F1'de Türkiye'nin son dakika golü

İstanbul GP'sini Ferrari pilotu Massa'nın kazanması dünün sürpriziydi. Ancak günün asıl sürprizi KKTC Cumhurbaşkanı Talat'ın ödülü vermesi oldu. Peki bu nasıl gerçekleşti?

F1'de Türkiye'nin son dakika golü
F1'de Türkiye'nin son dakika golü
GİRİŞ 28.08.2006 09:51 GÜNCELLEME 24.05.2021 14:55

İstanbul Grand Prix'sinde Ferrari pilotu Felipe Massa birinci oldu. Yarışın asıl sürprizi ise ödül töreninde yaşandı. 2 milyar kişinin izlediği törende, Massa'ya ödülünü, F1 yetkililerinin karşı çıkmasına rağmen Talat, KKTC Cumhurbaşkanı sıfatıyla verdi. Bir F1 kurmayı, konuk cumhurbaşkanının ödül vermesi FIA kurallarına aykırı olduğu için Türkiye'ye uyarı gelebileceğini belirtti.

Formula 1'i Ferrari ve KKTC kazandı

Dünyada 2 milyar kişinin izlediği törende Ferrari pilotu Massa'ya birincilik ödülünü KKTC Cumhurbaşkanı sıfatıyla Talat verdi. FIA'dan Türkiye'ye bu yüzden uyarı gelebileceği belirtiliyor.

Formula 1 Türkiye Grand Prix'i şampiyonluk kupası sürprizine sahne oldu. F1 yöneticilerinin karşı çıkmasına rağmen yarışı lider bitiren Ferrari pilotu Felipe Massa'nın kupasını KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat verdi. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu törenden sonra SABAH'a yaptığı açıklamada, '203 ülkede 2 milyar kişinin izlediği yarış sonrası KKTC'nin adını tüm dünya duydu' dedi. Formula 1 kurmaylarıyla kısa süreli bir sıkıntıya sahne olan ödül töreni öncesinde şu gelişmeler yaşandı:

Cumartesi günkü sıralama turları sırasında F1 yöneticileri İstanbul Park'taki ödül töreninde kupayı kimlerin vereceğini sordu. Bunun üzerine üçüncülük kupasını İTO Başkanı Murat Yalçıntaş'ın, ikincilik kupasının ise TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nun vereceği bildirildi. Ancak Başbakan ve bakanların resmi programlarının netleşmemesi nedeniyle birincilik kupasını verecek isim netleştirilemedi. Dün yarışın son turlarında F1 ekibi yeniden kupayı verecek isimleri öğrenmek istedi. Bu soru karşısında Hisarcıklıoğlu yarışı birinci bitiren pilota kupasını KKTC Cumhurbaşkanı Talat'ın vereceğini açıkladı.

Bir ülkede düzenlenen yarışta devlet başkanının ödül takdimi gibi uygulamaları bulunmadığını hatırlatan F1 yöneticileri buna itiraz etti. Ancak ödül törenine çok kısa bir süre kaldığı, Talat'a kupayı vermesi için rica edildiği ve bir protokol krizi yaşanmaması gerekçe gösterildi.

Bu son dakika manevrasıyla İstanbul Park'taki yarışı birinci bitiren ve kariyerinin ilk zaferine ulaşan Brezilyayı pilot Felipe Massa'ya kupasını KKTC Cumhurbaşkanı Talat verdi.' Bir F1 yetkilisi ise 'Bugün bir kriz yaşanmadan atladıldı ama Türkiye'ye bu nedenle bir uyarı gelebilir' yorumunda bulundu. Daha önce de Malezya ödül protokolüne uymadığı için uyarılmıştı.

A KULESİNİN KODLARI

İstanbul Park'ın A kulesindeki 4'üncü kat VİP konuklarına tahsis edildi. Yarışları KKTC Cumhurbaşkanı Talat'ın yanı sıra Başbakan Yardımcısı Şahin, Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç, DYP Genel Başkanı Mehmet Ağar, FB Kulubü Başkanı Aziz Yıldırım izledi. Şahin ve Koç kupa töreni öncesinde İstanbul Park'tan ayrıldı.

Tatillerine F1 arası verdiler ıstakoz eşliğinde iş konuştular

* FORMULA 1 Türkiye Grand Prix'i iş dünyasından çok sayıda ismi padokta ağırladı. Yarışları Güler Sabancı, Tuncay Özilhan, Kamil Yazıcı, Muhtar Kent, Necati Kurmel, Ayhan Bermek ve Cem Hakko padoktan izleyen isimler arasındaydı.

* DİLEK Sabancı'nın şirketi Vista Turizm yarışlar nedeniyle limuzin taleplerini karşılayamadı.

* İSTANBUL Park'a sabah 9.30'da gelen Güler Sabancı, Toyota ve Bridgestone padokları arasında mekik dokudu. Hangi firmanın padoğuna gittiyse, oranın tişörtünü ve şapkasını giydi. Sabancı, kendi bağında ürettiği şaraplarından kolilerce getirterek misafirlere hediye etti.

* SABANCI, 'Yarış, Türkiye'nin tanıtımı kadar iş ortaklarıyla yakın ilişkiler kurmak açısından da önemli rol oynuyor. Bizim hem Temsa, hem Bridgestone hem de Toyota'dan önemli misafirlerimiz var. Bu haftayı onlarla birlikte geçireceğiz' dedi.

* ATİLLA Doğu'nun hazırladığı padoktaki açık büfede yok yoktu. Misafirlere, istakoz, levrek, bonfile, spagetti, Sarafin marka şaraplar misafirlere ikram edildi.

* YARIŞIN son turunu VİP tribününde izlemek isteyen bir yabancıyla Türk seyircilerin yer kapma mücadelesi yumruklaşmaya kadar vardı. Sabancı, Massa'ya lokum ikram etti.