 yenen Manchester United 2. kez kazandı.

 

 

Sporda 2006 yılının mart ayında öne çıkan olaylar, Macaristan’ın başkenti Budapeşte’de, Grekoromen Güreş Milli Takımı’nın, finalde Rusya’yı yenerek Dünya Kupası Şampiyonu olması ile buz patenci Tuğba Karademir’in, Kanada’nın Calgary kentindeki organizasyonda 18. olarak bugüne dek dünya şampiyonalarındaki en iyi derecesini elde etti.

 

 

2006 yılının mart ayında Türkiye ve dünyada spor alanındaki önemli gelişmelerin kronolojisi şöyle:

 

 

MART   

 

 

1   (A) Milli Futbol Takımı, İzmir’deki özel maçta Çek Cumhuriyeti ile 2-2 berabere kaldı. Milli takımın golleri Ümit Karan’dan geldi. Diğer özel maçlarda ise Çek Cumhuriyeti’ni (A)2 Milli Takım 3-1, Ümit Milli Takım da 1-0 yendi.

 

 

4-5   Voleybolda Avrupa Konfederasyon (CEV) Kupası’nda şampiyonlukları, bayanlarda İtalya’nın Torino kentindeki finalde 2 İtalyan ekibinden Bigmat Kerakoll Chieri’yi 3-1 yenen Scavolini Pesaro, üçüncülüğü Rus Balakovskaya Balakov’a 3-2 üstünlük sağlayan İspanyol Universidad Burgos; erkeklerde ise İtalya’nın Padova kentindeki finalde Rus Iskra Odintsovo’yu 3-0 yenen İtalyan Lube Macerata, üçüncülüğü de İtalyan Giotto Padovo’yu aynı skorla mağlup eden Fransız Paris Volley elde etti. - Macaristan’ın başkenti Budapeşte’deki Grekoromen Güreş Dünya Kupası’nda Türkiye, grubunda Küba ve Bulgaristan’ı yendikten sonra finalde Rusya’yı 16-14 yenerek şampiyonluğu kazandı.

 

 

7 ve 9   19 Yaşaltı (A) Genç Milli Futbol Takımı, Samsun’daki özel maçlarda Rusya’ya 3-0 ve 2-0 yenildi. 10-12   Rusya’nın başkenti Moskova’daki 11. Dünya Salon Atletizm Şampiyonası’nda Halil Akkaş, erkekler 1500 metrede 4. olarak bugüne dek Dünya Salon Şampiyonalarında büyük erkeklerde Türkiye’ye en iyi dereceyi getirdi. Şampiyonada evsahibi Rusya, 8 altın, 5’er de gümüş ve bronz madalyayla birinciliği, ABD de 7 altın, 4 gümüş ve 2 bronz madalyayla ikinciliği aldı.

 

 

11-12   Voleybolda Avrupa “Top Teams” Kupası’nda şampiyonlukları, erkeklerde İspanya’nın Palma De Mallorca kentindeki finalde, evsahibi ülkeden Portal San Amar Palma’yı 3-2 yenen İtalyan Copra Piacenza, üçüncülüğü, Sırp Vojvodina Novolin Novi Sad’ı 3-1 yenen Yunan Panathinaikos; bayanlarda ise Rusya’nın başkenti Moskova’daki finalde, evsahibi ülkeden Dinamo Moskova’yı 3-0 yenen İtalyan Sant Orsola Asystel Novara, üçüncülüğü de Polonya’dan Cenrostal Palac Bydgoszcz’a aynı skorla üstünlük sağlayan Hollanda’dan Longa 59 Lichtenvoorde kazandı.

 

 

          Polonya’nın başkenti Varşova’daki uluslararası grekoromen güreş turnuvasında Türkiye, 2’şer birincilik ve ikincilikle, takım halinde Rusya ve Ukrayna’nın önünde birinciliği aldı.

 

 

12   Romanya’nın Craiova kentindeki 51. Balkan Kros Şampiyonası’nda Türkiye, 2 altın, 4 gümüş ve 3 bronz madalya elde etti.

 

 

13   Genç Bayan Milli Futbol Takımı, Antalya’daki özel maçta, Ukrayna ile 1-1 berabere kaldı.

 

 

13-14   Kayakta Uluslararası FIS Gerede Kupası Kayak-Kros Müsabakaları’nda Türkiye, 4 birincilik ve 1 üçüncülük kazandı.

 

 

15   (A)2 Milli Futbol Takımı, Uluslararası Future Cup Turnuvası’ndaki 4. ve son maçında, Aberdeen kentinde İskoçya’yı 3-2 yenerek 10 puanla şampiyonluğu elde etti.

 

 

17   Kayakta Alp Disiplini Dünya Kupası’nda şampiyonlukları, erkeklerde Avusturyalı Benjamin Raich 1410, bayanlarda da Hırvat Janica Kosteliç, 1870 puanla kazandı.

 

 

14-18   İspanya’nın Jaen kentindeki 10. Avrupa Büyükler ve Gençler Salon Okçuluk Şampiyonası’nda Türkiye, büyük bayanlar olimpik yayda altın, ayrıca 2 gümüş madalya alarak madalya klasmanda altıncılığı aldı, İtalya ise 3 altın, 4 gümüş ve 2 bronz madalya ise birinci oldu.

 

 

13-19   Romanya’nın başkenti Bükreş’teki Dünya 18 Yaşaltı Gençler Buz Hokeyi 3. Kategori Şampiyonası’nda evsahibi Romanya, 10 puanla yenilgisiz birinciliği alırken, Türkiye ise 5 maçını da yitirerek son sırada kaldı.

 

 

15-19   İstanbul’daki Uluslararası Mithat Hantal Büyükler Sutopu Turnuvası’nda Türkiye, yenilgisiz şampiyonluğu kazanırken, Slovenya ikinciliği, Romanya da üçüncülüğü elde etti.

 

 

18-19   Voleybolda Bayanlar Avrupa Şampiyonlar Ligi’nde şampiyonluğu, Fransa’nın Cannes kentindeki finalde, Fransız RC Cannes’ı 3-1 yenen İtalyan Pallavolo Sirio Perugia kazanırken, Vakıfbank Güneş Sigorta’yı 3-0 ile geçen İtalyan Foppapedretti Bergamo da 3. oldu. Türk ekibi, grupta 6 galibiyet, 4 yenilgi, 16 puan ve averajla 2. olup çıktığı play-off turunda İspanyol rakibini set averajıyla eledi, yarı finalde ise İtalyan rakibine 3-2 yenildi.

 

 

- İsrail’in başkenti Tel Aviv’deki 6. Avrupa Atmalar Kış Kupası Atletizm Yarışmaları’nda Türkiye’den en iyi dereceyi, erkekler çekiç atmada 4. olan Eşref Apak yaparken, en başarılı ülke ise 5 altın ve 1 bronz madalyayla Polonya’ydı.

 

 

- Hollanda’nın Eindhoven kentindeki Uluslararası Hollanda Açık Tekvando Turnuvası’nda Türkiye, 9 birincilik, 5’er de ikincilik ve üçüncülük kazanarak takım halinde birinciliği elde etti.

 

 

19   Antalya’daki 1. Uluslararası Öger Maratonu’nu, erkeklerde Kenyalı Morrice Mukuthi, bayanlarda da Ukraynalı Rima Doboviç kazandı. 21   Basketbolda 4. FIBA Bayanlar Avrupa Kupası’nda şampiyonluğu, finalde Fransız Pay D’aix Basket’e 80-65 ve 72-66’lık skorlarla üstünlük sağlayan Rus Spartak Moskova Region, ilk kez elde aldı. 23   Basketbolda 4. FIBA Avrupa Erkekler Çalenç Kupası’nda şampiyonluğu, finalde Ukrayna’dan BC Khimik Yuzhny’ye 80-67 ve 74-80’lik skorlarla üstünlük sağlayan Rus Ural Great Perm, ilk kez elde etti. 24 Cezayir’in başkenti Cezayir’deki 15. Dünya Üniversiteler Kros Şampiyonası’nda Türk sporcuları dereceye giremezlerken Fas, 4 altın madalyayla en başarılı ülke olarak dikkati çekti.

 

 

15-26   Avustralya’nın Melbourne kentindeki 18. İngiliz Uluslar Topluluğu Oyunları’nda birinciliği, evsahibi Avustralya, 84 altın, 69 gümüş ve 68 bronz madalyayla kazandı. 20-26   Kanada’nın Calgary kentindeki Dünya Artistik Buz Pateni Şampiyonası’nda Türk sporcu Tuğba Karademir, bayanlar serbest programda 16., genel klasmanda ise 18. olarak Dünya Şampiyonası kariyerindeki en iyi dereceye ulaştı. Rusya, ilk kez bir Dünya Şampiyonası’nı yalnızca 1 bronz madalyayla kapatırken, ABD ise 1 altın ve 3 bronz madalyayla en başarılı ülke oldu.

 

 

25-26   Macaristan’ın Szekesfehervar kentindeki Uluslararası Grand Prix Grekoromen Güreş Turnuvası’nda Türkiye, 4 birincilik, 2’şer de ikincilik ve üçüncülük kazanarak, takım halinde 56 puanla birinciliği aldı. - Bulgaristan’ın Filibe kentindeki 44. Uluslararası Dan Kolov Erkekler ve Bayanlar Serbest Güreş Turnuvası’nda Türkiye, toplam 3’er birincilik ve ikincilik ile 1 de üçüncülük elde etti.

 

 

- Voleybolda Erkekler Avrupa Şampiyonlar Ligi’nde şampiyonluğu, İtalya’nın başkenti Roma’daki finalde, Yunan Iraklis Selanik’i 3-1 yenen evsahibi ülkeden Sisley Treviso kazanırken, üçüncülüğü de 2 Rus ekibinden Lokomotiv Belgorod, Dinamo Moskova’yı, yine 3-1 yenerek aldı.

 

 

- Portekiz’in Oieras kentindeki Avrupa İşitme Engelliler Büyükler ve Gençler Kros Şampiyonası’nda Türkiye, takım halinde büyüklerde 2., gençlerde ise şampiyon oldu. 29   18 Yaşaltı (A) Genç Milli Futbol Takımı, başkent Roma’daki özel maçta, İtalya’ya 2-0 yenildi. 25-30   Fransa’nın Limoges kentindeki Dünya Liseler Hentbol Şampiyonası’nda, erkeklerde İstanbul Özel Cent Lisesi 8., kızlarda da Kastamonu Abdurrahman Paşa Lisesi 9. oldu. Şampiyonlukları ise erkeklerde Alman, kızlarda da Avusturya temsilcileri kazandı. 30   Basketbolda ULEB Avrupa Ligi’nde Ülkerspor, ilk tur grubunda 5 galibiyet, 9 yenilgi ve 19 puanla 5. olup çıktığı 2. turda, grupta 1 galibiyet, 5 yenilgi ve 7 puanla sonuncu olup elendi.

 

 

Sporda 2006 yılının mayıs ayında, Türkiye ve Avrupa’da futbol sezonları kapanırken, şampiyonlar da belli oldu. Türkcell Süper Lig’de son haftadaki galibiyetiyle Galatasaray, 83 puanla ve kendi puan rekorunu kırarak 16. şampiyonluğuna ulaşırken, Türkiye Kupası da Beşiktaş’ın müzesine gitti. Avrupa Şampiyonlar Ligi’nde 2005-2006 sezonu İspanyol ekibi FC Barcelona’nın şampiyonluğuyla sonuçlanırken, UEFA Kupası’nı yine bir İspanyol ekibi FC Sevilla kazandı. Türkiye voleybol liglerinde şampiyonlukları erkeklerde Arkasspor, bayanlarda Eczacıbaşı, Türkiye Bayanlar Basketbol Ligi’nde de Fenerbahçe elde etti. Türkiye ayrıca bu ay içinde Avrupa Şampiyonaları’nda karatede 2, tekvandodo da 1 altın madalya kazandı.

 

 

2006 yılının mayıs ayında Türkiye ve dünyada spor alanındaki önemli gelişmelerin kronolojisi şöyle:

 

 

 

 

MAYIS 

 

 

Futbolda 44. Fortis Türkiye Kupası’nı, İzmir’deki finalde, Fenerbahçe’yi uzatmada 3-2 yenen Beşiktaş, 6. kez kazandı. 2-4   Çanakkale’deki 15 Yaşaltı Balkan Minikler Badminton Şampiyonası’nda Türkiye, 6 kategoride de birincilik elde etti.

 

 

4 26. Türkiye Bayanlar Basketbol Ligi’nde 3005-2006 sezonu şampiyonluğunu, play-off final serisinde Beşiktaş Cola Turka’ya 4-1 üstünlük sağlayan Fenerbahçe, 4. kez kazandı. 1-7   İzmir-Alanya arasındaki 42. Cumhurbaşkanlığı Uluslararası Türkiye Bisiklet Turu’nda genel takım klasmanında BRİSA Spor, genel bireysel klasmanda da aynı kulüpten Kadir Mizbani birincilikleri aldı.

 

 

2-7   İstanbul’daki 21. Uluslararası Ahmet Cömert Erkekler ve Bayanlar Boks Turnuvası’nda Türkiye, 5’er birincilik ve ikinciliğin yanısıra 10 da üçüncülük elde ederek en başarılı ülke oldu.

 

 

3-7   İstanbul’daki Avrupa Şampiyon Kulüpler Kupası Tekerlekli Sandalye Basketbol Şampiyonası’nda Beşiktaş, tüm maçlarını yitirerek 8. ve son sırada kalırken, Almanya’nın RSV Lahn Dill, yenilgisiz şampiyonluğa ulaştı.

 

 

4-7   Yunanistan’ın Volos kentindeki 27. Avrupa Büyükler ve Gençler Artistik Cimnastik Şampiyonası’nda Türk sporcuları başarılı olamazlarken, Rusya, 3’er altın ve bronz, 6 gümüş, Almanya da 3 altın, 2’şer de gümüş ve bronz madalyayla en başarılı ülkeler oldular.

 

 

5-7   Norveç’in Stavanger kentindeki 44. Avrupa Büyükler Karate Şampiyonası’nda Türkiye, erkekler kumite 80 kiloda Zeki Demir ve erkekler takım kumitede olmak üzere 2 altın, ayrıca 3 gümüş madalya alarak 4. sırada yer aldı. Takım birinciliğini ise İspanya, 4 altın ve 6 bronz madalya ile elde etti.

 

 

6-7   Kasakistan’ın başkenti Almatı’daki 13. Uluslararası Sarjar Jandosov Judo Turnuvası’nda Türkiye, 75 kiloda Ömer Yaman ile 1 üçüncülük elde etti.

 

 

7   36. Petrol Ofisi Erkekler Voleybol Birinci Ligi’nde 2005-2006 sezonu şampiyonluğunu Arkasspor, 12.5 puanla ilk kez kazanırken, Fenerbahçe, 12 puanla ikinciliği, Halk Bankası da 7.5 puanla üçüncülüğü aldı. 9 ve 10   18 Yaşaltı (A) Genç Milli Futbol Takımı, İsrail ile bu ülkede yaptığı özel maçlarda 1-1 berabere kaldı ve 3-1 galip geldi. 10   Futbolda 48. UEFA Kupası’nı, Hollanda’nın Eindhoven kentindeki finalde, İngiltere’nin Middlesbrough takımını 4-0 yenen İspanya’nın FC Sevilla takımı ilk kez kazandı. 9-11   Antalya’daki 1. Uluslararası Büyük Bayanlar Antalya Hentbol Turnuvası’nda Türkiye, 3 maçını da kazanarak yenilgisiz şampiyon oldu.

 

 

7-12   Hırvatistan’ın Poreç kentindeki 19. Dünya Liseler Voleybol Şampiyonası’nda, erkeklerde Ankara Batıkent Lisesi 6., kızlarda da İstanbul Özel Yüzyıl Işıl Lisesi 5. oldu. Alman ekipleri, her 2 kategoride de birincilikleri aldı. 13   125. İngiltere Federasyon Kupası’nda 2005-2006 sezonu şampiyonluğunu, Galler’in Cardiff kentindeki finalde, West Ham United’ı penaltılarla 6-4 yenen FC Liverpool, 7. kez kazandı.

 

 

11-14   Antalya’daki 63. Avrupa 3 Bant Bilardo Şampiyonası’nda, finalde Türk Semih Saygıner’i yenen Belçikalı Frederic Caudron, şampiyonluğu kazanırken, İspanyol Daniel Sanchez de 3. oldu. 13-14   Hentbolda Erkekler Türkiye Kupası’nı, Mersin’deki finalde Çankaya Belediyesi’ni 35-28 yenen Beşiktaş kazanırken, Milli Piyango da Mersin Yenişehir Belediyesi’ni 41-29 yenerek üçüncülüğü elde etti. - Atletizmde İspanya’nın La Coruna kentindeki 22. Dünya Yürüyüş Şampiyonası’nda Türk sporcuları başarılı olamazlarken Rusya, 6 altın, 2 gümüş ve 4 bronz madalyayla birinciliği aldı.

 

 

Turkcell Süper Ligi’nin 2005-2006 sezonunda şampiyonluğu Galatasaray, 83 puanla ve kendi puan rekorunu kırarak 16. kez kazandı. 2. sırada 81 puanla Fenerbahçe ve 3. sırada da 54 puanla Beşiktaş yer aldı. Malatyaspor, Samsunspor ve Diyarbakırspor ligden düştü. - 29. Petrol Ofisi Bayanlar Voleybol Birinci Ligi’nde 2005-2006 sezonu şampiyonluğunu Eczacıbaşı, 12 puanla ve 20. kez kazanırken, Vakıfbank Güneş Sigorta, 11.5 puanla ikinciliği ve Beşiktaş da 9.5 puanla üçüncülüğü aldı. - İstanbul’daki 5. Maltepe Üniversitesi Uluslararası 10 Kilometre Yol Koşusu’nu, bayanlarda Elvan Abeylegesse, erkeklerde de Etiyopyalı Kedir Burka kazandı.

 

 

17   Futbolda 51. Avrupa Şampiyonlar Ligi’nde şampiyonluğu, Fransa’nın başkenti Paris’teki finalde, İngiliz Arsenal’i 2-1 yenen İspanyol FC Barcelona, 2. kez aldı. 19   Ümit Milli Futbol Takımı, İskoçya ile Kilmarnock kentinde yaptığı özel maçı 1-1’lik eşitlikle tamamladı. 17-20   İspanya’nın Valencia kentindeki 9. Dünya Üniversiteler Tekvando Şampiyonası’nda Türkiye, 1 gümüş ve 2 bronz madalya kazanırken, Güney Kore ise 7 altın, 3 gümüş ve 5 bronz madalyayla en başarılı ülkeydi.

 

 

5-21   Letonya’nın başkenti Riga’daki 71. Dünya Erkekler Buz Hokeyi Şampiyonası’nda şampiyonluğu, finalde Çek Cumhuriyeti’ni 4-0 yenen İsveç, 8. kez kazanırken, Kanada’yı 5-0 yenen Finlandiya da üçüncülüğü aldı. 18-21   Antalya’daki 9. Uluslararası Gençler Şampiyonlar Güreş Turnuvası’nda Türkiye, bayanlarda 7 birincilik, 4 ikincilik ve 3 üçüncülük, serbestte 2 birincilik, 4 ikincilik ve 7 üçüncülük ile birinciliği, grekoromende de 1 birincilik, 3 ikincilik ve 8 üçüncülük ile 6 birincilik, 1 ikincilik ve 2 de üçüncülüğü bulunan İran’ın ardından ikinciliği elde etti.

 

 

21   Türkiye Büyükler Badminton Birinci Ligi’nde 2005-2006 sezonu şampiyonluğunu EGO Spor, 27 puanla yenilgisiz olarak 6. kez aldı. - Hentbolda Bayanlar Avrupa Kupalarında şampiyonlukları, Şampiyonlar Ligi’nde Danimarka’dan Viborg HK AS, Sloven Krim Ljubljana Slovenia’ya 24-22 ve 20-21, EHF Kupası’nda Macar FTC Budapeşte, Hırvat Podravka Vegeta Koprivnica’ya 37-36 ve 33-32, Kupa Galipleri Kupası’nda Karadağ’dan ZRK Buducnost MONET, Macar Györi ETO Kezilabda Club’a 25-25 ve 26-23, Çalenç Kupası’nda da 2 Rumen ekibinden CR Rulmentul Braşov, CS Tomis Köstence’ye 30-22 ve 25-24’lük skorlarla üstünlük sağlayarak kazandı. 19-23   Slovakya’daki 28. Avrupa 19 Yaşaltı (A) Gençler Futbol Şampiyonası Yarı Final Eleme Grubu mücadelesinde Türkiye, 3 maçını da kazanarak 9 puanla 1. oldu ve finallere kaldı.

 

 

24   (A) Milli Futbol Takımı, Belçika ile Genk kentinde yaptığı özel maçta 3-3 berabere kalırken, goller Necati, Hasan Kabze ve Tuncay’dan geldi. 26   (A) Milli Futbol Takımı, Gana ile Almanya’nın Bochum kentinde yaptığı özel maçta 1-1 berabere kalırken, millilerin tek golünü Nihat kaydetti. 22-27   Sony Ericsson WTA Tour İstanbul Cup 2006 Uluslararası Bayanlar Tenis Turnuvası’nda şampiyonluğu, finalde Rus Anastasia Myskina’yı 2-1 yenen İsrailli Sharar Peer kazandı. - Macaristan’ın Pecs kentindeki AB Büyükler Boks Şampiyonası’nda Türkiye, 81 kiloda Bahram Muzaffer ile 1 altın, ayrıca 3 gümüş ve 2 de bronz madalya kazanarak, 19 puanla takım halinde, 22 puanlı evsahibi Macaristan’ın ardından 2. oldu. 25 ve 27   19 Yaşaltı Genç Bayan Milli Futbol Takımı, İstanbul’da Belçika ile yaptığı özel maçlarda, 1-0 galip geldi ve 1-0 yenildi. 27   Ümit Milli Futbol Takımı, başkent Bükreş’teki özel maçta Romanya ile 1-1 berabere kaldı.

 

 

24-28   Avrupa Gençler Voleybol Şampiyonası elemelerinde Türkiye, bayanlarda Ankara’da 5 maçını da kazanarak, 10 puanla yenilgisiz 1. olarak finallere çıkarken, erkeklerde Slovenya’nın Lendava kentinde 1 galibiyet, 4 yenilgi ve 6 puanla 5. olup elendi. 26-28   Almanya’nın Bonn kentindeki 17. Avrupa Büyükler Tekvando Şampiyonası’nda Türkiye, bayanlar 67 kiloda Sibel Güler ile 1 altın, ayrıca 3 gümüş ve 1 bronz madalya kazanarak, takım halinde genelde ve erkeklerde 5., bayanlarda ise İspanya’nın ardından 2. oldu. Erkeklerde birinciliği ise Hollanda elde etti. - Finlandiya’nın Tampere kentindeki Avrupa Büyükler Judo Şampiyonası’nda Türkiye, bayanlarda 48 kiloda Neşe Şensoy Yıldız ile 1 gümüş madalya kazanırken, Fransa ise 3 altın, 4 gümüş ve 1 bronz madalyayla en başarılı ülkeydi. 27-28   Atletizmde Avrupa Şampiyon Kulüpler Kupası’nda, İspanya’nın Valencia kentindeki bayanlar (A) Grubu’nda ENKA Spor, 93 puanla 5. olurken, birinciliği Luch Moskova, 141 puanla aldı. Erkeklerde de Luch Moskova, 126 puanla 1. olurken, İstanbul’daki erkekler (B) Grubu’nda ise 93 puanla 2. olan Fenerbahçe, (A) Grubu’nda yükseldi. 28   (A) Milli Futbol Takımı, Estonya ile Almanya’nın Hamburg kentinde yaptığı özel maçı 1-1’lik eşitlikle tamamlarken, tek golü ise Gökhan Ünal attı. - Masa Tenisi Süper Ligi’nde 2005-2006 sezonu şampiyonluklarını, erkeklerde Adana Masa Tenisi İhtisas, bayanlarda da Çukurova Üniversitesi kazandı. 31   (A) Milli Futbol Takımı, Almanya’nın Offenbach kentinde yaptığı özel maçta Suudi Arabistan’ın, Necati’nin attığı tek golle 1-0 yendi.

 

 

Sporda 2006 yılının en önemli organizasyonu olan 18. Dünya Kupası finalleri, yılın haziran ve temmuz aylarına damgasını vurdu. 4 yılda bir dünya kamuoyunun en büyük ilgi odağını oluşturan Dünya Kupası’na bu kez 32 yıl aradan sonra yine Almanya evsahipliği yaptı. 31 gün süren dev organizasyonda İtalya, finalde Fransa’yı penaltılarla 5-3 yenerek 4. kez şampiyonluğa ulaşırken, evsahibi Almanya ise Portekiz’i 3-1 yenerek üçüncülükle yetindi. Basketbolda Türkiye Ligi’nde Ülkerspor, 4. kez şampiyonluğa ulaşmasına karşın (A) takımının faaliyetini durdurup Fenerbahçe’ye isim sponsoru olurken, NBA Ligi’nde ise Miami Heat, şampiyonluk ipini göğüsledi. Erkek Voleybol Milli Takımı, 40 yıl aradan sonra Avrupa Şampiyonası finallerine kalma başarısını gösterirken, bu yıl ilk kez düzenlenen ve Almanya’da yapılan Türkiye Süper Kupası’nı da Beşiktaş müzesine götürdü.

 

 

2006 yılının haziran ve temmuz aylarında Türkiye ve dünyada spor alanındaki önemli gelişmelerin kronolojisi şöyle 

 

 

HAZİRAN  

 

 

(A) Milli Futbol Takımı, Hollanda’nın Sittard kentindeki özel maçta Necati, Nihat ve Halil’in golleriyle Angola’yı 3-2 yendi. 3   7. Avrupa Bayanlar Hentbol Şampiyonası elemeleri play-off baraj mücadelesinde Türkiye, Fransa’ya 29-29 ve 35-24’lük skorlarla elendi. - İstanbul’daki 61. Uluslararası Cezmi or Kupası Atletizm Yarışmaları’nda Türkiye, Romanya ve Ukrayna 3’er birincilik elde ederken, Türk sporcuları 3 de Türkiye Rekoru kırdı. 2-4   Hırvatistan’ın Pula kentindeki 8. Avrupa Yıldız Erkekler Hentbol Şampiyonası elemelerinde Türkiye, grupta 1’er galibiyet, beraberlik ve yenilgi alarak, 3 puan ve averajla 2. oldu ve finallere kaldı. 3-4   Fransa’nın Strasbourg kentindeki Avrupa 3 Bant Kulüpler Bilardo Şampiyonası’nda Türk temsilcisi Eurasia, finalde Fransız rakibine 2-1 yenilerek ikincilikle yetindi.

 

 

- Fransa’nın başkenti Paris’teki Avrupa Kulüpler Bölgelerarası Karate Şampiyonası’nda Türk ekipleri İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Adapazarı Büyükşehir Belediyesi, ilk 2 sırayı aldılar.

 

 

4   (A) Milli Futbol Takımı, Almanya’nın Krefeld kentindeki özel maçta Makedonya’ya 1-0 yenildi. - 25. Avrupa Erkekler Voleybol Şampiyonası Elemeleri 2. Tur (D) Grubu’nda (A) Milli Takım, 5 galibiyet, 1 yenilgi ve 11 puanla ilk sırayı alıp, 40 yıl aradan sonra 2. kez finallere kaldı.

 

 

 (Harkov-Ukrayna, Salo-Finlandiya) 7   40. Türkiye Basketbol Ligi’nde 2005-2006 sezonu şampiyonluğunu, play-off final serisinde Efes Pilsen’e 4-0 üstünlük sağlayan Ülkerspor, 4. kez kazandı. 5-8   Fransa’nın Tours kentindeki Dünya Liseler Badminton Şampiyonası’nda Bursa Çelebi Mehmet Lisesi, kızlarda ve erkeklerde 3. sırayı aldı. 6 ve 8   18 Yaşaltı (A) Genç Milli Futbol Takımı, Rusya ile bu ülkede yaptığı özel maçlarda 2-2 ve golsüz berabere kaldı. 29-11   Sezonun 2. “Grand Slam” mücadelesi olan 105. Fransa (Roland Garros) Açık Tenis Turnuvası’nda şampiyonlukları, tek erkeklerde İspanyol Rafael Nadal, tek bayanlarda da Belçikalı Justinen Henin Hardenne, 2. kez üstüste kazandılar. (Paris)

 

 

7-11   İtalya’nın Sardunya Adası’ndaki Portoterrez kentindeki 1. Avrupa Birliği Bayanlar Boks Şampiyonası’nda Türkiye, 52 kiloda Sümeyra Kaya ve 60 kiloda Gülsüm Tatar ile 2 altın, ayrıca 4 gümüş madalya kazanarak, 17 puanla takım halinde şampiyonluğa ulaştı. Başkent Roma’daki gençler müsabakalarında da Türkiye, 3 birincilik çıkararak, 24 puanla ilk sırayı aldı.

 

 

11   Türkiye Deplasmanlı Güreş Birinci Liglerinde serbestte Amasya Şekerspor, grekoromen de de İstanbul Büyükşehir Belediyesi, şampiyonlukları kazandılar.

 

 

10-16   İzmir’in Çeşme ilçesindeki Avrupa Olimpik Rüzgar Sörfü Şampiyonası’nda Türk sporcu Ertuğrul İçingir, 10. sırayı alırken, birincilikleri erkeklerde İngiliz Nick Demsey, bayanlarda da İspanyol Blanca Dominguez elde etti.

 

 

12-17   Arnavutluk’un başkenti Tiran’daki 1. Avrupa Yıldızlar Boks Şampiyonası’nda Türkiye, 9 altın ile 2 gümüş madalya alan ve 58 puan toplayan Rusya’nın ardından, 2 altın (46 kilo Furkan Memiş, 52 kilo İdris Demirkaya), ayrıca 3’er de gümüş ve bronz madalya kazanarak, 49 puanla ikinciliği aldı.

 

 

13-17   Slovakya’nın Vinicne kentindeki 6. Dünya Üniversiteler Okçuluk Şampiyonası’nda Türk sporcuları başarılı olamazlarken ABD, 3 altın ve 2 bronz madalyayla birinciliği kazandı.

 

 

17-18   Atletizmde Yunanistan’ın Selanik kentindeki Avrupa Uluslar Kupası 1. Lig (B) Grubu yarışmalarında Türkiye, erkeklerde 54 puanla 8. ve sonuncu, bayanlarda da 67.5 puanla 7. olarak 2. Lig’e düştü. Evsahibi Yunanistan, her 2 kategoride de 1. oldu.

 

 

18   Türkiye Tekerlekli Sandalye Basketbol Ligi’nde Beşiktaş, play-off final serisinde İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne 3-2 üstünlük sağlayarak 2005-2006 sezonu şampiyonluğuna ulaştı. 15-20   Moğolistan’ın başkenti Ulan Bator’daki 7. Dünya Üniversiteler Güreş Şampiyonası’nda Türkiye, 3 altın, 1’er de gümüş ve bronz madalyayla 3. sırayı aldı. Evsahibi Moğolistan ise 7 altın, 3 gümüş ve 2 bronz madalyayla ilk sıraya oturdu.

 

 

21   ABD Profesyonel Basketbol Ligi’nin (NBA), 60. sezonunda şampiyonluğu, play-off final serisinde Dallas Mavericks’e 4-2 üstünlük sağlayan Miami Heat ilk kez kazanırken, bu takımdan Dwayne Wade de “en değerli oyuncu” (MVP) seçildi. 23-25   Macaristan’ın Miskolc kentindeki Avrupa Ümitler Judo Şampiyonası’nda Türkiye, erkekler 60 kiloda Yunus Şaştım ile 1 altın, ayrıca 4 de bronz madalya kazanırken, birinciliği ise Rusya, 7 altın, 2 gümüş ve 4 bronz madalyayla aldı.

 

 

24-25 Azerbaycan’ın başkenti Bakü’deki Uluslararası Golden “Grand Prix” Güreş Finalleri sonunda Türkiye, grekoromende 84 kiloda Nazmi Avluca ile 1 altın, ayrıca 1 gümüş ve 3 de bronz madalya kazandı. 25   At yarışlarında İstanbul’da yapılan 80. Gazi Kupası Koşusu’nu, Kadri Daşkan’ın “Hızelbeyi” adlı atı, 2.27.60’lık derece ve jokeyi Halis Karataş ile kazandı.

 

 

TEMMUZ  

 

 

30-2   İsveç’in Trelleborg kentindeki Avrupa Takımlar Tekvando Şampiyonası’nda Türkiye, finalde bayanlarda Rusya’yı 3-2, erkeklerde de Fransa’yı 5-0 yenerek, her 2 kategoride de şampiyonluğu elde etti.

 

 

- İzmir’deki 9. Dünya Üniversiteler Halter Şampiyonası’nda Türkiye, toplam 5 altın, 9 gümüş ve 8 bronz madalya kazanarak, takım halinde erkeklerde 586 puanla 1., bayanlarda da 327 puanla 5. oldu.

 

 

- Edirne Sarayiçi’ndeki 645. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nde başpehlivanlığı, finalde Amasya’dan Recep Kara’yı yenen Antalyalı Osman Aynur kazandı. 1-2   Yunanistan’ın Selanik kentindeki Dünya Liseler Atletizm Şampiyonası’nda Türkiye, 3 gümüş ve 1 bronz madalya aldı. - İstanbul’daki 20. Uluslararası Boğaziçi Judo Turnuvası’nda Türkiye, toplam 2 birincilik, 3 ikincilik ve 4 de üçüncülük kazanarak, takım halinde bayanlarda 1. erkeklerde ise 3. oldu. Erkeklerde birincilik Azerbaycan’a gitti. 4-5   Macaristan’ın Szombathely kentindeki 17. Avrupa Gençler Serbest Güreş Şampiyonası’nda Türkiye, 120 kiloda Mehmet Yeşilyeşil ile 1 altın, ayrıca 3 bronz madalya kazanıp takım halinde, 5 altın, ayrıca 1’er de gümüş ve bronz madalyası bulunan 67 puanlı Rusya’nın ardından 43 puanla 2. oldu. 4 ve 6   18 Yaşaltı (A) Genç Milli Futbol Takımı, Ukrayna ile Simferopol kentinde yaptığı özel maçlarda golsüz berabere kaldı ve 2-1 yenildi.

 

 

3-7   Aydın’ın Kuşadası ilçesindeki 11. Uluslararası Turgut Atakol Ümitler Basketbol Turnuvası’nda Türkiye, 4 maçını da kazanarak 8 puanla yenilgisiz birinciliği aldı. İsrail ikinciliği, Yunanistan ise üçüncülüğü elde etti.

 

 

6-7   Macaristan’ın Szombathely kentindeki 10. Avrupa Genç Bayanlar Güreş Şampiyonası’nda Türkiye, 2 bronz madalya kazanarak takım halinde 28 puanla 5. sırayı alırken, birinciliği ise 2’şer altın, gümüş ve bronz madalyası bulunan 66 puanlı Belarus aldı. 6-8   Slovenya’nın başkenti Ljubljana’daki Avrupa Büyükler Golf Şampiyonası’nda Türkiye, 1190 puan toplayan Belçika’nın ardından 1120 puanla 2. olarak “Süper Kategori”ye yükseldi.

 

 

9 Haziran-9 Temmuz   Futbolda Almanya’nın evsahipliğini yaptığı 18. Dünya Kupası’nda şampiyonluğu, başkent Berlin’deki finalde, Fransa’yı penaltı atışları sonucu 5-3 yenen İtalya, 4. kez kazandı, Portekiz’i 3-1 yenen evsahibi Almanya ise 3. oldu. Gol krallığını ise 5 golle Alman Miroslaw Klose aldı.

 

 

26-9   Sezonun 3. “Grand Slam” mücadelesi olan 120. Wimbledon Tenis Turnuvası’nda şampiyonlukları, tek erkeklerde İsviçreli Roger Federer 4. kez üstüste, tek bayanlarda da Fransız Amelie Mauresmo ilk kez kazandı. (Londra) 1-9   Polonya’nın Gdansk kentindeki 18. Dünya Üniversiteler Hentbol Şampiyonası’nda Türkiye, 3 galibiyet, 3 yenilgi ve 1 beraberlikle erkeklerde 8. sırada kalırken, şampiyonlukları ise finalde erkeklerde Gürcistan’ı 31-30 yenen Rusya, bayanlarda da Macaristan’ı 26-21 yenen evsahibi Polonya elde etti. 4-9   İzmir’deki Avrupa Büyükler Eskrim Şampiyonası’nda Türk sporcuları başarılı olamazlarken, en başarılı ülke olarak 4 altın, 1 gümüş ve 2 bronz madalyayla Rusya dikkati çekti. 8-9   Macaristan’ın Szombathely kentindeki 16. Avrupa Gençler Grekoromen Güreş Şampiyonası’nda Türkiye, 3 altın (60 kilo Soner Sucu, 84 kilo Cenk İldem, 120 kilo İsmail Güzel) ve 3 gümüş madalya alarak 67 puanla takım birincisi olurken, ikinciliği ise 55’er puanla Rusya ve Ukrayna paylaştı. 9   Çek Cumhuriyeti’nin Upice kentindeki 5. Avrupa Dağ Koşusu Şampiyonası’nda İtalya, 3 altın ve 1 bronz madalyayla en başarılı ülke olurken, Türkiye ise erkeklerde Selahattin Selçuk ile 1 gümüş madalya elde etti.

 

 

7-12   Rusya’nın Ekaterinburg kentindeki 4. Uluslararası Boris Yeltsin Bayanlar Voleybol Turnuvası’nda Türkiye, 2 galibiyet ve 3 yenilgiyle 4. olurken, şampiyonluğu ise finalde evsahibi Rusya’yı 3-2 yenen Çin Halk Cumhuriyeti aldı.

 

 

10-12   Bulgaristan’ın Stara Zagora kentindeki Uluslararası Gençler Bulgaristan Badminton Turnuvası’nda Türk sporcuları, 1’er birincilik ve üçüncülük kazandı. 7-16   Macaristan’ın Sopron kentindeki 5. Avrupa Ümit Bayanlar Basketbol Şampiyonası’nda şampiyonluğu, finalde evsahibi Macaristan’ı 77-68 yenen Rusya, 2. kez kazanırken, İspanya da Fransa’yı 64-55 yenerek üçüncülüğü aldı. Türkiye ise 5 galibiyet ve 3 yenilgiyle 11. sırada kaldı. 14-17   Romanya’nın Temeşvar kentindeki 1. Balkan Yıldız Bayanlar Basketbol Şampiyonası’nda Türkiye, 1 galibiyet ve 3 yenilgiyle 7. sırada kalırken, şampiyonluğu ise finalde evsahibi Romanya’yı 86-55 yenen Sırbistan-Karadağ elde etti.

 

 

 1-23   93. Uluslararası Fransa Bisiklet Turu’nda birinciliği, ABD’li Floyd Landis, 89.39.30.00’lık dereceyle kazanırken, ikinciliği İspanyol Oscar Sio Pereiro, üçüncülüğü de Alman Andreas Klöden elde etti. Daha sonra yapılan kontrollerde, Floyd Landis’in doping yaptığı belirlendi. 14-23   İzmir’deki 9. Avrupa Ümit Erkekler Basketbol Şampiyonası’nda, finalde milli takım, Sırbistan-Karadağ’a 64-58 yenilerek ikincilikle yetindi. Sırbistan-Karadağ, 2. kez şampiyon olurken, üçüncülüğü ise İtalya’yı 83-75 yenen Slovenya aldı. - Bulgaristan’ın Filibe kentindeki 36. Avrupa Büyükler Boks Şampiyonası’nda Türkiye, artı 91 kiloda Kurban Günebakan ile 1 bronz madalya alıp 11. sırada kalırken, 1. olan Rusya, 9 altın ve 2 gümüş madalya kazanarak rekor kırdı. Şampiyonadaki centilmenlik dışı tutum ve davranışlarından dolayı antrenör Asalettin Pekdoğan ömür boyu, 60 kilo sporcusu Selçuk Aydın da 5 yıl ceza aldı.

 

 

19-23   Makedonya’nın başkenti Üsküp’teki 1. Balkan Yıldız Erkekler Basketbol Şampiyonası’nda Türkiye, 2 galibiyet ve 3 yenilgiyle 5. olabildi. 20-23   Belçika’nın Hazewinkel kentindeki Dünya Ümitler Kürek Şampiyonası’nda Almanya, 3 altın, 4 gümüş ve 5 bronz madalyayla en başarılı ülke olurken, Türkiye de erkekler hafif kilo tek çiftede Mete Yeltepe ile 1 bronz madalya aldı.

 

 

 22-23   Macaristan’ın Paks kentindeki Uluslararası Atom Gençler Judo Turnuvası’nda Türkiye, bayanlar 63 kiloda Selda Karadağ ile 1 birincilik, artı 100 kiloda da Mustafa Akpınar ile 1 üçüncülük elde etti. 23   Futbolda UEFA Intertoto Kupası Kayserispor, 2. turda Macaristan’dan FC Sopron’u 3-3 ve 1-0., 3. turda da Yunan FC Larissa’yı 0-0 ve 2-0’lık skorlarla eleyerek UEFA Kupası 2. ön eleme turuna katılmaya hak kazandı.

 

 

25-26   İstanbul’daki 9. Avrupa Yıldızlar Grekoromen Güreş Şampiyonası’nda Türkiye, 5 altın, 1 gümüş ve 6 bronz madalya kazanarak, 91 puanla takım birinciliğini elde etti.

 

 

18-27   Yunanistan’daki 23. Avrupa Genç Erkekler Basketbol Şampiyonası’nda şampiyonluğu, finalde Litvanya’yı 77-72 yenen Fransa, 3. kez kazanırken, İspanya da Türkiye’yi 92-83 yenerek üçüncülüğü aldı.

 

 

27-28   İstanbul’daki 7. Avrupa Yıldız Bayanlar Güreş Şampiyonası’nda Türkiye, 52 kiloda Dilek Atakol ile 1 gümüş madalya alıp, takım halinde 19 puanla 10. olurken, Rusya ise 3 altın, 5 gümüş madalya ve 85 puanla birinciliğe ulaştı.

 

 

18-29   Polonya’daki 28. Avrupa 19 Yaşaltı (A) Gençler Futbol Şampiyonası’nda şampiyonluğu, finalde İskoçya’yı 2-1 yenen İspanya, 4. kez kazanırken, Türkiye ise grupta 1 beraberlik, 2 yenilgi ve 1 puanla grupta sonuncu oldu. 21-30   İspanya’nın Kanarya Adaları’ndaki Tenerife kentindeki 23. Avrupa Genç Bayanlar Basketbol Şampiyonası’nda şampiyonluğu, finalde evsahibi İspanya, Sırbistan-Karadağ’ı 78-74 yenerek, 2. kez kazandı. İsveç de Çek Cumhuriyeti’ni 62-57 yenerek üçüncülüğü alırken, Türkiye ise 3 galibiyet ve 5 yenilgiyle 10. sırada kaldı. 26-30   İzmit’teki Balkan Yıldız Bayanlar Voleybol Şampiyonası’nda Türkiye, 5 maçını da kazanarak 10 puanla yenilgisiz şampiyonluğa ulaştı. Sırbistan-Karadağ, 9 puanla 2., Bulgaristan da 8 puanla 3. oldu. 27-30   Vietnam’ın Ho Chi Minh City kentindeki 6. Dünya Gençler Tekvando Şampiyonası’nda Güney Kore, 8 altın, 2 gümüş ve 4 bronz madalyayla takım halinde erkeklerde ve bayanlarda birinciliği aldı. Türkiye ise 1 altın (bayanlar 52 kilo Zeynep Kirez), 1 gümüş (erkekler 73 kilo Barış Bozkurt) ve 3 bronz madalyayla genel takım klasmanında 5. sırada yer aldı.

 

 

28-30   Ankara’daki Efes Pilsen World Cup 5 Uluslararası Basketbol Turnuvası’nda Türkiye, 3 maçını da kazanarak 6 puanla yenilgisiz şampiyon oldu. Slovenya da 5 puanla ikinciliği elde etti. - İzmit’teki Balkan Büyükler Badminton Şampiyonası’nda Bulgaristan, 7 altın madalyayla en başarılı ülke olurken, Türkiye de 2 gümüş ve 5 bronz madalya aldı.

 

 

29-30   İstanbul’daki 9. Avrupa Yıldızlar Serbest Güreş Şampiyonası’nda Türkiye, 3 altın, 2 gümüş, 5 bronz madalya ve 77 puanla takım halinde şampiyon, Rusya, 5 altın, 2 bronz madalya ve 75 puanla 2. ve Ukrayna da 1’er altın ve gümüşün yanısıra 2 bronz madalya ve 69 puanla 3. oldu.

 

 

30   Futbolda ilk kez düzenlenen ve Almanya’nın Frankfurt kentinde yapılan Türkiye Süper Kupası organizasyonunda kupa, lig şampiyonu Galatasaray’ı, Nobre’nin tek golüyle 1-0 yenen Türkiye Kupası sahibi Beşiktaş’a gitti.

 

 

İstanbul’un, bu yılın ağustos ayında 2. kez başarıyla ev sahipliğini yaptığı Formula 1 organizasyonunun kupa töreni tartışmalara yol açtı. Ferrari’nin Brezilyalı sürücüsü Felipe Massa’nın kazandığı Formula 1 Dünya Şampiyonası’nın 14. ayağı sonundaki törende, kupayı KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat’ın vermesi, uluslararası alanda çok konuşuldu ve daha sonra Uluslararası Otomobil Federasyonu (FIA), Türkiye’ye, bu organizasyonu “politikaya alet ettiği” gerekçesiyle 5 milyon dolar ceza verdi. Bu ayda futbolda Avrupa Süper Kupası’nı, 2 İspanyol ekibinden FC Sevilla, FC Barcelona’yı 3-0 yenerek ilk kez müzesine götürürken, İsveç’teki Avrupa Atletizm Şampiyonası’nda, bayanlar 5 bin metrede Elvan Abeylegesse, sakat sakat koşarak 3. oldu ve Türkiye’ye bu şampiyonadaki tek madalyayı getirdi.

 

 

2006 yılının ağustos ayında Türkiye ve dünyada spor alanındaki önemli gelişmelerin kronolojisi şöyle:  

 

 

AĞUSTOS 

 

 

25 ve 1   Futbolda Avrupa Şampiyonlar Ligi 2. ön eleme turunda Fenerbahçe, Faroe Adaları’ndan B36 Torshavn’ı 4-0 ve 5-0’lık skorlarla eledi. 23-5   Hırvatistan’ın başkenti Zagreb’deki 49. Dünya Atıcılık Şampiyonası’nda Türkiye’den en iyi dereceyi, 300 metre tüfek 3 pozisyonlu atışta 4. olan Hakan Erdem elde etti. 4-5   Almanya’nın başkenti Berlin’deki Uluslararası Super Cup Erkekler Basketbol Turnuvası’nda şampiyonluğu, finalde ev sahibi Almanya’yı 70-65 yenen İtalyan kazanırken, Türkiye de Fransa’ya 89-76 üstünlük sağlayarak 3. oldu. 5   İstanbul’daki 3. Balkan Yıldızlar Atletizm Şampiyonası’nda Türkiye, takım halinde erkeklerde 5 altın, 3 gümüş, 1 bronz madalya ve 100 puanla ilk sırada yer alırken, bayanlarda ise 1 altın, 5 gümüş madalya ve 69.5 puanla 71 puanlı Romanya’nın ardından ikinciliği elde etti.

 

 

26-6   Macaristan’ın başkenti Budapeşte’deki 28. Avrupa Büyükler Yüzme, Atlama ve Senkronize Yüzme Şampiyonası’nda Türk sporcuları başarılı olamazlarken, Rusya, 16 altın, 7 gümüş ve 3 bronz madalyayla birinciliği, Almanya, 12 altın, 10 gümüş ve 5 bronz madalyayla ikinciliği ve Fransa da 6 altın, 7 gümüş ve 9 bronz madalyayla üçüncülüğü aldı.

 

 

28-6   Estonya’nın başkenti Tallinn’deki 8. Avrupa Yıldız Erkekler Hentbol Şampiyonası’nda şampiyonluğu, finalde Danimarka’yı 38-24 yenen Hırvatistan ilk kez, üçüncülüğü de Polonya’yı 34-28 yenen İsveç kazandı. Türkiye ise 2 galibiyet ve 5 yenilgiyle 8. sırada kaldı. 4-6   ABD’nin New York kentindeki Dünya Üniversiteler Karate Şampiyonası’nda Türkiye, 2 gümüş ve 4 bronz madalya kazandı. 6   Sakarya’nın Sapanca ilçesindeki Balkan Dağ Bisikleti Şampiyonası’nda Türkiye, 2 altın ve 3 gümüş madalya kazanarak en başarılı ülke oldu. 8-12   Erkeklerde Makedonya’nın Strumica, bayanlarda da Romanya’nın Buzau kentlerindeki Balkan Gençler Voleybol Şampiyonası’nda Türkiye, erkeklerde finalde Sırbistan-Karadağ’ı 3-2 yenerek şampiyon olurken, bayanlarda ise aynı takıma finalde 3-1 yitirerek ikincilikle yetindi. 4-13   İstanbul’daki 5. Dünya Yıldızlar Boks Şampiyonası’nda Türkiye, 6 bronz madalyayla takım halinde 11. olurken, birinciliği ise 7 altın ve 2 gümüş madalyası bulunan Rusya aldı.

 

 

- Slovakya’nın Kösice kentindeki 18. Avrupa Yıldız Bayanlar Basketbol Şampiyonası’nda şampiyonluğu, finalde Çek Cumhuriyeti’ni 80-78 yenen İspanya, toplamda 4. ve üstüste 3. kez, üçüncülüğü de Sırbistan-Karadağ’ı 84-72 yenen Litvanya kazanırken, 5 galibiyet ve 3 yenilgi alan Türkiye ise 11. sırada kaldı. 7-13   İsveç’in Göteborg kentindeki 19. Avrupa Atletizm Şampiyonası’nda Türkiye, tek madalyayı, bayanlar 5 bin metrede 3. olan Elvan Abeylegesse ile kazanıp klasmanda 29. sırada yer alırken, ilk sıra ise 12’şer altın ve gümüş ile 10 bronz madalyası bulunan Rusya’nın oldu. 15 ve 16   (A) Milli Futbol Takımı, başkent Lüksemburg’daki özel maçta Lüksemburg’u, Fatih Tekke’nin tek golüyle 1-0 yenerken, Türk vatandaşlığına geçip (A) Milli Takım’da yer alan ilk yabancı futbolcu olarak Mehmet Aurelio da forma giydi. Ümit milliler de başkent Moskova’da Rusya’ya 1-0 üstünlük sağladı.

 

 

15 ve 17   18 Yaşaltı (A) Genç Milli Futbol Takımı, Romanya ile bu ülkede yaptığı özel maçlarda 2-1 yenildi ve 4-0 galip geldi. 17 Yaşaltı (B) Genç Milli Futbol Takımı da Belçika ile bu ülkede yaptığı özel maçlarda 1-1 berabere kaldı ve 2-1 yenildi. 11-20   İspanya’daki 20. Avrupa Yıldız Erkekler Basketbol Şampiyonası’nda şampiyonluğu, finalde Rusya’yı uzatmada 110-106 yenen evsahibi İspanya ilk kez, üçüncülüğü de Hırvatistan’ı 85-69 yenen Sırbistan-Karadağ aldı. Türkiye ise 4 galibiyet ve 4 yenilgiyle sekizincilikle yetindi.

 

 

15-20   Çin’in başkenti Pekin’deki 11. Dünya Gençler Atletizm Şampiyonası’nda Türk sporcuları dereceye giremezlerken Kenya, 6’şar altın ve gümüş, 3 de bronz madalyayla birinciliği, ev sahibi Çin Halk Cumhuriyeti de 5’er altın ve gümüş, 7 de bronz madalyayla ikinciliği elde etti.

 

 

16-20   İstanbul’daki Uluslararası Caner Erdoğru Yıldız Erkekler Sutopu Turnuvası’nda Türkiye, finalde Sırbistan’a 10-7 yenilerek 2. olurken, üçüncülüğü de Rusya’yı 11-10 yenen Avusturya aldı. - Çek Cumhuriyeti’nin Nymburk kentindeki 4. Avrupa Bedensel Engelliler Okçuluk Şampiyonası’nda Türkiye, 1 gümüş ve 2 bronz madalya kazandı.

 

 

18-20   Voleybolda 3. Erkekler Avrupa Ligi’nde şampiyonluğu, İzmir’deki finalde Hırvatistan’a 3-1 üstünlük sağlayan Hollanda, ilk kez kazanırken, Yunanistan da Türkiye’yi 3-2’yle geçerek 3. oldu. Türkiye, ligin ilk turunda 6 galibiyet, 6 yenilgi ve 18 puanla 5. olup yarı finale geldi ve yarı finalde de Hollanda’ya 3-2 yenildi.

 

 

9 ve 23   Futbolda Avrupa Şampiyonlar Ligi 3. ön eleme turunda Galatasaray, Çek rakibi Mlada Boleslav’ı 5-2 ve 1-1’lik skorlarla geçerek gruplara kalırken, Fenerbahçe ise Ukrayna’dan Dinamo Kiev’e 3-1 ve 2-2’lik skorlarla elendi. 10 ve 24   Futbolda UEFA Kupası 2. ön eleme turunda Trabzonspor, Kıbrıs Rum Kesimi’nden Apoel Nicosia’yı 1-1 ve 1-0, Kayserispor da Arnavutluk’tan FC Tiran’ı 3-1 ve 2-0’lık skorlarla eledi.

 

 

20-25   Malezya’nın başkenti Kuala Lumpur’daki 1. Dünya Gençler Vuşu Şampiyonası’nda Türkiye, 2’şer gümüş ve bronz madalyayla takım halinde altıncılığı aldı. 25   Futbolda 31. Avrupa Süper Kupası’nı, 2 İspanyol ekibinden FC Sevilla, FC Barcelona’yı 3-0 yenerek ilk kez müzesine götürdü. (Monaco) 26   Türkiye Kulüplerarası Atletizm 1. Ligi’nde 2006 yılı şampiyonluklarını, erkeklerde Fenerbahçe 436, bayanlarda da ENKA Spor, 406 puanla elde etti.

 

 

20-27   İngiltere’nin Eton kentindeki 29. Dünya Kürek Şampiyonası’nda birinciliği, evsahibi İngiltere 4 altın, 1 gümüş ve 3 bronz madalyayla kazanırken, Avustralya da 4 altın, 1 gümüş ve 2 bronz madalyayla bu ülkeyi izledi.

 

 

Voleybolda finalleri Rusya’nın başkenti Moskova’da yapılan 17. Dünya Erkekler Süper Ligi’ni Brezilya, finalde Fransa’yı 3-2 yenerek, üstüste 4. ve toplamda 6. kez kazandı. Ev sahibi Rusya da Bulgaristan’ı 3-0 yenerek 3. oldu. 24-27   Finalleri Hollanda’nın Den Haag kentinde yapılan Avrupa Plaj Voleybolu Şampiyonası’nda şampiyonlukları, erkeklerde Alman, bayanlarda da Hollandalı ekipler elde etti.

 

 

Türkiye’nin 2. kez ev sahipliğini yaptığı ve bu yıl 14. ayağı İstanbul Park Pisti’nde yapılan Formula 1 yarışını, Ferrari’nin Brezilyalı sürücüsü Felipe Massa kazandı. Bu yarışta birincilik kupasını Massa’ya KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat’ın vermesi nedeniyle FIA, Türkiye’yi 5 milyon dolarla cezalandırdı.

 

 

26-27   Judoda Azerbaycan’ın başkenti Bakü’deki Dünya Kupası müsabakalarında Türkiye, bayanlarda 2 birincilik, (48 kilo Neşe Şensoy Yıldız, 52 kilo Aynur Samat) 5 ikincilik ve 1 de üçüncülük elde etti. 28-30   Kayseri’deki Uluslararası Zafer Kupası Bayanlar Basketbol Turnuvası’nda Türkiye, 3 galibiyet ve 6 puanla yenilgisiz şampiyon oldu.

 

 

29-30   Guatemala’nın başkenti Guetamala City’deki 21. Dünya Gençler Grekororomen Güreş Şampiyonası’nda Türkiye, 4 altın ve 1 bronz madalya kazanarak 55 puanla, 3 altın ve 5 bronz madalyası bulunan 70 puanlı Rusya’nın ardından ikinciliği elde etti.

 

 

Eylül ayı, 2006 yılında sporun en yoğun yaşandığı ay olarak dikkati çekti. Bu ayın ilk önemli organizasyonu olan Dünya Erkekler Basketbol Şampiyonası’na tarihinde 2. kez katılan (A) Milli Takım, 6 galibiyet ve 3 yenilgiyle 6. sırayı