Hakemler Dosyası: Şampiyonluklar incelenebilir, soruşturma TFF Başkanı'na kadar uzayabilir

Türk futbolunu sarsan “Hakemler Dosyası” soruşturması genişlerken, teknik direktör Yılmaz Vural, eski hakem Metin Tokat ile spor hukukçusu Fatih Şaşıoğlu, soruşturmanın Türk futbolunda yeni bir dönemin başlangıcı olabileceğini söyledi.

GİRİŞ 07.10.2026 17:37 GÜNCELLEME 07.10.2026 17:53
HABERİN ÖZETİ
ÖZETİ DİNLE
  • Türk futbolundaki “Hakemler Dosyası” soruşturmasının MHK’daki usulsüzlük iddialarından geçmiş şampiyonluklara kadar uzanabileceği belirtiliyor.
  • Yılmaz Vural soruşturmanın kulüp başkanlarına kadar genişletilmesi gerektiğini savunurken, Metin Tokat sürecin TFF Başkanı’na kadar ulaşabileceğini öngördü.
  • Spor hukukçusu Fatih Şaşıoğlu ise somut delillerle müsabaka sonucunun etkilendiğinin kanıtlanması halinde geçmiş sezon sıralamalarının değişebileceğini söyledi.

                  
HABER7 - ÖZEL

Türk futbolunda hakemler üzerinden başlayan soruşturma, Merkez Hakem Kurulu'nun (MHK) yapısı, hakem atamaları, klasman uygulamaları ve sınavlarda usulsüzlük iddialarıyla yeni bir boyut kazandı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında MHK Başkanı Ferhat Gündoğdu'nun tutuklanmasının ardından gözler, Türk futbolunda hakemlik sisteminin nasıl işlediğine ve soruşturmanın hangi noktalara kadar genişleyebileceğine çevrildi.

Adalet Bakanı Akın Gürlek de Anadolu Ajansı Editör Masası'nda soruşturmanın kapsamına ilişkin dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

Gürlek, soruşturmanın resmi belgede sahtecilik ve mobbing iddiaları üzerine başlatıldığını belirterek, bazı hakemlerin belirli maçlara ayrıcalıklı şekilde görevlendirildiği, bazı hakemlerin klasman dışı bırakıldığı ve bu süreçte mobbing uygulandığı yönündeki iddiaların soruşturulduğunu söyledi.

Soruşturma kapsamında MASAK raporları, HTS kayıtları ve WhatsApp yazışmalarına ulaşıldığını aktaran Gürlek, bazı hakemlere sınavlarda ayrıcalık tanındığı, sınav sorularının önceden verildiği, bazı hakemlere kasıtlı olarak düşük not verildiği ve disiplin soruşturmaları açıldığı iddialarının da incelendiğini belirtti.

Gürlek, “Biz hakemlerin adalet çerçevesinde, hiç kimseye bağlı olmadan, kurallara riayet ederek maçları yönetmesini istiyoruz. Maalesef yürüttüğümüz soruşturmalarda bunun böyle olmadığını gördük” ifadelerini kullandı.

Adalet Bakanı Akın Gürlek, Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası'na konuk oldu.

Adalet Bakanı Gürlek, soruşturmanın amacının futbolun temiz kalmasını sağlamak olduğunu belirterek, “Teşvik, şike, yani bir kötü niyet, hakemlerin kasıtlı olarak bir şeye göz yumması... Bunların olmaması lazım” dedi.

'BU İŞİN MİLADI OLMALI'

Türkiye'de 30'un üzerinde futbol takımını çalıştıran teknik direktör Yılmaz Vural, soruşturmanın Türk futbolu açısından bir milat olması gerektiğini söyledi.

Yılmaz Vural

Vural, uzun süredir futbol camiasında konuşulan bazı iddiaların bugüne kadar yeterince ciddiye alınmadığını belirterek, Adalet Bakanı Akın Gürlek'in soruşturmayı sahiplenmesinden memnuniyet duyduğunu ifade etti.

“Bugüne kadar bu konu bilindiği halde kimse müdahale etmemişti. Kendisi müdahil oldu. İnşallah bu, futbolun bir miladı olur” diyen Vural, daha güvenilir bir ligin oynanması gerektiğini vurguladı.

Vural, soruşturmanın geçmişte elde edilen başarıların ve şampiyonlukların tartışılmasına yol açabileceğine de dikkat çekerek, “Herkes, konjonktürde kim güçlüyse bu konuyu kullanmış. Dolayısıyla başarıların tartışılması, şampiyonlukların tartışılması gerekiyor. Birileri birilerine daha ayrıcalıklı davranmış manası çıkıyor bu soruşturmadan” ifadelerini kullandı.

'TEŞVİK EDENLERİN ÜZERİNE GİDİLMELİ'

Futboldaki usulsüzlüklerin yalnızca sahadaki kişiler üzerinden değerlendirilmemesi gerektiğini belirten Vural, soruşturmanın arkasındaki olası bağlantıların da araştırılması gerektiğini söyledi.

Vural, “Bir insan durup dururken kötü işlere bulaşmaz, muhakkak birileri onu buna teşvik etmiştir. Bunun üzerine gitmek lazım. Bu teşviği kim yaptı?” diye konuştu.

Soruşturmanın sonuna kadar götürülmesi gerektiğini belirten Vural, camiada uzun süredir konuşulan iddiaların hangilerinin gerçek olduğunun ortaya çıkarılmasını istedi.

Vural, “Bakalım ortada hakikaten düşündüğümüz kadar vahim şeyler var mı? Birlikte görelim” dedi.

Soruşturmanın kulüp başkanlarına kadar uzanması gerektiğini savunan Vural, “Bundan öncesinde şaibe varsa, bu kulüp başkanlarına sıçramalı. Durup dururken olan şeyler değil bunlar” ifadelerini kullandı.

'MHK BAŞKANI TUTUKLANDIYSA TFF BAŞKANI'NA KADAR UZANABİLİR'

Uzun yıllar hakemlik yapan ve dört dönem MHK'da görev alan Metin Tokat ise soruşturmanın yalnızca birkaç hakemin eylemleri üzerinden değerlendirilmemesi gerektiğini söyledi.

Metin Tokat

Tokat, 30 yılı aşkın süredir futbol camiasının içinde olduğunu belirterek, “Böyle olumsuz bir durumla karşılaşmadık. İşin açıkçası toplumdaki güven zedelendi” dedi.

Soruşturma dosyasına yansıyan mesajları gördüğünde özellikle MHK yönetimi ile hakemler arasındaki ilişki açısından ciddi soru işaretleri oluştuğunu belirten Tokat, hakem atamalarının bu süreçten etkilenip etkilenmediğinin ortaya çıkarılması gerektiğini söyledi.

Tokat, “Bunların acaba atamalarda ne kadar etkisi vardı? Gönderdikleri hakemlerin sahada bu tip bir etkilenme durumu var mı?” ifadelerini kullandı.

MHK yönetiminin kendi kadrosunu oluşturduğu yönündeki değerlendirmelerini de paylaşan Tokat, bunun sonucunda bazı yetenekli hakemlerin klasman dışında kaldığını savundu.

'MHK BAĞIMSIZ OLMALI'

Tokat'a göre asıl mesele, mevcut MHK yönetiminin değişmesinden çok hakemlik sisteminin yapısının değiştirilmesi.

“Ferhat gitsin, Murat gelsin ile bu iş düzelmez” diyen Tokat, MHK'nın TFF ve Kulüpler Birliği'nden bağımsız olması gerektiğini savundu.

Tokat, “Suç atayanda, atananda ve onlara dikte edenlerde. Onun için Merkez Hakem Kurulu'nun bağımsız olması gerekiyor. Tabii ki denetlenmeli. Denetlenmeyen hiçbir işte doğru olan yapılamaz. Ama TFF'den ve Kulüpler Birliği'nden bağımsız olması gerekir” dedi.

Soruşturmanın daha üst noktalara ulaşabileceğini belirten Tokat, “Ben, Merkez Hakem Kurulu Başkanı ile ona en yakın bir hakemin tutuklanmasını, olayın TFF Başkanı'na kadar uzayabileceği şeklinde tahmin ediyorum” ifadelerini kullandı.

Tokat ayrıca soruşturmanın kulüp başkanlarını da kapsayabileceğini savundu.

'ŞAMPİYONLUKLARIN SIRALAMASI DEĞİŞEBİLİR'

Spor hukukçusu Avukat Fatih Şaşıoğlu ise soruşturmanın olası sonuçlarını futbol mevzuatı açısından değerlendirdi.

Şaşıoğlu, TFF Futbol Müsabaka Talimatı'nın 26. maddesinin 4. fıkrasına dikkat çekerek, müsabaka sonucunu etkileme eyleminin müsabaka tescilinden sonra ortaya çıkması halinde dahi tescilin iptal edilebileceğini belirtti.

Avukat Fatih Şaşıoğlu

Şaşıoğlu, düzenlemenin mağdur kulüpler açısından önemli bir sorun oluşturduğunu belirterek, tescilin iptalinin kulüplere herhangi bir tazminat veya başka bir talep hakkı vermediğine dikkat çekti.

“Dolayısıyla tescilin iptal edilmesinin pratikte bir sonucu olmadığını görüyoruz. Tescilin iptalinin bir sonuç doğurmamasının hukuka ve hakkaniyete aykırı olduğu kanaatindeyim” dedi.

Şaşıoğlu, müsabaka sonucunu etkilemeye yönelik eylemlerin somut delillerle ortaya konulması halinde ise ilgili sezonun sıralamasının değişebileceğini söyledi.

“Bir müsabakanın sonucunu etkilemeye yönelik eylemlerin olduğu tespit edilir ve bu somut delillerle ortaya konursa, tescil iptal edildikten sonra ilgili sezonun sıralamalarının değişmesini bekleriz” diyen Şaşıoğlu, bununla birlikte TFF'nin geçmiş sezonlara ilişkin böyle bir adım atmasının çok büyük hukuki sorunlar doğuracağı görüşünde.

'2006 CALCIOPOLİ ÖRNEĞİ ÖNEMLİ'

Şaşıoğlu, Avrupa'daki örnekler arasında özellikle 2006'daki İtalya Calciopoli soruşturmasına dikkat çekti.

İtalya'da şike iddialarına ilişkin soruşturma sonucunda Juventus, Fiorentina ve Lazio'nun Serie B'ye düşürüldüğünü hatırlatan Şaşıoğlu, diğer takımlara da puan cezaları verildiğini belirtti.

Şaşıoğlu, Türk futbolunda da benzer bir soruşturmanın adil rekabet anlayışını yeniden tesis edecek şekilde yürütülmesi gerektiğini savundu.

Ancak geçmiş sezonların yeniden değerlendirilmesinin; küme düşen, Avrupa kupalarına katılamayan veya bir üst lige çıkamayan takımların yanı sıra futbolcuların sözleşmelerinden doğan hakları bakımından da çok sayıda yeni uyuşmazlık doğurabileceğine dikkat çekti.

GÖZLER TFF'DE

Soruşturmanın adli boyutunun yanı sıra TFF'nin alacağı kararlar da Türk futbolunun geleceği açısından belirleyici olacak.

TFF Yönetim Kurulu'nun cuma günü olağanüstü seçim gündemiyle toplanacağının belirtilmesiyle birlikte, federasyonda yaşanabilecek değişiklikler ve MHK'nın geleceği de yeniden gündeme geldi.

KAYNAK: HABER7
Ramazan Dengiz Haber7.com - Muhabir
Haber 7 - Ramazan Dengiz