Brezilyalı teknik adam Zico kimdir?

Daum ile yollarını ayıran Fenerbahçe'nin yeni teknik direktörü Brezilyalı teknik adam Zico oldu. Peki Zico kimdir, futbol kariyeri nedir? İşte kare kare Zico ve özgeçmişi..

Brezilyalı teknik adam Zico kimdir?
Brezilyalı teknik adam Zico kimdir?
GİRİŞ 04.07.2006 17:30 GÜNCELLEME 04.07.2006 17:30

Arthur Antunes Coimbra...
Zico olarak tanınan Brezilyalı futbol efsanesi dünyanın gelmiş geçmiş en önemli orta saha oyuncularından birisi... Pele’nin dünyanın gelmiş geçmiş en iyi 125 futbolcusundan biri olarak gösterdiği Zico ‘Beyaz Pele’ lakabını almıştı. 1994 yılında futbolu bırakan Beyaz Pele bir dönem de son kulübü Japon Kashima Antlers’de oyuncu-teknik direktör olarak görev yaptı. 1998’de final oynayan Brezilya Milli Takımı’nın danışmanlığını yapan Yaşayan Efsane, 2002 Dünya Kupası’nın ardından Japonya Milli Takımı’nın başına geçti.


‘Brezilya gibi oynayın’
Atak futbolu benimseyen ve Asya Kupası’nı kazanan Zico ile Japon taraftarlar bir türlü kaynaşamadı. Japon futbolculara ‘Sizi Brezilya gibi oynatacağım’ diyen Sambacı’nın bu düşüncesi bir türlü sahaya yansımadı, ortaya çıkan olumsuz görüntü Samuraylar’ı çileden çıkardı. Hatta Asya Kupası zaferinin ardından Tokyo sokaklarında Zico’nun kovulması için yürüyüş bile düzenlendi. Japon basını, “O kadar kibar bir milletiz ki teknik direktörümüzü kovamıyoruz” yorumunu yaptı. 2004 Konfederasyon Kupası sonrasında gönderilmesi gündemdeyken Zico’nun takımı Brezilya ve Yunanistan ile berabere kalarak beklentilerin üzerine çıktı ve Brezilyalı görevine devam etti. Zico-Japonya birlikteliği 2006 Dünya Kupası’nın ardından sona erdi. Kariyerinde sadece Japonya Milli Takımı’nı çalıştıran Brezilyalı’nın teknik direktörlük kariyerinde 72 maç, 38 galibiyet, 15 beraberlik, 19 yenilgi bulunuyor. 1953 doğumlu futbol adamına 1 yıl önce İngiliz amatör kümesinde yer alan Garford Town takımı, futbola tekrar dönmesi için bir teklifte bulundu. Ancak Zico futbola dönmek için çok yaşlı olduğunu hatırlatıp bu öneriyi geri çevirdi.