Sepp Blatter Kimdir? Hayatı ve Kariyeri

Özel bir röportajında Fifa için şok eden hile itirafında bulunan Sepp Blatter Kimdir? Aslen Nereli? Sepp Blatter Şike Yaptı mı?

Sepp Blatter Kimdir? Hayatı ve Kariyeri
Sepp Blatter Kimdir? Hayatı ve Kariyeri
GİRİŞ 14.06.2016 03:10 GÜNCELLEME 19.06.2016 19:38

Fifa ‘da görev aldığı döneme dair şok açıklamalarda bulunan Sepp Blatter dünya gündemine bomba gibi düşen itirafı ile çok konuşulan bir isim. Şike soruşturması kapsamında görevinden alınan Sepp Blatter kimdir?

Asıl adı Joseph Sepp Blatter olan Fifa eski başkanı, 1936 yılında doğuş İsviçreli bir futbol adamıdır. 1988 yılında FIFA Başkanı seçilen isim Şubat 2016 tarihine kadar bu görevde bulunmuştur. Blatter 2002, 2007, 2011 ve 2015 yıllarında yeniden FIFA başkanlığına seçilmiştir ve bu görevde beş dönem kalmıştır.

Uzun yıllar başkanlık yapmasına karşı her dönem ağır eleştirilen alan bir isim olmuştur. Hakkında birçok iddia yer almaktadır. İlk olarak 2011 yılında futbolda ırkçılığa dair yaptığı açıklamalar ile gündeme gelmiştir. Futbolda ırkçılığın olmadığını söyleyen isim futbolcular sorunlarını el sıkışarak giderebilir demişti. Bu açıklamalar üzerine birçok tepki alan ismin kamuoyu tarafında istifası istenmişti. Özellikle İngiliz futbolundan ağır eleştiriler gelirken, birçok İngiliz yönetici ve futbolcu Blatter karşıtı açıklamalar yapmıştı.

Görevden Alınma Süreci

2015 yılında yapılan FIFA Başkanlığı seçimlerinde yeniden başkan olan Blatter, bu seçimlerden tam 3 gün sonra istifa edeceğini ve yeniden seçimlere gidileceğini açıkladı. Hakkında yolsuzluk iddiaları bulunan Blatter 'in FİFA Başkanlığı, FİFA Etik Kurulu tarafından 8 Ekim 2015'te 90 gün boyunca askıya alındı. Aynı dönemde büyük eleştiriler alan ve haklarında yolsuzluk iddiaları bulunan Micheal Platini ve Jerome Valcke ‘de görevlerinden alındı.  İsviçre Savcılığı tarafından 25 Eylül 'de hakkında açılan soruşturma kapsamında ifadesi alınan Blatter 'ın ofisindeki verilere el konuldu.

8 Yıl Men Cezası

Görevinin askıya alınması sonucu hakkında soruşturmaya başlatılan Blatter, futboldan 8 yıl men cezasına çarptırıldı. Aynı şekilde UEFA Başkanı Michel Platini ‘de 8 yıl futboldan men cezası aldı. Bu iki ismin hakkında kararı veren FIFA Etik Komitesi ilaveten 20 'ye yakın FIFA yetkilisinin tutuklandığı yolsuzluk ve rüşvet soruşturmalarında ismi geçtiği gerekçesi ile futboldan men kararı verdiğini açıkladı. Kararın ardından Blatter ve Platini 8 yıl boyunca futbol çatısı altında hiçbir kurum veya organizasyonda yer alamayacak.

Hile İtirafı

Hakkında yürütülen Şike Soruşturması kapsamında FIFA ‘daki başkanlık görevinden alınan isim, geçmiş kuralar hakkında açıklamalarda bulundu. Dünya genelinde şok etkisi yaratan açıklamalarında kura çekimleri esnasında hile yapmanın çok basit olduğunu anlattı. Kura çekimlerinde FIFA ‘nın hile yaptığını ve bu hilenin yönteminin oldukça basit olduğunu dile getirdi. Blatter açıklamasında "Hile yapmak istiyorsanız kura çekiminden kısa bir süre önce istediğiniz topları buzdolabına koymanız yeterli" şeklinde konuştu.