Futbolun efsaneleri İzmir'de bir araya geldi

İzmir'de düzenlenen ve Türk futbolunun önde gelen teknik direktörleri Fatih Terim, Mustafa Denizli ile Şenol Güneş’in tecrübe ve düşüncelerini paylaştığı “Efsanelerle Futbol” oturumu sona erdi.

Futbolun efsaneleri İzmir'de bir araya geldi
Futbolun efsaneleri İzmir'de bir araya geldi
GİRİŞ 08.10.2024 20:46 GÜNCELLEME 08.10.2024 21:02

İzmir Büyükşehir Belediyesi ile İzmir Ticaret Odası (İZTO) iş birliğiyle Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde (AASSM) düzenlenen “İzmir Spor Zirvesi” tamamlandı.

Türkiye’nin yıldız sporcuları, efsane teknik direktörleri ve spor dünyasının önemli isimlerine ev sahipliği yapan programda yedi oturum gerçekleşti. Alanlarında uzman isimler tecrübe ve düşüncelerini İzmirlilerle paylaştı. 

“45 YIL BU ÜÇLÜYÜ BİR ARAYA GETİREMEDİM”

Şansal Büyüka’nın moderatörlük yaptığı, Türkiye futbolunda akla ilk gelen teknik direktörlerden Fatih Terim, Mustafa Denizli ve Şenol Güneş’in mesleki birikimlerini ve sportif tecrübelerini paylaştığı “Efsanelerle Futbol” oturumu büyük ilgi topladı. Büyüka oturumu açarken, “Türk futbolunun yaşayan üç efsanesiyle beraberiz. Bir gazetecilik hayatım vardır; 45 yıl bu üçlüyü bir araya getiremedim. Bu üçlü fotoğraf; tarihin sayfalarında, duvarlarımızda, masalarımızda yerini alsın. Türk futbolunun temel taşı olarak hatırlanacaklar” dedi.  

Fatih Terim, Türk futbolu ve Avrupa rekabeti üzerine dikkat çeken açıklamalar yaptı. Deneyimli teknik adam, özellikle Avrupa'daki futbolun, Türkiye'deki futboldan farkını vurguladı ve Avrupa'nın, futbolun en üst düzey platformu olarak görülmesi gerektiğini belirtti.

Terim, Avrupa'nın yalnızca futbol seviyesinin değil, aynı zamanda stratejik düşüncenin de ön planda olduğunu dile getirerek şunları söyledi:

"Kendi ülkemizde oynadığımız futbolla, Avrupa'daki rakiplerimiz arasında fark çok açık. Yıllardır bunu aşmak için çok çaba sarf ettik, kolay da olmadı. Orasını ayrı bir yer olarak kabul etmek lazım. O yüzden daha fazla konsantre, daha fazla dikkat gereken mecra Avrupa. Biz burada kendi içimizde yaptığımız yenilikleri çok beğenirken, onlar da durmuyor. Dolayısıyla akıl ile ekonomiyi çok iyi birleştirmek lazım. Bir transfer politikasını Avrupa için yapıyorsanız, herhangi bir baskı altında kalmadan takımınıza uygun davranmanız gerekiyor. Zaman zaman Avrupa'da hepimize sürpriz sonuç olmuştur, bunlar olacaktır da. Futbolda kimse durmuyor, herkes bir yere gidiyor. Her takım, her takımı yenebilir. Arada bir sürpriz sonuçlara hiçbir itirazım yok ama Avrupa da, Türkiye'deki gibi istikrar bekler. İstikrar yakalamanız lazım. Benim hayatım boyunca verdiğim tüm cevaplarda, Avrupa'nın önde olduğunu, Avrupa'daki başarının Türkiye'den daha önemli olduğunu ifade etmişimdir."

"AMATÖRLÜKTEN ŞİRKETLEŞMEYE GEÇİŞTE HATA YAPIYORUZ”

İzmir’in özel bir yer olduğunu aktaran Şenol Güneş, “İzmir, Ege Bölgesi, Akdeniz futbol alanları olması gereken yerler. Hava, iklim müsait, tesisler kurulabilir. Futbolun altyapısını unuttuk. Böylesine bir kentte daha çok futbolcu yetiştirilebilir. Çocuklarımızın okulun dışında spor ve sanatla uğraşması kişisel gelişimi için önemli. Altyapıdan eğitimle gelinmesi gerekiyor. Bugün kulüplerin kurumsal yapısı yanlış. Amatörlükten şirketleşmeye geçişte hata yapıyoruz. Yöneticiler günlük başarıyı kovalıyor. Asıl amaç futbol oynamak, futbolcu yetiştirmektir” diye konuştu.

“BÖYLE BİR LİGİN TADI OLMUYOR”

“Ben içinizden biriyim. Ben bir Altaylıyım” diyerek söze başlayan Mustafa Denizli, “Bu şehir yıllarca futbolcu ihracatı yaptı. Bugün durmuş durumda. Benim kulübüm altyapısından onlarca futbolcu çıkardı. Bugün bu imkan maalesef İzmir’de yok. Aslında bugün Türkiye harcadığı paranın yaklaşık 10’da 1’ini futbol olarak geri alamıyor. Böyle bir ligin tadı olmuyor. Harcanılan paralara ve sunulan futbola bakın” dedi.   

Osman Kocaer Haber7.com - Muhabir
Haber 7 - Osman Kocaer

Editör Hakkında

26 Temmuz 1997'de Ankara'da doğdu. Lisans eğitimini 2020 yılında Selçuk Üniversitesi Radyo Televizyon Sinema bölümünden mezun olarak tamamladı. Gazeteciliğe 2017 yılında Konya'da başladı. 2022'nin Haziran ayından itibaren Haber7.com'da mesleki hayatına devam etmektedir.