Türk kulüpleri 'öz kaynaklarını' kaybetmeye devam ediyor!

Son dönemde 20 yaş altı bazı genç yıldız adayları, altyapıdan yetiştikleri kulüpleri yerine başka takımlarda forma giymeyi tercih ediyor.

Türk kulüpleri 'öz kaynaklarını' kaybetmeye devam ediyor!
Türk kulüpleri 'öz kaynaklarını' kaybetmeye devam ediyor!
GİRİŞ 15.06.2022 09:24 GÜNCELLEME 15.06.2022 09:41
Bu Habere 9 Yorum Yapılmış

Türk futbolunda son dönemde 20 yaş altı bazı genç yıldız adayları, altyapıdan yetiştikleri kulüpleri yerine kariyer basamaklarını farklı takımlarda çıkma amacıyla ayrılık kararı alıyor ve yuvadan uçuyor.

Avrupa'ya gidip kaderini değiştirerek dünya devine giden de var, hayal kırıklığı yaşayıp geri dönen de, Türkiye'de büyük umutlarla gittiği takımda forma şansı bulamayan da... Son olarak Galatasaray'ın yüksek potansiyelli oyuncuları Bartuğ Elmaz'ın Marsilya ile anlaşması, Emir Tintiş'in ise Fatih Karagümrük'e transfer olması sonrası hafızalarını tazelemek isteyen futbolseverler, bu isimleri merak ediyor.

Ömer Faruk Beyaz

Fenerbahçe'nin gelecekte en büyük yıldız adaylarından biri olması beklenen Ömer Faruk Beyaz, sürpriz bir şekilde Sarı Lacivertlilerle yeni sözleşme imzalamadı ve kulüpten ayrılarak Temmuz 2021'de Stuttgart'ın yolunu tuttu. Sarı Lacivertli ekipte o dönem sportif direktör olarak görev alan Emre Belözoğlu, yeteneklerine çok güvendiği Ömer Faruk hakkında konuşmuş, "Fenerbahçe'nin kendisine verdiği mukavelenin bence bir örneği yok. Fenerbahçe'nin haklarını göz önüne aldığımızda gözümüz kimseyi görmez." ifadelerini kullanmıştı. Bedelsiz olarak Stuttgart'a transfer olan 18 yaşındaki futbolcu şu ana kadar hayal kırıklığı yaşadı. İmza töreninde ''Stuttgart genç oyunculara fırsat vermesinden dolayı çok çekici geldi. Bu özellikle bu sezon görüldü. Bu nedenle, değişimin işe yaradığı için çok mutluyum. Takımın başarısı için elimden geleni yapacağım.'' şeklinde konuşan genç solak, geçtiğimiz sezon sezon sadece 5 resmi maçta (4 lig, 1 kupa) 79 dakika görev yapabildi.

Bartuğ Elmaz

Galatasaray altyapısından yetişen Bartuğ, alt yaş gruplarındaki performansıyla göz dolduran isimlerin başında geliyordu. Zaman zaman A takım kadrosuna dahil edilen genç orta saha, Avrupa Ligi'nde ve Süper Lig'de sadece 1'er dakika süre aldı, kontrat yenilemeyi kabul etmedi. Galatasaray'la sözleşme yenilemediği için kadro dışı bırakılan ve bu süreçte Marsilya'nın bonservis bedeli ödemeden kadrosuna kattığı Bartuğ Elmaz'ın transferi kısa süre içinde resmen açıklanacak. Hatta Fransız kulübü, 19 yaşındaki orta saha oyuncusunun yol haritasını bile belirlemiş durumda. Fransız gazetecilere göre Marsilya, genç yeteneği Belçika veya Hollanda'dan bir takıma kiralık olarak gönderecek. Bartuğ'un bu şekilde tecrübe kazanarak Marsilya'ya geri dönmesi planlanıyor.

Ali Akman

2020/21 sezonunda TFF 1. Lig'de Bursaspor formasıyla fırtınalar estiren Ali Akman, transferin gözde ismi konumuna geldi. Genç golcünün Yeşil Beyazlılar'ın yeni sözleşme teklifini kabul etmeyip Eintracht Frankfurt ile anlaşması ise taraftarlar tarafından büyük tepkiyle karşılandı. Bursaspor ile sözleşmesini olaylı şekilde fesheden genç forvet Ali, sezon sonu için anlaşmaya vardığı Bundesliga ekibine Mart 2021'de resmen imzayı attı. Şubat ayında Almanya’ya giden ve zorunlu karantina dönemini geride bırakan gelecek vadeden forvet, 2025’e kadar kendisini Frankfurt ekibine bağlayan sözleşmeyi imzaladı. Bursaspor ile sözleşme yenilemeyi reddettiği için kadro dışı bırakılan hatta taraftarlar tarafından CİMER’e şikayet edilen Akman’ın transferi, 1 Temmuz 2021 için planlanmıştı. Ardından 2002 doğumlu oyuncunun "Ayağa Kalk Bursa" hareketine yaptığı 16.016 TL'lik katkı da o dönemki başkan Emin Adanur'un kararıyla genç yıldıza iade edildi.

Emir Tintiş

19 yaşındaki orta saha Bartuğ Elmaz'ı Marsilya'ya kaptıran Galatasaray , U19'da sezonu 8 gol, 5 asistle tamamlayan 18 yaşındaki sol bek Emir Tintiş'in de Fatih Karagümrük'e gitmesine engel olamadı. Altyapıda gösterdiği performansla dikkatleri üzerine çeken ve ilerleyen süreçte A takımda forma giymesi beklenen Emir'in Karagümrük'e imza atması, Galatasaraylı taraftarların da tepkisini çekti. Potansiyeli yüksek bir oyuncuyu elden kaçıran Burak Elmas yönetimine tepkiler yükselirken genç sol bek, profesyonel kontrat talebinin cevapsız bırakılması nedeniyle ayrılık kararı aldığını ifade etti. 

 

KAYNAK: FANATİK
Osman Kocaer Haber7.com - Spor Editörü
Haber 7 - Osman Kocaer

Editör Hakkında

26 Temmuz 1997'de Ankara'da doğdu. Lisans eğitimini 2020 yılında Selçuk Üniversitesi Radyo Televizyon Sinema bölümünden mezun olarak tamamladı. Gazeteciliğe 2017 yılında Konya'da başladı. 2022'nin Haziran ayından itibaren Haber7.com'da spor editörü olarak çalışmaya devam etmektedir.
YORUMLAR 9
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Arkadaş sanki yetiştiği kulüpler oynatıyorda ondan gidiyormuş gibi yorum yapmayın. Kulüpler onları oynatacağına 30luk yabancı alıyorlar. Napsın çocuk gidecek tabii bir umut.
    Cevapla
  • fatihan 1 yıl önce Şikayet Et
    ne yapsın kulüpler Topçular ekmeğini Yediği halde onları yetiştirdiği geliştirdiği halde bırakıp gitme modundalarsa Ne yapsın kulüpler Zincire mi vursun.
    Cevapla
  • tsk 1 yıl önce Şikayet Et
    Almanya'daki profesyonel futbolcular %45'e varan vergi ödüyor
    Cevapla
  • vefa 1 yıl önce Şikayet Et
    vefa
    Cevapla
  • samii 1 yıl önce Şikayet Et
    Kapatın gitsin. Kullanılmayan bir yere neden kaynak aktarılıyor. Ben bir gs li olarak futbol dışındaki bütün branşların kapanmasını istiyorum.
    Cevapla
  • Yavuz Özmen Almanya 1 yıl önce Şikayet Et
    ASLINDA 3 büyük küresel takımları hiç tutmayın. Boşuna para harcama, ahlak bozma, transferlerde her yabancıda paralar cebe gidiyor, Akademileri bile yok. Paraları savuruyorlar. Asıl diğer branşlara kurban olun, bizi gururlandırıyorlar. Nokta
    Cevapla
  • Selim 1 yıl önce Şikayet Et
    Niye ? Spor sadece futbol anlamına mı geliyor ?
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle