‘Hassasiyet’ lafta mı kaldı? 29 Ekim öncesi yönetimden “Türk bayrağı açmayın” talimatı

'Süper Kupa' krizinin yankıları devam ederken Fenerbahçe yönetiminin 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı öncesi Güney Kıbrıs'ta Rumlarla oynanan maçlarda Türk bayrağı açılmaması talimatı verdiği ortaya çıktı.

‘Hassasiyet’ lafta mı kaldı? 29 Ekim öncesi yönetimden “Türk bayrağı açmayın” talimatı
‘Hassasiyet’ lafta mı kaldı? 29 Ekim öncesi yönetimden “Türk bayrağı açmayın” talimatı
GİRİŞ 31.12.2023 19:13 GÜNCELLEME 31.12.2023 19:13
Bu Habere 279 Yorum Yapılmış

Galatasaray-Fenerbahçe Süper Kupa müsabakası öncesi, 'Yurtta Sulh, Cihanda Sulh' pankartı ve ‘Atatürk tişörtü’ne izin verilmediği gerekçesiyle Suudi Arabistan’dan geri döndü. Kulüp yetkilileri, 'milli hassasiyetler'den ödün vermeyeceklerini söyledi.

Süper Kupa krizinde yaşanan tartışmalar devam ederken, 'milli hassasiyetler'den ödün vermeyeceklerini söylerken kulüplerin yakın geçmişte Güney Kıbrıs'ta ‘Türk bayrağı açmama’ talimatı verdiğini ortaya çıkardı. Atatürk ile dalga geçen Rumlara karşı da aynı hassasiyetin gösterilmediği ve skandalda sessiz kalındığı belirlendi.

29 EKİM CUMHURİYET BAYRAMI ÖNCESİ SKANDAL

Atatürk ve Türk bayrağı hassasiyeti” olduğunu iddia eden Fenerbahçe yönetiminin 25 Ekim 2012’de Güney Kıbrıs’ta AEL Limasol ile yapılacak UEFA Avrupa Ligi karşılaşmasında Türk bayraklarının açılmaması için talimat verdiği öğrenildi.

TARAFTARLARA BELGE İMZALATILDI

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’na sayılı günler kala verilen talimat üzerine taraftarlara, “KKTC veya Türk bayraklarını stada götürmeyeceğim” ifadesinin yer aldığı belgenin imzalatıldığı belirlendi.

YÖNETİM İNKAR ETTİ

Bunun ardından açıklama yapan Fenerbahçe yönetimi, olayın kendileri dışında geliştiğini öne sürdü.

KKTC BASINI BELGEYİ ORTAYA ÇIKARDI

KKTC Havadis gazetesi, Fenerbahçe yönetiminin inkar ettiği talimatı belgeyle ortaya çıkardı. Kulüp yönetiminin imzasının bulunduğu belgede, “Türk ve KKTC bayrağı götürülmeyecektir” ifadeleri yer aldı.

Talimatlarda şu maddeler yer aldı:

1. Taraftar kartı olanlara maç biletleri verilecektir.

2. Taraftar takibinde, mesuliyet tamamen derneklere aittir.

3. 650 adet bilet KKTC Fenerbahçeliler Derneği’ne, 350 adet bilet Kıbrıs Türk Fenerbahçe Taraftar Derneği’ne 140 adet bilet kulüp tarafından alınmaz ise 50 tanesi Kıbrıs Türk Fenerbahçe Taraftar Derneği’ne, kalanı da KKTC Fenerbahçeliler Derneği’ne verilecektir.

4. “UEFA Bağlayıcı Güvenlik ve Emniyet Talimatları”nın İngilizce ve Türkçe kopyaları, dernek yetkililerine bilet alacak taraftarları bilgilendirmek üzere teslim edilecektir.

5.Türk ve KKTC bayrağı götürülmeyecektir, sadece Fenerbahçe bayrakları götürülecektir.

6. Fenerbahçe kafilesi, hava alanında KKTC tarafları tarafından karşılanmayacaktır.

7. Taraftarlar maç saatinden önce hudut kapısında bulunacak, stada maç başlamasına 2 saat kala alınacaklardır.

8. Bilet alacak kişilerin doğum tarihi, adı-soyadı, bilet numaraları listeye kaydedilecektir.

9. Hudut geçişinde 10 dakika arayla 4 veya 5 otobüs aynı anda giriş yapacaktır.

10.Otobüslerin plaka ve gidiş-dönüş bildirilecektir.

11. Otobüslere alkollü binilmeyecektir.

12. Taciz edici pankartlar ve zoomlu fotoğraf makineleri alınmayacaktır.

13.Komite Bülent Erciyas’ın başkanlığında, Gökhan Necipoğlu, Erçin Çoban, Ali Cansu’dan oluşacaktır.

RUMLAR ATATÜRK İLE DALGA GEÇTİ, YÖNETİM SESSİZ KALDI

13 Ekim 2022 tarihinde de Rumlarla oynanan maçta da benzer olaylar yaşandı.

Fenerbahçe taraftarları, AEK Larnaca maçı öncesi Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘Yurtta sulh, cihanda sulh’ sözünün İngilizcesini (Peace at home, peace in the world) pankart olarak açtı.

AEK Larnaca taraftarları ise ‘Yurtta Sulh, Cihanda Sulh. Ne ironi ama asla unutma!’ yazılı pankartı açtı.

Ancak Fenerbahçe yönetimi, Atatürk’ü hedef alan pankarta rağmen maça çıkarken skandala sessiz kalmayı tercih etti.

TÜRK BAYRAKLARINA İZİN VERİLMEZKEN YUNAN VE GKRY BAYRAKLARI AÇTILAR

AEK Larnaca maçında Türk bayrakları, Rumlar tarafından stada sokulmadı. Taraftarlardan toplanan Türk bayraklarına karşılık Rum taraftarlar Yunan ve Rum bayrakları açtı.

3 kişilik bir grup ise Yunan bayrağını sahanın dört tarafında dolaştırarak Türk taraftarları tahrik etmeye çalıştı. Ancak gruba hiçbir şekilde müdahale edilmedi.

Aynı maçta Atatürk’ün “Yurtta sulh, cihanda sulh” sözünün bulunduğu pankarttaki Türk bayrağı, stat görevlilerince kapatıldı.

KKTC’DEN SERT TEPKİ

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, yaşananlara tepki gösterdi.

Fenerbahçe'nin, UEFA Avrupa Ligi'nde Kıbrıs Rum kesimi temsilcisi AEK Larnaca ile karşılaştığını belirten Ertuğruloğlu, stadyum girişinde KKTC'den gelen Fenerbahçeli tarafların ellerindeki Türkiye bayraklarının alınmasına tepki gösterdi. Ertuğruloğlu, şöyle konuştu:

"Sahada oynayan takım Türkiye takımı, tabii ki Türk bayrağı orada açılacaktır. Siz, sözde 'Kıbrıs Cumhuriyeti' bayrağını asıyorsunuz, onlardan çok daha fazla Yunan bayrakları orada, kilise bayrakları orada, her türlü provokasyonu yapıyorsunuz, Türk bayrağı orada açılmayacak, yok böyle bir şey. Bu zihniyet, bizim hoşgörüyle bakacağımız bir zihniyet değil. Zaten Kıbrıs konusunun özünde de yatan bu ırkçı zihniyet. Türk'ü kendine eşit görmeyen, varlığını Türk düşmanlığı üzerine kuran bir zihniyetle karşı karşıyayız."

KAYNAK: HABER7
Nurullah Alpay Haber7.com - Özel Haber Editörü
Haber 7 - Nurullah Alpay

Editör Hakkında

2014 yılında Yeniakit.com.tr'de basın hayatına başladı. Çeşitli basın kuruluşlarında görev aldı. Son olarak Haber7 Özel Haber Biriminde editör olarak çalışmaktadır.
YORUMLAR 279
  • Meric 3 ay önce Şikayet Et
    Biri Rum tarafi biri arap. Sapla samanı karıştırmayın. Türk ve KKTC bayrakları açılmicak diyor çünkü savaştığın, düşman olduğun ve seni diplomatik olarak tanımayan ulkedesin. Arap topraklariyla bir mi tutuyorsunuz Rum topragini
    Cevapla
  • Albatros 3 ay önce Şikayet Et
    Bu krizi çıkaran üç başkan istifa etmeli.Önce basın toplantısı ile gerçekleri kamu oyuna net bir şekilde açıklamaları gerekir.Amasız mamasız kem küm etmeden,açıklayın kardeşim sadece TFF mi suçlu?Hepiniz suçlusunuz,istifa edin gidin.
    Cevapla
  • Pandora 3 ay önce Şikayet Et
    Herkes gördü kimlerle aynı topraklarda yaşadığımızı. Omurgasızların maskesi düştü. Bayrak istiklal marşı Atatürk ve silah arkadaşlarına saygi göstermeyen bu topraklarda yeri yok.
    Cevapla
  • Mardinli 3 ay önce Şikayet Et
    Bu haber bile başta Ali Koç ve Galatasaray yönetiminin provokasyon peşinde olduğunu gösteriyor. Rum babalarına karşı Türk bayrağı açılmasın ama Suudi lere dayatma.
    Cevapla
  • Mehmet 3 ay önce Şikayet Et
    Yalnız olayı karıştırıyorsun..bu sefer Suudi takımıyla oynamıyorlar..sadece orada mać yapıyorlar..provokasyonu aslında sen yapıyorsun..
    Cevapla
  • Misafir 3 ay önce Şikayet Et
    Ali koç un derhal tutuklanması gerekir. İki ülke arasında bilinçli olarak kriz çıkarmaya kalkışma suçundan.
    Cevapla
  • Veli 3 ay önce Şikayet Et
    Dursun Özbek gsli ve torpilli.
    Cevapla
  • Mehmet 3 ay önce Şikayet Et
    100 yılda ceza verelim olurmu..nasıl bir kafaya sahipsin..
    Cevapla
  • Metin 3 ay önce Şikayet Et
    Çok doğru
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle