Real Madrid'den sporcularına genetik test

Üsküdar Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Öğretim Üyesi Yardımcı Doç. Dr. Korkut Ulucan'ın konuk olduğu programda, başarılı sporcuların genlerinden nasıl tespit edilebileceği konusunda çarpıcı tespitlerde bulundu.

Real Madrid'den sporcularına genetik test
Real Madrid'den sporcularına genetik test
GİRİŞ 03.05.2013 17:39 GÜNCELLEME 03.05.2013 17:41

A Haber'de Duygu Leloğlu'nun sunduğu Satır arası programında "Başarılı sporcuyu genlerinden tespit etmek mümkün mü?" konusu ele alındı.

Tübitak'ta projelendirilen bir çalışma ile bu genleri araştıran Üsküdar Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Öğretim Üyesi Yardımcı Doç. Dr. Korkut Ulucan'ın konuk olduğu programda, başarılı sporcuların genlerinden nasıl tespit edilebileceği üzerine konuşuldu.

başarılı sporcuyu genlerinden tespit etmenin mümkün olduğunu dile getiren Ulucan, Usain Bolt'un genetik harikası bir sporcu olabileceğini dile getirdi. Dünyada bu tarz test ve parametrelerle sporcularını yönlendiren ülkeler olduğunu ifade eden Korkut Ulucan, Real Madrid takımının sporcularını genetiğe bakarak tespit ettiğini de söyledi.

BAŞARILI SPORCUYU GENLERİNDEN TESPİT ETMEK MÜMKÜN

Başarılı sporcuyu genlerinden tespit etmek mümkün. Bu geçerliliği olan bir çalışmalar bütünü. Biz bu çalışmalarda spora yatkınlığa nende olan genlerin yapısına bakıyoruz. Sizin ve benim gen yapılarımız %99,9 aynı, bizi birbirimizden ayıran kısım 1/1000'lik bir kısım.işte biz bu farklara bakarak, bireyerin Özellikle sporda ne tarz aktivitelere yatkın olabileceğini saptıyoruz .

USAİN BOLT BELKİ DE BİR GENETİK HARİKASI

Atletizmde bir birey sprinter özellikli mi, ya da daha dayanıklı daha maratoncu mu? Mesela Usain Bolt, Jamaikalı sprinter, Jamaikalılarda da yapılan bir çalışma bizim de yapısını araştırdığımız gen açısından %70 pozitif. Belki de Usain Bolt böyle bir genetik harikası bir sporcu. Bu da daha başarılı olmasını sağlıyor
Grup sporlarını düşündüğümüzde, taktik tarzı takım oyunu da öne çıkıyor. Siz her ne kadar takım oyunu da oynasanız, oyuncunun iyi oyun oynayabilmesi için fiziksel olarak hazır olması lazım.Genlerde bizim SNP dediğimiz bazı farklılıklar var. Bu bir ilaca yatkınlıkta da farklı olabilir. Futbolda da bizim bu projenin temelini bunlar oluşturuyor. Bir kas proteinine bakıyor, bu kas proteininin bir formunu barındıran bireyler sprinter açıdan çok daha hızlılar, kasları daha hızlı kasılıyor ama maalesef daha çabuk yoruluyorlar. Bunu alıp da siz uzun mesafe koş derseniz kesilirler

REAL MADRİD SPORCULARINI GENETİĞE BAKARAK TESPİT EDİYOR

Dünyada genetiğe bakarak sporcu yönlendiren ülkeler var. Akademik olarak da yayınlanan bir takım, Real Madrid bu işi yapıyor. O yayında Biz Real Madridli futbolculara baktık hipotezimiz doğrulandı diyorlar. Muhtemelen onlar küçük yaşlarda bunlara bakıyor. Japonya'da, Avustralya'da belli parametreler test ediliyor onlara göre çocuklar yönlendiriliyor