Kulüpler Birliği'nden Saffet Sancaklı'ya tepki ve 'revizyon' talebi

Kulüpler Birliği, milletvekili Saffet Sancaklı'nın TBMM'de kulüp başkanlarına yönelik söylediği sözlere yazılı açıklamayla yanıt verdi.

GİRİŞ 22.04.2022 09:52 GÜNCELLEME 23.04.2022 00:10
Bu Habere 65 Yorum Yapılmış

Süper Lig Kulüpler Birliği, son günlerin gündem maddelerinden TBMM'de görüşülen yeni spor yasasının bazı maddelerinin yeniden gözden geçirilmesiyle ilgili açıklama yayınladı.

Sabah saat 04.14'te Kulüpler Birliği'nin Twitter hesabından yapılan açıklamada ayrıca MHP Kocaeli Milletvekili eski milli futbolcu Saffet Sancaklı'nın TBMM Genel Kurulu'ndaki konuşmasına ilişkin "Kanun teklifi lehine söz alan bir milletvekilinin kulüplerimizin yöneticileri hakkında söylediği haksız ve asla kabul edilemeyecek ifade ve tanımlamalar sebebiyle, kulüp yöneticilerimizin söz konusu milletvekilinin özür dilemesini beklediğini bildiririz." ifadelerine yer verildi.

Öncelikle bilinmesi gerekir ki;

Geçmişte kulüp yönetimlerinin zaafları yanında Türk futbolunda amir kurumların görevleri olan gerekli denetimleri yapmaması ve dolayısıyla yaptırımları uygulamaması sebebiyle içinde bulunduğu sıkıntılı ortam oluşmuştur. Bu sebeple Süper Lig kulüpleri olarak yasanın gerekliliği ve çıkması hususunda daha evvelde defalarca ifade ettiğimiz gibi hemfikiriz.

Öyle ki bu yasa çalışmaları başlamadan çok daha evvel Süper Lig kulüpleri olarak bizler kendi iç denetim kararlarımızı alıyor ayrica finansal fair play çerçevesinde şeffaf yönetim anlayışıyla idare etme doğrultusunda adımlarımızı attık ve atmaya devam ediyoruz.

Belirtmek isteriz ki söz konusu kanun maddelerinin geneliyle ilgili mutabık olmakla beraber, uygulamada ciddi sıkıntılar yaratabilecek bazı maddelerdeki endişelerimizin önemle değerlendirilmesi gerektiğini sürecin başından beri olduğu gibi bugün de ısrarla dile getiriyoruz.

"13. MADDE, ÖZERKLİĞE TEHDİT OLUŞTURMAYACAK ŞEKİLDE YAZILMALI"

Şöyle ki;

Futbol kulüpleri zaten, TFF, UEFA, FIFA'nın doğrudan ve dolaylı denetimi altında faaliyet göstermektedir. SPK mevzuatına tabi kulüplerde ise ayrıca SPK denetimi vardır. Denetim ve Beyanname Usulü başlıklı 13. Madde, futbolu yöneten uluslararası kurumların şartı da olan özerkliğe tehdit oluşturmayacak şekilde kaleme alınmalıdır.

"YASA TASLAĞINDAKİ 20. MADDE MALİ SORUNLARI ÇIKMAZA SOKACAK NİTELİKTE"

Kulüpler Birliği olarak bütçe ve harcama ilkeleri ile ilgili olarak çok açık ve keskin bir düzenleme yapılması gerekliliğini anlıyor ve destekliyoruz. Ancak taslaktaki 20. Madde, kulüplerin hali hazırdaki borç ve faiz yükü göz önüne alındığında, soruna çare olmaktan ziyade finansal sorunların çözümünü çıkmaza sokacak niteliktedir. Mevcut madde borçlanmaya değil, finansman sağlamak amacıyla kullanılan temlik gibi araçlara odaklanmış, ayrıca "borçlanma" gibi hukuki ve mali anlamları değişken ifadeler, net şekilde tanımlanmamıştır.

Üstelik kulüplerin bütçeledikleri gelirlerinin elde olmayan sebeplerle (Pandemi, savaş, ekonomik krizler, yayın gelirindeki indirimler v.b.) finansal sapmalara sebep olabileceği göz ardı edilmiştir.

Ceza Hükümleri ve Soruşturma Usulü başlıklı 47. Maddede, asıl amaç "doğru yönetim ve kulüplerin mali istikrarı" ise diğer bazı yasalarda olduğu şekilde zararın tazminine bağlı ceza indirimleri getirilmeli, özetle zararın tazmini özendirilmelidir.

Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce imzalanan finansal yapılandırma sözleşmelerine konu ana para borcu kanundan istisna tutulduğu gibi, aynı sözleşmelere konu faiz, kur farkları ve eski yapılmış sözleşmelerin denk bütçe hesaplarında da istisna tutulmalıdır.

Türkiye Futbol Federasyonu Hukuk Kurulları ile ilgili olarak 27.07.2021 tarihli Genel Kurul'da, tüm paydaşların oy birliği ile aldığı ve bu kurulların yine Genel Kurul tarafından seçilmesini düzenleyen statü değişikliğinin korunması, UEFA ve FIFA normları doğrultusunda elzemdir.

Hissedarlık Yapısı başlıklı 15. Madde ile maalesef spora kaynak sağlanması bakımından çok faydalı olabilecek yatırımcı girişini cazip hale getirilmek yerine engellenmektedir.

Çıkacak yasanın bu haliyle uluslararası statülere aykırılık teşkil edebileceği endişesini taşımaktayız.

Bu konu ile ilgili UEFA ile yapılması gereken istişarelerde herhangi bir eksiklik olmaması elzemdir.

"SÖZ KONUSU MİLLETVEKİLİNDEN KONUŞMASI NEDENİYLE ÖZÜR BEKLİYORUZ"

Tüm bu eksikliklere ek olarak kanun teklifinin yüce mecliste görüşülmesi sırasında, kanun teklifi lehine söz alan bir milletvekilinin kulüplerimizin yöneticileri hakkında söylediği haksız ve asla kabul edilemeyecek ifade ve tanımlamalar sebebiyle, kulüplerimizin yöneticilerinin söz konusu milletvekilinin bu konuşmasından ötürü özür dilemesini beklediğinin bilinmesini istemekteyiz."

SAFFET SANCAKLI NE DEMİŞTİ?

Milliyetçi Hareket Partisi Kocaeli Milletvekili Saffet Sancaklı, Spor Yasası ile ilgili açıklamalarda bulunmuş, şu ifadeleri ise tepki çekmişti:

"Eğer altyapı ile uğraşmayan oyuncu yetiştirmeyen kimse orada yöneticilik yapamayacak. Başkanlık yapamayacak. Çünkü beceremeyecek. Bu arkadaşlara buradan söyleyeyim diyorlar ki siz bu yasayı çıkarırsanız eğer yönetecek adam bulamazsınız. Başkan ve yönetici bak bu Türk milletine saygısızlık yapmayın. Buradan hepinize söylüyorum, Türkiye'de 500 tane 1000 tane şerefli adam yok. Bir siz mi şereflisiniz?"

YORUMLAR 65
  • Baba 1 yıl önce Şikayet Et
    Saffet Sancaklı "bir tek siz mi şereflisiniz, sizden başka şerefli insan yok mu" demekle bunlara hakaret mi etmiş oluyor? Yazıklar olsun lan bunlara
    Cevapla
  • Yurt 1 yıl önce Şikayet Et
    Bir Kulüb zamanında hiç borcu yoktu ve uefa dan dünyanın parasını aldı, bir başkanları değişti ertesi sene dünya kadar borç etti. Saffet bey doğru iş yapıyor bundan sonra kilüpleri yönetenler hesabını verecek.
    Cevapla
  • rasim 1 yıl önce Şikayet Et
    hic birinizin işine gelmedi artik para musluklari kapaniyor onun icin karsi cikiyorsunuz seffet sancakli sonuna kadar hakli
    Cevapla
  • Adem karaca 1 yıl önce Şikayet Et
    Ne oldu Saffet Sancaklı söylediği zorunuza mı gitti
    Cevapla
  • Kayyum 1 yıl önce Şikayet Et
    Lutfen kulupler birligine kayyum atansin. Herkezin kirli camasirlari ortaya ciksin.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle